Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Minecraft (ebuild to build deps from source!)
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2, 3, 4 ... 10, 11, 12  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gamers & Players
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Chewi
l33t
l33t


Joined: 01 Sep 2003
Posts: 788
Location: Edinburgh, Scotland

PostPosted: Wed Mar 30, 2011 7:47 am    Post subject: Reply with quote

Most scripts will be written for screen because it is MUCH older and much more widely used. I believe tmux is easier to use and this was certainly the case for allowing access to any user of the games group.

I did experiment with passing commands through because this does seem to be popular and it almost worked but the OpenRC bug I previously mentioned is still there. I've now filed a bug report. As soon as this is fixed, I will add support for commands to the ebuild and possibly backups too. Vote up the bug if you want it fixed faster. :)

On the Bukkit front, Notch said yesterday that they will start looking into officially supporting modding after the next release, which I think will be out in the next week.
Back to top
View user's profile Send private message
Spiesus
n00b
n00b


Joined: 29 Mar 2011
Posts: 7
Location: Toledo, OH

PostPosted: Thu Mar 31, 2011 2:18 am    Post subject: Reply with quote

I was also reading this post and saw that you can run multiple servers. I realize this isn't a tutorial on how to use it but since this is only known to few I figured I would ask how to set up multiple that start on boot if at all possible.
I have figured out how to use tmux to easily add in commands into the server-client. The only way I saw to run multiple servers was to have a second user add a server session. I would like to have them boot with the system via the init script but in my readings of what I can find with the package I have not found an easy fix which is what I am hoping for. If modifications are needed thats fine I can figure them out but since you wrote it and have played with it more I figured i would ask.

That was alot of rambling so if I was unclear at any point let me know.
Back to top
View user's profile Send private message
Chewi
l33t
l33t


Joined: 01 Sep 2003
Posts: 788
Location: Edinburgh, Scotland

PostPosted: Thu Mar 31, 2011 9:42 am    Post subject: Reply with quote

This is done in the same way as many other daemons on Gentoo, with symlinks.

Code:
cd /etc/init.d
ln -s minecraft-server minecraft-server.foo
/etc/init.d/minecraft-server.foo start


If you first server is running, this will probably fail to start properly the first time because it'll try to use the same port number. Just edit /var/lib/minecraft/foo/server.properties, change the port number and restart it. To access the console, use minecraft-server-console foo.
Back to top
View user's profile Send private message
Chewi
l33t
l33t


Joined: 01 Sep 2003
Posts: 788
Location: Edinburgh, Scotland

PostPosted: Thu Mar 31, 2011 5:31 pm    Post subject: Reply with quote

I've bumped the server ebuild for Beta 1.4. The client launcher is unchanged.
Back to top
View user's profile Send private message
Chewi
l33t
l33t


Joined: 01 Sep 2003
Posts: 788
Location: Edinburgh, Scotland

PostPosted: Tue Apr 19, 2011 3:34 pm    Post subject: Reply with quote

"Hmm I haven't seen a blog post but I wonder if Notch has released 1.5 yet. Let's check his Twitter..."

Quote:
Minecraft Beta 1.5 is out! http://mcupdate.tumblr.com/post/4746649753/minecraft-beta-1-5
half a minute ago via web


8O My brain must be wired to Notch's or something. :lol: So I've already pushed that update out. As usual, the client launcher is unchanged. Notch mentioned that he tried to update LWJGL but failed. Funny as we seem to have no trouble with the newer version.

This update is very exciting feature-wise but I've just tried it and the perfomance increase is MASSIVE. I'm using Mesa r600c here, which doesn't perform terribly well in general. I've gone from short render distance, fast detail and smooth lighting off to normal render distance, fancy detail and smooth lighting on, plus I've enabled the new advanced OpenGL option. Not sure what the latter does yet but it seems fine so far.

Annoyingly, it looks like he's fixed the glitch that allowed you to only place ladders every other block. Thankfully my water ladder still works.
Back to top
View user's profile Send private message
Chewi
l33t
l33t


Joined: 01 Sep 2003
Posts: 788
Location: Edinburgh, Scotland

PostPosted: Wed Apr 20, 2011 2:05 pm    Post subject: Reply with quote

That's 1.5_02 pushed. They royally screwed up 1.5_01! I get the feeling that there'll be an 03 before the day is over.
Back to top
View user's profile Send private message
pigeon768
l33t
l33t


Joined: 02 Jan 2006
Posts: 669

PostPosted: Thu Apr 28, 2011 7:32 am    Post subject: Reply with quote

I must be doing something wrong. I've created an account at minecraft.net, run the script at /usr/games/bin/minecraft, enter username/password, hit connect, get a 'can't connect to minecraft.net' error. Console shows:
Code:
java.net.SocketException: Connection reset
        at java.net.SocketInputStream.read(SocketInputStream.java:185)
        at sun.security.ssl.InputRecord.readFully(InputRecord.java:312)
        at sun.security.ssl.InputRecord.readV3Record(InputRecord.java:424)
        at sun.security.ssl.InputRecord.read(InputRecord.java:379)
        at sun.security.ssl.SSLSocketImpl.readRecord(SSLSocketImpl.java:818)
        at sun.security.ssl.SSLSocketImpl.performInitialHandshake(SSLSocketImpl.java:1158)
        at sun.security.ssl.SSLSocketImpl.startHandshake(SSLSocketImpl.java:1185)
        at sun.security.ssl.SSLSocketImpl.startHandshake(SSLSocketImpl.java:1169)
        at sun.net.www.protocol.https.HttpsClient.afterConnect(HttpsClient.java:440)
        at sun.net.www.protocol.https.AbstractDelegateHttpsURLConnection.connect(AbstractDelegateHttpsURLConnection.java:185)
        at sun.net.www.protocol.https.HttpsURLConnectionImpl.connect(HttpsURLConnectionImpl.java:153)
        at net.minecraft.Util.excutePost(Util.java:80)
        at net.minecraft.LauncherFrame.login(LauncherFrame.java:96)
        at net.minecraft.LoginForm$5.run(LoginForm.java:117)
Clicking the links in the launcher gives errors in the console like:
Code:
Failed to open link http://mcupdate.tumblr.com/post/4746649753/minecraft-beta-1-5
Failed to open link http://www.minecraft.net/download.jsp
Failed to open link http://mcupdate.tumblr.com/post/4746649753/minecraft-beta-1-5#notes
I get the same errors with the official minecraft.jar by doing 'java -jar minecraft.jar'.

I haven't purchased it; could that be the problem? I'd expect it to give a different message if that were the case. I'd like to see that it actually runs before buying it.
_________________
My political bias.
Back to top
View user's profile Send private message
yther
Apprentice
Apprentice


Joined: 25 Oct 2002
Posts: 151
Location: Charlotte, NC (USA)

PostPosted: Thu Apr 28, 2011 8:39 pm    Post subject: Reply with quote

First off, thanks for this ebuild! I have run the Minecraft client for a little bit and so far it works completely as expected on amd64. :D

Second, this may be a silly question because my PC has been down for the past year so I've been out of the Gentoo scene, but is there any particular reason the server ebuild requires OpenRC? Migrating to baselayout2 is on my "To Do" list for the weekend, but I'm curious.
Back to top
View user's profile Send private message
alegioit
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 13 Jul 2007
Posts: 77

PostPosted: Sun May 15, 2011 1:41 pm    Post subject: Reply with quote

Hi, i've tried to download the minecraft server, but i get a certificate error:

Code:

>>> Emerging (1 of 1) games-server/minecraft-server-20110420 from java-overlay
>>> Downloading 'http://www.minecraft.net/download/minecraft_server.jar'
--2011-05-15 16:05:38--  http://www.minecraft.net/download/minecraft_server.jar
Resolving www.minecraft.net... 50.19.98.186
Connecting to www.minecraft.net|50.19.98.186|:80... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 302 Found
Location: https://s3.amazonaws.com/MinecraftDownload/launcher/minecraft_server.jar [following]
--2011-05-15 16:05:38--  https://s3.amazonaws.com/MinecraftDownload/launcher/minecraft_server.jar
Resolving s3.amazonaws.com... 72.21.214.38
Connecting to s3.amazonaws.com|72.21.214.38|:443... connected.
ERROR: cannot verify s3.amazonaws.com's certificate, issued by `/C=US/O=VeriSign, Inc./OU=VeriSign Trust Network/OU=Terms of use at https://www.verisign.com/rpa (c)09/CN=VeriSign Class 3 Secure Server CA - G2':
  Unable to locally verify the issuer's authority.
To connect to s3.amazonaws.com insecurely, use `--no-check-certificate'.
!!! Couldn't download 'minecraft-server-20110420.jar'. Aborting.
 * Fetch failed for 'games-server/minecraft-server-20110420', Log file:
 *  '/var/tmp/portage/games-server/minecraft-server-20110420/temp/build.log'


I get the same error if i try to download the same file with wget, but it works perfectly if i try to download it with my browser.....
Back to top
View user's profile Send private message
alegioit
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 13 Jul 2007
Posts: 77

PostPosted: Sat May 21, 2011 12:42 pm    Post subject: Reply with quote

alegioit wrote:
Hi, i've tried to download the minecraft server, but i get a certificate error:

Code:

>>> Emerging (1 of 1) games-server/minecraft-server-20110420 from java-overlay
>>> Downloading 'http://www.minecraft.net/download/minecraft_server.jar'
--2011-05-15 16:05:38--  http://www.minecraft.net/download/minecraft_server.jar
Resolving www.minecraft.net... 50.19.98.186
Connecting to www.minecraft.net|50.19.98.186|:80... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 302 Found
Location: https://s3.amazonaws.com/MinecraftDownload/launcher/minecraft_server.jar [following]
--2011-05-15 16:05:38--  https://s3.amazonaws.com/MinecraftDownload/launcher/minecraft_server.jar
Resolving s3.amazonaws.com... 72.21.214.38
Connecting to s3.amazonaws.com|72.21.214.38|:443... connected.
ERROR: cannot verify s3.amazonaws.com's certificate, issued by `/C=US/O=VeriSign, Inc./OU=VeriSign Trust Network/OU=Terms of use at https://www.verisign.com/rpa (c)09/CN=VeriSign Class 3 Secure Server CA - G2':
  Unable to locally verify the issuer's authority.
To connect to s3.amazonaws.com insecurely, use `--no-check-certificate'.
!!! Couldn't download 'minecraft-server-20110420.jar'. Aborting.
 * Fetch failed for 'games-server/minecraft-server-20110420', Log file:
 *  '/var/tmp/portage/games-server/minecraft-server-20110420/temp/build.log'


I get the same error if i try to download the same file with wget, but it works perfectly if i try to download it with my browser.....


Ok... it was a wget bug.... now it works...
Back to top
View user's profile Send private message
Chewi
l33t
l33t


Joined: 01 Sep 2003
Posts: 788
Location: Edinburgh, Scotland

PostPosted: Thu May 26, 2011 9:18 am    Post subject: Reply with quote

Sorry guys, I wasn't notified about these messages. pigeon768, I'm at a loss there, especially if the official JAR does it as well. Does it still happen now? yther, it requires OpenRC because the init script uses ewaitfile. OpenRC has now become stable so everyone should update!

1.6 is now out and I've updated the server ebuild. The client launcher is unchanged as usual.
Back to top
View user's profile Send private message
Chewi
l33t
l33t


Joined: 01 Sep 2003
Posts: 788
Location: Edinburgh, Scotland

PostPosted: Thu May 26, 2011 9:59 am    Post subject: Reply with quote

Heh, yet again, there's some last minute scrambling. 1.6.2 is up. :roll:
Back to top
View user's profile Send private message
Chewi
l33t
l33t


Joined: 01 Sep 2003
Posts: 788
Location: Edinburgh, Scotland

PostPosted: Thu May 26, 2011 1:43 pm    Post subject: Reply with quote

Damn, this is ridiculous. There are major lag and CPU usage issues going on. The lag is fixed in 1.6.3 but CPU usage is still through the roof. I'm going to wait before committing yet another update.
Back to top
View user's profile Send private message
alegioit
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 13 Jul 2007
Posts: 77

PostPosted: Thu May 26, 2011 5:09 pm    Post subject: Reply with quote

Herm i get an error about the size....
Code:

Calculating dependencies... done!

>>> Verifying ebuild manifests

>>> Emerging (1 of 1) games-server/minecraft-server-20110526.2 from java-overlay
>>> Downloading 'http://www.minecraft.net/download/minecraft_server.jar'
--2011-05-26 19:37:32--  http://www.minecraft.net/download/minecraft_server.jar
Resolving www.minecraft.net... 184.73.207.229
Connecting to www.minecraft.net|184.73.207.229|:80... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 302 Found
Location: https://s3.amazonaws.com/MinecraftDownload/launcher/minecraft_server.jar [following]
--2011-05-26 19:37:32--  https://s3.amazonaws.com/MinecraftDownload/launcher/minecraft_server.jar
Resolving s3.amazonaws.com... 72.21.211.173
Connecting to s3.amazonaws.com|72.21.211.173|:443... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 200 OK
Length: 490224 (479K) [application/x-java-archive]
Saving to: `/usr/portage/distfiles/minecraft-server-20110526.2.jar'

100%[=====================================================>] 490,224      112K/s   in 4.6s

2011-05-26 19:37:38 (103 KB/s) - `/usr/portage/distfiles/minecraft-server-20110526.2.jar' saved [490224/490224]

('Filesize does not match recorded size', 490224, 490044)
!!! Fetched file: minecraft-server-20110526.2.jar VERIFY FAILED!
!!! Reason: Filesize does not match recorded size
!!! Got:      490224
!!! Expected: 490044
Refetching... File renamed to '/usr/portage/distfiles/minecraft-server-20110526.2.jar._checksum_failure_.8wDQ7Z'

!!! Couldn't download 'minecraft-server-20110526.2.jar'. Aborting.
 * Fetch failed for 'games-server/minecraft-server-20110526.2', Log file:
 *  '/var/tmp/portage/games-server/minecraft-server-20110526.2/temp/build.log'

>>> Failed to emerge games-server/minecraft-server-20110526.2, Log file:

>>>  '/var/tmp/portage/games-server/minecraft-server-20110526.2/temp/build.log'

 * Messages for package games-server/minecraft-server-20110526.2:

 * Fetch failed for 'games-server/minecraft-server-20110526.2', Log file:
 *  '/var/tmp/portage/games-server/minecraft-server-20110526.2/temp/build.log'


Is it because you decided to not distibute the new version because of the bug or it was unintended???

Mod Edit: snipped the download status line to prevent horizontal scrolling - tomk
Back to top
View user's profile Send private message
Chewi
l33t
l33t


Joined: 01 Sep 2003
Posts: 788
Location: Edinburgh, Scotland

PostPosted: Thu May 26, 2011 6:53 pm    Post subject: Reply with quote

1.6.4 is out now. It fixes the CPU usage but now all I get is sky and sea. :( I know I'm not the only person with this problem but I guess there's no point having a broken ebuild so I've pushed out the update now. That's all we're getting for today anyway.
Back to top
View user's profile Send private message
alegioit
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 13 Jul 2007
Posts: 77

PostPosted: Fri May 27, 2011 2:55 pm    Post subject: Reply with quote

Chewi wrote:
1.6.4 is out now. It fixes the CPU usage but now all I get is sky and sea. :( I know I'm not the only person with this problem but I guess there's no point having a broken ebuild so I've pushed out the update now. That's all we're getting for today anyway.


A really really big thanks for your work!!!!
Back to top
View user's profile Send private message
Chewi
l33t
l33t


Joined: 01 Sep 2003
Posts: 788
Location: Edinburgh, Scotland

PostPosted: Fri May 27, 2011 3:14 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks. :)

If you're also seeing that sky and sea problem, I managed to workaround it by setting the new view-distance setting in server.properties to 5. The default is 10 but anything over 5 seems to cause the problem. Evidently not for everyone though.
Back to top
View user's profile Send private message
Spiesus
n00b
n00b


Joined: 29 Mar 2011
Posts: 7
Location: Toledo, OH

PostPosted: Sun May 29, 2011 9:35 pm    Post subject: Reply with quote

Is there going to be a new ebuild for server 1.6.5? There is a pretty nasty bug being exploited on my server right now that is supposedly fixed in 1.6.5.
Back to top
View user's profile Send private message
Chewi
l33t
l33t


Joined: 01 Sep 2003
Posts: 788
Location: Edinburgh, Scotland

PostPosted: Mon May 30, 2011 10:48 am    Post subject: Reply with quote

I'm away on holiday right now. I'll update it later if I can.
Back to top
View user's profile Send private message
Spiesus
n00b
n00b


Joined: 29 Mar 2011
Posts: 7
Location: Toledo, OH

PostPosted: Mon May 30, 2011 2:29 pm    Post subject: Reply with quote

That's fine I wasn't sure just curious is all.
Back to top
View user's profile Send private message
Chewi
l33t
l33t


Joined: 01 Sep 2003
Posts: 788
Location: Edinburgh, Scotland

PostPosted: Wed Jun 01, 2011 9:47 pm    Post subject: Reply with quote

1.6.6 is up now. My world doesn't seem to need view-distance=5 anymore.
Back to top
View user's profile Send private message
alegioit
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 13 Jul 2007
Posts: 77

PostPosted: Thu Jun 02, 2011 8:42 am    Post subject: Reply with quote

Chewi wrote:
1.6.6 is up now. My world doesn't seem to need view-distance=5 anymore.

good!!! Thanks!
Back to top
View user's profile Send private message
Dorsai!
Apprentice
Apprentice


Joined: 27 Jul 2008
Posts: 252
Location: Bavaria

PostPosted: Thu Jun 02, 2011 9:08 am    Post subject: Reply with quote

Minecraft started through your hack gives me fast repeating high pitched noises as soon as I see the main menu.
If I use the official .jar and delete the bin folder sound works fine.

media-libs/openal-1.13
dev-java/lwjgl-2.6-r1

OpenAL is compiled with only alsa use flags, and accesses a 2 channel 44100kHz dmixed alsa device.

Any Ideas?
Back to top
View user's profile Send private message
Chewi
l33t
l33t


Joined: 01 Sep 2003
Posts: 788
Location: Edinburgh, Scotland

PostPosted: Thu Jun 02, 2011 9:19 am    Post subject: Reply with quote

I've not heard of anything like that. I just updated OpenAL to 1.13 from 1.12.854 to see if that changed anything but it didn't. I use PulseAudio though. Have you tried downgrading OpenAL or testing something else that uses OpenAL?
Back to top
View user's profile Send private message
Dorsai!
Apprentice
Apprentice


Joined: 27 Jul 2008
Posts: 252
Location: Bavaria

PostPosted: Thu Jun 02, 2011 9:33 am    Post subject: Reply with quote

downgrading to openal-1.12.* fixed it.
I went back to 1.13 and rebuild lwjgl to see if that changed something, but the problem occured again.
I will mask 1.13 for now.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gamers & Players All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3, 4 ... 10, 11, 12  Next
Page 3 of 12

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum