Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
LiveCD nie wykrywa karty sieciowej
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
balker
n00b
n00b


Joined: 08 Aug 2007
Posts: 7

PostPosted: Mon Sep 24, 2007 3:22 pm    Post subject: LiveCD nie wykrywa karty sieciowej Reply with quote

Witam,
mam problem dotyczacy karty sieciowej. Po odpaleniu LiveCD Gentoo wogóle nie widzi anie jednej mojej karty sieciowej (laptop z zintgrowaną kartą LAN i WLAN (aby wlaczyc karte WLAN trzeba wciskąc specjalny przycisk obok klawiatury, na ktory gentoo nie reaguje)). Jedyne co zauważylem podczas uruchamiania Gentoo to komunikat: 'No network devices found'.

Po wydaniu polecenia ifconfig system wyswietla tylko urzadzenie o nazwie 'lo', nie ma zadnego 'eth'.

Chciałbym się dowiedziec, jak wlączyc ta zwykla karte sieciowa, aby moc sobie spokojnie odpalic 'emerge system'. Bo z wyszukiwaniem konkretnych plikow potrzebnych do instalacji to nie ma glebszego sensu.

Z góry dziękuję za odpowiedz.
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2821

PostPosted: Mon Sep 24, 2007 3:58 pm    Post subject: Reply with quote

ifconfig -a.

odpal net-setup i skonfiguruj sieć.
_________________
BitBucket -- better-initramfs to address many usecases and linux's limitations.
Back to top
View user's profile Send private message
balker
n00b
n00b


Joined: 08 Aug 2007
Posts: 7

PostPosted: Tue Sep 25, 2007 2:38 pm    Post subject: Reply with quote

Dzieki, ale ifconfig -a, daje takie same rezultaty jak zwykłe ifconfig, czyli wyświetla samo 'lo':
Code:
livecd root # ifconifg -a
lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:3479 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:3479 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)


natomiast po wpisaniu polecenia 'lspci' otrzymuje nastepujący listing:
Code:
livecd root # lspci
...
02:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications, Inc AR5006EG 802.11 b/g Wireless PCI Express Adapter (rev 01)
0a:07.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)


po wydaniu polecenia dmesg | grep -i eth:
Code:
livecd root # dmesg | grep -i eth:
8139too Fast Ethernet driver 0.9.28
eth0: RealTek RTL8139 at (...), (...), IRQ 19
eth0: Identified 8139 chip type `RTL-8100/8139D`
 <6>8139too Fast Ethernet driver 0.9.28


Wydanie polecenia: ifconfig eth0 kończy się anstepującym rezultatem.
Code:
livecd root # ifocnifg eth0
eth0: error fetching interface information: Device not found


Chciałbym się dozwiedzieć (mam nadzidzieję, że przytoczone listingi się przydadzą), jak mogę uruchomić karte sieciową używając LiveCD i nie instalując wcześniej gentoo (chcę uruchomic karte sieciową, aby podczas instalacj ze stage1 móc urchomic eth0).
Back to top
View user's profile Send private message
Bialy
Guru
Guru


Joined: 20 Mar 2006
Posts: 483

PostPosted: Tue Sep 25, 2007 5:57 pm    Post subject: Reply with quote

Jesli chcesz uruchomic karte WLAN to musisz zemergowac (lub szybciej sciagnac) madwifi-ng i madwifi-ng-tools oraz skonfigurowac jaderko.
Back to top
View user's profile Send private message
balker
n00b
n00b


Joined: 08 Aug 2007
Posts: 7

PostPosted: Tue Sep 25, 2007 6:14 pm    Post subject: Reply with quote

Bialy wrote:
Jesli chcesz uruchomic karte WLAN to musisz zemergowac (lub szybciej sciagnac) madwifi-ng i madwifi-ng-tools oraz skonfigurowac jaderko.


Mógłbyś podać jakiś link do jakiegoś artykułu odnośnie konfiguracji i kompilacji tego?
Chociaż w zasadzie nie ma dla mnie znaczenia jaka karta zostanie uruchomiona, czy WLAN, czy LAN. Chce odpalić którąkolwiek kartę, aby móc sobie 'emerge system' odpalić. Wie ktoś jak mogę to w tym wypadku zrobić?
Back to top
View user's profile Send private message
Bialy
Guru
Guru


Joined: 20 Mar 2006
Posts: 483

PostPosted: Tue Sep 25, 2007 7:29 pm    Post subject: Reply with quote

Prosciej bedzie odpalic eth0. Dziwi mnie ze system sam nie zaladowal sterownikow do tego Realtek'a.
Nie masz tej karty wylaczonej w Bios'ie?
Back to top
View user's profile Send private message
balker
n00b
n00b


Joined: 08 Aug 2007
Posts: 7

PostPosted: Tue Sep 25, 2007 10:15 pm    Post subject: Reply with quote

Bialy wrote:
Prosciej bedzie odpalic eth0. Dziwi mnie ze system sam nie zaladowal sterownikow do tego Realtek'a.
Nie masz tej karty wylaczonej w Bios'ie?


Nie, karta LAN jest włączona, podobnie jak i karta WLAN.

Nie wiem czy o to Ci chodzi (jestem amatorem w świecie Linuksa) ale po wydaniu polecenia: 'lsmod |grep 8139too', wyświetla sie moduł '8139too'.

Gdzieś wyczytałem (http://doc.pld-linux.tares.one.pl/siec_ethernet.html, w sumie PLD, ale też Linux ;D), że należałoby w pliku konfiguracyjnym przypisac alias eth0 do 8139too, ale jak to zrobic na płycie LiveCD? (chyba, żeby wypalić płyte z plikiem skonfigurowanym na gotowo, o ile sie da)
Back to top
View user's profile Send private message
mbar
Veteran
Veteran


Joined: 19 Jan 2005
Posts: 1952
Location: Poland

PostPosted: Wed Sep 26, 2007 4:32 am    Post subject: Reply with quote

Sprawdź jeszcze, czy zadziała to livecd:
http://www.tux.org/pub/people/kent-robotti/looplinux/rip/
(z niego też można zainstalować gentoo).

Być może udev zmienia eth0 na eth z innym numerem, sam się na to nadziałem (i to właśnie jakoś z realtekiem, dmesg pokazywał eth0, a karta była pod eth2, mimo że jedyna w kompie).
Back to top
View user's profile Send private message
krzysio
n00b
n00b


Joined: 06 Oct 2007
Posts: 1

PostPosted: Sat Oct 06, 2007 9:28 am    Post subject: Reply with quote

mam laptopa hp nx6110 - u mnie też po wystartowaniu z płyty LiveCD nie ma net-u.
identycznie po wydaniu komendy ifconfig - pokazuje tylko Local Loopback.
w moim przypadku , mam kartę Broadcom 440x.
ja radzę sobie w ten sposób :
w celu załadowania modułu bc44 - modprobe bc44
następnie - net-setup i "z palca" wpisuję IP , bramę , DNS itp. bo mimo że w mojej sieci jest serwer DHCP to "automat" nie działa.
najważniejsze że po tych zabiegach jest wszystko O.K.
piszesz że masz załadowany moduł 8139too - moja rada jest taka: załaduj jeszcze 8139cp - powinno pomóc.
Back to top
View user's profile Send private message
maxim.251
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 14 Jul 2012
Posts: 86

PostPosted: Tue Jul 24, 2012 10:53 am    Post subject: Reply with quote

Ja proponował bym użycie płytki z LiveDvd. Bo tam jest więcej sterowników wstawionych a konfiguracja karty wifi lub lan jest znacznie prostsza.
Ja też się na samym początku nadziałem na ten problem. Nie miałem kompletnie neta a porady na wiki nie pomagały, i tylko i wyłącznie że prawdopodobnie moduł do tych kart nie był załadowany. Moduł o nazwie "8200 coś tam" nie działa na niektórych raltekach. U mnie sterownik był o całkiem innej nazwie rtl9k czy jakoś tak.
Back to top
View user's profile Send private message
Garrappachc
Guru
Guru


Joined: 26 Dec 2008
Posts: 356
Location: Kraków

PostPosted: Tue Jul 24, 2012 4:49 pm    Post subject: Reply with quote

LiveDVD? oO
_________________
De profundis clamavi ad Te, Domine

emerge --info | virtual aviation
Back to top
View user's profile Send private message
Bialy
Guru
Guru


Joined: 20 Mar 2006
Posts: 483

PostPosted: Wed Jul 25, 2012 1:18 pm    Post subject: Reply with quote

maxim.251 wrote:
Ja proponował bym użycie płytki z LiveDvd. Bo tam jest więcej sterowników wstawionych a konfiguracja karty wifi lub lan jest znacznie prostsza.
Ja też się na samym początku nadziałem na ten problem. Nie miałem kompletnie neta a porady na wiki nie pomagały, i tylko i wyłącznie że prawdopodobnie moduł do tych kart nie był załadowany. Moduł o nazwie "8200 coś tam" nie działa na niektórych raltekach. U mnie sterownik był o całkiem innej nazwie rtl9k czy jakoś tak.
A widział datę :?:
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum