| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
cinek810 Tux's lil' helper

|
Posted: Sat Jan 26, 2008 5:42 pm Post subject: [SOLVED]Połączenie ethernet - dwa komputery |
|
|
Cześć,
Mam problem, nie wiem nawet co wpisać w googlach żeby znaleźć przykładowe rozwiązania problemu:
Chciałem przy pomocy kart sieciowych połączyć bezpośrednio ze sobą dwa komputery w celu:
-udostępnienia łącza internetowego
-udostępnienia plików.
przeczytałem kilka różnych FAQ, ale wszystko tylko trąca temat..
Arfrever: Ortografia
Last edited by cinek810 on Sun Feb 17, 2008 1:48 pm; edited 3 times in total |
|
| Back to top |
|
 |
kacper Guru

|
|
| Back to top |
|
 |
cinek810 Tux's lil' helper

|
Posted: Sun Feb 17, 2008 12:14 pm Post subject: |
|
|
Myślałem, że sobie poradzę, ciągle jednak mam problemy ze słowami kluczowymi z którymi powinienem się zapoznać, żeby zrealizować takie połączenie.
Na obu komputerach mam zainstalowane karty sieciowe.
Po wpisaniu ifconfig widze ich interfejsy. Wiem, że do połączenia bezpośredniego musze użyć kabla tzw. "skrosowanego".
O przekazywaniu połączenia jest w sieci sporo, ja jednak nie bardzo wiem jak to zrobić, żebym mógł zapingować drugi komputer (jakoś go zobaczyć). Gdzie i jakie adresy IP ustawić w obu komputerach.
W linku podanym przez Kacpra omawiają wiele zagadnień dotyczących bardziej zaawansowanej sieci. Moja ma mieć tylko dwa komputery, jeden podłączony do internetu przez ppp0 przekazujący to połączenie drugiemu za pomocą karty sieciowej.
z góry dzięki za pomoc.
Arfrever: Ortografia |
|
| Back to top |
|
 |
lsdudi Guru

|
Posted: Sun Feb 17, 2008 12:37 pm Post subject: |
|
|
| cinek810 wrote: | Myślałem, że sobie poradzę, ciągle jednak mam problemy ze słowami kluczowymi z którymi powinienem się zapoznać, żeby zrealizować takie połączenie.
Po wpisaniu ifconfig widze ich interfejsy. Wiem, że do połączenia bezpośredniego musze urzyć kabla tzw. "skrosowanego".
|
jesli sa to w miarę nowe komputery moze być kabel prosty karty sieciowe same się skrosują.
Jest ci potrzebne tylko jedno hasło: maskarada _________________ RLU#416942 |
|
| Back to top |
|
 |
wuja Guru

|
|
| Back to top |
|
 |
Bialy Guru

|
Posted: Sun Feb 17, 2008 7:10 pm Post subject: |
|
|
| cinek810 wrote: | Myślałem, że sobie poradzę, ciągle jednak mam problemy ze słowami kluczowymi z którymi powinienem się zapoznać, żeby zrealizować takie połączenie.
Po wpisaniu ifconfig widze ich interfejsy. Wiem, że do połączenia bezpośredniego musze użyć kabla tzw. "skrosowanego".
O przekazywaniu połączenia jest w sieci sporo, ja jednak nie bardzo wiem jak to zrobić, żebym mógł zapingować drugi komputer (jakoś go zobaczyć). Gdzie i jakie adresy IP ustawić w obu komputerach. |
Skonfiguruj je recznie lub na tym kompie z ppp zrob serwer dhcp (gdzie i tak bedziesz musial skonfigurowac recznie interfejs z serwerem dhcp).
| cinek810 wrote: | | W linku podanym przez Kacpra omawiają wiele zagadnień dotyczących bardziej zaawansowanej sieci. Moja ma mieć tylko dwa komputery, jeden podłączony do internetu przez ppp0 przekazujący to połączenie drugiemu za pomocą karty sieciowej. |
Tak ktos juz napisal maskarada.
| cinek810 wrote: | | z góry dzięki za pomoc. |
Nie ma za co
PS.
Do 1)
http://www.gentoo.org/doc/pl/handbook/handbook-x86.xml?part=1&chap=3
http://gentoo-wiki.com/HOWTO_setup_DHCP
Do 2)
http://www.gentoo.org/doc/pl/home-router-howto.xml
Do 3)
Wujek Google nie gryzie
wuja przepraszam za ten sam link. Nie zauwazylem  |