| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
Gregorio99 n00b

|
Posted: Sun May 11, 2008 12:40 pm Post subject: Trochę filozofii - Windows a Gentoo |
|
|
Mam takie pytanko, możecie mi ogólnie powiedzieć na czym konkretnie polega uaktualnianie systemów operacyjnych, a przede wszystkim tworzenie nowych (rozumiem, że obsługa nowych sterowników, łatki w systemie, nowe standardy obsługi programów jak i sprzętu itd - ale czy do tego nie wystarczą łatki lub uaktualnienia, a trzeba tworzyć nowy system operacyjny ?)
Temat ten przyszedł mi na myśl po rozpętaniu burzy i niechęci przechodzenia użytkowników z XP do Visty. Możecie mi powiedzieć jak na tle tego sporu wygląda Gentoo? |
|
| Back to top |
|
 |
Arfrever Bodhisattva

|
Posted: Sun May 11, 2008 1:01 pm Post subject: |
|
|
| Moved from Polish to Polish OTW. |
|
| Back to top |
|
 |
13Homer Guru

|
Posted: Sun May 11, 2008 1:49 pm Post subject: |
|
|
Po pierwsze: pieniądze. Nowa wersja to nowa licencja do opłacenia.
Po drugie: zarzucenie wsparcia dla różnych technologii czy mechanizmów, które zostały uznane za archaiczne. Np. OSS na Linuksie - pozostały tylko łaty, które często nie działają,a niedługo i to pewnie zniknie; na Windowsach - wsparcie dla 16-bitowych aplikacji.
Po trzecie: poprawki poważnych błędów w architekturze, które wykluczają uruchamianie starszych programów (np. errno w glibc - uruchomienie Oracla 9i2 na najnowszym Gentoo to prawdziwe wyzwania, zaś na x64 prawdopodobnie się nie da tego zrobić).
Inne dystrybucje wypuszczają po prostu nowe wersje systemu, które są oparte w całości na nowych bibliotekach (glibc) czy kompilatorze (gcc). A Gentoo? Przekompilowujesz pakiet, trochę zależności i tyle. Niektóre programy oczywiście juz nie ruszą (np. nie wiem jak teraz, ale cisco-vpnclient-3des nie chciał mi działać z jądrem nowszym niż 2.6.19), ale to dość rzadki przypadek. _________________ Lenovo ThinkPad R61 / C2D@2.6.24 / nVidia Quatro NVS 140M / 2 GB RAM |
|
| Back to top |
|
 |
tallica Apprentice

|
Posted: Sun May 11, 2008 4:58 pm Post subject: |
|
|
| 13Homer wrote: | | Np. OSS na Linuksie - pozostały tylko łaty, które często nie działają,a niedługo i to pewnie zniknie; |
Akurat to kiepski przykład kod OSS w wersji 4 został otwarty i jest wciąż rozwijany, http://opensound.com/ _________________ Gentoo ~AMD64 | Audacious |
|
| Back to top |
|
 |
13Homer Guru

|
Posted: Sun May 11, 2008 5:14 pm Post subject: |
|
|
Moze i kiepski, ale trochę nerwów mnie kosztowowało uruchomienie Quake I. Na x64 nie udało mi się tego dokonać w ogóle. Prawdopodobnie dlatego, że to aplikacja 32-bitowa. _________________ Lenovo ThinkPad R61 / C2D@2.6.24 / nVidia Quatro NVS 140M / 2 GB RAM |
|
| Back to top |
|
 |
lazy_bum l33t

|
Posted: Sun May 11, 2008 5:26 pm Post subject: |
|
|
| 13Homer wrote: | | Moze i kiepski, ale trochę nerwów mnie kosztowowało uruchomienie Quake I. Na x64 nie udało mi się tego dokonać w ogóle. Prawdopodobnie dlatego, że to aplikacja 32-bitowa. |
[OT]
games-fps/darkplaces?!
[/OT] _________________ roslin uberlay | grubelek |
|
| Back to top |
|
 |
13Homer Guru

|
Posted: Sun May 11, 2008 6:58 pm Post subject: |
|
|
| lazy_bum wrote: | [OT]
games-fps/darkplaces?!
[/OT] |
[OT]
JoeQuake
[/OT] _________________ Lenovo ThinkPad R61 / C2D@2.6.24 / nVidia Quatro NVS 140M / 2 GB RAM |
|
| Back to top |
|
 |
lazy_bum l33t

|
Posted: Sun May 11, 2008 7:20 pm Post subject: |
|
|
| 13Homer wrote: | | lazy_bum wrote: | [OT]
games-fps/darkplaces?!
[/OT] |
[OT]
JoeQuake
[/OT] |
[OT]
Cóż, ostatnie wydanie jest dość stare... polecam się jednak przenieść na coś nowszego (czytać: darkplaces NIE z portage)
|
| Back to top |
|
 |
13Homer Guru

|
Posted: Mon May 12, 2008 6:37 am Post subject: |
|
|
| lazy_bum wrote: | [OT]
Cóż, ostatnie wydanie jest dość stare... polecam się jednak przenieść na coś nowszego (czytać: darkplaces NIE z portage)
[/OT] |
[OT]
Ale moim zdaniem jest to najlepszy mod Quaka, głównie pod względem wyglądu i efektów. Jak do tego dodałem dedykowane, poprawione tekstury, to Quake teraz wygląda niemal jak nowoczesna gra :)
Poza tym trochę wspierałem wersję na Linuksa (jest ślad w Makefile i joequake.txt), więc i sentyment pozostał ;)
Zresztą: jakiś czas temu ktoś poprosił mnie o stworzenie builda, który korzystałby nie z OSS, ale SDL (ktoś to kiedys zrobił najpierw dla Quake II - oczywiście się udało, ale wolę jednak wersję oryginalną (tzn. JoeQuaka, a nie Quake by Id Software).
[/OT] _________________ Lenovo ThinkPad R61 / C2D@2.6.24 / nVidia Quatro NVS 140M / 2 GB RAM |
|
| Back to top |
|
 |
lazy_bum l33t

|
Posted: Mon May 12, 2008 7:10 am Post subject: |
|
|
| 13Homer wrote: |
[OT]
Ale moim zdaniem jest to najlepszy mod Quaka, głównie pod względem wyglądu i efektów. Jak do tego dodałem dedykowane, poprawione tekstury, to Quake teraz wygląda niemal jak nowoczesna gra :)
Poza tym trochę wspierałem wersję na Linuksa (jest ślad w Makefile i joequake.txt), więc i sentyment pozostał ;)
Zresztą: jakiś czas temu ktoś poprosił mnie o stworzenie builda, który korzystałby nie z OSS, ale SDL (ktoś to kiedys zrobił najpierw dla Quake II - oczywiście się udało, ale wolę jednak wersję oryginalną (tzn. JoeQuaka, a nie Quake by Id Software).
[/OT] |
[OT]
O gustach się nie dyskutuje, więc czy wygląda lepiej czy gorzej nie ma co pisać. "Odnowione" textury działają w praktycznie każdym nowszym enginie. Nie wiem czy JoeQuake jest w stanie to uciągnąć, ale jest też paczka rygela z którą Quake wygląda lepiej niż niektóre nowe gry. (-;
Co do JoeQuake to właśnie jednym z problemów był dźwięk, więc, nie ukrywam, chętnie bym zobaczył łatkę, która pozwoli mu korzystać z SDL.
Ja korzystam głównie z darkplaces, bo działa w nim praktycznie _wszystko_ (łącznie ze ścieżką dźwiękową w OGG), ale za to wymagania ma spore, i z TyrQuake, który jest malutki i superszybki. Niedawno pojawiła się też pierwsza wersja Fitzquake portowana na SDL (ma jednak sporo błędów). Odnośnie modów/konwersji/silników polecam popatrzeć do overlaya z sygnaturki, bo trochę tam tego leży. (-:
|
| Back to top |
|
 |
13Homer Guru

|
Posted: Mon May 12, 2008 9:06 am Post subject: |
|
|
[OT]
| lazy_bum wrote: | | Nie wiem czy JoeQuake jest w stanie to uciągnąć, ale jest też paczka rygela z którą Quake wygląda lepiej niż niektóre nowe gry. (-; |
Wygląda duzo lepiej, ale pobieranie tego trwałoby ponad 3godz, więc na razie zrezygnuję. Spróbuję moze później pobrać to po kawałku przez wgeta, bo screenshoty robią piorunujące wrażenie.
W DP nie podoba mi się właśnie to, że jest dark. Może i ma to jakiś klimat, ale dla mnie to porażka. Inna sprawa, że na poprzednim laptopie prawie nic nie było widać, bo sterowniki Ati dawały jakiś koszmarnie ciemny obraz.
| Quote: | | Co do JoeQuake to właśnie jednym z problemów był dźwięk, więc, nie ukrywam, chętnie bym zobaczył łatkę, która pozwoli mu korzystać z SDL. |
Oto link. Jest to oparte na starszej wersji (13xx) i musiałem ja załatać na szybko, więc coś może nie działać. W każdym razie u mnie się instaluje bez kłopotów i działa takoż.
Będziesz musiał utworzyć link/katalog $HOME/.joequake, który będzie głównym katalogiem gry (musi tam być podkatalog id1 oraz joequake).
| Quote: | Ja korzystam głównie z darkplaces, bo działa w nim praktycznie _wszystko_ (łącznie ze ścieżką dźwiękową w OGG), ale za to wymagania ma spore, i z TyrQuake, który jest malutki i superszybki. Niedawno pojawiła się też pierwsza wersja Fitzquake portowana na SDL (ma jednak sporo błędów). Odnośnie modów/konwersji/silników polecam popatrzeć do overlaya z sygnaturki, bo trochę tam tego leży. (-:
[/OT] |
A mnie interesuje wyłącznie SDA, więc bajery w rodzaju OGG czy tym podobne są poza moimi zainteresowaniami. Nie mam nawet z kim grać po sieci, a jak w pracy kiedyś spróbowaliśmy, to dostałem łomot, prawie do zera :)
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|