| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
lmmsci Apprentice

|
Posted: Thu Nov 01, 2007 7:26 pm Post subject: [SOLVED] hdparm i sdparm |
|
|
Witam,
nawiązując do różnych dyskusji, związanych m.in. z:
http://jakilinux.org/newsy/ubuntu-niszczy-dyski-w-notebookach-sprawdz-swojego-laptopa/#comments
postawnowiłem przyjrzeć się w ogóle wydajności mojego dysku. Jest w zasadzie jeden problem. hdparm to bardzo fajne narzędzie, ale... No właśnie, jak się ma dysk na ATA (czyli /dev/hdX itd). Tymczsem ja od dłuższego czasu używam dysku przez SATA (libsata, a dysk ma oznaczenie /dev/sda). Zdołałem się dokopać do tego, że odpowiednikiem hdparm ma niby być sdparm. Tyle, że o ile w przypadku hdparm jego używanie jest dla mnie dość przejrzyste, o tyle sdparm po prostu mnie przeraża. Czy istnieje jakiś "przepis" na uzyskiwanie przy pomocy sdparm takich możliwości grzebania w ustawieniach dysku jak przy pomocy hdparm?
Ot, na przykład włączenie 32. bitowego supportu przez
| Code: | | hdparm -c1 /dev/hda |
- jak coś takiego zrobić dla napędu /dev/sda ? A może jest jakieś inne, bardziej "ludzkie" narzędzie?
Last edited by lmmsci on Thu Nov 01, 2007 9:43 pm; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
canis_lupus l33t

|
Posted: Thu Nov 01, 2007 9:11 pm Post subject: |
|
|
ja uzywam hdparm i działa... _________________ "I love you cię" Różyczko...
Fotografia ślubna |
|
| Back to top |
|
 |
lmmsci Apprentice

|
Posted: Thu Nov 01, 2007 9:43 pm Post subject: |
|
|
Ok. Okazało się, że u mnie też. Problem był z dyskiem - tzn. nie wszystko obsługiwał . Musiałem się trochę namęczyć, zanim znalazłem jego dane. Chyba można uznać za solved. Przy okazji dowiedziałem się, że obsługa dysków przez sata domyślnie ma włączone DMA. Cóż, człowiek ciągle się uczy. |
|
| Back to top |
|
 |
danrok^ Tux's lil' helper

|
Posted: Fri Nov 02, 2007 5:03 pm Post subject: |
|
|
Myślicie, że ma to faktyczny wpływ na żywotność dysku w laptopach? Sam używam Gentoo na swoim i nie wiem czy mam się martwić, czy nie  |
|
| Back to top |
|
 |
Zwierzak Veteran

|
Posted: Fri Nov 02, 2007 8:57 pm Post subject: |
|
|
| Jak glowica nie moze sie juz poprawnie poruszac to dysk jest raczej do wyrzucenia, wiec ma znaczenie. |
|
| Back to top |
|
 |
|