Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[Ustawienia] - skrypt do zapisywania konfigow
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Goto page 1, 2  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW
View previous topic :: View next topic  
Author Message
soban_
l33t
l33t


Joined: 27 Aug 2008
Posts: 679
Location: /home/soban

PostPosted: Fri Jan 29, 2010 1:25 pm    Post subject: [Ustawienia] - skrypt do zapisywania konfigow Reply with quote

Ostatnio wpadlem na pomysl, aby zapisywac konfigi za pomoca "| curl -F "sprunge=<-" http://sprunge.us", jesli ktos chce przetestowac to:
Quote:
root@SoBaN-PC /home/soban/jakis # ./backup.sh
>>> Jobs: 0 of 0 complete Load avg: 0.49, 0.28, 0.20
SYSTEM:
date
uname -a
emerge --info
rc-update show
fdisk -l
lspci -k
mount
eselect python list
gcc-config -l
eselect java-vm list
eselect opengl list
/usr/src/linux/.config
/etc/make.conf
/etc/fstab
/boot/grub/grub.conf
/boot/grub/menu.lst
/etc/portage/package.unmask
/etc/portage/package.mask
/etc/portage/package.keywords
/etc/portage/package.use
/etc/conf.d/apache2
/etc/conf.d/xdm
/etc/conf.d/rc
/etc/conf.d/gpm
/etc/conf.d/alsasound
/etc/conf.d/hwclock
/etc/X11/xorg.conf
/etc/conf.d/consolefont
/etc/conf.d/keymaps
/etc/rc.conf
/etc/env.d/02locale
/etc/man.conf
/etc/locale.gen
USER:
/root/.bashrc
/root/.mplayer/config
CONFIG:
....

Od wklejania ciaglego emerge --info i wypytywania sie o konfiguracje, tak mamy wszystko jak na tacy.
To jest zawartosc pliku:
Quote:
#!/bin/bash
#backup gentoo ;-) by SoBaN ( soban@soban.pl )
# send file
function file {
if [ -e $1 ]
then
echo $1
variable="$variable\nfile: $@ \n========== content ========== \n`grep -vE '^(#|$)' $1` \n=============================\n"
fi
}
# send command information
function info {
echo $@
variable="$variable\ncommand: $@ \n========== content ========== \n`$@ |fold -s` \n=============================\n"
}
echo SYSTEM:
info date
info uname -a
info emerge --info
info rc-update show
info fdisk -l
info lspci -k
info mount
info eselect python list
info gcc-config -l
info eselect java-vm list
info eselect opengl list
file /usr/src/linux/.config
file /etc/make.conf
file /etc/fstab
file /boot/grub/grub.conf
file /boot/grub/menu.lst
file /etc/lilo.conf
file /etc/portage/package.unmask
file /etc/portage/package.mask
file /etc/portage/package.keywords
file /etc/portage/package.use
file /etc/conf.d/apache2
file /etc/conf.d/xdm
file /etc/conf.d/rc
file /etc/conf.d/gpm
file /etc/conf.d/alsasound
file /etc/conf.d/hwclock
file /etc/X11/xorg.conf
file /etc/conf.d/consolefont
file /etc/conf.d/keymaps
file /etc/rc.conf
file /etc/env.d/02locale
file /etc/man.conf
file /root/.bashrc
file /etc/locale.gen

echo USER:
file ~/.bashrc
file ~/.mplayer/config
echo CONFIG:
echo -e "$variable" | curl -F "sprunge=<-" http://sprunge.us

Jesli komus przychodzi do glowy, jaki konfig mozna dodac - ewentualnie co poprawic w skrypcie to prosze pisac :-)

[ot]Wszystkim bardzo dziekuje za pomoc i za pomysly.[/ot]

Mam nadzieje ze sie komus przyda.
_________________
gg: 525600


Last edited by soban_ on Tue Jun 11, 2013 9:01 am; edited 21 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
mziab
l33t
l33t


Joined: 01 Oct 2004
Posts: 638

PostPosted: Fri Jan 29, 2010 3:12 pm    Post subject: Reply with quote

Dlaczego nie wydzieliłeś powtarzającego się kodu do funkcji? Byłoby dużo zwięźlej z tym samym efektem. Poza tym, nie musisz używać pliku tymczasowego. Wystarczy użyć potoku. Te dwie rzeczy znacznie uprościłyby skrypt ;)
_________________
Gentoo Linux 13.0 | 3.14.0 | glibc 2.17 | gcc 4.8.2

mteam | mziab's blog | roslin
Back to top
View user's profile Send private message
soban_
l33t
l33t


Joined: 27 Aug 2008
Posts: 679
Location: /home/soban

PostPosted: Fri Jan 29, 2010 7:28 pm    Post subject: Reply with quote

OK, poprawilem :-) jeszcze jakies sugestie lub konfigi (lspci bym dodal tez, ale wymaga uprawnien roota) do dodania? Zastanawiam sie tez, czy nie wyslac tego wszystkiego co zwraca skrypt - tak aby sprawa sie wlasciwie konczyla na dostaniu jednego linka. Ewentualnie zastanawiam sie nad zebraniem informacji o komputerze i wstawieniem tego do jednego pliku ktory poleci na stronke?
_________________
gg: 525600
Back to top
View user's profile Send private message
Kurt Steiner
Moderator
Moderator


Joined: 01 Apr 2005
Posts: 1051
Location: Ostroleka, Polska

PostPosted: Mon Feb 01, 2010 10:43 am    Post subject: Reply with quote

Moved from Polskie forum (Polish) to Polish OTW.
_________________
Proszę, pamiętaj o regulaminie, a jeśli zauważysz, że został on złamany, zgłoś to. :)

LRU:431698
Back to top
View user's profile Send private message
lazy_bum
l33t
l33t


Joined: 16 Feb 2005
Posts: 690

PostPosted: Mon Feb 01, 2010 10:59 pm    Post subject: Reply with quote

soban_ wrote:
lspci bym dodal tez, ale wymaga uprawnien roota

o_O A w jakim to systemie wymaga roota?
Code:
wloczykij ~ (: whoami
lazy_bum
wloczykij ~ (: lspci
00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT8623 [Apollo CLE266]
00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8633 [Apollo Pro266 AGP]
00:10.0 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 80)
(…)

Czyżbyś nie miał /usr/sbin w PATH?
_________________
roslin uberlay | grubelek
Back to top
View user's profile Send private message
soban_
l33t
l33t


Joined: 27 Aug 2008
Posts: 679
Location: /home/soban

PostPosted: Mon Jan 10, 2011 9:26 am    Post subject: Reply with quote

Tak, chyba masz racje (sprawdze to dokladnie jak bede w drugim domu, czyli w piatek). Jednak moze sie znowu zdarzyc taka sytulacja ze ktos nie moze wykonac lspci (chcialbym tutaj zeby nie wysylal na strone zawartosci blednego polecenia) - szczerze to nie wiem jak zrobic taki warunek. - Tutaj wlasnie tez mam pytanko, czy da sie sprawdzic bledne polecenie? (tak zeby zrobic warunek iz nie wysle "bash: cos: nie znaleziono polecenia" - tutaj trzeba wziasc to pod uwage, ze moze to byc rozna wersja jezykowa)
Druga kwestia ktora zauwazylem, to grep -vE '^(#|$)' $1 | wgetpaste moze np zwrocic pusty strumien - gdy mamy np same komentarze w pliku. Wiec przy wysylaniu pustego pliku wgetpastem odrazu zwisa (tutaj chyba trzeba zrobic warunek i sprawdzic czy strumien nie jest pusty). - Ten problem juz sie sam naprawil, wgetpast w najnowszej wersji nie pozwala wysylac pustych plikow.
//edit: 2011-01-10

Ostantio troche zmodyfikowalem skrypt jak widac wyzej, jednak jest jeden problem dosyc denerwujacy. http://paste.pocoo.org/show/318093/ - emerge --info zamiast pokazac normalnie, tak zeby dalo sie przeczytac wszystko na jednej stronie to robi on dluga linijke - przez co trzeba przewijac w prawo. Czy ma ktos pomysl jak to poprawic, tak zeby wysylal informacje dokladnie tak jak przedstawia je na monitorze (ewentualnie ograniczone do danej ilosci znakow w prawo)?
_________________
gg: 525600
Back to top
View user's profile Send private message
Aktyn
l33t
l33t


Joined: 25 Dec 2005
Posts: 619

PostPosted: Tue Jan 11, 2011 9:09 pm    Post subject: Reply with quote

soban_ wrote:
Czy ma ktos pomysl jak to poprawic, tak zeby ...(ewentualnie ograniczone do danej ilosci znakow w prawo)?

Teoretycznie jeśli nie da się tego zrobić po stronie serwera, (opcja zawijanie wierszy) albo w samym programie, a nie ma żadnych programów standardowo w linuksie (nie wiem) to moge napisać mały program do formatowania. Ale ktoś musi go mieć w systemie, i w portage, a ja ebuilda raczej nie napisze.

Ale moim zdaniem powinno się dodać (czasem) jeszcze np opcje jaki plik jest cytowany (lub polecenie), bo z tego: http://paste.pocoo.org/show/318123/ nic nie wiadomo. Pierwsze linijki mogłyby to zawierać w formie
Code:
file: plik
--- zawartosc ---:
blebleble

Code:
command: polecenie
--- zawartosc ---:
blebleble


Tylko wtedy straci sie coś co się nazywa numerowanie linii, choć biorąc pod uwage że tekst i tak jest formatowany, więc nie powinien to być problem. Ale polecenia uname -a mogą brzydko wyglądać.
_________________
Aktyn Pages
są ludzie inteligentni, są nad wyraz inteligentni i błyskotliwi, są jasnowidze, są wszechwiedzący bogowie, oraz ludzie piszący kompilatory
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2821

PostPosted: Tue Jan 11, 2011 9:23 pm    Post subject: Reply with quote

Fajny spamer wklejarek. Dorzuc 'file /dev/urandom`


A tak na serio, to dlaczego wszystkich outputow nie dajesz w jednego wkleja?
_________________
BitBucket -- better-initramfs to address many usecases and linux's limitations.
Back to top
View user's profile Send private message
Aktyn
l33t
l33t


Joined: 25 Dec 2005
Posts: 619

PostPosted: Tue Jan 11, 2011 9:42 pm    Post subject: Reply with quote

A czy kod wklejany jest dożywotni?

Wiele plików to masa klikania, jeden plik trzeba przeszukiwać. Tak źle i tak niedobrze. ;)

Ale można szlaczki dorobić. Albo nazwe dać w ramke. :)
_________________
Aktyn Pages
są ludzie inteligentni, są nad wyraz inteligentni i błyskotliwi, są jasnowidze, są wszechwiedzący bogowie, oraz ludzie piszący kompilatory
Back to top
View user's profile Send private message
soban_
l33t
l33t


Joined: 27 Aug 2008
Posts: 679
Location: /home/soban

PostPosted: Tue Jan 11, 2011 10:13 pm    Post subject: Reply with quote

SlashBeast wrote:
Fajny spamer wklejarek. Dorzuc 'file /dev/urandom`
Wystarczy zapetlic skrypt - chociaz nie wiem czy wgetpast wtedy sie nie zbuntuje albo serwer. d-:
Aktyn wrote:
Ale można szlaczki dorobić. Albo nazwe dać w ramke. :)
To jest chlopaki niezla mysl, tylko jak zrobic to ciecie? Ja jestem pewny ze to da sie zrobic, mozna wszystko dac do jednej zmiennej i "| cut" potraktowac jednak jak rozsadnie to zrobic to nie wiem + sprawdzanie polecen - ktore zwracaja blad, to sa te 2 problemy. Bo to z obramowaniem to w sumie nie problem, mozna wtedy nawet numeracje wprowadzic wlasna... - tyle ze bedzie zawsze ten problem z wklejaniem gotowych konfigow z backupu - no chyba ze sie zrobi skrypt ktory sciaga plik i robi z niego gotowe pliki (takie jak powinny byc) ale to juz druga para kaloszy - tez do zrobienia.
_________________
gg: 525600
Back to top
View user's profile Send private message
Aktyn
l33t
l33t


Joined: 25 Dec 2005
Posts: 619

PostPosted: Tue Jan 11, 2011 10:42 pm    Post subject: Reply with quote

Można to na wiele sposobów zrobić, albo zapis do pliku np. G_DIAG danych testowych poprzez program formatujący, i wysłanie całego pliku.
W razie braku pliku, komunikat, o braku pliku.

Moge też napisać całość, może i mnie się przyda, tylko będzie w C bo inaczej nie umiem.
W sytuacji krytycznej, (brak sieci z diagnozowanego systemu) zawsze będzie na dysku plik z danymi, który można potem wysłać inaczej.
_________________
Aktyn Pages
są ludzie inteligentni, są nad wyraz inteligentni i błyskotliwi, są jasnowidze, są wszechwiedzący bogowie, oraz ludzie piszący kompilatory
Back to top
View user's profile Send private message
lazy_bum
l33t
l33t


Joined: 16 Feb 2005
Posts: 690

PostPosted: Tue Jan 11, 2011 10:52 pm    Post subject: Reply with quote

Aktyn wrote:
soban_ wrote:
Czy ma ktos pomysl jak to poprawic, tak zeby ...(ewentualnie ograniczone do danej ilosci znakow w prawo)?

Teoretycznie jeśli nie da się tego zrobić po stronie serwera, (opcja zawijanie wierszy) albo w samym programie, a nie ma żadnych programów standardowo w linuksie (nie wiem) to moge napisać mały program do formatowania.

Przypadkiem nie wynajdujecie koła od nowa?
Code:
emerge --info | fold -s

_________________
roslin uberlay | grubelek
Back to top
View user's profile Send private message
Aktyn
l33t
l33t


Joined: 25 Dec 2005
Posts: 619

PostPosted: Tue Jan 11, 2011 11:48 pm    Post subject: Reply with quote

lazy_bum wrote:
Przypadkiem nie wynajdujecie koła od nowa?
Code:
emerge --info | fold -s

Tak podejżewałem że coś takiego może i jest dlatego to napisałem. 8)
Ale ze mnie tam żaden linuxowiec. :lol: Szkoda że jeszcze wcięcia nie robi ;)
_________________
Aktyn Pages
są ludzie inteligentni, są nad wyraz inteligentni i błyskotliwi, są jasnowidze, są wszechwiedzący bogowie, oraz ludzie piszący kompilatory
Back to top
View user's profile Send private message
soban_
l33t
l33t


Joined: 27 Aug 2008
Posts: 679
Location: /home/soban

PostPosted: Wed Jan 12, 2011 2:49 pm    Post subject: Reply with quote

Wiec troche znowu go poprawilem - teraz juz ladniej to wyglada. Brakuje jeszcze numerowania linijek (o czym mysle) no i chcialbym zeby wszystko odbywalo sie na jednej zmiennej, z czym mam problem. Bo tak jak widac, musze uzyc dodatkowego pliku "X". Czy ma ktos pomysl jak strumien ten przekazac do zmiennej - tak zeby echo nie wywalalo na monitor zawartosci pliku/polecenia? No i trzeba jeszcze zrobic sprawdzanie, czy zawrtosc pliku nie jest pusta po zgrepowaniu - bo jak widac, teraz wysyla puste pliki (http://paste.pocoo.org/show/319458/ - na samym dole).
_________________
gg: 525600
Back to top
View user's profile Send private message
Aktyn
l33t
l33t


Joined: 25 Dec 2005
Posts: 619

PostPosted: Wed Jan 12, 2011 3:36 pm    Post subject: Reply with quote

soban_ wrote:
No i trzeba jeszcze zrobic sprawdzanie, czy zawrtosc polecenia nie jest pusta - bo jak widac, teraz wysyla puste pliki (http://paste.pocoo.org/show/319458/ - na samym dole).

Puste linijki są ok, jeśli jest plik. Wiadomo że jest pusty :) Warto dodać jednak komunikaty, np. brak pliku, brak dostępu do pliku.

Tylko doszedłem do wniosku że niektórych poleceń bym nie zawijał, np plików . Taki /etc/fstab może się okazać że źle napisany albo co. A pliki zwykle nie są aż tak długie.

Co innego gdyby program numerował linie i na końcu dawał \ - wtedy by wiadomo było że jest to w jednym ciągu.

Dlatego najlepiej by było gdyby linie zawijał serwer, wtedy mamy jasność. Wiadomo, świstak linii nie zawija. Ewentalnie może jednak wynajdziemy inne koło. ;)
_________________
Aktyn Pages
są ludzie inteligentni, są nad wyraz inteligentni i błyskotliwi, są jasnowidze, są wszechwiedzący bogowie, oraz ludzie piszący kompilatory
Back to top
View user's profile Send private message
soban_
l33t
l33t


Joined: 27 Aug 2008
Posts: 679
Location: /home/soban

PostPosted: Wed Jan 12, 2011 3:44 pm    Post subject: Reply with quote

Aktyn wrote:
Taki /etc/fstab może się okazać że źle napisany albo co. A pliki zwykle nie są aż tak długie.

Co innego gdyby program numerował linie i na końcu dawał \ - wtedy by wiadomo było że jest to w jednym ciągu.

Troche tego nie rozumiem, ale w sumie moge dac
Code:
info cat /etc/fstab

Bo ten grep to wywala puste linijki i komentarze. W sumie jakbys mogl napisac dokladniej o co chodzi z tym fstabem - jaka masz na mysli sytulacje, to moze bym zrozumial. Bo jesli chodzi Ci o zawijanie te co podal @lazy_bum (chwala mu za to) to tylko i wylacznie polecenia zawijam, pliki zostawiam takiej - jakie sa (pomijajac to o czym wspomnialem czyli komentarze i puste linijki nie sa brane pod uwage).

Aktyn wrote:
Dlatego najlepiej by było gdyby linie zawijał serwer, wtedy mamy jasność. Wiadomo, świstak linii nie zawija. Ewentalnie może jednak wynajdziemy inne koło. ;)

Wlasnie tutaj jest drugi problem kola, bo bedzie wtedy ciezko napisac skrypt ktory sciagnie (wgetem) plik konfiguracyjny z wklejarki i potnie na pliki - bedzie duzy problem z wywaleniem numeracji. No i nie bedzie gwarancji ze przy okazji zbednego znaku sie nie wywali. Z drugiej strony sobie pomyslalem, ze na forum (czy gdzies tam w zyciu) mozemy przeciez napisac masz blad w tej linijce i podac te po lewej z paste.pocoo.org - osoba wtedy i tak bedzie wiedziala gdzie musi poprawic, wiec chyba numeracje zostawimy w spokoju. No chyba ze ktos ma pomysl na zastosowanie tego w praktyce?
_________________
gg: 525600
Back to top
View user's profile Send private message
Aktyn
l33t
l33t


Joined: 25 Dec 2005
Posts: 619

PostPosted: Wed Jan 12, 2011 4:13 pm    Post subject: Reply with quote

soban_ wrote:
Aktyn wrote:
Co innego gdyby program numerował linie i na końcu dawał \ - wtedy by wiadomo było że jest to w jednym ciągu.

Troche tego nie rozumiem,

Oki pomyliło mi się z mount , mount jest zawinięte.

soban_ wrote:
Aktyn wrote:
Dlatego najlepiej by było gdyby linie zawijał serwer, wtedy mamy jasność. Wiadomo, świstak linii nie zawija. Ewentalnie może jednak wynajdziemy inne koło. ;)

Wlasnie tutaj jest drugi problem kola, bo bedzie wtedy ciezko napisac skrypt ktory sciagnie (wgetem) plik konfiguracyjny z wklejarki i potnie na pliki - bedzie duzy problem z wywaleniem numeracji.

No, z numeracją, to potem tego nie potniesz do pliku wgetem, choć znając życie da się pewnie to zrobić skryptem. Albo trzeba będzie mieć koło ratunkowe. ;)

Ale nie taki miał być zamiar. Brałem pod uwage tylko informacyjną strone takich działań. W końcu ściągać będziesz tylko to co działa, a to może być przecież w osobnych plikach, w takich plikach dobrze jest mieć też komentarze jakie są standardowo w gentoo. No i w końcu pisałem że plików można nie zawijać a więc i nie numerować.

Więc nie ma sensu wprowadzać numeracji w ogóle, a więc jest dobrze jak jest.
_________________
Aktyn Pages
są ludzie inteligentni, są nad wyraz inteligentni i błyskotliwi, są jasnowidze, są wszechwiedzący bogowie, oraz ludzie piszący kompilatory
Back to top
View user's profile Send private message
soban_
l33t
l33t


Joined: 27 Aug 2008
Posts: 679
Location: /home/soban

PostPosted: Wed Jan 12, 2011 4:21 pm    Post subject: Reply with quote

Aktyn wrote:
W końcu ściągać będziesz tylko to co działa, a to może być przecież w osobnych plikach, w takich plikach dobrze jest mieć też komentarze jakie są standardowo w gentoo.
To jest kolejny fajny pomysl, moge w sumie zbierac pliki w calosci (nawet z komentarzami) ztarowac je i wyslac gdzies w swiat - bo tak mi sie zdaje, ze bylo by bezpieczniej, no chyba ze nie widzisz w tym celu? Wtedy mozna w naglowku w wklejarce dac linka gdzie znajduja sie orginalne pliki. Tylko nie wiem, czy istnieje jakis serwer, ktory pozwala wysylac i sciagac pozniej male pliki konfiguracyjne (cos na wzor wgetpaste - tylko ze pliki np tar). W sumie mysle ze takie "cus" nie istnieje, bo wtedy to juz na serio, mozna bylo by szybko zaspamowac serwer - no chyba ze jest jakies ograniczenie nalozone na dane IP (w rozmiarze). Wiec calosc chyba bedzie musiala ograniczyc sie do jednego ztarowanego pliku na dysku lokalnym.
_________________
gg: 525600
Back to top
View user's profile Send private message
Aktyn
l33t
l33t


Joined: 25 Dec 2005
Posts: 619

PostPosted: Wed Jan 12, 2011 4:46 pm    Post subject: Reply with quote

A rób sobie co chcesz :)

Poszukaj sobie darmowych/płatnych ftp, www. Sam nie wiem gdzie są jakieś fajne miejsca. Masz przecież www.

W końcu konfigi to nie system, dużo miejsca i to zpakowane, nie zajmują.
_________________
Aktyn Pages
są ludzie inteligentni, są nad wyraz inteligentni i błyskotliwi, są jasnowidze, są wszechwiedzący bogowie, oraz ludzie piszący kompilatory
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2821

PostPosted: Thu Jan 13, 2011 12:41 am    Post subject: Reply with quote

Kombinujesz kombinujesz i zobacz jakiego potwora zes zmontowal. Raczej bezuzyteczny.

Jak chcesz sobie robic backup configow to uzyj gita do tego, wrzucaj je na githuba czy gdzie tam chcesz, szybko i wygodnie.
_________________
BitBucket -- better-initramfs to address many usecases and linux's limitations.
Back to top
View user's profile Send private message
soban_
l33t
l33t


Joined: 27 Aug 2008
Posts: 679
Location: /home/soban

PostPosted: Thu Jan 13, 2011 10:56 am    Post subject: Reply with quote

No masz racje, zostawie to raczej w tej formie. Pytanie tylko, mozna to jakos zrobic bez operowania na pliku? Tzn przekierowac strumien do zmiennej tylko nie uzywajac echo ktore najpierw wali polecenie na monitor, a pozniej do zmiennej? I czy przychodza Wam do glowy jakies polecenia/informacje/pliki ktore przydaloby sie dolozyc do tego skryptu?
_________________
gg: 525600
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2821

PostPosted: Thu Jan 13, 2011 11:45 am    Post subject: Reply with quote

uruchamiaj polecenia w subszelu w zmiennej.

emerge_info="$(emerge --info)"
_________________
BitBucket -- better-initramfs to address many usecases and linux's limitations.
Back to top
View user's profile Send private message
lazy_bum
l33t
l33t


Joined: 16 Feb 2005
Posts: 690

PostPosted: Thu Jan 13, 2011 9:42 pm    Post subject: Reply with quote

soban_ wrote:
I czy przychodza Wam do glowy jakies polecenia/informacje/pliki ktore przydaloby sie dolozyc do tego skryptu?

/etc/shadow i aktualne IP. ;)
_________________
roslin uberlay | grubelek
Back to top
View user's profile Send private message
soban_
l33t
l33t


Joined: 27 Aug 2008
Posts: 679
Location: /home/soban

PostPosted: Fri Jan 14, 2011 12:30 am    Post subject: Reply with quote

lazy_bum wrote:
/etc/shadow i aktualne IP. ;)

Wiedzialem ze w koncu padnie to, wiec moze lepiej 'info rm -rf /' albo 'info any_command > /dev/sda';-P

A tak powaznie, myslicie ze brakuje jakis informacji w skrypcie - ktore moga byc dostepne publicznie?
_________________
gg: 525600
Back to top
View user's profile Send private message
lazy_bum
l33t
l33t


Joined: 16 Feb 2005
Posts: 690

PostPosted: Fri Jan 14, 2011 9:07 am    Post subject: Reply with quote

Chociaż ciężko mi dostrzec w tym skrypcie jakiś głębyszy sens, to jednak widzę kilka rzeczy, które można ulepszyć/poprawić:
Quote:
file /usr/src/linux/.config
(...)
file /etc/portage/package.unmask
file /etc/portage/package.mask
file /etc/portage/package.keywords
file /etc/portage/package.use
(...)
file /root/.bashr

Od góry:
1. Lepiej jest brać konfigurację jajka, które mamy aktualnie uruchomione (np. zcat /proc/config.gz). /usr/src/linux/.config może być zupełnie innym plikiem niż działająca konfiguracja (a /proc/config.gz może w ogóle nie być, żeby jeszcze trochę utrudnić ;).
2. /etc/portage/package.foo może być katalogiem.
3. /root/.bashrc?
_________________
roslin uberlay | grubelek
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW All times are GMT
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum