| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
13Homer Guru

|
Posted: Fri May 09, 2008 5:29 pm Post subject: [SOLVED] Backup partycji - partimage |
|
|
Mam dysk w komputerze i na nim kilka systemów (Gentoo, Suse, kilka Windowsów), teraz kupiłem nowy komputer i poinstalowałem wszystko od nowa. Chciałbym jednak zrobić sobie kopię zapasową tego starego dysku (na wypadek gdybym czegoś zapomniał - konfiguracja systemu albo programów). Doszedłem do wniosku, że dobrym rozwiązaniem może być użycie partimage (nie kopiuje wolnego miejsca, możliwość kompresji).
Pytania mam takie:
- czy partimage wykonuje wierną kapię partycji (chyba, ze nie ma to znaczenia)? Z dokumentacji nie wynika to jednoznacznie, a wolałbym, żeby z partycji po odzyskaniu można było normalnie uruchomić system
- czy ktoś z Was próbował "odzyskiwać" NTFS? Wsparcie niby jest, ale eksperymentalne
- znacie jakiś sposób na zapewnienie tej samej wielkości partycji, na której będą odzyskiwane dane? Jesli będzie ona za duża, to "nadwymiarowa" część może zostać utracona (założyłem kiedyś partycję 40GB, ale w systemie było widać tylko 17GB - sprawa niezwiązana z partimage, ale zabolało i wolałbym tego uniknąć)
- może znacie jakąś lepszą alternatywę do partimage? _________________ Lenovo ThinkPad R61 / C2D@2.6.24 / nVidia Quatro NVS 140M / 2 GB RAM
Last edited by 13Homer on Sat May 10, 2008 10:35 am; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
c2p Apprentice

|
Posted: Sat May 10, 2008 9:25 am Post subject: |
|
|
Gdy instaluję komuś system, zawsze robię kopię Clonezillą, potem przywracam system z obrazu i jeszcze nigdy mnie ten program nie zawiódł. Z tego co przeczytałem na stronie projektu to korzysta z partimage, a do NTFS używa ntfsclone. _________________ LRU #389150, Kontakt |
|
| Back to top |
|
 |
13Homer Guru

|
Posted: Sat May 10, 2008 10:34 am Post subject: |
|
|
Clonezilla wygląda obiecujaco: zrzuciłem sobie dla próby partycje NTFS i okazało się, że np. MBR został zachowany w osobnym pliku, więc z przywróceniem oryginalnej postaci nie powinno byc kłopotu.
Dzięki za podpowiedź, daję solved. _________________ Lenovo ThinkPad R61 / C2D@2.6.24 / nVidia Quatro NVS 140M / 2 GB RAM |
|
| Back to top |
|
 |
BeteNoire Veteran

|
Posted: Mon May 12, 2008 2:05 am Post subject: Re: [SOLVED] Backup partycji - partimage |
|
|
| 13Homer wrote: | | - może znacie jakąś lepszą alternatywę do partimage? |
bash+tar+gzip=backup z crona, bez rebootu, na bieżąco
Oczywiście nie obsłuży Ci to Windows, ale to temat na inne forum.
Nawiasem mówiąc, jeśli partimage nie radzi sobie z ntfs, to może czysty dd sobie poradzi? _________________ powered by power plant |
|
| Back to top |
|
 |
Kurt Steiner Moderator

Joined: 01 Apr 2005 Posts: 1051 Location: Ostroleka, Polska
|
Posted: Mon May 12, 2008 4:22 am Post subject: |
|
|
dd sobie poradzi, tyle, że on będzie też backupował puste miejsce - z tego co rozumiem partimage tego nie robi?  _________________ Proszę, pamiętaj o regulaminie, a jeśli zauważysz, że został on złamany, zgłoś to.
LRU:431698 |
|
| Back to top |
|
 |
13Homer Guru

|
Posted: Mon May 12, 2008 6:29 am Post subject: |
|
|
Właśnie chodzi m.in. o puste miejsce. Clonezilla korzysta m.in. z partimage, a jeśli kompresuje NTFS, to z czegoś innego, a jak i to nie pomoże, bo partycja zupełnie nieznana, to ze zwykłego dd.
Niestety clonezilla nie dawała sobie rady z backupowaniem jednej z partycji, więc wykorzystałem tgz. Może to nawet i lepszy pomysł, bo i tak przecież nie uruchomię tak zrzuconej partycji na komputerze o całkowicie innym profilu sprzętowym, a poprzedniego laptopa oddaje bratu. Ale niech będzie jak jest, to i tak "bardzo rezerwowa" opcja z tym odzyskiwaniem. _________________ Lenovo ThinkPad R61 / C2D@2.6.24 / nVidia Quatro NVS 140M / 2 GB RAM |
|
| Back to top |
|
 |
no4b Bodhisattva

|
Posted: Mon May 12, 2008 11:09 am Post subject: |
|
|
| Quote: | | - czy ktoś z Was próbował "odzyskiwać" NTFS? Wsparcie niby jest, ale eksperymentalne |
Ja próbowałem korzystając z partimage, działa. Jak uda się zbackupować, to odzyskać też się uda.
Arfrever: Ortografia _________________ GTK2/GNOME - The weakest link! |
|
| Back to top |
|
 |
13Homer Guru

|
Posted: Mon May 12, 2008 1:17 pm Post subject: |
|
|
A da się zrobić obraz ISO (albo coś równowaznego) z partycji na dysku twardym? Może alternatywą byłoby utworzenie takiego obrazu i ewentualne podmontowanie do jakiegoś katalogu, w końcu rozpakowywanie kilkudziesięciu GB czy odzyskiwanie partycji trwa dośc długo, a tak 1 mount i gotowe. Być może nawet działałby chroot na takiej partycji. _________________ Lenovo ThinkPad R61 / C2D@2.6.24 / nVidia Quatro NVS 140M / 2 GB RAM |
|
| Back to top |
|
 |
SlashBeast Moderator

|
Posted: Mon May 12, 2008 1:47 pm Post subject: |
|
|
Wydaje mi się, że obraz partycji zrobiony przez dd możesz podmontować z opcją loop do wybranego katalogu czy też użyć najpierw losetup by powiązać sda1.img z np. /dev/loop/0 i potem mount /dev/loop/0 /mnt/restore. _________________ github |
|
| Back to top |
|
 |
|