| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
C1REX l33t

|
Posted: Mon May 19, 2008 7:35 am Post subject: Więcej dystrybucji vs. mniej. |
|
|
Czy dobra jest sytuacja rozdrobnienia społeczności Linuksowej na tak wiele dystrybucji?
Czy może lepiej by było, gdyby developerzy skupili się na rozwoju kilku największych dystrybucji?
Która sytuacja lepiej wpływa na szybszy rozwój Linuksa? _________________ I'm sorry for language mistakes. My native language is polish. |
|
| Back to top |
|
 |
SlashBeast Moderator

|
Posted: Mon May 19, 2008 9:22 am Post subject: |
|
|
Im więcej tym lepiej, każdy ma swoją piasownice do zabawy. A jak wymodzą coś fajnego zawsze można to przeportować do innych dister. _________________ github |
|
| Back to top |
|
 |
timor Guru

|
Posted: Mon May 19, 2008 12:37 pm Post subject: |
|
|
W MS pracuje się wyłącznie nad kilkoma systemami operacyjnymi, do których to użytkownicy muszą się przystosowywać. O ile w przeważającej większości jest to rozwiązanie dobre i wystarczające to jednak chcąc zmodyfikować (np. przygo) coś trzeba walczyć z licencjami itd....
Chcesz linux'a dla siebie - masz Gentoo,
Dla swojej laski - jest Ubuntu (nie chciałbym w tym miejscu urazić żadnej z pań goszczących na naszym forum - mam na myśli początki drogi (nawrócenia) na Linux'ie),
Do pracy - SUSE, RedHat,
na komórkę, PS3, iMac'a, router... itd  _________________ Nie lubię chomików.... budzą we mnie agresję... |
|
| Back to top |
|
 |
BeteNoire Veteran

|
Posted: Mon May 19, 2008 2:52 pm Post subject: |
|
|
Dystrybucji jest zbyt wiele, nie powinno się ich mnożyć ponad miarę i rzeczywiste potrzeby, bo koniec końców i tak liczy się kilka/kilkanaście tych najpopularniejszych, najlepiej wspieranych, udokumentowanych i mających największe społeczności. A ciągłe rozbijanie distro na kilka bazowanych na nim, które to kilka daje początek kolejnym "bazowanym na, które są bazowane na bazowanych na..." itp itd... powoduje takie kwiatki jak Ubuntu Christian Edition czy Muslim Edition, które nie są niczym twórczym i nie wnoszą właściwie nic nowego (chyba, że o czymś nie wiem) poza pewną szczególną konfiguracją tego co ktoś inny zrobił.
Ponadto początkujący z Linuksem gubią się. Możliwość wyboru jest dobra, ale gdy opcji jest zbyt wiele to wprowadza to chaos.
Ludzie, którzy są zdolni coś zrobić powinni włożyć swój wysiłek w ulepszanie tego co już istnieje, a nie w mnożenie dystrybucji w nieskończoność. _________________ powered by power plant |
|
| Back to top |
|
 |
lsdudi Guru

|
Posted: Mon May 19, 2008 5:17 pm Post subject: |
|
|
| BeteNoire wrote: | s.
Ludzie, którzy są zdolni coś zrobić powinni włożyć swój wysiłek w ulepszanie tego co już istnieje, a nie w mnożenie dystrybucji w nieskończoność. |
no to po co Gentoo?? Debian jest dobry... Im wiecej mozliwości tym lepiej. Kto ma decydować że coś jest warte rozwijania, a cos innego nie Ty? Ja? A może społeczność? Nie ma zadnych ograniczeń więc po co psuć coś co działa. Nigdy nie rozumiałem podejścia ludzi którzy krzyczą że trzeba rozwijać tylko to co im sie wydaje jest warte rozwijania. To co dla ciebie jest fajne i spoko dla innych moze być gniot jakich mało.
Od dawna wiadomo że lepszy jest Bazar więc nie widzę potrzeby żadnej zmiany.
Wiecej podejść, wiecej pomysłów, wiecej mozliwości _________________ RLU#416942
Last edited by lsdudi on Mon May 19, 2008 5:34 pm; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
lazy_bum l33t

|
Posted: Mon May 19, 2008 5:19 pm Post subject: |
|
|
| BeteNoire wrote: | | Dystrybucji jest zbyt wiele, nie powinno się ich mnożyć ponad miarę i rzeczywiste potrzeby, bo koniec końców i tak liczy się kilka/kilkanaście tych najpopularniejszych, najlepiej wspieranych, udokumentowanych i mających największe społeczności. |
Później wychodzi na to, że 95% to kwiatki w stylu omfg-mam-swój-Linux-distro i używa tego 1% używkowników, podczas gdy kilka popularnych "zgarnia" 99% userów. (-;
| BeteNoire wrote: | Ponadto początkujący z Linuksem gubią się. Możliwość wyboru jest dobra, ale gdy opcji jest zbyt wiele to wprowadza to chaos.
Ludzie, którzy są zdolni coś zrobić powinni włożyć swój wysiłek w ulepszanie tego co już istnieje, a nie w mnożenie dystrybucji w nieskończoność. |
Tutaj też bym się zgodził, ale z drugiej strony rację ma i SlashBeast. Co jeżeli trafisz na "wodza" dystrybucji, podobnego do któregoś z użytkowników tego forum? Był temat o baselayout-2, a on wyjechał z tekstem w stylu "jejku, po co to przepisywać od początku?!?! Przecież w tym czasie można ulepszać [OOorg/gcc/stabilizować e17/cokolwiek]!!!!". Podobny problem był, o ile dobrze pamietam, z Conem Kolivasem i jego łatkami, które były uporczywie odrzucane przez jajkorobów. W takim wypadku można się wkurzyć, tupnąć i powiedzieć "a kij wam w ...." i zrobić własne distro. Chociażby tylko dla siebie.
Nie wiem jak działają jakieś "rady nadzorcze" dystrybucji. Czy wybory są legalne i ile % osób/userów/developerów musi głosować, żeby tak było? Jednak jak powieszechnie wiadomo Linux jest jak komunizm, więc... :-P _________________ roslin uberlay | grubelek |
|
| Back to top |
|
 |
timor Guru

|
Posted: Mon May 19, 2008 5:28 pm Post subject: |
|
|
Do wypowiedzi BeteNoire.
Częściowo masz rację, ale takie pseudo distra na ogół oscylują koło jakiegoś większego, zgłaszając jego developerom błędy i w ten sposób przysługując się do rozwoju innej dystrybucji (np. sporą część błędów w debianie zgłaszają i łatają developerzy Ubuntu). Pomijając wydania okazyjne (jakieś christmas shity) to czasami mała zmiana gotowego systemu pozwala Ci go wdrożyć w firmie, czy określonej społeczności.
Ogólnie to dobre, że przynajmniej masz taką możliwość  _________________ Nie lubię chomików.... budzą we mnie agresję... |
|
| Back to top |
|
 |
C1REX l33t

|
Posted: Mon May 19, 2008 11:02 pm Post subject: |
|
|
A co sądzicie a Sabayon? Łatwe Gentoo, które według distrowatch jest blisko 2x popularniejsze od samego Gentoo? _________________ I'm sorry for language mistakes. My native language is polish. |
|
| Back to top |
|
 |
BeteNoire Veteran

|
Posted: Mon May 19, 2008 11:25 pm Post subject: |
|
|
Sabayon trochę idei Gentoo zaprzecza, bo wrzuca wsparcie do wszystkiego we wszystkim (ztmw). A z drugiej strony można sobie potestować na nim różne rzeczy, np. działa out-of-box compiz a konfiguratorek akceleracji jest nawet prostszy niż instalacja sterowników w Windows.
Timor, nie mówię, że wszystkie "bazowane na" są złe. Mówię, że jest ich za dużo i mam wrażenie, że im więcej tych poziomów "bazowania na distro bazowanym" tym mniej taki system wnosi do rozwoju tego na czym był bazowany. _________________ powered by power plant |
|
| Back to top |
|
 |
timor Guru

|
Posted: Tue May 20, 2008 12:09 am Post subject: |
|
|
| BeteNoire wrote: | | Timor, nie mówię, że wszystkie "bazowane na" są złe. Mówię, że jest ich za dużo i mam wrażenie, że im więcej tych poziomów "bazowania na distro bazowanym" tym mniej taki system wnosi do rozwoju tego na czym był bazowany. |
Niestety ale w wielu przypadkach tak jest ;/ _________________ Nie lubię chomików.... budzą we mnie agresję... |
|
| Back to top |
|
 |
C1REX l33t

|
Posted: Tue May 20, 2008 1:38 am Post subject: |
|
|
Mam nadzieję, że gentoo nauczy się od łatwych braci, by więcej rzeczy działało "out of box"
Chciałem zainstalować compiza. Na wiki jest opis, który najpierw odsyła do innych. Połowa opisu jednak wygląda: "Jeśli to nie zadziała, to należy spróbować tego. Jak ta komenda też nie zadziała, to trzeba wyedytować to. Jak to też nie zadziała, to jeszcze co innego."
Po dwóch godzinach zmusiłem compiza do działania, ale okropnie wolny był. Na Mint działa ultrapłynnie. Wynik glxgears minimalnie lepszy na gentoo.
Dwie godziny to za dużo i na razie sobie daruję. Zainstaluję ponownie, jak już będzie działać (ewentualnie dobre howto dla debili wyjdzie).
BTW: Mi się Mint podoba. Oparte o Ubuntu. które jest oparte o Debiana. _________________ I'm sorry for language mistakes. My native language is polish. |
|
| Back to top |
|
 |
Drwisz Apprentice

|
Posted: Tue May 20, 2008 6:26 am Post subject: |
|
|
Mam wrażenie że, się czepiacie. Część z tych dystrybucji to odwzorowanie filozofii ich twórców. Musi powstać 1000 wersji by jedna z nich była rozwojowa. To naturalny, zgodny z ewolucją postęp i siła systemów opartych na otwartym kodzie. Zróżnicowanie chroni nas przed zalewem wirusów, trojanów i innego badziewia. Pamiętacie podział projektu Compiz na Beryla i Compiz. Wtedy jego rozwój był najszybszy. A połączenie projektów spowodowało stagnację. Gentoo powoli staje się dystrybucją dla małej garstki fanów. Nieprawda? A ilu aktywnych użytkowników mamy na forum? Spora część to osoby przybywające po jedną, dwie porady. Kiedyś wieszczyłem że, to forum skostnieje z powodu braku nowych użytkowników i tak powoli się staje. Efektem tego jest brak rąk do pracy i niestety spowolniony rozwój Gentoo. Co zaczyna mieć miejsce. To samo dotknęło Debiana z powodu migracji ludzi do Ubuntu. _________________ Czytam "Homo Bimbrownikus" A. Pilipiuka
http://drwisz.blogspot.com/ |
|
| Back to top |
|
 |
Dagger Developer

|
Posted: Tue May 20, 2008 2:07 pm Post subject: |
|
|
| C1REX wrote: | | Mam nadzieję, że gentoo nauczy się od łatwych braci, by więcej rzeczy działało "out of box" |
Tego typu filozofia NIGDY nie byla filozofia gentoo. Gentoo jako system nigdy nie staral sie byc dystrybucja dla poczatkujacych.
Glowna idea Gentoo byla elastycznosc i wydajnosc a nie prostota konfiguracji. _________________ 95% of all computer errors occur between chair and keyboard (TM)
Join the FSF as an Associate Member!
Post under CC license. |
|
| Back to top |
|
 |
C1REX l33t

|
Posted: Tue May 20, 2008 2:59 pm Post subject: |
|
|
| Dagger wrote: | | C1REX wrote: | | Mam nadzieję, że gentoo nauczy się od łatwych braci, by więcej rzeczy działało "out of box" |
Tego typu filozofia NIGDY nie byla filozofia gentoo. Gentoo jako system nigdy nie staral sie byc dystrybucja dla poczatkujacych.
Glowna idea Gentoo byla elastycznosc i wydajnosc a nie prostota konfiguracji. |
Ale wiele rzeczy naprawdę w gentoo działa out of box. Kiedyś były opisy do wielu rzeczy, o których istnieniu dziś się często nawet nie zdaje sprawy.
No i compiz u mnie na gentoo ani wydajny się nie okazał, ani łatwy w konfiguracji. _________________ I'm sorry for language mistakes. My native language is polish. |
|
| Back to top |
|
 |
Johnny_Bit Apprentice

|
Posted: Tue May 20, 2008 9:34 pm Post subject: |
|
|
| Dagger wrote: | Gentoo jako system nigdy nie staral sie byc dystrybucja dla poczatkujacych.
Właśnie to mnie skłoniło do Gentoo. Tu jest moja filozofia, na lapie mam też gentoo, ale kompletnie inaczej poukładane i to też jest moja filozofia, na serwerze nie domyśliłby się nikt, że to ta sama dystrybucja co na lapie, a jednak... Komp kolegi też stoi na gentoo a właściwie ani jednego wspólnego proga nie używamy To lubię w Gentoo. Po przejściach z wieloma distro gdzie każdy chciał być tym "najłatwiejszym" przesiadłem się na ten gdzie jest trudno, bo wiem że jak ja zrobię to będzie zrobione bo czarodziejom to ufać już dawno przestałem. |
|
| Back to top |
|
 |
Dagger Developer

|
Posted: Wed May 21, 2008 9:42 am Post subject: |
|
|
| C1REX wrote: | | Dagger wrote: | | C1REX wrote: | | Mam nadzieję, że gentoo nauczy się od łatwych braci, by więcej rzeczy działało "out of box" |
Ale wiele rzeczy naprawdę w gentoo działa out of box. |
efekt uboczny :p
| C1REX wrote: | Kiedyś były opisy do wielu rzeczy, o których istnieniu dziś się często nawet nie zdaje sprawy.
No i compiz u mnie na gentoo ani wydajny się nie okazał, ani łatwy w konfiguracji. |
To fakt. Kiedys znacznie wiecej ludzi HOWTO pisali i znacznie wiecej mozna bylo znaleźc na gentoo wiki.
Co do compiza - to mi dziala idealnie bez najmniejszych problemow. Jedyne co ja musialem zrobic zeby zadzialalo, to dodaj xeffects overlay (pozniej desktop effects) i
paludis -i compiz-fusion fusion-icon (oczywiscie dostosowac pewne USE flagi wczesniej).
Niestety officialny portage tree przestal uzywac "bleeding egde" pakietow jakis czas temu i znacznie wiecej zostalo przerzucone na overlay'ie.
Arfrever: Ortografia _________________ 95% of all computer errors occur between chair and keyboard (TM)
Join the FSF as an Associate Member!
Post under CC license. |
|
| Back to top |
|
 |
C1REX l33t

|
Posted: Wed May 21, 2008 2:17 pm Post subject: |
|
|
U mnie muli compiz, jak zmieniam wielkość okna. No i generalnie mam wrażenie, jakby chodził mniej płynnie, niż na Mint.
By odpalić musiałem przeszukać fora, bo opis z gentoo wiki nie sprawdził się u mnie. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to moja wina i złych ustawień.
BTW: Zainstalowałem właśnie Arch. Bardzo dobre pierwsze wrażenie. Lekko się zdziwiłem, jak mi system wstał szybciej, niż dopieszczone gentoo z openrc.
Teraz w chroocie z gentoo instaluję programy. Fajnie przemyślane ma pliki konfiguracyjne.
Teraz mam motywację, by dopieścić gentoo, by przynajmniej nie odpalał się dłużej od archa. _________________ I'm sorry for language mistakes. My native language is polish. |
|
| Back to top |
|
 |
|