Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Nvidia-drivers 180.35 -> 180.51 Problems
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
NismoC32
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 07 Apr 2003
Posts: 145

PostPosted: Fri Apr 24, 2009 8:55 pm    Post subject: Nvidia-drivers 180.35 -> 180.51 Problems Reply with quote

I have a problem getting the latest nvidia-drivers to work on my machine.

I'm runnung the 2.6.29 kernel, xorg-server 1.5.3 and kde 4.2.2 with effects enabled.
My CPU is a AMD Phenom 9950 and my display adapter as a GeForce 8800 GTS 512 (rev a2)

This is my xorg.conf file:

Quote:
# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
# nvidia-xconfig: version 1.0 (buildmeister@builder26) Wed Jun 13 16:54:14 PDT 2007

Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen 0 "Screen0" 0 0
InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Module"
Load "dbe"
Load "extmod"
Load "glx"
Load "freetype"
Load "type1"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard0"
Driver "evdev"
Option "XkbModel" "evdev"
Option "XkbLayout" "no"
EndSection

Section "InputDevice"

# Option "Protocol" "evdev"
# Option "Dev Phys" "usb-*/input1"
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "auto"
# Option "Dev Name" "Logitech USB Receiver"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Buttons" "5"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
Option "Resolution" "800"
EndSection

#Section "Monitor"
# Identifier "Monitor0"
# VendorName "NEC"
# ModelName "MultiSync 2470WNX"
# HorizSync 30.0 - 110.0
# VertRefresh 50.0 - 160.0
# Option "DPMS"
#EndSection

Section "Device"
Identifier "Videocard0"
Driver "nvidia"
VendorName "ASUS"
BoardName "GeForce 8800 GTS"
Option "NvAGP" "1"
Option "PixmapCacheSize" "300000"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Videocard0"
# Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 24
Option "NoLogo" "1"
SubSection "Display"
Depth 24
EndSubSection
EndSection


The problem is that when I boot into kde I have to press the left mouse button to enter the desktop from the splash screen.
No Autorun programs starts (kmail, kopete,kmix,amarok etc), the codepage is reset to default "us" and the logout dialog wont come up when i want to leave.

The 180.29 driver works fine.
Any suggestion ?
Back to top
View user's profile Send private message
d2_racing
Moderator
Moderator


Joined: 25 Apr 2005
Posts: 13046
Location: Ste-Foy,Canada

PostPosted: Fri Apr 24, 2009 9:20 pm    Post subject: Reply with quote

Can you post this :

Code:

# emerge --info

_________________
Sysadmin of GentooQuébec.org
Wiki
Signature
IRC on Freenode : #gentoo-quebec
Back to top
View user's profile Send private message
NismoC32
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 07 Apr 2003
Posts: 145

PostPosted: Fri Apr 24, 2009 10:03 pm    Post subject: Reply with quote

d2_racing wrote:
Can you post this :

Code:

# emerge --info


Here it is:
Quote:
emerge --info
Portage 2.2_rc31 (default/linux/amd64/2008.0/desktop, gcc-4.3.3, glibc-2.9_p20081201-r2, 2.6.29-gentoo-r1 x86_64)
=================================================================
System uname: Linux-2.6.29-gentoo-r1-x86_64-AMD_Phenom-tm-_9950_Quad-Core_Processor-with-gentoo-2.0.0
Timestamp of tree: Fri, 24 Apr 2009 18:15:02 +0000
ccache version 2.4 [disabled]
app-shells/bash: 4.0_p17-r1
dev-java/java-config: 1.3.7-r1, 2.1.7
dev-lang/python: 2.5.4-r2, 2.6.2
dev-python/pycrypto: 2.0.1-r8
dev-util/ccache: 2.4-r8
dev-util/cmake: 2.6.3-r1
sys-apps/baselayout: 2.0.0
sys-apps/openrc: 0.4.3-r2
sys-apps/sandbox: 1.9
sys-devel/autoconf: 2.13, 2.63-r1
sys-devel/automake: 1.5, 1.7.9-r1, 1.9.6-r2, 1.10.2
sys-devel/binutils: 2.19.1-r1
sys-devel/gcc-config: 1.4.1
sys-devel/libtool: 2.2.6a
virtual/os-headers: 2.6.28-r1
ACCEPT_KEYWORDS="amd64 ~amd64"
CBUILD="x86_64-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-O2 -march=k8 -pipe -msse3 -fweb -frename-registers"
CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
CONFIG_PROTECT="/etc /usr/kde/3.5/env /usr/kde/3.5/share/config /usr/kde/3.5/shutdown /usr/kde/4.2/env /usr/kde/4.2/share/config /usr/kde/4.2/shutdown /usr/share/config"
CONFIG_PROTECT_MASK="/etc/ca-certificates.conf /etc/env.d /etc/env.d/java/ /etc/fonts/fonts.conf /etc/gconf /etc/gentoo-release /etc/revdep-rebuild /etc/sandbox.d /etc/splash /etc/terminfo /etc/udev/rules.d"
CXXFLAGS="-O2 -march=k8 -pipe -msse3 -fweb -frename-registers"
DISTDIR="/usr/portage/distfiles"
FEATURES="distlocks fixpackages parallel-fetch preserve-libs protect-owned sandbox sfperms strict unmerge-orphans userfetch"
GENTOO_MIRRORS="http://distfiles.gentoo.org http://distro.ibiblio.org/pub/linux/distributions/gentoo"
LDFLAGS="-Wl,-O1"
MAKEOPTS="-j5"
PKGDIR="/usr/portage/packages"
PORTAGE_CONFIGROOT="/"
PORTAGE_RSYNC_OPTS="--recursive --links --safe-links --perms --times --compress --force --whole-file --delete --stats --timeout=180 --exclude=/distfiles --exclude=/local --exclude=/packages"
PORTAGE_TMPDIR="/var/tmp"
PORTDIR="/usr/portage"
PORTDIR_OVERLAY="/usr/local/portage"
SYNC="rsync://rsync.europe.gentoo.org/gentoo-portage"
USE="3dnow 3dnowext X a52 aac acl acpi akonadi alsa amd64 berkdb bitmap-fonts bluetooth branding browserplugin bzip2 cairo camera cddb cdr cli cpudetection cracklib crypt cups dba dbus dri dvd dvdr dvdread eds emboss encode esd evo fam ffmpeg firefox flac fuse gd gdbm gif glitz gpm gstreamer hal htmlhandbook iconv ieee1394 ipv6 isdnlog jpeg jpeg2k kde kde4 kdeprefix libnotify lm_sensors logitech-mouse mad midi mikmod mmx mmxext mng mozilla mozsvg mp3 mp4 mpeg mudflap multilib mysql ncurses nls nptl nptlonly nsplugin nvidia ogg opengl openmp pam pcre pdf perl pic png ppds pppd python qt3 qt3support qt4 quicktime rar readline reflection samba sdl session spell spl sse sse2 ssl startup-notification svg sysfs tcpd tiff truetype truetype-fonts type1-fonts unicode usb utf8 v4l v4l2 vdpau vorbis webkit xcomposite xml xorg xprint xulrunner xv zlib" ALSA_CARDS="ali5451 als4000 atiixp atiixp-modem bt87x ca0106 cmipci emu10k1x ens1370 ens1371 es1938 es1968 fm801 hda-intel intel8x0 intel8x0m maestro3 trident usb-audio via82xx via82xx-modem ymfpci" ALSA_PCM_PLUGINS="adpcm alaw asym copy dmix dshare dsnoop empty extplug file hooks iec958 ioplug ladspa lfloat linear meter mmap_emul mulawmulti null plug rate route share shm softvol" APACHE2_MODULES="actions alias auth_basic authn_alias authn_anon authn_dbm authn_default authn_file authz_dbm authz_default authz_groupfile authz_host authz_owner authz_user autoindex cache dav dav_fs dav_lock deflate dir disk_cache env expires ext_filter file_cache filter headers include info log_config logio mem_cache mime mime_magic negotiation rewrite setenvif speling status unique_id userdir usertrack vhost_alias" CAMERAS="ptp2 canon kodak fuji panasonic polaroid kodak fuji" ELIBC="glibc" INPUT_DEVICES="keyboard mouse" KERNEL="linux" LCD_DEVICES="bayrad cfontz cfontz633 glk hd44780 lb216 lcdm001 mtxorb ncurses text" USERLAND="GNU" VIDEO_CARDS="nv nvidia vesa dri"
Unset: CPPFLAGS, CTARGET, EMERGE_DEFAULT_OPTS, FFLAGS, INSTALL_MASK, LANG, LC_ALL, LINGUAS, PORTAGE_COMPRESS, PORTAGE_COMPRESS_FLAGS, PORTAGE_RSYNC_EXTRA_OPTS
Back to top
View user's profile Send private message
d2_racing
Moderator
Moderator


Joined: 25 Apr 2005
Posts: 13046
Location: Ste-Foy,Canada

PostPosted: Sat Apr 25, 2009 1:32 am    Post subject: Reply with quote

Since you are running on the ~arch, why don't you use the new Xorg method ?

Code:

Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen 0 "Screen0" 0 0
EndSection

Section "Module"
Load "dbe"
Load "extmod"
Load "glx"
Load "freetype"
Load "type1"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Videocard0"
Driver "nvidia"
VendorName "ASUS"
BoardName "GeForce 8800 GTS"
Option "NvAGP" "1"
Option "PixmapCacheSize" "300000"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Videocard0"
DefaultDepth 24
Option "NoLogo" "1"
SubSection "Display"
Depth 24
EndSubSection
EndSection

_________________
Sysadmin of GentooQuébec.org
Wiki
Signature
IRC on Freenode : #gentoo-quebec
Back to top
View user's profile Send private message
NismoC32
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 07 Apr 2003
Posts: 145

PostPosted: Sat Apr 25, 2009 9:50 am    Post subject: Reply with quote

No reason other that not have the right information.

I did change the xorg.conf file to your suggestion, but it did not have any effect on the newer nvidia-drivers.
Still works fine with 180.29 though.
Back to top
View user's profile Send private message
agent_jdh
Veteran
Veteran


Joined: 08 Aug 2002
Posts: 1776
Location: Scotland

PostPosted: Sat Apr 25, 2009 1:50 pm    Post subject: Reply with quote

NismoC32 wrote:
No reason other that not have the right information.

I did change the xorg.conf file to your suggestion, but it did not have any effect on the newer nvidia-drivers.
Still works fine with 180.29 though.


1. w.r.t. a US keyboard, did you set up the hal .fdi file as described in the Xorg/evdev upgrade sticky? That's where you set the keymap now.

2. Might be worth having a look at your X logfile.
_________________
Jingle Jangle Jewellery
Back to top
View user's profile Send private message
NismoC32
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 07 Apr 2003
Posts: 145

PostPosted: Sat Apr 25, 2009 8:08 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks agent_jdh for helping me solve the keyboard problem with the newer nvidia-drivers.
But all the other problems remains, ohhh and I forgot to mention that the CPU usage stays at 50%
when using a nvidia-driver newer than 180.29
Back to top
View user's profile Send private message
agent_jdh
Veteran
Veteran


Joined: 08 Aug 2002
Posts: 1776
Location: Scotland

PostPosted: Sun Apr 26, 2009 12:38 am    Post subject: Reply with quote

NismoC32 wrote:
Thanks agent_jdh for helping me solve the keyboard problem with the newer nvidia-drivers.
But all the other problems remains, ohhh and I forgot to mention that the CPU usage stays at 50%
when using a nvidia-driver newer than 180.29


No probs. Can you run e.g. top to see what is stealing your CPU cycles? Dunno much about Phenom architecture, but it sounds like something is hogging one of your cores.
_________________
Jingle Jangle Jewellery
Back to top
View user's profile Send private message
NismoC32
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 07 Apr 2003
Posts: 145

PostPosted: Sun Apr 26, 2009 12:57 am    Post subject: Reply with quote

According to KDE system monitor:

Plasma takes 25% of total load, 100% of core 1
Lancelot takes 25% of total load, 100% of core 2

Leaving core 0 and 3 free.

If I kill lancelot and start it again it does not take any load, but then ksysguard start taking 25% load of the total load,
100% of core 3. When I killed ksysgurd it now stays at 25% load even after ksysguard automatically tarted again

Correction after a few minutes the ksysguard started using 25% CPU load again.

When I killed plasma and when it automaticaly restarted all the autorun programs startet (kmail, kopete,amarok etc. and so did the intro music, It looks like plasma never get to finish loading.
Now the krunner has taken over the 25% CPU load.

WTF is going on.
Back to top
View user's profile Send private message
agent_jdh
Veteran
Veteran


Joined: 08 Aug 2002
Posts: 1776
Location: Scotland

PostPosted: Sun Apr 26, 2009 1:44 pm    Post subject: Reply with quote

NismoC32 wrote:
According to KDE system monitor:

Plasma takes 25% of total load, 100% of core 1
Lancelot takes 25% of total load, 100% of core 2

Leaving core 0 and 3 free.

If I kill lancelot and start it again it does not take any load, but then ksysguard start taking 25% load of the total load,
100% of core 3. When I killed ksysgurd it now stays at 25% load even after ksysguard automatically tarted again

Correction after a few minutes the ksysguard started using 25% CPU load again.

When I killed plasma and when it automaticaly restarted all the autorun programs startet (kmail, kopete,amarok etc. and so did the intro music, It looks like plasma never get to finish loading.
Now the krunner has taken over the 25% CPU load.

WTF is going on.


Lancelot has definitely had a fix for high CPU usage, and possibly plasma too, but if you're running 4.2.2 they should have been fixed a while back. Actually iirc there were fixes for qt-4.5 as well. What version of the various qt ebuilds are you running?
_________________
Jingle Jangle Jewellery
Back to top
View user's profile Send private message
NismoC32
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 07 Apr 2003
Posts: 145

PostPosted: Sun Apr 26, 2009 2:29 pm    Post subject: Reply with quote

I have qt-4.5.0, I'm not running any overlays on my installation.
Back to top
View user's profile Send private message
agent_jdh
Veteran
Veteran


Joined: 08 Aug 2002
Posts: 1776
Location: Scotland

PostPosted: Sun Apr 26, 2009 2:52 pm    Post subject: Reply with quote

NismoC32 wrote:
I have qt-4.5.0, I'm not running any overlays on my installation.


Just checked your emerge info, should have seen you were running ~ARCH.

Might be worth re-syncing and re-emerging kdelibs, plasma-workspace, and kdeplasma-addons, possibly doing the qt stuff beforehand as well.
_________________
Jingle Jangle Jewellery
Back to top
View user's profile Send private message
NismoC32
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 07 Apr 2003
Posts: 145

PostPosted: Fri May 01, 2009 7:17 pm    Post subject: Reply with quote

I have re-emerged kdelibs, plasma-workspace, and kdeplasma-addons and updated to qt-4.5.1
and the problems is still there with newer nvidia-drivers than 180.29.
Back to top
View user's profile Send private message
agent_jdh
Veteran
Veteran


Joined: 08 Aug 2002
Posts: 1776
Location: Scotland

PostPosted: Fri May 01, 2009 7:27 pm    Post subject: Reply with quote

Might be time to take it to the nvnews forums, or the KDE forum to see if someone using a.n.other distro is seeing this.
_________________
Jingle Jangle Jewellery
Back to top
View user's profile Send private message
NismoC32
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 07 Apr 2003
Posts: 145

PostPosted: Mon Jun 08, 2009 8:48 am    Post subject: Reply with quote

Thanks for the reply agent_jdh.

I did find one in the nvnews forum that had the same problem I me but I don't know if hi solved it or not.
http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=131303&highlight=kde4

I tried to upgrade to the new nvidia 180.60 version after I upgraded to KDE 4.2.4.
I also disabled all effects in KDE but the problem remains.

I also tried to recompile entire KDE without the "kdeprefix" flag and it looks like it might have
solved the driver issue but I can't tell for sure since KWin crashes instantly after KDE startup.
(This problem existed when I tried compiling KDE without the "kdeprefix" flag back when KDE 4.1 landed in portage)
But I did get into the desktop without having to push the mouse button and the logout dialog came up
and there where no CPU draining, but I can't tell if this is because of the KWin crash or not.

I'm not sure why KWin is crasing on startup but I'm welcomed with a dialig telling me KWin ha crashed.
I think the dialog windows contained SIGSEV somthing.

So something breaks no matter what I do :(

If anyone have tips on the problems it would be greatly appreciated.
Especially since MPlayer now requires a newer driver then 180.29.
It would have been nice to be able to install KDE without the "kdeprefix" flag.
I have a sneaking suspicion that the kdeprfix flag is somewhat involved in the nvidia driver problem.

Thanks.
Back to top
View user's profile Send private message
MaximeG
l33t
l33t


Joined: 15 Apr 2008
Posts: 722
Location: Belgium

PostPosted: Mon Jun 08, 2009 10:46 am    Post subject: Reply with quote

Hi,

Sometimes nvidia-drivers don't suit every card ; bugs may arise even with newer stuff depending on your GPU. Looks like you're unfortuntely in the case.

Give a try to 185.13 which is in the berkano overlay and post back the results.

Regards,
Maxime
_________________
Future is wide open.
Back to top
View user's profile Send private message
d2_racing
Moderator
Moderator


Joined: 25 Apr 2005
Posts: 13046
Location: Ste-Foy,Canada

PostPosted: Mon Jun 08, 2009 12:26 pm    Post subject: Reply with quote

Hi, in fact I had a similar problem with my nvidia Top260 back in october 2008.
_________________
Sysadmin of GentooQuébec.org
Wiki
Signature
IRC on Freenode : #gentoo-quebec
Back to top
View user's profile Send private message
NismoC32
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 07 Apr 2003
Posts: 145

PostPosted: Fri Jun 12, 2009 9:59 pm    Post subject: Reply with quote

d2_racing wrote:
Hi, in fact I had a similar problem with my nvidia Top260 back in october 2008.


Did you do something to fix it or did fix itself ?

I have replaced my 8800GTS card with my older 7800GTX and the problem is the same.

UPDATE: Installed the latest driver from nvidia (185.18.14) and it WORKS... SWEEEET. :-)
Back to top
View user's profile Send private message
d2_racing
Moderator
Moderator


Joined: 25 Apr 2005
Posts: 13046
Location: Ste-Foy,Canada

PostPosted: Sun Jun 14, 2009 2:07 am    Post subject: Reply with quote

I had to wait to the newest nvidia driver back then :P
_________________
Sysadmin of GentooQuébec.org
Wiki
Signature
IRC on Freenode : #gentoo-quebec
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum