Forums

Skip to content

Advanced search
  • Quick links
    • Unanswered topics
    • Active topics
    • Search
  • FAQ
  • Login
  • Register
  • Board index International Gentoo Users Polskie forum (Polish)
  • Search

Kmail (z Kontact) pamięciożerny i zamulony pod ~amd64

Witajcie na polskim forum użytkowników Gentoo!
Opis instalacji i pracy z Gentoo. Pozostała dokumentacja Gentoo

Moderator: SlashBeast

Post Reply
  • Print view
Advanced search
16 posts • Page 1 of 1
Author
Veteran
Veteran

Kmail (z Kontact) pamięciożerny i zamulony pod ~amd64

Post by Xywa » Wed Nov 18, 2009 10:17 am

Witam

Po przejejściu z amd64 na ~amd64 mam pierwszy uciążliwy problem a mianowicie Kontact (Kmail).

Od dwóch dni, po uruchomieniu KDE system zużywa ok. 0.5 GB ramu, gdy uruchomie Kmail (Kontact) to:

[1] Kmail zamula i reaguje z opóźnieniem ok.50 sekund na cokolwiek (kliknięcie etc.), więc dla mnie jest niezdatny do użycia. W tym czasie twardy dysk miele i miele, i tak przez następne 3-5 minut, dopiero potem jest OK.
[2] Pamięć - po uruchomieniu Kmail pożera dodatkowe 2GB ramu, a czasami nawet rusza swapa.

Co może być problemem i jak to naprawić. Kłopoty zaczęły się dwa dni temu, gdy Kmail zawiesił się, nie pomogła nawet słynna trupia czacha i musiałem robić reboot. Od tego momentu są problemy. Wygląda na to jakby za każdym razem po włączaniu, Kmail sprawdzał wszystkie pliki z pocztą (a mam ich ok. 4GB).
Last edited by Xywa on Wed Nov 18, 2009 11:51 am, edited 1 time in total.
soban_
l33t
l33t
Contact soban_
Website

Post by soban_ » Wed Nov 18, 2009 11:09 am

Hm albo ja zle widze, albo w tytule ma z tym cos wspolego jakis Kamil? :-) Ja na twoim miejscu bym wywalil pliki zwiazane z kmail i zrobil od poczatku cala konfiguracje programu lub zamiast wywalac przerzucil je w inne miejsca z /home - na moment, jesli to nie jest jakis duzy problem (ewentualnie wczesniej zrekompilowal calego kmaila i wtedy sprobowal). Mi to wyglada na uszkodzenie plikow konfiguracyjnych kmaila. Tak btw fajnym sposobem jest trzymanie poczty na Gmailu, chyba ze trzymasz jakies kosmicznie wielkie pliki - ja kazda swoja poczte przekierowywuje na Gmaila, filtruje mi spam itp. Osobiscie nie uzywam zadnego programu pocztowego, chyba ze mail-client/kcheckgmail no i jest ten plus ze mam dostep wszedzie do calej poczty. Drugi moj dosyc przydatny "wynalazlek" to zalozenie drugiego konta na gmailu i robienie backupu calej poczty (ustawiam tak skrzynke zeby wchodzila mi na moja orginalna i robila kopie wszystkiego). Wiec nawet jesli cos wywale to w backupie i tak to zostanie.
Last edited by soban_ on Wed Nov 18, 2009 7:35 pm, edited 1 time in total.
gg: 525600
Xywa
Veteran
Veteran

Post by Xywa » Wed Nov 18, 2009 12:05 pm

Dzięki Soban

Już poprawiłem tytuł. Co do Gmaila, to ta opcja nie wchodzi w grę.

Myślałem już o tym żeby odświeżyć same pliki konfiguracyjne (bo Kmail i Kontact już reemergowałem). Zapomniałem tylko jak to się robi - nadpisanie samych plików konfiguracyjnych.
lsdudi
Guru
Guru

Post by lsdudi » Wed Nov 18, 2009 1:45 pm

soban_ wrote:Hm albo ja zle widze, albo w tytule ma z tym cos wspolego jakis Kamil? :-) Ja na twoim miejscu bym wywalil pliki zwiazane z kmail i zrobil od poczatku cala konfiguracje programu lub zamiast wywalac przerzucil je w inne miejsca z /home - na moment, jesli to nie jest jakis duzy problem (ewentualnie wczesniej zrekompilowal calego kmaila i wtedy sprobowal). Mi to wyglada na uszkodzenie plikow konfiguracyjnych kmaila. Tak btw fajnym sposobem jest trzymanie poczty na Gmailu, chyba ze trzymasz jakies kosmicznie wielkie pliki - ja kazda swoja poczte przekierowywuje na Gmaila, filtruje mi spam itp. Osobiscie nie uzywam zadnego programu pocztowego, chyba ze mail-client/kcheckgmail no i jest ten plus ze mam dostep wszedzie do calej poczty. Drugi moj dosyc przydatny "wynalazlek" to zalozenie drugiego konta na gmailu i robienie backupu calej poczty (ustawiam tak skrzyke zeby wchodzila mi na moja orginalna i robila kopie wszystkiego). Wiec nawet jesli cos wywale to w backupie i tak to zostanie.
tja
poczytaj sobie umowę licencyjną a zwłaszcza na to w jaki sposób google może cię pozbawić dostępu do konta, po za tym jeśli się robi backup to napewno nie na tej samej usłudze (miejscu) więc może przemyśl swoje rozwiązanie trzymania backupa gmaila na gmailu :)
Jako graficzny klient poczty polecam claws-mail
btw Mój kumpel ma jakiegoś pecha do google'a raz dostał ni z tego ni z owego pocztę(znaczy konto pocztowe ) kogoś zupełnie innego, a teraz dostał bana na app engine :]
RLU#416942
dylon
Guru
Guru

Post by dylon » Wed Nov 18, 2009 7:15 pm

Jak moj poprzednik, goraco polecam claws-mail. Uzywam gdzies ze trzy lata i nie widze zadnego zamiennika :)

Kmail odrzucilem dokladnie z tych samych powodow o ktorych Ty piszesz. Choc na poczatku, jak maili bylo malo, sobie go chwalilem :) Jak skrzynka urosla, to lagi byly moze krotsze, ale rownie denerwujace (mialem wtedy ~x86 i kde 3.x).
Maciej Dylski
soban_
l33t
l33t
Contact soban_
Website

Post by soban_ » Wed Nov 18, 2009 7:20 pm

lsdudi wrote:
soban_ wrote:Hm albo ja zle widze, albo w tytule ma z tym cos wspolego jakis Kamil? :-) Ja na twoim miejscu bym wywalil pliki zwiazane z kmail i zrobil od poczatku cala konfiguracje programu lub zamiast wywalac przerzucil je w inne miejsca z /home - na moment, jesli to nie jest jakis duzy problem (ewentualnie wczesniej zrekompilowal calego kmaila i wtedy sprobowal). Mi to wyglada na uszkodzenie plikow konfiguracyjnych kmaila. Tak btw fajnym sposobem jest trzymanie poczty na Gmailu, chyba ze trzymasz jakies kosmicznie wielkie pliki - ja kazda swoja poczte przekierowywuje na Gmaila, filtruje mi spam itp. Osobiscie nie uzywam zadnego programu pocztowego, chyba ze mail-client/kcheckgmail no i jest ten plus ze mam dostep wszedzie do calej poczty. Drugi moj dosyc przydatny "wynalazlek" to zalozenie drugiego konta na gmailu i robienie backupu calej poczty (ustawiam tak skrzynke zeby wchodzila mi na moja orginalna i robila kopie wszystkiego). Wiec nawet jesli cos wywale to w backupie i tak to zostanie.
tja
poczytaj sobie umowę licencyjną a zwłaszcza na to w jaki sposób google może cię pozbawić dostępu do konta, po za tym jeśli się robi backup to napewno nie na tej samej usłudze (miejscu) więc może przemyśl swoje rozwiązanie trzymania backupa gmaila na gmailu :)
Jako graficzny klient poczty polecam claws-mail
btw Mój kumpel ma jakiegoś pecha do google'a raz dostał ni z tego ni z owego pocztę(znaczy konto pocztowe ) kogoś zupełnie innego, a teraz dostał bana na app engine :]
Google partners kolego ;-)
(ustawiam tak skrzynke zeby wchodzila mi na moja orginalna i robila kopie wszystkiego)
czytanie ze zrozumieniem. Po drugie uzywam tego ustawienia od 4 lat i nie widze problemu. A po trzecie google nie rozdaje banow bez powodu.
@Xywa udalo sie?
Last edited by soban_ on Thu Nov 19, 2009 10:31 am, edited 2 times in total.
Xywa
Veteran
Veteran

Post by Xywa » Thu Nov 19, 2009 9:45 am

Dzięki za sugestie, ale chciałbym pozostać przy Kmailu - skoro chodził OK przez ostatnie 4 lata, to znaczy że coś się sypnęło podczas ostaniego crashu. Pogrzebie jeszcze po Googlach i dam znać jak znajdę rozwiązanie.
SlashBeast
Retired Dev
Retired Dev
Contact SlashBeast
Website

Post by SlashBeast » Thu Nov 19, 2009 9:51 am

Jaka baze danych uzywa kmail? Jak sqlite to mzoesz zrobic reindex i vacuum na niej (ja tak sobie codziennie firefoksa optymalizuje).

Co do samego KMAIL, to za czasow, gdy jeszce uzywalem PLD Ac (ktore bylo ostro niestabilne) developerzy PLD marudzili ze kmail to wolna, makabryczna, popsuta przez design kobyla. Sprawdz sobie Claws-Mail, ponoc fajny.
Xywa
Veteran
Veteran

Post by Xywa » Thu Nov 19, 2009 10:13 am

SlashBeast wrote:Jaka baze danych uzywa kmail? Jak sqlite to mzoesz zrobic reindex i vacuum na niej (ja tak sobie codziennie firefoksa optymalizuje).
Nie mam pojęcia?
Jak to sprawdzić?
SlashBeast
Retired Dev
Retired Dev
Contact SlashBeast
Website

Post by SlashBeast » Thu Nov 19, 2009 12:17 pm

wbij do katalogu kmaila, wstukaj ncdu `pwd` i dzieki temu znajdziesz najwieksze pliki, potem na tych najwiekszych zrob np. file <nazwapliku> i dostaniesz taka np. odpowiedz:

Code: Select all

slashbeast@ragnarok ~ % file .liferea_1.6/liferea.db          
.liferea_1.6/liferea.db: SQLite 3.x database
I wtedy wiesz, ze to sqlite.
Xywa
Veteran
Veteran

Post by Xywa » Fri Nov 20, 2009 10:38 am

Mam tam same pliki tekstowe (chyba że szikam nie w tym miejscu):
# file kmail*
kmail.eventsrc: ASCII text
kmailrc: UTF-8 Unicode text, with very long lines
kmailrcP23258.new: UTF-8 Unicode text, with very long lines
kmailsnippetrc: ASCII text
Tak OT, super programik NCDU!
c2p
Apprentice
Apprentice

Post by c2p » Fri Nov 20, 2009 12:50 pm

soban_ wrote:Osobiscie nie uzywam zadnego programu pocztowego, chyba ze mail-client/kcheckgmail no i jest ten plus ze mam dostep wszedzie do calej poczty.
Wystarczy korzystać z poczty poprzez IMAP, lub przy korzystaniu z POP3 włączyć pozostawianie wiadomości na serwerze.
Xywa wrote:Mam tam same pliki tekstowe (chyba że szikam nie w tym miejscu):
Zdaje się, że szukałeś w ~/.kde/share/config/, skrzynki znajdują się w ~/.kde/share/apps/kmail/.
LRU #389150, Kontakt
Xywa
Veteran
Veteran

Post by Xywa » Fri Nov 20, 2009 2:56 pm

c2p wrote:Zdaje się, że szukałeś w ~/.kde/share/config/, skrzynki znajdują się w ~/.kde/share/apps/kmail/.
Jedyne rodzaje plików ~/.kde/share/apps/kmail/ jakie mam to:
ASCII text,
ASCII text, with very long lines,
data
smtp mail text (i inne mail text)
exported SGML document text
soban_
l33t
l33t
Contact soban_
Website

Post by soban_ » Fri Nov 20, 2009 5:44 pm

c2p wrote:
soban_ wrote:Osobiscie nie uzywam zadnego programu pocztowego, chyba ze mail-client/kcheckgmail no i jest ten plus ze mam dostep wszedzie do calej poczty.
Wystarczy korzystać z poczty poprzez IMAP, lub przy korzystaniu z POP3 włączyć pozostawianie wiadomości na serwerze.
Chodzilo mi o to ze nie jestem uzalezniony od zadnego programu pocztowego (chodzi o przyzwyczajenia) - ale oczywiscie masz racje co do sciagania maili.
Xywa
Veteran
Veteran

Post by Xywa » Mon Nov 30, 2009 1:52 pm

A problemem moze byc spowodowany poprzez niedzialajacy akonadi serwer?
A moze brak usera w grupie sql?
Xywa
Veteran
Veteran

Post by Xywa » Tue May 25, 2010 12:43 pm

Blisko pół roku po pierwszej wzmiance o problemie z Kmail i przemieleniu netu wzdłuż i wszerz piszę co następuje.

1) To nie jest wina ~amd64, przeszedłem na amd64 i problem był ten sam. Okazało się dzięki angielskiemu forum, że kmail tak ma - czytaj poniżej
2) Problem pojawia się zazwyczaj po skorzystaniu z opcji szukaj. W wyniku tego zaraz po tym (a często po kolejnym włączeniu komputera) kmail zżera cały dostępny ram i miele po dysku, co trwa zazwyczaj kilka-kilkanaście minut. Aby uniknąć uciążliwego długiego ponownego odpalania kmail w przyszłośći i pochłonięcia całych zasobów należy wejść w katalogu roboczym danego usera w ./kde4/share/apps/kmail/search/ i z tego katalogu wykasować wszytskie pliki - uwierzcie pomaga. Choć jest to półśrodek, działa, a wymyślony został przez sfrustrowanych userów, którzy na forum angielskim walczą z niechlujnościa deweloperów kmail.
Post Reply
  • Print view

16 posts • Page 1 of 1

Return to “Polskie forum (Polish)”

Jump to
  • Assistance
  • ↳   News & Announcements
  • ↳   Frequently Asked Questions
  • ↳   Installing Gentoo
  • ↳   Multimedia
  • ↳   Desktop Environments
  • ↳   Networking & Security
  • ↳   Kernel & Hardware
  • ↳   Portage & Programming
  • ↳   Gamers & Players
  • ↳   Other Things Gentoo
  • ↳   Unsupported Software
  • Discussion & Documentation
  • ↳   Documentation, Tips & Tricks
  • ↳   Gentoo Chat
  • ↳   Gentoo Forums Feedback
  • ↳   Duplicate Threads
  • International Gentoo Users
  • ↳   中文 (Chinese)
  • ↳   Dutch
  • ↳   Finnish
  • ↳   French
  • ↳   Deutsches Forum (German)
  • ↳   Diskussionsforum
  • ↳   Deutsche Dokumentation
  • ↳   Greek
  • ↳   Forum italiano (Italian)
  • ↳   Forum di discussione italiano
  • ↳   Risorse italiane (documentazione e tools)
  • ↳   Polskie forum (Polish)
  • ↳   Instalacja i sprzęt
  • ↳   Polish OTW
  • ↳   Portuguese
  • ↳   Documentação, Ferramentas e Dicas
  • ↳   Russian
  • ↳   Scandinavian
  • ↳   Spanish
  • ↳   Other Languages
  • Architectures & Platforms
  • ↳   Gentoo on ARM
  • ↳   Gentoo on PPC
  • ↳   Gentoo on Sparc
  • ↳   Gentoo on Alternative Architectures
  • ↳   Gentoo on AMD64
  • ↳   Gentoo for Mac OS X (Portage for Mac OS X)
  • Board index
  • All times are UTC
  • Delete cookies

© 2001–2026 Gentoo Foundation, Inc.