Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Matrix raid vs 2 dyski bez raid; wybór fs
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
and1987
n00b
n00b


Joined: 09 Mar 2010
Posts: 39

PostPosted: Tue Apr 05, 2011 2:03 pm    Post subject: Matrix raid vs 2 dyski bez raid; wybór fs Reply with quote

Mam dwa dyski 1TB 5900 rpm i problem jaka konfiguracja będzie bardziej wydajna:

- matrix raid software (RAID 0 + RAID 1):
Code:

   /boot - RAID 1 (100 MB)
   /mnt, /media, /usr, /opt, /lib64 /sbin, /bin, /lib32, /dev - RAID 0 (2 GB)
   /tmp - RAID 0 (1,5 GB)
   /etc - RAID 1 (50 MB)
   /var - RAID 1 (3 GB)
   /home - RAID 1 (20 GB)
   Wirtualne_maszyny - RAID 0 (150 GB)
   Dane - RAID 1 (250 GB)
   Pozostałe_miejsce_backup - RAID 1

- 2 dyski bez macierzy:
Code:

  Pierwszy dysk:
     System operacyjny podstawowy
     Wirtualne_maszyny1
     Dane1
  Drugi dysk:
     Wirtualne_maszyny2
     Dane2


Dodam, że maszyny wirtulane nie pracują przez cały czas, a jak pracują to zazwyczaj od 1 do 3 (Windows + Unix).
Która z tych konfiguracji będzie lepsza, jeśli macie sugestnie odnośnie konfiguracji piszczie.


Last edited by and1987 on Tue Apr 05, 2011 8:27 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
lsdudi
Guru
Guru


Joined: 12 Nov 2006
Posts: 389
Location: Warsaw

PostPosted: Tue Apr 05, 2011 7:27 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
/mnt, /media, /usr, /opt, /lib64 /sbin, /bin, /lib32, /dev - RAID 0 (2 GB)

tutaj bym wstawił jedynkę i wyrzucił /usr/portage gdzieś osobno , nie wiem co tam będziesz instalował ale 2G to mało. /var zresztą też jest malusi .

to czy będzie szybciej na raid czy bez raid zależy od profilu użycia. W teori powinno być szybciej (lub nie, raid 1 jest jednak wolniejszy w zapisie), bardziej na twoim miejscu zainteresowałbym się doborem fs'a pod konkretne zastosowanie.
_________________
RLU#416942
Back to top
View user's profile Send private message
and1987
n00b
n00b


Joined: 09 Mar 2010
Posts: 39

PostPosted: Tue Apr 05, 2011 8:27 pm    Post subject: Reply with quote

Jakie najlepiej zastosować fs do partycji z:
- maszynami wirtualnymi (tylko pliki vdi)
- var
- usr
- home
- tmp
- etc
- dev
- sbin
- bin
- danymi (wymagana duża odporność na awarie)
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2828

PostPosted: Tue Apr 05, 2011 8:57 pm    Post subject: Reply with quote

and1987 wrote:
Jakie najlepiej zastosować fs do partycji z:
- maszynami wirtualnymi (tylko pliki vdi)
- var
- usr
- home
- tmp
- etc
- dev
- sbin
- bin
- danymi (wymagana duża odporność na awarie)


Nie wiem czy powinienes sie w to bawic, bo widac, ze nie masz zielonego pojecia o tym co chcesz zrobic.

Dla przykladu, /etc nie postawisz na osobnej partycji, musial bys je montowac przed odpaleniem /sbin/init a nie jest to mozliwe (dobra jest, zrobilem juz tak kiedys, via initramfs, ale to juz wyzszy stopien szpanu), /dev jest to tmpfs, ktory robi udev, wiec tutaj nie masz co montowac, /bin? Powaznie? Ten katalog ma mniej niz 10 Mega, wiecej wyjdzie Cie na indeksy partycji niz na pliki tam.
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
lsdudi
Guru
Guru


Joined: 12 Nov 2006
Posts: 389
Location: Warsaw

PostPosted: Tue Apr 05, 2011 9:03 pm    Post subject: Reply with quote

and1987 wrote:
Jakie najlepiej zastosować fs do partycji z:
- maszynami wirtualnymi (tylko pliki vdi)
- var
- usr
- home
- tmp
- etc
- dev
- sbin
- bin
- danymi (wymagana duża odporność na awarie)

napewno chcesz aż tak intensywnie rozbijać? jest jakiś sensowny powód odzielania /bin /sbin /etc /dev /usr komplikujesz sobie jedynie sekwencje uruchamiania
czy w pozostałych przypadkach będą w tych katalogach "systemowych" jakieś specjalne dane? Jeśli nie to zrób sobie parogigowe / i wydziel sobie bardziej specyficzne zasoby na lvmie.
vdi to pewnie tak samo jak do vdk, xfs jest polecany (ale poczytaj kiedy nie używać xfs'a)
co do danych ext3/ext4 bo popularne i w miarę łatwe do odzyskania ale zdarzały mi się sytuacje gdzie nic nie dało rady. Więc może pomyśl o backupie.
_________________
RLU#416942
Back to top
View user's profile Send private message
one_and_only
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 May 2007
Posts: 249
Location: PL/Krakow

PostPosted: Tue Apr 05, 2011 11:55 pm    Post subject: Reply with quote

Co do FS, to o ile wiele z nich MOŻE gubić dane przy utracie zasilania (co się w zasadzie nie zdarza) czy twardym resecie (zdarza się u mnie czasem w związku z różnymi dziwnymi patchami na jądrze itp), to XFS gubi je ZA KAŻDYM RAZEM. Takie przynajmniej miałem doświadczenia: uruchomione Chromium i KDE, po twardym resecie profil przeglądarki uszkodzone i ustawienia widgetów/pasków KDE zaginione.
Back to top
View user's profile Send private message
and1987
n00b
n00b


Joined: 09 Mar 2010
Posts: 39

PostPosted: Wed Apr 06, 2011 1:20 am    Post subject: Reply with quote

System ma służyć jako desktop i w miedzy czasie do zabawy z maszynami wirtualnymi (VirtualBox i GNS3). Zależy mi żeby dziłało to wydajnie. Co myślicie o takim ustawieniu?
Code:

   /boot                     - RAID 1     (100 MB)  ext2
   /                         - RAID 1     (2 GB)    ext3 / ext4?
   /usr                      - RAID 1     (7 GB)    ext3
   /var                      - RAID 1     (5 GB)    ext3
   /swap                     - RAID 0     (2GB)
   /tmp                      - RAID 0     (1 GB)    ?
   /home                     - RAID 1     (20 GB)   ext4
   Wirtualne_maszyny1        - RAID 0     (80 GB)  xfs
   Wirtualne_maszyny2        - RAID 0     (70 GB)  xfs
   Dane1                     - RAID 1               ext3   
   Dane2                     - RAID 1               ext2
   Dane3                     - RAID 1               ext4
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 492

PostPosted: Wed Apr 06, 2011 2:16 am    Post subject: Reply with quote

Quote:
Co myślicie o takim ustawieniu?

Jak chcesz /tmp na raidzie, to zamiast dysku weź młynek do kawy. ;)

Ja mam /tmp w ramie (tmpfs), podobnie /var/tmp, i poza ekstremalnymi przypadkami, jak kompilacje {Open,Libre}office, czy Qemu-kvm, na wszystko to wystarcza.
Ramu mam 4 Giga.

Code:
grep tmpfs /etc/fstab
tmpfs   /tmp   tmpfs   mode=1777,defaults,nosuid,nodev   0   0
tmpfs   /var/tmp   tmpfs   noatime   0   0
tmpfs   /var/run   tmpfs   noexec,nosuid,nodev     0     0
# tmpfs   /var/spool/havp   tmpfs   noexec,nosuid,nodev,mand   0   0
shm   /dev/shm   tmpfs   defaults   0   0


Code:
free -m
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:          4026       3869        156          0        145       1765
-/+ buffers/cache:       1959       2067
Swap:         4094         49       4045


To by było na tyle
8)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum