| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
jarlath n00b

|
Posted: Tue Mar 30, 2010 4:34 pm Post subject: Gentoo Hardened na XenServer 5.5 |
|
|
Witam,
Niebawem planuję postawić Gentoo Hardened na XenServer w wersji 5.5 Udało mi się jakiś czas temu postawić "klasycznego" Gentoo na kilku wirtualkach i działają do dzisiaj. Czy któryś z szanownych forumowiczów ćwiczył już podobne scenariusze? Nie chodzi mi w użycie jakiegoś istniejącego szablonu - myślę raczej o klasycznej instalacji od stage3. Nie wiem, czy nie będzie problemu z xs tools oraz hardened-sources.
Pozdr. |
|
| Back to top |
|
 |
no4b Bodhisattva

|
Posted: Fri Apr 02, 2010 11:22 pm Post subject: |
|
|
Udało Ci się zainstalować xen-tools, które w XenCenter pokazują Ci informacje o wirtualce? Możesz podrzucić jakiś link pokazujący jak to zrobić? _________________ GTK2/GNOME - The weakest link! |
|
| Back to top |
|
 |
Raku Bodhisattva

|
Posted: Sat Apr 03, 2010 7:52 am Post subject: |
|
|
| no4b wrote: | | Udało Ci się zainstalować xen-tools, które w XenCenter pokazują Ci informacje o wirtualce? Możesz podrzucić jakiś link pokazujący jak to zrobić? |
Pod Archem działa poprawnie. Wymagało drobnych poprawek w skryptach z pakietu (dodanie obsługi Archa).
http://aur.archlinux.org/packages.php?ID=28591 <- przeglądnij sobie mojego PKGBUILDa. _________________ raku
Powered by Archlinux  |
|
| Back to top |
|
 |
jarlath n00b

|
Posted: Sun Apr 04, 2010 2:57 pm Post subject: |
|
|
Witam,
Chwilowo dalej nie pójdę. Walcze z kernel panic po uruchomieniu eth0. W miarę rozwiązywania problemów - napiszę o wynikach.
Pozdrawiam
Jarlath |
|
| Back to top |
|
 |
lsdudi Guru

|
Posted: Tue Apr 06, 2010 5:47 pm Post subject: |
|
|
raczej wątpie aby panic był winą sieciówki. na xenie 32 bit trzeba było właczyć PAE (na systemie gościa) mimo że miałem ustawione kilka set mega na pamięc dla niego. _________________ RLU#416942 |
|
| Back to top |
|
 |
jarlath n00b

|
Posted: Wed May 12, 2010 9:26 am Post subject: |
|
|
Witam,
Jak się okazało panic był wynikiem błędu w sterowniku karty sieciowej - czyli kernel, niestety brak nowszego kernela dla Hardened (2.6.29) wymusił z czasowej rezygnacji z GentooHardened. Na standardowym gentoo-sources wszystko gra jak trzeba. Jedynie wciąż nie mogę rozwiązać problemów z brakiem "komunikacji" pomiędzy maszyną wirtualną a systemem. Próbowałem na kilka sposobów zainstalować xenserver-tools, niestety wciąż porażka. _________________ Pozdrawiam
Jarlath
--------
www.jarlath.net |
|
| Back to top |
|
 |
SlashBeast Moderator

|
Posted: Wed May 12, 2010 10:00 am Post subject: |
|
|
w overlayu hardened-dev byl hardened kernel 2.6.33-r1, wywalony z powodu rozkazu (sic!) glowy pojektu hardened, ale zawsze mozesz go revertowac sobie z gita - ja tak zrobilem. _________________ github |
|
| Back to top |
|
 |
luk4s n00b

|
Posted: Wed May 26, 2010 7:54 am Post subject: |
|
|
Podepnę się pod temat. Czy udało się wam na jądrze hardened bądź gentoo-sources uzyskać gigabitową sieciówkę?
W serwerze mam gigabitowe interfejsy, natomiast w systemie gościa emuluje mi tylko setkę.
Pozdrawiam.
=== EDIT ===
Sam se odpowiem.
Otóż w systemie gościa przekompilowałem jądro zgodnie z tym co znalazłem na http://wiki.xensource.com/xenwiki/XenParavirtOps
| Quote: |
# Get a current kernel. The latest kernel.org kernel is generally a good choice.
# Configure as normal; you can start with your current .config file
# If building 32 bit kernel make sure you have CONFIG_X86_PAE enabled (which is set by selecting CONFIG_HIGHMEM64G)
* non-PAE mode doesn't work in 2.6.25, and has been dropped altogether from 2.6.26 and newer kernel versions.
# Enable these core options:
1. CONFIG_PARAVIRT_GUEST
2. CONFIG_XEN
# And Xen pv device support
1. CONFIG_HVC_DRIVER and CONFIG_HVC_XEN
2. CONFIG_XEN_BLKDEV_FRONTEND
3. CONFIG_XEN_NETDEV_FRONTEND
# And build as usual
|
Dalej trzeba pozmieniać parę opcji w samym xenserwerze żeby uruchamiany system gościa odpalał się w trybie parawirtualizacji.
Wszystko ładnie opisane jest tu: http://forums.citrix.com/thread.jspa?threadID=151259&tstart=0 |
|
| Back to top |
|
 |
|