Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
PowerDevil -- ConsoleKit problems -- KDE -- hmmm...
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
papapenguin
l33t
l33t


Joined: 20 Sep 2005
Posts: 694
Location: Bellevue

PostPosted: Sat Aug 29, 2009 5:40 pm    Post subject: PowerDevil -- ConsoleKit problems -- KDE -- hmmm... Reply with quote

I thought I read through the KDE power management instructions pretty well, but I'm not having much luck with PowerDevil...

I get this error...

Quote:
There are some issues in your configuration. Please check the Capabilities page for more details.

then when I go to Capabilities Status states this:
Quote:
ConsoleKit was not found active on your PC, or PowerDevil cannot contact it. ConsoleKit lets PowerDevil detect whether the current session is active, which is useful if you have more than one user logged into your system at any one time.

Quote:
donald@papapenguin ~ $ emerge --info
Portage 2.1.6.13 (default/linux/amd64/2008.0, gcc-4.4.1, glibc-2.10.1-r0, 2.6.30-gentoo-r5 x86_64)
=================================================================
System uname: Linux-2.6.30-gentoo-r5-x86_64-AMD_Turion-tm-_64_X2_Mobile_Technology_TL-50-with-gentoo-2.0.1
Timestamp of tree: Fri, 28 Aug 2009 06:00:21 +0000
app-shells/bash: 4.0_p28
dev-java/java-config: 2.1.9
dev-lang/python: 2.6.2-r1, 3.1.1
dev-util/cmake: 2.6.4-r2
sys-apps/baselayout: 2.0.1
sys-apps/openrc: 0.4.3-r3
sys-apps/sandbox: 2.1
sys-devel/autoconf: 2.13, 2.63-r1
sys-devel/automake: 1.5, 1.7.9-r1, 1.8.5-r3, 1.9.6-r2, 1.10.2, 1.11
sys-devel/binutils: 2.19.1-r1
sys-devel/gcc-config: 1.4.1
sys-devel/libtool: 2.2.6a
virtual/os-headers: 2.6.30-r1
ACCEPT_KEYWORDS="amd64 ~amd64"
CBUILD="x86_64-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-march=k8 -msse3 -O2 -pipe"
CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
CONFIG_PROTECT="/etc /usr/kde/3.5/env /usr/kde/3.5/share/config /usr/kde/3.5/shutdown /usr/share/config /var/lib/hsqldb"
CONFIG_PROTECT_MASK="/etc/ca-certificates.conf /etc/env.d /etc/env.d/java/ /etc/fonts/fonts.conf /etc/gconf /etc/gentoo-release /etc/php/apache2-php5/ext-active/ /etc/php/cgi-php5/ext-active/ /etc/php/cli-php5/ext-active/ /etc/revdep-rebuild /etc/sandbox.d /etc/terminfo /etc/texmf/language.dat.d /etc/texmf/language.def.d /etc/texmf/updmap.d /etc/texmf/web2c /etc/udev/rules.d"
CXXFLAGS="-march=k8 -msse3 -O2 -pipe"
DISTDIR="/usr/portage/distfiles"
FEATURES="distlocks fixpackages parallel-fetch protect-owned sandbox sfperms strict unmerge-orphans userfetch"
GENTOO_MIRRORS="http://distfiles.gentoo.org http://distro.ibiblio.org/pub/linux/distributions/gentoo"
LDFLAGS="-Wl,-O1"
MAKEOPTS="-j2"
PKGDIR="/usr/portage/packages"
PORTAGE_CONFIGROOT="/"
PORTAGE_RSYNC_OPTS="--recursive --links --safe-links --perms --times --compress --force --whole-file --delete --stats --timeout=180 --exclude=/distfiles --exclude=/local --exclude=/packages"
PORTAGE_TMPDIR="/var/tmp"
PORTDIR="/usr/portage"
SYNC="rsync://rsync.gentoo.org/gentoo-portage"
USE="3dnow X a52 aac accessibility acl acpi aim alsa amd64 apache2 berkdb bluetooth bzip2 cairo caps cdb cddb cdinstall cdparanoia cdr cli consolekit cracklib crypt css cups dbus dri dv dvb dvd dvdr encode flac fortran freetype ftp gd gdbm gif gpm gstreamer hal iconv imap ipod ipv6 isdnlog jabber jadetex java javascript jingle jpeg kde kontact laptop mad mmx mng mp3 mpeg mplayer msn mssql mudflap multilib mysql mysqli ncurses nls nptl nptlonly nsplugin nvidia objc ogg openexr opengl openmp pam pcmcia pcre pda pdf perl php plasma png pppd python qt3 qt3support qt4 quicktime raw readline reflection rss ruby scanner session sox spell spl sql sse sse2 ssl svg symlink sysfs syslog tcpd tidy tiff timidity truetype unicode usb v4l v4l2 vcd vorbis webkit wifi wv2 xine xinerama xml xorg yahoo zlib" ALSA_CARDS="ali5451 als4000 atiixp atiixp-modem bt87x ca0106 cmipci emu10k1x ens1370 ens1371 es1938 es1968 fm801 hda-intel intel8x0 intel8x0m maestro3 trident usb-audio via82xx via82xx-modem ymfpci" ALSA_PCM_PLUGINS="adpcm alaw asym copy dmix dshare dsnoop empty extplug file hooks iec958 ioplug ladspa lfloat linear meter mmap_emul mulaw multi null plug rate route share shm softvol" APACHE2_MODULES="actions alias auth_basic authn_alias authn_anon authn_dbm authn_default authn_file authz_dbm authz_default authz_groupfile authz_host authz_owner authz_user autoindex cache dav dav_fs dav_lock deflate dir disk_cache env expires ext_filter file_cache filter headers include info log_config logio mem_cache mime mime_magic negotiation rewrite setenvif speling status unique_id userdir usertrack vhost_alias" ELIBC="glibc" INPUT_DEVICES="keyboard mouse synaptics evdev" KERNEL="linux" LCD_DEVICES="bayrad cfontz cfontz633 glk hd44780 lb216 lcdm001 mtxorb ncurses text" USERLAND="GNU" VIDEO_CARDS="nvidia nv"
Unset: CPPFLAGS, CTARGET, EMERGE_DEFAULT_OPTS, FFLAGS, INSTALL_MASK, LANG, LC_ALL, LINGUAS, PORTAGE_COMPRESS, PORTAGE_COMPRESS_FLAGS, PORTAGE_RSYNC_EXTRA_OPTS, PORTDIR_OVERLAY

donald@papapenguin ~ $


any ideas?
_________________
--------------
Compaq Presario V6120US
AMD Turion 64X2
------------------------
Back to top
View user's profile Send private message
yokem55
Guru
Guru


Joined: 18 Apr 2002
Posts: 360
Location: Oregon

PostPosted: Sun Aug 30, 2009 6:22 am    Post subject: Reply with quote

You probably need to activate the consolekit use flag on kdm and rebuild kdm. With this enabled, kdm can properly set up the consolekit session for you so that you will have the dbus permissions that hal wants you to have to do pm related stuff.
Back to top
View user's profile Send private message
DaggyStyle
Advocate
Advocate


Joined: 22 Mar 2006
Posts: 4926

PostPosted: Sun Aug 30, 2009 8:23 am    Post subject: Reply with quote

yokem55 wrote:
You probably need to activate the consolekit use flag on kdm and rebuild kdm. With this enabled, kdm can properly set up the consolekit session for you so that you will have the dbus permissions that hal wants you to have to do pm related stuff.

I have the same issue and kdm is compiled with consolekit support
_________________
Only two things are infinite, the universe and human stupidity and I'm not sure about the former - Albert Einstein
ProjectFootball
Back to top
View user's profile Send private message
papapenguin
l33t
l33t


Joined: 20 Sep 2005
Posts: 694
Location: Bellevue

PostPosted: Sun Aug 30, 2009 3:19 pm    Post subject: Reply with quote

I also had the consolekit use flag in my /etc/make.conf file, and my system is up-to-date, but I wanted to rebuild kdm again, just in case...
Quote:
>>> Installing (1 of 1) kde-base/kdm-4.3.0-r1
* Running kbuildsycoca to build global database ... [ ok ]
* Running kbuildsycoca4 to build global database ... [ ok ]
* Running kbuildsycoca to build global database ... [ ok ]
* Running kbuildsycoca4 to build global database ... [ ok ]

* You have compiled 'kdm' with consolekit support. If you want to use kdm,
* make sure consolekit daemon is running and started at login time
*
* rc-update add consolekit default && /etc/init.d/consolekit start


>>> Recording kde-base/kdm in "world" favorites file...

* Messages for package kde-base/kdm-4.3.0-r1:

* You have compiled 'kdm' with consolekit support. If you want to use kdm,
* make sure consolekit daemon is running and started at login time
*
* rc-update add consolekit default && /etc/init.d/consolekit start
>>> Auto-cleaning packages...

>>> No outdated packages were found on your system.

* GNU info directory index is up-to-date.

* IMPORTANT: 1 config files in '/usr/share/config' need updating.
* See the CONFIGURATION FILES section of the emerge
* man page to learn how to update config files.
papapenguin ~ # rc-update add consolekit default && /etc/init.d/consolekit start
* rc-update: consolekit already installed in runlevel `default'; skipping
* WARNING: consolekit has already been started
papapenguin ~ #

...so I thought I was in luck, as it notified me that I had compiled kdm with consolekit, so I ran rc-update just in case, and...

...still no luck, and the same error in power management. My 'apply' button is also greyed out, which doesn't allow me to change any settings at all.

seem like strange behavior?

DaggyStyle, is this what is happening to your system?
_________________
--------------
Compaq Presario V6120US
AMD Turion 64X2
------------------------
Back to top
View user's profile Send private message
DaggyStyle
Advocate
Advocate


Joined: 22 Mar 2006
Posts: 4926

PostPosted: Sun Aug 30, 2009 4:29 pm    Post subject: Reply with quote

yes, same thing
_________________
Only two things are infinite, the universe and human stupidity and I'm not sure about the former - Albert Einstein
ProjectFootball
Back to top
View user's profile Send private message
papapenguin
l33t
l33t


Joined: 20 Sep 2005
Posts: 694
Location: Bellevue

PostPosted: Mon Sep 07, 2009 8:45 pm    Post subject: Reply with quote

does anyone else have problems like this? It certainly makes my laptop virtually unusable as a laptop, as my battery power lasts approximately 20 minutes...

...is there a workaround for this?
_________________
--------------
Compaq Presario V6120US
AMD Turion 64X2
------------------------
Back to top
View user's profile Send private message
ToeiRei
Veteran
Veteran


Joined: 03 Jan 2005
Posts: 1156
Location: Austria

PostPosted: Mon Sep 07, 2009 9:40 pm    Post subject: Reply with quote

same problem, still trying to hack my way through.

Sorry for not being able to come up with a solution;

Rei
_________________
Blog | btrfs | Please stand by - The mailer daemon is busy burning your messages in hell...
Back to top
View user's profile Send private message
Mike Hunt
Watchman
Watchman


Joined: 19 Jul 2009
Posts: 5287

PostPosted: Mon Sep 07, 2009 9:59 pm    Post subject: Reply with quote

Are you in enough groups? Could be that belonging to the messagebus haldaemon plugdev groups may be useful. :)
Back to top
View user's profile Send private message
papapenguin
l33t
l33t


Joined: 20 Sep 2005
Posts: 694
Location: Bellevue

PostPosted: Mon Sep 07, 2009 11:49 pm    Post subject: Reply with quote

well, now I added myself to haldaemon,messagebus,plugdev by using usermod...

...restarted my computer and completely lost wireless, and the ability to use 'su'

now, when I try to su - root and login with my password, I get 'Permission denied'

I'm stuck now, until I can use root privileges again...
_________________
--------------
Compaq Presario V6120US
AMD Turion 64X2
------------------------
Back to top
View user's profile Send private message
papapenguin
l33t
l33t


Joined: 20 Sep 2005
Posts: 694
Location: Bellevue

PostPosted: Tue Sep 08, 2009 12:03 am    Post subject: Reply with quote

dammit, I believe I found the answer here:

http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-23378.html

it states:
Quote:
You can add a user to the wheel group in several ways. You can use the -G option of usermod or the -a option of gpasswd, such as:
Code:
# usermod -G users,wheel username
# gpasswd -a username wheel
Note, however, that any supplementary groups not specified are removed if you use usermod, so, for example, if you need the user to remain a member of the audio group, you must explicitly say
Code:
# usermod -G users,wheel,audio username

ok, now back in business...
_________________
--------------
Compaq Presario V6120US
AMD Turion 64X2
------------------------
Back to top
View user's profile Send private message
papapenguin
l33t
l33t


Joined: 20 Sep 2005
Posts: 694
Location: Bellevue

PostPosted: Tue Sep 08, 2009 12:29 am    Post subject: Reply with quote

added myself to those groups, reinstalled consolekit, restarted consolekit, restarted session...

...still I get the dreaded message:
Quote:
ConsoleKit was not found active on your PC, or PowerDevil cannot contact it. ConsoleKit lets PowerDevil detect whether the current session is active, which is useful if you have more than one user logged into your system at any one time.

here are the groups I'm in...
Quote:
root::0:root
bin::1:root,bin,daemon
daemon::2:root,bin,daemon
sys::3:root,bin,adm
adm::4:root,adm,daemon
tty::5:
disk::6:root,adm,haldaemon
lp::7:lp
mem::8:
kmem::9:
wheel::10:root,donald
floppy::11:root,haldaemon
mail::12:mail
news::13:news
uucp::14:uucp
man::15:man
console::17:
audio::18:donald
cdrom::19:haldaemon
dialout::20:root
tape::26:root
video::27:root
cdrw::80:haldaemon
usb::85:haldaemon
users::100:games,donald
nofiles:x:200:
smmsp:x:209:smmsp
portage::250:portage
utmp:x:406:
nogroup::65533:
nobody::65534:
sshd:x:22:
donald:x:1000:
cron:x:16:
messagebus:x:1001:donald
ssmtp:x:1002:
crontab:x:1003:
lpadmin:x:106:
mysql:x:60:
haldaemon:x:1004:haldaemon,donald
plugdev:x:1005:haldaemon,donald
scanner:x:1006:
apache:x:81:
hsqldb:x:1007:

_________________
--------------
Compaq Presario V6120US
AMD Turion 64X2
------------------------
Back to top
View user's profile Send private message
Mike Hunt
Watchman
Watchman


Joined: 19 Jul 2009
Posts: 5287

PostPosted: Tue Sep 08, 2009 12:52 am    Post subject: Reply with quote

I suspect it has more to do with dbus.

This might be interesting
Code:
/usr/bin/qdbusviewer
and this tutorial which deals a lot with powerdevil.

Is powerdevil power management working on your laptops?
Back to top
View user's profile Send private message
papapenguin
l33t
l33t


Joined: 20 Sep 2005
Posts: 694
Location: Bellevue

PostPosted: Tue Sep 08, 2009 4:01 am    Post subject: Reply with quote

that was interesting. I'm no coder, for sure, but I did get some things to work, but not others... which is what is basically happening on my laptop.

Now that I added myself to the haldaemon messagebus and plugdev groups, I'm getting more pop-ups from the system tray. I am not able to control most things in Powerdevil through the system settings...for example, brightness doesn't work at all.

My main concern is that Powerdevil doesn't see that ConsoleKit is active, or that ConsoleKit isn't actually active at all...

and my only computer is a laptop, which is why I want this to work...
_________________
--------------
Compaq Presario V6120US
AMD Turion 64X2
------------------------
Back to top
View user's profile Send private message
Mike Hunt
Watchman
Watchman


Joined: 19 Jul 2009
Posts: 5287

PostPosted: Tue Sep 08, 2009 4:35 am    Post subject: Reply with quote

I also have that message in KDE4 System Settings, and this is not a laptop.
Quote:
ConsoleKit was not found active on your PC, or PowerDevil cannot contact it. ConsoleKit lets PowerDevil detect whether the current session is active, which is useful if you have more than one user logged into your system at any one time.

I know that consolekit is working here, and I don't really think that the above message is that big an issue, because consolekit really only tracks users, sessions and seats. It's a secure replacement for utmp and has little or nothing to do with power management AFAIK - so far.

So now I'm wondering if there isn't perhaps a kernel option that is required to have Consolekit Runtime Support.

Or maybe it's because ConsoleKit is relatively so new that all the functionality simply isn't yet implemented. - not sure. :)
Back to top
View user's profile Send private message
sparc
n00b
n00b


Joined: 18 Aug 2005
Posts: 67
Location: Stockholm, Sweden

PostPosted: Fri Sep 11, 2009 6:51 am    Post subject: Reply with quote

I solved that problem on my hp elitebook 6930p as follows:

after reading this post I found out that I had kdm compiled without the consolekit use flag. Further more, hal is to acquire that use flag in currently unstable versions. So I added consolekit use flag system-wide:
Code:

# euse -E consolekit


and recompiled consolekit, kdm and hal. Afterwards make sure to use etc-update to get the new kdmrc. This is a headache cause it requires to redo all configuration from the start. However, I found 4.3.1 version to be quite different from the older I was safekeeping. So, I believe it is better to redo all config than actually risk an incompatible config option.

Eventually I rebooted and when logged in through kdm X11 crashed leaving me at the prompt. First thought was what was new and thought of consolekit. So, I checked the daemon and found it stopped. Manually started it, added it to the rc-levels and restarted xdm. Finally, I have a non complaining powerdevil ;)

PS: before all that I did have a working powerdevil, brightness worked perfectly and so did all the profiles and warnings. My only reason to go through all that was the error message in the capabilities section, plus a feeling of reduced battery life since version 4.2 (where powerdevil was not complaining about anything) haven't tested if battery-life changed after solving it though.
Back to top
View user's profile Send private message
ToeiRei
Veteran
Veteran


Joined: 03 Jan 2005
Posts: 1156
Location: Austria

PostPosted: Fri Sep 11, 2009 4:13 pm    Post subject: Reply with quote

I am in the mentioned groups, consolekit is enabled as a USE Flag here... but still - powerdevil rants...

Rei
_________________
Blog | btrfs | Please stand by - The mailer daemon is busy burning your messages in hell...
Back to top
View user's profile Send private message
Mike Hunt
Watchman
Watchman


Joined: 19 Jul 2009
Posts: 5287

PostPosted: Fri Sep 11, 2009 4:43 pm    Post subject: Reply with quote

I have all that also, yet I still have that not found active message on KDE-4.3.1
Code:
# euse -i consolekit | grep '\[+'
[+ C  ] consolekit (gnome-base/gdm):
[+ C  ] consolekit (gnome-base/gnome-volume-manager):
[+ C  ] consolekit (kde-base/kdm):
[+ C  ] consolekit (sys-apps/hal):
[+ C  ] consolekit (sys-auth/pambase):

# eselect rc show | grep consolekit
  consolekit                [started]
Back to top
View user's profile Send private message
ToeiRei
Veteran
Veteran


Joined: 03 Jan 2005
Posts: 1156
Location: Austria

PostPosted: Fri Sep 11, 2009 8:45 pm    Post subject: Reply with quote

What does the syslog (i.e. /var/log/message) say?

I have spotted some messages here saying:
Code:
Sep 11 22:16:24 denkbrett console-kit-daemon[14049]: WARNING: Could not acquire name; bailing out
Sep 11 22:21:17 denkbrett console-kit-daemon[20743]: WARNING: Failed to acquire org.freedesktop.ConsoleKit


looks strange to me.

Rei
_________________
Blog | btrfs | Please stand by - The mailer daemon is busy burning your messages in hell...
Back to top
View user's profile Send private message
Mike Hunt
Watchman
Watchman


Joined: 19 Jul 2009
Posts: 5287

PostPosted: Fri Sep 11, 2009 9:15 pm    Post subject: Reply with quote

I have none of those console-kit-daemon.*acquire messages, but I get 2 of these messages when I run System Settings
/var/log/messages wrote:
dbus-daemon: Rejected send message, 1 matched rules; type="method_call", sender=":1.24" (uid=1000 pid=25509 comm="/usr/bin/systemsettings) interface="org.freedesktop.DBus.Introspectable" member="Introspect" error name="(unset)" requested_reply=0 destination="org.freedesktop.ConsoleKit" (uid=0 pid=2883 comm="/usr/sbin/console-kit-daemon))
Back to top
View user's profile Send private message
Mike Hunt
Watchman
Watchman


Joined: 19 Jul 2009
Posts: 5287

PostPosted: Fri Sep 11, 2009 9:41 pm    Post subject: Reply with quote

I used the patch from here then logged out of KDE, switched to VT1, restarted consolekit, restarted KDE went in System Settings

The messages from my previous post are gone and the ConsoleKit was not found active on your PC... message is gone also.

It looks like that patch resolves the problem. :)
Back to top
View user's profile Send private message
DaggyStyle
Advocate
Advocate


Joined: 22 Mar 2006
Posts: 4926

PostPosted: Sat Sep 12, 2009 9:12 pm    Post subject: Reply with quote

Mike Hunt wrote:
I used the patch from here then logged out of KDE, switched to VT1, restarted consolekit, restarted KDE went in System Settings

The messages from my previous post are gone and the ConsoleKit was not found active on your PC... message is gone also.

It looks like that patch resolves the problem. :)
to what file are you applying this patch?
_________________
Only two things are infinite, the universe and human stupidity and I'm not sure about the former - Albert Einstein
ProjectFootball
Back to top
View user's profile Send private message
Mike Hunt
Watchman
Watchman


Joined: 19 Jul 2009
Posts: 5287

PostPosted: Sun Sep 13, 2009 6:16 pm    Post subject: Reply with quote

this one
    /etc/dbus-1/system.d/ConsoleKit.conf

Code:
# diff /etc/dbus-1/system.d/ConsoleKit.conf /etc/dbus-1/system.d/ConsoleKit.conf.orig
11c11,13
<     <allow send_destination="org.freedesktop.ConsoleKit"/>
---
>     <allow send_interface="org.freedesktop.ConsoleKit.Manager"/>
>     <allow send_interface="org.freedesktop.ConsoleKit.Seat"/>
>     <allow send_interface="org.freedesktop.ConsoleKit.Session"/>
16,18d17
<     <allow send_destination="org.freedesktop.ConsoleKit"
<            send_interface="org.freedesktop.DBus.Introspectable"/>
<


everything works nice now. :)
Back to top
View user's profile Send private message
ToeiRei
Veteran
Veteran


Joined: 03 Jan 2005
Posts: 1156
Location: Austria

PostPosted: Mon Sep 14, 2009 5:18 am    Post subject: Reply with quote

the patch did it for me.

Rei
_________________
Blog | btrfs | Please stand by - The mailer daemon is busy burning your messages in hell...
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum