Moderator: SlashBeast

Code: Select all
ragnarok slashbeast # cat /etc/nxfan.conf
! 5
temp 1 50
temp 2 66
temp 3 70
temp 4 74
temp 5 76
timeout 4
fanpath 5 /proc/acpi/fan/C3C1/state
fanpath 4 /proc/acpi/fan/C3C2/state
fanpath 3 /proc/acpi/fan/C3C3/state
fanpath 2 /proc/acpi/fan/C3C4/state
fanpath 1 /proc/acpi/fan/C3C5/state
temppath /proc/acpi/thermal_zone/TZ1/temperature
end

/usr/sbin/pwmconfig: There are no pwm-capable sensor modules installed
Narazie chce zachować gwarancje.Dobrym pomyslem jest tez wyjecie headsilka i wyczyszczenie go z syfu, potem przesmarowac procesor pasta np. Arcitc Silver 5 i heja, ta sylikonowa pasta ktora jest defaultowo w laptopach HP to po prostu parodia.

Widział Ty plomby na laptopach HP? Nawet na infolini HP Ci zasugeruja zmiane pasty i wyczyszczenie syfu z laptopa celem poprawy chlodzenia.michal1990 wrote:W międzyczasie wyczytałem o pwm-control. Nie stety bez skutkunxfanctl działa tylko muszę go dopracować (ustawienia).Code: Select all
/usr/sbin/pwmconfig: There are no pwm-capable sensor modules installed
Narazie chce zachować gwarancje.Dobrym pomyslem jest tez wyjecie headsilka i wyczyszczenie go z syfu, potem przesmarowac procesor pasta np. Arcitc Silver 5 i heja, ta sylikonowa pasta ktora jest defaultowo w laptopach HP to po prostu parodia.

Napisal, ze ma cpufreq. Skonfiguruj dobrze nxfanctl i bedzie tak, jak na windowsie. U mnie generalnie wiatrak zaczyna sie krecic przy 66'C. Z doswiadczenia wiem, ze laptop bedzie ciszej i szybciej chodzil, gdy odwolntujesz procesor i ustawisz na stale mu governera performance (full speed).sebas86 wrote:Jajko ręcznie kompilowałeś? Może zapomniałeś o regulacji szybkości procesora?

Section "Device"
...
Option "DynamicClocks" "on"
...
EndSection
To chyba oczywiste że wtedy będzie więcej żarł energi czyli będzie wydzielał wiecej ciepła i wiatrak będzie jeszcze szybciej chodził i wiem to z doświadczenia.SlashBeast wrote: ustawisz na stale mu governera performance (full speed).

To nie jest oczywiste.michal1990 wrote:To chyba oczywiste że wtedy będzie więcej żarł energi czyli będzie wydzielał wiecej ciepła i wiatrak będzie jeszcze szybciej chodził i wiem to z doświadczenia.

Napewno testowalem ondemanda. sam czas przelaczenia sie na wieksza czestotliwosc jest za dlugi, widac golym okiem roznice. Cały motyw w tym, ze nawet jak proces 'foo' uzywa np. 20% procesora, niby 800MHz wystarcza, ale jak sie przelaczymy na full (w moim wypadku 2.2GHz) uzycie proca spada do powiedzmy 5% to i tak proces 'foo' smiga duzo szybciej. U mnie bez odwoltowania procesora nie dalo sie uzywac 2.2GHz bo po prostu grzal sie kosmicznie, ale gdy ustawilem mu napiecie takie, jakie domyslnie ma przy 1.6GHz dziala po prostu cudownie, podczas idlowania, jak mu zmienie napiecie z normalnego na mniejsze, w ciagu kilku sekund spada temperatura o 10'C a czasem i wiecej, w loadzie wywolanym cpuburn'em roznica jest kosmiczna, 96'C vs 70'C po odvoltowaniu. Zainteresuj sie latka na kernel linux-phc, dziala od kopa, napiecie ustawiasz echem.michal1990 wrote:Sprawdzałem jak się mój komputer sprawował na performance a jak na ondemand. Dużo ciszej było na ondemand. Przecież ondemand jeśli uzna za konieczne podnośni taktowanie do takiego jakie jest w performance. Przy otwieraniu kilku stron www ondemand podnosi częstotliwość na 2.1ghz w moim przypadku. Jeśli nie ma takiej potrzeby to wraca znowu na 800mhz. Napewno używałeś ondemand? Jestem z niego zadowolony, laptop jest dużo cichszy na ondemand niż na performance.

#!/sbin/runscript
# Copyright 1999-2009 Gentoo Foundation
# Distributed under the terms of the GNU General Public License v2
# $Header: $
VIDS="28 18 11 11"
start() {
ebegin "Setting custom vids (${VIDS})"
echo "${VIDS}" > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/phc_vids
echo "${VIDS}" > /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/phc_vids
}
stop() {
ebegin "Setting default vids"
cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/phc_default_vids > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/phc_vids
cat /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/phc_default_vids > /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/phc_vids
}
restart() {
start
stop
}Code: Select all
#!/sbin/runscript
# Copyright 1999-2006 Gentoo Foundation
# Distributed under the terms of the GNU General Public License v2
# $Header: /var/cvsroot/gentoo-x86/sys-apps/lm_sensors/files/fancontrol-init.d,v 1.1 2007/05/17 07:31:41 phreak Exp $
PID=/var/run/nxfanctl.pid
start() {
ebegin "Starting nxfanctl"
start-stop-daemon --start --quiet --background -m --pidfile ${PID} \
--exec /usr/local/bin/nxfanctl
eend ${?}
}
stop() {
ebegin "Stopping nxfanctl"
start-stop-daemon --stop --pidfile ${PID}
eend ${?}
}

U mnie jest na miedzi caly radiator, finy, cieplowod, masz dosc nowego paviliona, jestes pewny ze to nie jest po prostu poniklowana miedz? Thermalright tak nikluje wiekszosc swoich radiatorow. Jak juz musisz kupic, kup na ebayu, pewnie najtaniej wyjdzie kupic tam z Chińskiej Republiki Ludowej(!), nie staraj sie kupic nawet od hp radiatora, poczeasz pare tygodni a na koniec dostaniesz cos innego (tydzien temu dostalem UK klawiature do laptopa, nie mogli zdobyc US wiec stwierdzili, ze moze UK sie nada i bez powiadomienia mnie wyslali ja, 150zl wydalem na cos czego nie zamawialem, na ebayu z ChRL nowka nie smigana klawiatura US 60zl i to juz kosztami transportu z Chin.Poe wrote:ok, dzięki, w wolnej chwili pobawię się z tym.
jak myslicie, dostanę gdzieś radiatory do HP, ale nie te standardowe aluminiowe, tylko miedziane?

CONFIG_ACPI_FAN=y
generic function library missing or corrupted