Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
system odporny na wyjecie wtyczki
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW
View previous topic :: View next topic  
Author Message
kuku
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Dec 2004
Posts: 142

PostPosted: Tue Feb 22, 2011 2:53 pm    Post subject: system odporny na wyjecie wtyczki Reply with quote

witam
szukam pomyslu jak zrobic system odporny na wylanczanie przez wyjecie wtyczki zasilajacej. mysle nad tym zeby partycje root miec readonly, /var mountowac przez unionfs (ramdysk) tylko jak z katalogiem domowym. w systemie bedzie jedna aplikacja ktora po kazdym polaczeniu do sieci powinna sciagac swoje dane,jednak system nie zawsze bedzie mial dostep do sieci wiec powinna te dane gdzies zapisywac. Jak powinna to robic?
czy jakis system plikow typu jaffs albo yaffs2 wytrzymie codzienne kilkukrotne wyjecie wtyczki?
moze macie jakis pomysl?
Back to top
View user's profile Send private message
gexcite
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 24 Sep 2005
Posts: 101

PostPosted: Tue Feb 22, 2011 2:59 pm    Post subject: Reply with quote

Chyba nie za bardzo to będzie chciało działać z root jako read-only. Ja bym proponował coś na bazie LiveCD
Back to top
View user's profile Send private message
kuku
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Dec 2004
Posts: 142

PostPosted: Tue Feb 22, 2011 5:43 pm    Post subject: Reply with quote

z tym jakos sobie poradze(symlinki,unionfs) tylko jak sie zabrac za system plikow odporny na twarde resetowanie?
Back to top
View user's profile Send private message
Aktyn
l33t
l33t


Joined: 25 Dec 2005
Posts: 619

PostPosted: Wed Feb 23, 2011 1:26 pm    Post subject: Re: system odporny na wyjecie wtyczki Reply with quote

kuku wrote:
szukam pomyslu jak zrobic system odporny na wylanczanie przez wyjecie wtyczki zasilajacej. mysle nad tym zeby partycje root miec readonly, /var mountowac przez unionfs (ramdysk) tylko jak z katalogiem domowym.

Jeśli nie przeszkadza ci utrata danych na /var to może olać ten cały unionfs ?

Od czasu systemu plików ext3, w mniejszym bądź większym stopniu wszystkie są dość odporne na resety. Choć tryb tylko do odczytu jest jakby bardziej komfortowy ;)

Martwić się rzeczywiście trzeba głównie o pliki zapisywane. W 100% to raczej nie ma żadnej gwarancji, ale w większości przypadków jest to wystarczające. Inaczej pozostają ci zasilacze awaryjne, kopie danych, drugi komputer i co ci przyjdzie jeszcze do głowy :)

kuku wrote:
tylko jak sie zabrac za system plikow odporny na twarde resetowanie

A chcesz sam pisać taki system plików ;)
_________________
Aktyn Pages
są ludzie inteligentni, są nad wyraz inteligentni i błyskotliwi, są jasnowidze, są wszechwiedzący bogowie, oraz ludzie piszący kompilatory
Back to top
View user's profile Send private message
gexcite
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 24 Sep 2005
Posts: 101

PostPosted: Wed Feb 23, 2011 4:45 pm    Post subject: Reply with quote

Zamontowanie z opcją sync z pewnością znacząco zminimalizuje możliwość utraty danych, z drugiej strony z całą pewnością wpłynie niekorzystnie na wydajność tak zamontowanego systemu plików. W przypadku, gdy dane będą zapisywane zaledwie co jakiś tam czas, to jest to chyba najrozsądniejsza opcja pogodzenia bezpieczeństwa z wydajnością. Oczywiście okresowy backup to raczej konieczność.
Back to top
View user's profile Send private message
joi_
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Mar 2005
Posts: 171

PostPosted: Wed Feb 23, 2011 6:07 pm    Post subject: Reply with quote

Jezeli te dane nie maja zadnego znaczenia i dysk ma sluzyc tylko jako cache, to mozesz w skrypcie startowym formatowac partycje gdy nie uda sie zamontowac systemu plikow + umozliwic wymuszenie formatowania przez np przytrzymanie jakiegos klawisza podczas bootowania...
Back to top
View user's profile Send private message
lazy_bum
l33t
l33t


Joined: 16 Feb 2005
Posts: 690

PostPosted: Wed Feb 23, 2011 9:19 pm    Post subject: Reply with quote

[OT] Zżera mnie ciekawość cóż to za system, który kilka razy dziennie ma przeżywać wyjęcie wtyczki? Nie wiem czy szybciej niż fs, przy takiej zabawie, nie poleci sam hardware… [/OT]
_________________
roslin uberlay | grubelek
Back to top
View user's profile Send private message
kuku
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Dec 2004
Posts: 142

PostPosted: Thu Feb 24, 2011 10:56 am    Post subject: Reply with quote

Ma to byc system do pojazdu szynowego gdzie wylanczanie calej maszyna nastepuje przez odciecie zasilania.
A komputerek jest po to dy wyswietlac dane dla pasazerow. tyle wiem - podobno winda w tym zastosowaniu sie nie sprawdzila i dostalem zlecenie na wymyslenie czegos innego.
Jesli o mnie chodzi to zastosowalbym laptopa gdzie jest podtrzymanie bateryjne a cena jest identyczna do hardware jakiego uzywaja - ale nie ja decyduje o sprzecie.

dzieki za odpowiedzi.
Back to top
View user's profile Send private message
gexcite
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 24 Sep 2005
Posts: 101

PostPosted: Thu Feb 24, 2011 12:36 pm    Post subject: Reply with quote

A dodanie UPS'a nie rozwiąże problemu?
Back to top
View user's profile Send private message
soban_
l33t
l33t


Joined: 27 Aug 2008
Posts: 668
Location: /home/soban

PostPosted: Thu Feb 24, 2011 10:02 pm    Post subject: Reply with quote

[OT]
lazy_bum wrote:
[OT] Zżera mnie ciekawość cóż to za system, który kilka razy dziennie ma przeżywać wyjęcie wtyczki?[/OT]
Jakies 3 lata temu, znajomy mial taka sytulacje w autobusie http://www.soban.pl/boot.png (to jest akurat wroclaw) - pare razy w metrze widzialem tez windowsa xp, zdarzaja sie Wam podobne sytulacje? (: [/OT]
Wracajac do tematu, mozna poznac firme - ktora chce takowe rozwiazanie? Swoja droga, ten kumpel od screena, mial podobne rozwiazanie przy robieniu boxa do wysyalnia SMSow jako router do duzych korporacji - skonczylo sie na tym, ze serwer z najwazniejszymi danymi jest zdalnie w innym miejscu. Wiec ciekawi mnie jakie Ty znajdziesz rozwiazanie...
_________________
gg: 525600
Back to top
View user's profile Send private message
lazy_bum
l33t
l33t


Joined: 16 Feb 2005
Posts: 690

PostPosted: Fri Feb 25, 2011 8:47 am    Post subject: Reply with quote

Czyli wszystko prócz tych ściąganych danych może być readonly? Zależnie od sprzętu (pamięci i ilości tych danych) najlepiej by było zrobić całość readonly + to co musi być rw np. w tmpfs. Tyle, że przy restarcie te dane wyparują, więc ew. do tego, cyklicznie, jakiś zrzut na dysk (najlepiej bez usuwania poprzedniej wersji, w razie zaniku napięcia).
_________________
roslin uberlay | grubelek
Back to top
View user's profile Send private message
soban_
l33t
l33t


Joined: 27 Aug 2008
Posts: 668
Location: /home/soban

PostPosted: Fri Feb 25, 2011 10:17 am    Post subject: Reply with quote

W tej sytulacji i tak mozna utracic dane - wystarczy ze akurat podczas zapisu system zostanie odciety od pradu. Bez UPSa moim zdaniem sie nie obejdzie - bo system musi miec chociaz pare sekund na zapisanie danych przed wylaczeniem. No chyba ze, te dane nie sa az tak wazne i mozna sobie pozwolic na ich utrate... i przywrocic ich stan z przed paru sekund (na co nie zawsze mozna sobie pozwolic).
_________________
gg: 525600
Back to top
View user's profile Send private message
matidz
n00b
n00b


Joined: 17 Jun 2010
Posts: 29
Location: Poland, Torun

PostPosted: Fri Feb 25, 2011 12:30 pm    Post subject: Reply with quote

rozumiem ze problemem jest tylko $HOME
a co bys powiedzial na to, żeby zrobic 2 partycje $HOME dzialajace na zasadzie:

boot:
jesli ktoras home jest uszkodzona to sformatuj ja, po formacie kopiuj dane z tej 2

podczas dzialania:
sciaganie "paczki" na ramfs(np /tmp), po sciagnieciu kopiuj na home1 jesli udalo sie skopiowac to przelacz home1 w ro skopiuj dane z home1 na home2

dzieki temu jesli w trakcie sciagnia paczki odlaczysz zasilanie to nic home sie nie stanie - sa ro, jesli odlaczysz zasilanie w momencie kopiowania z ramu do home1 to zawsze masz poprzednia wersje home (na home2)

reszta systemu jak livecd


EDIT: a w sumie nie musza byc nawet ro
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum