Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
VirtualBox not detecting 3d accelleration
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Illiander
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 22 Feb 2011
Posts: 91

PostPosted: Thu Oct 16, 2014 3:25 pm    Post subject: VirtualBox not detecting 3d accelleration Reply with quote

Ok, this one's a pig, I've just upgraded my computer hardware (old hdds, new everything else), and everything looks like it's working fine, except virtualbox, which is giving me this error message:

Code:
Failed to start the virtual machine Main-emulated.

This VM was configured to use 3D acceleration. However, the 3D support of the host is not working properly and the VM cannot be started. To fix this problem, either fix the host 3D support (update the host graphics driver?) or disable 3D acceleration in the VM settings (VERR_NOT_AVAILABLE).

Result Code: NS_ERROR_FAILURE (0x80004005)
Component: Console
Interface: IConsole {db7ab4ca-2a3f-4183-9243-c1208da92392}


There's a bunch of topics on the Ubuntu forums about this, but they all end without explaining what they did to fix it.

Any ideas?

(And before anyone suggests it, I can't turn off 3d accelleration, the option is uneditable for some reason, and my graphics drivers are working fine (DotA2 plays on max settings without a hiccup))
Back to top
View user's profile Send private message
tw04l124
Veteran
Veteran


Joined: 03 Oct 2006
Posts: 1656
Location: A t z e l, lower austria

PostPosted: Fri Oct 17, 2014 12:21 pm    Post subject: Reply with quote

you probalby need to set it up again. I assume you emulate windows in it right? so it is more a virtualbox / windows tm issue

can windows handle completly changed hardware? anyway I think you are faster at the end result redoing it from scratch for this.
Back to top
View user's profile Send private message
Illiander
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 22 Feb 2011
Posts: 91

PostPosted: Mon Oct 20, 2014 5:09 am    Post subject: Reply with quote

All the error messages are saying that it's a *host* problem, not a client problem.

It doesn't even let you *try* to boot the VM, so I really don't see how this can be an issue with anything installed inside the VM.
Back to top
View user's profile Send private message
tw04l124
Veteran
Veteran


Joined: 03 Oct 2006
Posts: 1656
Location: A t z e l, lower austria

PostPosted: Mon Oct 20, 2014 8:47 am    Post subject: Reply with quote

To set it up to make it new. Not fixing hte old thing. Therefore whatever host / client. Just make it from scratch as it seems to be a non fixable problem

=> This VM was configured to use 3D acceleration. However, the 3D support of the host is not working properly and the VM cannot be started. <= have you done anything in taht direction? According to your error message just fix the 3d acceleration
Back to top
View user's profile Send private message
Illiander
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 22 Feb 2011
Posts: 91

PostPosted: Mon Oct 20, 2014 4:13 pm    Post subject: Reply with quote

3d Accelleration on my *host* (Gentoo) is working just fine. WINE detects it fine, native Dota2 detects it fine. Both run like a charm.

Also, I created a new, clean VM, to check, and it has *excatly* the same problem. I can't enable 3d accelleration in the (clean, brand-new) VM because VirtualBox doesn't think I have a graphics card plugged in for some reason, so it won't even let me *boot* the VM. It's not that the client Windows isn't detecting the graphics card, it's that VirtualBox isn't even letting it try. (Either that or the error message is just plain misleading, but it's still not even letting the client try to run)

And I think it goes without saying that this was working just fine before my hardware upgrade. (Upgrade was nVidia card to nVidia card, AMD processor to AMD processor, in case that matters)

I'm not interested in rebuilding the VM from scratch - the whole point of the VM is so that I can keep everything set up exactly the same (and some of the applications on there don't have installers available anymore, so I *can't* rebuild it. That's why I put them on the VM in the first place) So please, if you don't know anything useful, say so (or not), don't clog up the thread with the equivilent of "reboot it, if that doesn't work reinstall Windows". Because that's not helpful.
Back to top
View user's profile Send private message
Section_8
Guru
Guru


Joined: 22 May 2004
Posts: 479
Location: Arlington, TX, US

PostPosted: Mon Oct 20, 2014 7:20 pm    Post subject: Reply with quote

This thread at the virtualbox forums:
https://forums.virtualbox.org/viewtopic.php?f=6&t=61977&hilit=3d+acceleration
looks like it's reporting this same error, caused by nvidia-drivers 337.88, fixed by upgrading to 344.11. Could that be it?
Back to top
View user's profile Send private message
Illiander
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 22 Feb 2011
Posts: 91

PostPosted: Tue Oct 21, 2014 8:33 am    Post subject: Reply with quote

I'm on nvidia-drivers-343.22-r2, so that's certainly possible.

Unfortunately, that's the latest in portage, but I'll keep this in mind for when it gets updated.
Back to top
View user's profile Send private message
Section_8
Guru
Guru


Joined: 22 May 2004
Posts: 479
Location: Arlington, TX, US

PostPosted: Tue Oct 21, 2014 12:03 pm    Post subject: Reply with quote

You could mask it and downgrade to 334.21 until then.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum