Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Gentoo Hardened na XenServer 5.5
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
jarlath
n00b
n00b

PostPosted: Tue Mar 30, 2010 4:34 pm    Post subject: Gentoo Hardened na XenServer 5.5 Reply with quote

Witam,
Niebawem planuję postawić Gentoo Hardened na XenServer w wersji 5.5 Udało mi się jakiś czas temu postawić "klasycznego" Gentoo na kilku wirtualkach i działają do dzisiaj. Czy któryś z szanownych forumowiczów ćwiczył już podobne scenariusze? Nie chodzi mi w użycie jakiegoś istniejącego szablonu - myślę raczej o klasycznej instalacji od stage3. Nie wiem, czy nie będzie problemu z xs tools oraz hardened-sources.

Pozdr.
Back to top
View user's profile Send private message
no4b
Bodhisattva
Bodhisattva

PostPosted: Fri Apr 02, 2010 11:22 pm    Post subject: Reply with quote

Udało Ci się zainstalować xen-tools, które w XenCenter pokazują Ci informacje o wirtualce? Możesz podrzucić jakiś link pokazujący jak to zrobić?
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva

PostPosted: Sat Apr 03, 2010 7:52 am    Post subject: Reply with quote

no4b wrote:
Udało Ci się zainstalować xen-tools, które w XenCenter pokazują Ci informacje o wirtualce? Możesz podrzucić jakiś link pokazujący jak to zrobić?

Pod Archem działa poprawnie. Wymagało drobnych poprawek w skryptach z pakietu (dodanie obsługi Archa).

http://aur.archlinux.org/packages.php?ID=28591 <- przeglądnij sobie mojego PKGBUILDa.

Powered by Archlinux ;-)
Back to top
jarlath
n00b
n00b

PostPosted: Sun Apr 04, 2010 2:57 pm    Post subject: Reply with quote

Witam,
Chwilowo dalej nie pójdę. Walcze z kernel panic po uruchomieniu eth0. W miarę rozwiązywania problemów - napiszę o wynikach.

Pozdrawiam
Jarlath
Back to top
lsdudi
Guru
Guru

PostPosted: Tue Apr 06, 2010 5:47 pm    Post subject: Reply with quote

raczej wątpie aby panic był winą sieciówki. na xenie 32 bit trzeba było właczyć PAE (na systemie gościa) mimo że miałem ustawione kilka set mega na pamięc dla niego.
RLU#416942
Back to top
jarlath
n00b
n00b

PostPosted: Wed May 12, 2010 9:26 am    Post subject: Reply with quote

Witam,
Jak się okazało panic był wynikiem błędu w sterowniku karty sieciowej - czyli kernel, niestety brak nowszego kernela dla Hardened (2.6.29) wymusił z czasowej rezygnacji z GentooHardened. Na standardowym gentoo-sources wszystko gra jak trzeba. Jedynie wciąż nie mogę rozwiązać problemów z brakiem "komunikacji" pomiędzy maszyną wirtualną a systemem. Próbowałem na kilka sposobów zainstalować xenserver-tools, niestety wciąż porażka.
www.jarlath.net
Back to top
SlashBeast
Moderator
Moderator

PostPosted: Wed May 12, 2010 10:00 am    Post subject: Reply with quote

w overlayu hardened-dev byl hardened kernel 2.6.33-r1, wywalony z powodu rozkazu (sic!) glowy pojektu hardened, ale zawsze mozesz go revertowac sobie z gita - ja tak zrobilem.
luk4s
n00b
n00b

PostPosted: Wed May 26, 2010 7:54 am    Post subject: Reply with quote

Podepnę się pod temat. Czy udało się wam na jądrze hardened bądź gentoo-sources uzyskać gigabitową sieciówkę?
W serwerze mam gigabitowe interfejsy, natomiast w systemie gościa emuluje mi tylko setkę.

Pozdrawiam.

=== EDIT ===

Sam se odpowiem. ;)

Otóż w systemie gościa przekompilowałem jądro zgodnie z tym co znalazłem na http://wiki.xensource.com/xenwiki/XenParavirtOps
Quote:

# Get a current kernel. The latest kernel.org kernel is generally a good choice.
# Configure as normal; you can start with your current .config file
# If building 32 bit kernel make sure you have CONFIG_X86_PAE enabled (which is set by selecting CONFIG_HIGHMEM64G)
* non-PAE mode doesn't work in 2.6.25, and has been dropped altogether from 2.6.26 and newer kernel versions.
# Enable these core options:
1. CONFIG_PARAVIRT_GUEST
2. CONFIG_XEN
# And Xen pv device support
1. CONFIG_HVC_DRIVER and CONFIG_HVC_XEN
2. CONFIG_XEN_BLKDEV_FRONTEND
3. CONFIG_XEN_NETDEV_FRONTEND
# And build as usual

Dalej trzeba pozmieniać parę opcji w samym xenserwerze żeby uruchamiany system gościa odpalał się w trybie parawirtualizacji.
Wszystko ładnie opisane jest tu: http://forums.citrix.com/thread.jspa?threadID=151259&tstart=0
Back to top
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum