Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Keyboard issue in X
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on Sparc
View previous topic :: View next topic  
Author Message
slaterson
Apprentice
Apprentice


Joined: 26 Feb 2003
Posts: 241

PostPosted: Wed Jul 09, 2003 3:09 pm    Post subject: Keyboard issue in X Reply with quote

I just got done installing Gentoo and XFree on an Ultra 30 (took forever!). My keyboard is fine at the command line, all keys seem to work fine. However, if I start X, the keyboard is mapped completely wrong. Example: if I press 'Control-Alt-Backspace' to bail out of X, I get a backslash. If I press 's', I get a plus sign. 'h' performs a backspace, and so on.

My keymap in rc.conf is set to 'sunkeymap' and it loads without errors on boot.

Any clues or advice on how to fix this?

Thanks
Back to top
View user's profile Send private message
cchapman
Guru
Guru


Joined: 16 Jan 2003
Posts: 440
Location: Fremont, NE

PostPosted: Wed Jul 09, 2003 4:57 pm    Post subject: Reply with quote

How did you configure X???
Back to top
View user's profile Send private message
slaterson
Apprentice
Apprentice


Joined: 26 Feb 2003
Posts: 241

PostPosted: Wed Jul 09, 2003 5:47 pm    Post subject: Reply with quote

cchapman wrote:
How did you configure X???


I use xf86cfg, which starts X with the normal configuration box, but doesn't allow any input (no response to keyboard of mouse clicks). The mouse does work here though, I can move the pointer around and right click to bring up the TWM menu.

I looked at an associated thread ( http://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=24773) and made some changes to XF86Config and got it closer, but it's still unusable. I can get it so almost all keys are shifted to the right one key, i.e., pressing 'g' puts 'h' at the prompt.

This is what I changed:

Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard0"
Driver "keyboard"
Option "Protocol" "Standard"
Option "XkbKeycodes" "sun"
Option "XkbModel" "sun/us"
Option "XkbRules" "sun"
Option "XkbLayout" "us"
Option "XkbGeometry" "sun"
EndSection

I get an error at the end of XFree86.0.log:
'Couldn't load XKB keymap, falling back to pre-XKB keymap'

My keyboard is a Type 5c.

I think I'm in the right area to fix this, I just don't know the settings and am having a hard time finding what is right. Any help is greatly appreciated.
Back to top
View user's profile Send private message
slaterson
Apprentice
Apprentice


Joined: 26 Feb 2003
Posts: 241

PostPosted: Wed Jul 09, 2003 7:02 pm    Post subject: Reply with quote

I got it fixed with the following keyboard description:

Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard0"
Driver "keyboard"
Option "XkbRules" "sun"
Option "XkbModel" "type5"
Option "XkbLayout" "us"
EndSection
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on Sparc All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum