Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Akademia Cisco - certyfikat CCNA
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW
View previous topic :: View next topic  
Author Message
gentoousr
n00b
n00b

PostPosted: Tue Nov 30, 2010 4:43 pm    Post subject: Akademia Cisco - certyfikat CCNA Reply with quote

Witam, chcialbym sie dowiedziec jakie jest wasze zdanie na temat tego certyfikatu. Mam w ramach studiow informatycznych prowadzone 2 semestry cisco za darmo, za nastepne 2 trzeba zaplacic. Czy ma ktos juz certyfikat CCNA, czy jest to pomocne pozniej jak przyjdzie szukac stalego zatrudnienia?
Back to top
View user's profile Send private message
Bialy
Guru
Guru

PostPosted: Tue Nov 30, 2010 6:06 pm    Post subject: Reply with quote

Mam to zaliczone :wink:

Czy Tobie się przyda, to nie wiem.
Jednak jestem zdania, że jeżeli lubisz sieci i chcesz tym się zajmować, to może się przydać.

Oczywiście będą Tobie wmawiać, że bez Cisco nie ma możliwości stworzenia działającej sieci, ale z drugiej strony pokażą klika przydatnych protokołów.

Jeżeli nie chcesz się przykładać do CCNA (np. u mnie ten kurs był płatny i w zamian było zaliczenie innego przedmiotu), to sobie daruj.

Last edited by Bialy on Tue Nov 30, 2010 6:07 pm; edited 1 time in total
Back to top
Belliash
Advocate
Advocate

PostPosted: Tue Nov 30, 2010 6:06 pm    Post subject: Reply with quote

Jestem na 2 semestrze CCNA i powiem Ci ze o ile znaczna cwiekszosc wiedzy teoretycznej pokrywa sie z tym co jest na studiach, to czasami pojawiaja sie informacje, o ktorych od profesora sie nie dowiedzialem.
W szczegolnosci jezeli omawiane sa dla przykladu protokoly rutingu, to omawiane sa w sposob bardzo przystepny i dokladny. Nie zaprzeczalnym plusem sa tutaj laboratoria, na ktorych konfigurujesz urzadzenia Cisco. Jak to mowia praktyka czyni mistrza. Nie sadze bys w ramach studiow mial mozliwosc konfigurowania kilku ruterow w ramach 1 sieci z wykorzystaniem rutingu dynamicznego, czy ustawienia VLANów na przełączniku, tak aby port został automatycznie wyłączony gdy podepnie sie pod niego komputer z nieznanym adresem MAC.

Dlatego uwazam ze taki kurs moze uzupelnic wiedze zdobyta na studiach a napewno daje pozniejsza mozliwosc certyfikacji, czy dalszego porzerzania wiedzy w ramach np. CCNP.
To czy warto jest kwestia indywidualna. Jezeli Cie to nie kreci, czy masz z tym jakies trudnosci to uwazam ze nie warto. Ale jezeli sieci to jest to co chcesz robic w przyszlosci, to uwazam ze warto miec taki certyfikat.
Wiele firm przy zatrudnianiu zwraca na to uwage, o ile zamierzasz pracowac pozniej z sieciami ;)

Warto bys wiedzial, ze ukonczenie 4 semestrow nic Ci nie da i musisz dodatkowo zdac drogi egzamin certyfikacyjny. I mowiac drogi mam na mysli kilkaset zlotych, nie wiem teraz dokladnie ile ale cos 800-1000zl jak mnie pamiec nie myli - no i nie ma pewnosci ze zdasz. Po 4 semestrze powinien byc egzain koncowy z calosci - jako go zaliczysz na bodaj min. 90% to dostaniesz vouchera na egzamin certyfikacyjny, ale nie wiem jak bardzo zmniejsza to cene...
gentoousr
n00b
n00b

PostPosted: Tue Nov 30, 2010 11:02 pm    Post subject: Reply with quote

my mamy 2 semestry cisco za darmo w ramach siatki studiow, dokladnie to robimy 2 semestry cisco w 1 semestr sieci (3h tygodniowo);
a co do egzaminu koncowego to wiem ze jesli sie zda na te 90% (nie jestem dokladnie pewny czy tyle) to zwracaja 80% kosztow egzaminu.
Back to top
Belliash
Advocate
Advocate

PostPosted: Tue Nov 30, 2010 11:11 pm    Post subject: Reply with quote

To nie jest tak ze zwracaja...
Jak przystapisz do egzaminu i zaplacisz 100% kwoty to nikt Ci z tego nic nie odda.
Ale jak przed przystapieniem do egzaminu certyfikacynego udasz sie na kurs... skonczysz wszystkie 4 semestry i zaliczysz je na bodaj minimum 90% to otrzymasz vouchera na egzamin certyfikacyjny.
gentoousr
n00b
n00b

PostPosted: Thu Dec 02, 2010 11:51 pm    Post subject: Reply with quote

i tak musisz te kursy skonczyc przed egzaminem a to tez niemaly koszt bo 4 semestry to ok. 3 tysiace (chyba ze jakas uczelnia prowadzi kursy to moze cos taniej) tylko teraz nie wiem czy to bylo 90% bo wiem ze aby zaliczyc semestr cisco (otrzymac dyplom) trzeba z finala dostatac min.75% ale mniejsza wszystko wyjdzie w czasie, na razie mi sie podobaja te kursy [ poki nie musze za nie placic :) ] mozna sie sporo dowiedziec do tego sporo zajec praktycznych;
Back to top
Belliash
Advocate
Advocate

PostPosted: Fri Dec 03, 2010 10:45 am    Post subject: Reply with quote

Nie musisz robic kursu... Jest dobrowolny... Jak czujesz sie na silach to mozesz z miejsca isc na egzamin certyfikacyjny ktory tani nie jest.
Jezeli jednak decydujesz sie na kurs, to kazdy semestr konczy sie egzaminem teoretycznym i praktycznym i z kazdego z osobna musisz zdobyc min. 75% aby go zaliczyc i moc pojsc na kolejny semestr.
Po 4 semestrze powinien byc koncowy egzamin z calosci, ktory zaliczony na 75% daje Ci certyfikat ukonczenia kursu. Jezeli otrzymasz z niego min. 90% to otrzymasz dodatkowo znizke na egzamin certyfikacyjny.

Te wszystkie certyfikaty po semestrach nic nie daja, co najwyzej mozliwosc kontynuowania nauki na kolejnym semestrze np w innej placowce.
Liczy sie i tak tylko i wylacznie certyfikat, po egzaminie certyfikacyjnym, do ktorego mozesz przystapic juz chocby za miesiac, o ile beda wolne miejsca w tym terminie...

Kurs ma Cie tylko przygotowac do tego egzaminu, ale nie jest obowiazkowy. Mozesz rownie dobrze kupic sobie ksiazke, rilka routerow, switcha i w domowym zaciszu sam sie uczyc.
Znam nawet kilka osob ktore tak robily, bo kurs nie zawsze jest oplacalny. Ja place np 400zl/semestr, co daje 1600zl za caly kurs. W tej cenie to moze bym dostal router i switcha, ale na tym to bym juz rutingu dynamicznego nie pocwiczyl...
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW All times are GMT
Page 1 of 1

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum