| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
Pryka Guru

|
Posted: Tue Sep 15, 2009 5:06 pm Post subject: [SOLVED]Cups 1.4.1 / konfiguracja |
|
|
Piszę bo nie mogę jakoś ogarnąć nowej wersji... stara konfiguracja drukarki mi nie działa, więc ją usunąłem i chciałem dodać sprzęt od nowa, drukarka pracuje pod gniazdem USB, jest tylko jedno małe ale, przy wyborze ni cholery nie ma gniazda USB...
| Code: | Drukarka SCSI
Internetowy protokół druku (https)
AppSocket/HP JetDirect
Host lub drukarka LPD/LPR
Internetowy protokół druku (ipp)
Internetowy protokół druku (http] |
Jak to rozgryźć?
Last edited by Pryka on Sun Nov 15, 2009 8:55 pm; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
nUmer_inaczej Tux's lil' helper

|
Posted: Tue Sep 15, 2009 5:54 pm Post subject: |
|
|
| Drukarka musi być włączona podczas dodawania nowego sprzętu? |
|
| Back to top |
|
 |
Pryka Guru

|
Posted: Tue Sep 15, 2009 6:19 pm Post subject: |
|
|
| Jest włączona |
|
| Back to top |
|
 |
sherszen Apprentice

|
Posted: Tue Sep 15, 2009 9:12 pm Post subject: |
|
|
| lsusb widzi tę drukarkę? Wkompilowana w kernel jest obsługa drukarki na USB? |
|
| Back to top |
|
 |
Belliash Advocate

|
|
| Back to top |
|
 |
Pryka Guru

|
Posted: Wed Sep 16, 2009 9:16 am Post subject: |
|
|
| sherszen wrote: | | lsusb widzi tę drukarkę? Wkompilowana w kernel jest obsługa drukarki na USB? |
Wkompilowałem i owszem widzi...
| Code: | | Bus 001 Device 003: ID 04a9:1721 Canon, Inc. MP210 ser |
| Belliash wrote: | | ew probowales podlaczyc ja pod LPT i sprobowac? |
Najpierw musiał bym się zaopatrzyć w odpowiedni przewód, więc na razie postaram się jakoś rozgryźć to tak.
Ale dzięki za radę jak nic nie poskutkuje sprawdzę pod LPT |
|
| Back to top |
|
 |
unK l33t

|
Posted: Wed Sep 16, 2009 11:48 am Post subject: Re: Cups 1.4.1 / konfiguracja |
|
|
Miałem to samo. Drukarka na USB, a nowy cups jej nie widzi przy dodawaniu. Dodanie drukarki w starej wersji i update cupsa skutkuje tym, że nic nie można wydrukować (chociaż akurat możliwe, że to wina sterownika, używam pipslite). Poza tym jakoś nie mogłem znaleźć opcji odpowiedzialnej za zmianę parametrów drukarki (rozmiar papieru, color/bw etc.), to w końcu dałem sobie spokój i wróciłem do 1.3.11 ;p _________________ ncmpcpp - an ncurses mpd client, inspired by ncmpc |
|
| Back to top |
|
 |
Belliash Advocate

|
|
| Back to top |
|
 |
SlashBeast Moderator

Joined: 23 May 2006 Posts: 2472 Location: Zduńska Wola, Poland.
|
Posted: Wed Sep 16, 2009 8:08 pm Post subject: |
|
|
Co upgrade to jakas regresja, az boje sie jutra. _________________ github |
|
| Back to top |
|
 |
Belliash Advocate

|
Posted: Thu Sep 17, 2009 9:34 am Post subject: |
|
|
Jak obiecałem, tak zrobiłem...
Przenisłem sie z laptopem do 2 pokoju, gdzie stoi moj komputer stacjonarny (rowniez gentoo ale mocno outdated ) i podlaczylem do niego drukarke (HP Photosmart C5280), jak na zalaczonym obrazku: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/98260e71ce522664.html W tle widac nowa wersje CUPSa, jednak jakby ktos nie dowierzal, zrobilem kolejna fotke: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/83e3cb669d54370d.html
Tutaj widac calosc: laptop + drukarka: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/88a1324a517f8ff9.html
Kolejnym krokiem byl wydruk, oto przeciez nam chodzilo... Kazalem mu zatem wydrukowac strone testowa. Na wyswietlaczu drukarki pojawil sie napis "Drukowanie...", urzadzenie wciagnelo papier i ............zamarlo Otwieram drukarke i, smi popatrzcie: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/6505b3d3ced34270.html Wcisnalem zatem przycisk 'Anuluj' umieszczony na drukarce... oddalo mi kartke i wsadzilem ja spowrotem do podajnika... Uruchomilem konsole, zalogowalem sie na roota, emerge -1 hplip W meidzy czasie usunalem takze drukarke z poziomu interfejsu WWW cupsa... Po zakonconej instalacji hplip, zrobilem etc-update, env-update, source /etc/profile, /etc/init.d/cupsd restart i dodalem na nowo drukarke (CUPS 1.4.1 wykryl mi poprawnie drukarke i sam zaproponowal do niej sterownik z hplip). Ustawilem drukarke jako domyslna i kazalem drukowac strone testowa: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/2418fba8dceb4734.html - jak widac, cos drukuje
Tak wyglada strona testowa: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/05400f65929bbf6c.html
Na tym koniec testow... Nie wiem co mam powiedziec, powiem moze zatem SOA #512  _________________ Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog |
|
| Back to top |
|
 |
unK l33t

|
|
| Back to top |
|
 |
Pryka Guru

|
Posted: Sun Nov 15, 2009 7:31 pm Post subject: |
|
|
Dzisiaj miałem upgrade do Cups 1.4.2 i niestety dalej to samo... nie widzi usb
EDIT:
Problem udało mi się rozwiązać, jeśli ktoś się z tym jeszcze boryka to drukarkę dodajemy jako "Drukarka SCSI" a jako połączenie zamiast usb:/dev/usb/lp0 wpisujemy parallel:/dev/usb/lp0 i wszystko śmiga jak potrzeba.
Pozdrawiam |
|
| Back to top |
|
 |
lazy_bum l33t

|
Posted: Mon Nov 16, 2009 7:46 am Post subject: |
|
|
Odnośnie tematu — jakiś czas temu robiłem update systemu, m.in. cups, drukarka i u mnie przestała działać. Naprawa całości (HP, podłączenie USB) polegała na wyrzuceniu „starej” drukarki i dodaniu jej jeszcze raz. Nie było z tym żadnych problemów, niewidocznych połączeń USB czy innych cudów. (-; _________________ roslin uberlay | grubelek |
|
| Back to top |
|
 |
Pryka Guru

|
Posted: Mon Nov 16, 2009 2:08 pm Post subject: |
|
|
Niewidoczna drukarka USB dotyczy w tej chwili tylko urządzeń wielofunkcyjnych.
Urządzenie jest wykrywane/rezerwowane jako skaner i niestety przestaje być widoczne dla CUPS |
|
| Back to top |
|
 |
jodri Tux's lil' helper

|
Posted: Mon Nov 16, 2009 5:02 pm Post subject: |
|
|
| Niestety nie tylko, u mie ten problem wystepuje na Samsungu ML-1640 (nie jest to urzadzenie wielofunkcyjne, a zwykła monochromatyczna drukarka laserowa) |
|
| Back to top |
|
 |
Pryka Guru

|
Posted: Mon Nov 16, 2009 5:04 pm Post subject: |
|
|
hmm dziwne, dałbym głowę że ten bug został naprawiony w urządzeniach jednofunkcyjnych...
A próbowałeś sposobu który podałem dwa posty wcześniej? |
|
| Back to top |
|
 |
jodri Tux's lil' helper

|
Posted: Mon Nov 16, 2009 5:20 pm Post subject: |
|
|
Zrobilem dowiazanie:
| Code: | | ln -s /dev/usblp0 /dev/lp0 |
i cups wykryl ja jako drukarke USB  |
|
| Back to top |
|
 |
dylon Guru

|
Posted: Mon Nov 16, 2009 5:56 pm Post subject: |
|
|
| jodri wrote: | | Niestety nie tylko, u mie ten problem wystepuje na Samsungu ML-1640 (nie jest to urzadzenie wielofunkcyjne, a zwykła monochromatyczna drukarka laserowa) |
identyczna sytuacja jest tez na moim szajsungu ml-2010 (mono laser)
Sposob podany przez Pryke dziala
[EDIT]
Sposob z symlinkiem jordiego tez dziala
[/EDIT] _________________ Maciej Dylski |
|
| Back to top |
|
 |
SlashBeast Moderator

|
Posted: Mon Nov 16, 2009 9:56 pm Post subject: |
|
|
Jak sie bawicie w symlinki, to po restarcie go nie bedzie. Trza by zmodowac jakas regulke udeva do robienia tego symlinka albo w init cupsa badz inny wsadzic robienie tego symlinka. _________________ github |
|
| Back to top |
|
 |
jodri Tux's lil' helper

|
Posted: Tue Nov 17, 2009 6:22 pm Post subject: |
|
|
| SlashBeast ma racje, po restarcie link znika. Mozna sobie z tym poradzic jak wyzej. |
|
| Back to top |
|
 |
dylon Guru

|
Posted: Tue Nov 17, 2009 6:44 pm Post subject: |
|
|
| jodri wrote: | | SlashBeast ma racje, po restarcie link znika. Mozna sobie z tym poradzic jak wyzej. |
np tak:
| Code: | dylon ~ # cat /etc/udev/rules.d/99-local.rules
KERNEL=="lp0", SYMLINK+="usblp0"
|
_________________ Maciej Dylski |
|
| Back to top |
|
 |
BeteNoire Veteran

|
Posted: Wed Nov 18, 2009 6:16 pm Post subject: |
|
|
| dylon wrote: | | jodri wrote: | | Niestety nie tylko, u mie ten problem wystepuje na Samsungu ML-1640 (nie jest to urzadzenie wielofunkcyjne, a zwykła monochromatyczna drukarka laserowa) |
identyczna sytuacja jest tez na moim szajsungu ml-2010 (mono laser) |
Proszę, nie obrażaj tej drukarki, to świetny sprzęt, który od trzech lat wydrukował już kilka tysięcy stron
| Pryka wrote: | Dzisiaj miałem upgrade do Cups 1.4.2 i niestety dalej to samo... nie widzi usb
EDIT:
Problem udało mi się rozwiązać, jeśli ktoś się z tym jeszcze boryka to drukarkę dodajemy jako "Drukarka SCSI" a jako połączenie zamiast usb:/dev/usb/lp0 wpisujemy parallel:/dev/usb/lp0 i wszystko śmiga jak potrzeba.
Pozdrawiam |
Wybrałem to jako rozwiązanie, żeby mi coś z udevem nie spieprzyło się przy okazji aktualizacji. Dzięki za podpowiedź.
Ktoś wie czy/kiedy udev zostanie naprawiony, żeby sam tworzył tego symlinka? _________________ powered by power plant |
|
| Back to top |
|
 |
dylon Guru

|
Posted: Wed Nov 18, 2009 7:03 pm Post subject: |
|
|
| BeteNoire wrote: |
Wybrałem to jako rozwiązanie, żeby mi coś z udevem nie spieprzyło się przy okazji aktualizacji. Dzięki za podpowiedź.
|
Ja bylem zmuszony (lub tez nie chcialo mi sie szukac rozwiazania ) do symlinka.
Okazalo sie, ze drukarka ustawiona jako "parallel:/dev/usb/lp0" przestawala drukowac, gdy kde (a raczej hal ) sobie wykrywalo i instalowalo kolejna kopie za kazdym podlaczeniem. (efektem koncowym bylo... brak mozliwosci drukowania na obu "drukarkach")
Po ustawieniu w udev/rules tworzenia symlinka, drukarka nie jest juz za kazdym razem instalowana na nowo  _________________ Maciej Dylski |
|
| Back to top |
|
 |
BeteNoire Veteran

|
Posted: Thu Feb 04, 2010 12:29 pm Post subject: |
|
|
Rozwiązanie z parallel:/dev/usb/lp0 jednak nie jest najlepsze, bo drukarka czasem przestawia się na lp1.
Po dodaniu ww. regułki udeva Cups wciąż nie wyszukuje jej automatycznie.
Jak sobie z tym radzicie na chwilę obecną? _________________ powered by power plant |
|
| Back to top |
|
 |
SlashBeast Moderator

|
Posted: Thu Feb 04, 2010 2:33 pm Post subject: |
|
|
Downgrade. _________________ github |
|
| Back to top |
|
 |
|