Mam dwie sprawy, od jakiegoś czasu w jednej z sieci ludzie sobie stawiają jakieś AP'ki i próbują wymusić dzielenie łącza na lewo, właściwie 'na lewo' ponieważ jest to sieć na którą wszyscy się składają i nikt na niej nie zarabia. Od czasu do czasu pomagam tam znajomemu ogarnąć ten bajzel i jest pewien problem, otóż w/w AP przypisują sobie adres 192.168.1.1, który posiada główny serwer z dhcp/htb/nat itd, nie raz pojawiają się konflikty i ludzie nie mogą uzyskać adresów z dhcp.
Jak wymusić na głównym serwerze żeby tylko on miał adres 192.168.1.1 a inne które próbują to zrobić lądowały w /dev/null? Serwer posiada dwie sieciówki, jedna pod DSL druga do switcha.
A druga sprawa, to znacie jakieś dość skuteczne metody na amatorów podpinania się na lewo? Ja zawsze korzystałem z arp -f i tablicy w /etc/ethers, ale pewnie są już skuteczniejsze metody.
Żeby zablokować takie konfiguracje musiałbyś ustawić blokowanie portów na switchu jeśli ktoś inny ustawi sobie bramę - ale jeśli to mała sieć to wątpię abyście mieli switch'a z taką funkcjonalnością.
Aby ograniczyć wpływ takich kombinacji na inne komputery w sieci, można zrobić VLAN'y na switchu, dzięki temu net padnie mniejszej grupie osób.
Można też zbierać i uaktualniać listę par MAC/IP a całą resztę dropować - dzięki temu na starcie część nieobeznanych odpadnie, ale jest to zabezpieczenie typu /etc/ethers - czyli na dłuższą metę nieskuteczne.
W tego typu sytuacjach najlepiej sprawdza się PPPoE (PPP over Ethernet) lub LAN (bez dostępu na zewnątrz) + VPN (dający dostęp na zewnątrz). Czyli wpinasz jakikolwiek komp do sieci i automatycznie dostajesz adres, ale żeby w pełni korzystać z neta musisz się autoryzować. To praktycznie zablokuje możliwość podszywania się (kombinacje ze zmianą MAC'a).
Problemem jest chyba to, ze jak jakis baran zle router podlaczy, to zacznie swoje bzdurne adresy IP po dhcp rozdawac przez co moze wywalic kawal sieci osiedlowej.
Można też korzystać z aplikacji typu pof albo natdet i jeżeli ktoś zbyt często pojawia się w wynikach tych aplikacji to można zasadnie przypuszczać że kombinuje z udostępnianiem. Ale dwie metody podane poprzednika są najlepsze.
Proponuje uruchomic Captiv portal aby logowac wszystkich spragnionych internetu, jezeli ktos chce miec wicej kont musi sie o nie zapytac. W dodatku bedziesz mial wiedze czy ktos cos kombinuje...