| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
piiwko n00b

|
Posted: Fri Mar 07, 2008 10:44 pm Post subject: [INSTALL] Dziwny problem z sieciówką RTL, amd64 LiveCD |
|
|
Witam,
mam problem z instalacją gentoo, a konkretnie z kartą LAN. Sytuacja wygląda tak: wkładam płytę livecd-amd64-installer-2007.0, gentoo wykrywa poprawnie kartę sieciową Realtek 8139/810x, instaluje do niej sterowniki ale w pewnym momencie lampki gasną i karta jest tak jakby wyłączona. Wpisuję ifconfig i dostaję informacje o eth0, że jest to Realtek, jaki sterownik został zainstalowany ale adresy nie zostały pobrane z DHCP. W tym momencie karta śpi, nic nie działa ani net-setup eth0 (tzn. net-setup się włącza, wybieram pobierz adres z DHCP ale nic to nie daje, wynik ifconfig jest ciągle taki sam), ani pobieranie adresu przez dhcpcd eth0 (na polecenie ping -c 3 www.google.com odpowiada, że nie może znaleźć adresu czy coś takiego). Najdziwniejszą rzeczą jest fakt, że po wpisaniu reboot i uruchomieniu XPka karta nadal nie działa ("kabel sieciowy odłączony", reinstalacja sterowników nie pomaga) dopiero jak wyłączę komputer, włączę ponownie XP to jest ok, ale zrobię restart i odpalę gentoo to znowu to samo od początku.  |
|
| Back to top |
|
 |
piiwko n00b

|
Posted: Mon Mar 10, 2008 3:38 pm Post subject: |
|
|
Widzę, że tu też nikt nie wie co z tym zrobić.
Za długo się już z tym męczę, gentoo idzie do kosza. |
|
| Back to top |
|
 |
DeszczyK n00b

|
Posted: Mon Mar 10, 2008 4:58 pm Post subject: |
|
|
A windowsa wyłączasz, czy hibernujesz zanim przełączasz się na Gentoo? _________________ ...ale ja się nie znam.
Pozdrowienia, niemcu!, >>Piszę poprawnie po polsku - a przynajmniej się staram  |
|
| Back to top |
|
 |
mistix Apprentice

|
Posted: Mon Mar 10, 2008 5:51 pm Post subject: |
|
|
A co masz za płytę ? To zwyczajny komputer stacjonarny czy jakiś laptop ? Jeśli to laptop to podaj model. _________________ Cuda się zdarzają. Co potwierdzi każdy programista. |
|
| Back to top |
|
 |
piiwko n00b

|
Posted: Mon Mar 10, 2008 7:22 pm Post subject: |
|
|
| DeszczyK wrote: | | A windowsa wyłączasz, czy hibernujesz zanim przełączasz się na Gentoo? |
Wyłączam Windowsa. Restartuję system i uruchamiam Gentoo LiveCD (livecd-amd64-installer-2007.0). Z wersją i686 jest identycznie.
| mistix wrote: | | A co masz za płytę ? To zwyczajny komputer stacjonarny czy jakiś laptop ? Jeśli to laptop to podaj model. |
Jest to laptop Toshiba A210-15j
AMD64 X2 1.8
ATI Radeon x1200
1GB RAM
więcej tu:
http://ce.computers.toshiba-europe.com/cgi-bin/ToshibaCSG/jsp/productPage.do?LNG=20&service=CE&PRODUCT_ID=135275
Poza opisanym wyżej problemem nie działa też środowisko graficzne, instalator próbuje je włączyć ale wyświetla błąd i wraca do trybu tekstowego. Próbowałem na komputerze stacjonarnym ale w pewnym momencie podczas uruchamiania z płyty monitor gaśnie i nic się nie da zrobić.
Mam też wersję 2006.0 z nią było trochę lepiej (karta nie zachowuje się tak dziwnie - nie wyłącza się) ale sieć nie działa. Ani 'net-setup' ani 'dhcpcd' nie pobiera adresu. Jedno co się udało zrobić to odpalić net na komputerze stacjonarnym w Gentoo 2006.0, kartę wykrył sam a adres pobrałem komendą 'dhcpcd' ale dopiero po wykonniu 'emerge baselayout' (próbowałem tego samego w laptopie ale 'emerge' nic nie daje).
Znalazłem na forum podobny problem, poradzono tam instalację z Knoppix LiveCD. Ściągnąłem Knoppixa (KNOPPIX_V5.1.1CD-2007-01-04-EN), uruchomiłem i wystąpił problem identyczny z tym w Gentoo 2007.0 (wyłączona karta sieciowa).
Zależy mi na zainstalowaniu tego systemu, męczę się z tym już dość długo. Fakt, że nie miałem wcześniej do czynienia z linuxem troszkę komplikuje sprawę . Jako początkujący mam jeszcze dodatkowe pytania co do samej instalacji. Używam "Podręcznika Gentoo" ze strony www.gentoo.org i nie wiem czy dobrze rozumiem całą istotę instalacji. Z tego co wyczytałem wynika, że Gentoo można zainstalować z dowolnej dystrybucji obsługującej 'chroot'. Jeśli chciałbym tak właśnie zrobić to potrzebny mi będzie tylko plik "stage3"? Całą instalację przeprowadzam z poziomu innej dystrybucji a później przełączam się na Gentoo przez 'chroot'? Do tej pory jedynie openSuSE umożliwił mi dostęp do internetu, czy instalacja z tego linuxa jest możliwa? |
|
| Back to top |
|
 |
Poe Bodhisattva

Joined: 03 Apr 2004 Posts: 2158 Location: Mysłowice/Lublin, Poland
|
Posted: Mon Mar 10, 2008 8:03 pm Post subject: |
|
|
tak, jest mozliwa ta instalacja spod suse, pod warunkiem, ze suse tez jest 64bit, chyba, ze bedziesz stawial gentoo 32bit. _________________ Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
http://poe.art.pl/ - fotografia artystyczna
http://poe.art.pl/blog - III Rzeczywistość Polska
RLU#342333 |
|
| Back to top |
|
 |
piiwko n00b

|
Posted: Mon Mar 10, 2008 9:24 pm Post subject: |
|
|
| Spróbuję więc w ten sposób to zrobić ale czy po zainstalowaniu Gentoo z pod openSuSE nie będę miał tego samego problemu z kartą sieciową co w Gentoo LiveCD? |
|
| Back to top |
|
 |
piiwko n00b

|
Posted: Wed Mar 12, 2008 1:25 pm Post subject: |
|
|
| Internet działa ale przeszedłem na wersję 32bit i zacząłem instalację z SystemRescueCD. SystemRescueCD wykrył sieciówkę, adres pobrałem przez 'dhcpcd eth0' i wszystko jest ok, instalacja przebiega zgodnie z podręcznikiem (robiłem wszystko tak jak jest to opisane w "Instalacja spod systemu Knoppix" -> http://www.gentoo.org/doc/pl/altinstall.xml#doc_chap3). |
|
| Back to top |
|
 |
|