| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
MMW n00b

|
Posted: Wed Aug 29, 2007 7:41 am Post subject: przekonajcie mnie do Gentoo..... ;-) |
|
|
Witam
Mam 3 partycje na systemy. Na jednym Winda, bo czasem potrzebna, na drugim Arch, bo szybki, stale aktualny i z fajnym systemem zarzadzania pakietami. Na trzecim siedzi Gentoo, obecnie w fazie skonfigurowanych Iksów, z perspektywš postawienia KDE po urlopie. Ale wciaz mam watpliwosci co do tego systemu i bije sie z myslami, czy nie postawic w miejsce Gentoo Debiana sid. Po pierwszych doswiadczeniach z Gentoo odnosze wrazenie, ze jest to system, przepraszam za okreslenie, troche przekombinowany, tzn. niezmiernie skomplikowany, z mozliwoscia ustawienia ogromnej liczby parametrow i z czasem nieprzewidywalnymi konsekwencjami. Przeraza mnie np. wizja, ze blad w doborze chocby jednej z flag moze mnie kosztowac koniecznosc przebudowy calego systemu. Jak na razie to dla mnie najwiekszy mankament Gentoo. O pomylke z flagami latwo [jedna za duzo lub jedna za malo] a naprawa bledu to wspomniana np. rekompilacja wszystkiego. Dlatego kusi mnie Debian sid, bo tez bedzie rolling-release, jest podstawa dla wielu dystrybucji [a wiec ma walor edukacyjny], mam z nim juz pewne doswiadczenia i o wiele wiecej wybacza, gdyz nie zmusza do rekompilacji wszystkiego przy pierwszej lepszej pomylce. Mysle sobie, ze i tak wiekszosci flag musze uzywac, bo system ma byc multimedialnym desktopem, wiec na wycinaniu zbednych komponentow wiele nie zyskam na wydajnosci. Zaglebiajac system flag nie poznam lepiej innych dystrybucji, bo w zasadzie tylko Gentoo, Sabayon i VLOS je maja. Co zatem zyskuje, poza mozliwoscia spedzenia interesujacych chwil z dlubaniem we flagach, w emerge itp.?
To nie proba flame'a, tylko pytanie do doswiadczoncyh uzytkownikow, co im daje Gentoo, czego nie moze dac Debian sid [ewentualnie testing] lub Arch? Bardzo prosze o nieuleganie emocjom, szczegolnie tym negatywnym, a o uzasadnienie obecnosci Gentoo na dysku domowego komputera  _________________ MMW
http://chrzescijanin.googlepages.com/
http://www.dobryzasiew.blogspot.com/ |
|
| Back to top |
|
 |
Eeeyeore Apprentice

|
Posted: Wed Aug 29, 2007 10:42 am Post subject: Re: przekonajcie mnie do Gentoo..... ;-) |
|
|
Fajny lolowaty tekst a więc Ci odpowiem
| MMW wrote: | Witam
Mam 3 Na trzecim siedzi Gentoo, obecnie w fazie skonfigurowanych Iksów, z perspektywš postawienia KDE po urlopie.
|
Bog lubit troju , ale bratja Lech i Jaroslaw - niet. Sa zbyt zazdrosni o Archa..., musisz go piswiecic na /home albo /swapa
| Quote: |
Ale wciaz mam watpliwosci co do tego systemu i bije sie z myslami, czy nie postawic w miejsce Gentoo Debiana sid.
|
Wojek Zed czesto bil sie z myslami i zawsze przegrywal, a wreszcie kiedys Zed zszedl...Taak "Zed zszedl"....
Po pierwszych doswiadczeniach z Gentoo odnosze wrazenie, ze jest to system, przepraszam za okreslenie, troche przekombinowany, tzn. niezmiernie skomplikowany, z mozliwoscia ustawienia ogromnej liczby parametrow i z czasem nieprzewidywalnymi konsekwencjami.
|
Jak ogladam dziennik czy czytam gazety, ... Lub czasopisma" to dochodze do wniosku ze nasz kraj jest bardziej przekombinowany od trywialnego gentoo..
Przeraza mnie np. wizja, ze blad w doborze chocby jednej z flag moze mnie kosztowac koniecznosc przebudowy calego systemu. Jak na razie to dla mnie najwiekszy mankament Gentoo.
|
Bardziej mie przeraza wizja mieszkania kolejnych 30 kilka lat w Polsce az do smierci. Czymze jest Jedno takie gentoo wobec mojej ojczyzny ...
O pomylke z flagami latwo [jedna za duzo lub jedna za malo] a naprawa bledu to wspomniana np. rekompilacja wszystkiego. Dlatego kusi mnie Debian sid
|
Nie daj sie kusic diablu w owczej skorze, albowiem droga swiatlo i zycie do bram raju wiedzie tylko kreta sciezka gentoo -> handbok, forum i viki...
Mysle sobie, ze i tak wiekszosci flag musze uzywac, bo system ma byc multimedialnym desktopem, wiec na wycinaniu zbednych komponentow wiele nie zyskam na wydajnosci.
|
Myslenie czasami szkodzi bo mniej wazna jest szybkosc jak funkcjonalnosc.
Zaglebiajac system flag nie poznam lepiej innych dystrybucji, bo w zasadzie tylko Gentoo, Sabayon i VLOS je maja. Co zatem zyskuje, poza mozliwoscia spedzenia interesujacych chwil z dlubaniem we flagach, w emerge itp.?
|
Zglebiajac, dlubaniem....hym...hhh. Drogi kolego w koncu zdecyduj sie czy chcesz byc gornikiem czy rzezbiarzem (ludowym)? Istota gentoo polega na cieciu i doasowywaniu use do wlasnych potrzeb, za to, ten proces budowania wlasnego dopasowanego systemu, nazwalbym "cieciem glaba" (kapuscianego)
To nie proba flame'a, tylko pytanie do doswiadczoncyh uzytkownikow, co im daje Gentoo, czego nie moze dac Debian sid [ewentualnie testing] lub Arch?
|
Nie da ci ojciec, nie da ci matka, nie da ci nawet tego naga sasiadka - co da ci dobrze skonfigurowane gentoo. A dlaczego? A no dlatego ze flai u use i portage - To jest jak "Sex w wielkim miescie"
Bardzo prosze o nieuleganie emocjom, szczegolnie tym negatywnym,
|
Niestety nie moge... Bo "Demon on my mind", zas czyste zlo podszeptuja mi Kreator, Slayer i Sodom - bluznierstwa grane z xmms-a, pewnie sie domyslasz ze z gentowego xmms-a
a o uzasadnienie obecnosci Gentoo na dysku domowego komputera  |
A prosze cie bardzo :
| Code: |
eeeyeore etc # uptime
12:30:47 up 47 days, 1:02, 2 users, load average: 3.57, 3.31, 3.24
|
Ino nie wiem czy ta linijka cie przekona
PS. Serdecznie witamy nowego uzyszkodnika gentoo na polskim forum.... _________________ Tutaj sie dopiero dzieje !!!
Nie wiedzialem ze na swiecie jest tylu idiotow - dopoki nie zajrzalem do internetu... |
|
| Back to top |
|
 |
mbar Veteran

|
Posted: Wed Aug 29, 2007 10:56 am Post subject: Re: przekonajcie mnie do Gentoo..... ;-) |
|
|
| MMW wrote: | | Przeraza mnie np. wizja, ze blad w doborze chocby jednej z flag moze mnie kosztowac koniecznosc przebudowy calego systemu. Jak na razie to dla mnie najwiekszy mankament Gentoo. O pomylke z flagami latwo [jedna za duzo lub jedna za malo] a naprawa bledu to wspomniana np. rekompilacja wszystkiego. |
AHAHAHAHAHAHAH!!!AHAHAHAHAHAHA!
W ogóle to nara! Skoro piszesz takie rzeczy, to Gentoo w ogóle nie jest dla Ciebie. |
|
| Back to top |
|
 |
Dagger Developer

|
Posted: Wed Aug 29, 2007 11:09 am Post subject: |
|
|
Nie wiem czy bede Cie w stanie przekonac, poniewaz w sumie ten post nie jest po to pisany. Moge tylko powiedziec, ze Gentoo uzywam od ponad 5 lat, a wybralem ten system po probach z naprawde wieloma dystrubucjami (poczynajac od Redhata i Mangrake'a (sic!), poprzez bardziej ambitne dystrybucje jak Debian czy Slackware, konczac na PLD). Gentoo jest najciezszym systemem z jakim przyszlo mi pracowac, aczkolwiek najbardziej wydajnym a przede wszystkim najbardziej elastycznym systemem jaki znam. Calkowicie sie z Toba zgadzam, ze czasami jedna pomylka moze kosztowac godziny kompilacji, natomiast jak poznasz system, wszystko zacznie sie idealnie ukladac w jednolita calosc. Obecnie zarzadzam ponad 20 serverami na Gentoo, moj laptop dziala na Gentoo, 3 moje desktopy dzialaja na Gentoo (firmowy i domowe). Jedyne co moge powiedziec, to to, ze na tym systemie mozna osiagnac WSZYSTKO. Osobiscie Gentoo zaspokaja wszystkie moje potrzeby i nawet nie mam ochoty szukac innego systemu czy marnowac czas na nauke innych dysrtybucji. Z mojej wlasnej perspektywy system ten zdecydowanie jest tak elastyczny jak FreeBSD (moze nawet bardziej), oraz tak bezpieczny jak OpenBSD (oczywiscie, jezeli dobrze ustawiony).
Jezeli uwazasz, ze znasz Debiana dobrze, a Gentoo musialbys sie uczyc od zera, to Gentoo na pewno wyda sie ciezkim systemem. Natomiast jezeli znasz obydwa na podobnym poziomie, zdecydowanie polecam poswiecenie czasnu na nauke Gentoo. _________________ 95% of all computer errors occur between chair and keyboard (TM)
Join the FSF as an Associate Member!
Post under CC license. |
|
| Back to top |
|
 |
Radioaktywny Apprentice

Joined: 01 Sep 2005 Posts: 247 Location: Jestem przed komputerem ;)
|
Posted: Wed Aug 29, 2007 11:15 am Post subject: Re: przekonajcie mnie do Gentoo..... ;-) |
|
|
| MMW wrote: | | Po pierwszych doswiadczeniach z Gentoo odnosze wrazenie, ze jest to system, przepraszam za okreslenie, troche przekombinowany, tzn. niezmiernie skomplikowany, z mozliwoscia ustawienia ogromnej liczby parametrow i z czasem nieprzewidywalnymi konsekwencjami. Przeraza mnie np. wizja, ze blad w doborze chocby jednej z flag moze mnie kosztowac koniecznosc przebudowy calego systemu. Jak na razie to dla mnie najwiekszy mankament Gentoo. O pomylke z flagami latwo [jedna za duzo lub jedna za malo] a naprawa bledu to wspomniana np. rekompilacja wszystkiego. |
Zapoznaj się dokładnie, jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś z http://www.gentoo.org/doc/pl/ _________________ pozdrawiam
Radioaktywny |
|
| Back to top |
|
 |
MMW n00b

|
Posted: Wed Aug 29, 2007 11:25 am Post subject: Re: przekonajcie mnie do Gentoo..... ;-) |
|
|
| mbar wrote: |
W ogóle to nara! Skoro piszesz takie rzeczy, to Gentoo w ogóle nie jest dla Ciebie. |
Jedna chwila - czy wprowadzenie tej komendy nie spowoduje update'u wraz z przekompilowaniem we wszystkich paczkach flag w ten sposob, by pasowaly do aktualnych ustawien systemu? Przeciez nadanie innej flagi wymaga rekompilacji calego programu, do ktorego dana flaga sie odnosi - czyz nie?
Radioaktywny napisał:
Zapoznaj się dokładnie, jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś z http://www.gentoo.org/doc/pl/
OK, wrocmy do przykladu flagi: uzylem np. flagi -doc. Nagle stwierdzam, ze chce miec doc we wszystkich zainstalowanych aplikacjach. A zatem zeby to osiagnac, musze wydac komende emerge -uDN world po ktorej zrekompiluja sie wszystkie programy, ktore maja mozliwosc uzycia flagi doc wlasnie z ta flaga, czy tak?
Piszac jeszcze inaczej: jeli rabnalem się z jedna flaga przy instalacji np. KDE [niepotrzebnie wstawiajac np. -arts], to w sytuacji checi zmiany flagi czeka mnie rekompilacja calego KDE? _________________ MMW
http://www.dobryzasiew.blogspot.com/
Last edited by MMW on Wed Aug 29, 2007 11:29 am; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
ch4os Tux's lil' helper

|
Posted: Wed Aug 29, 2007 12:22 pm Post subject: |
|
|
Mozesz korzystac z paru ficzersow ktore przyspieszaja wielokrotna kompilacje (ccache), mozesz zaprzegnac do kompilacji inne nudzace sie maszyny w domu (distcc), mozesz przestac uzywac gentoo i isc na tego cholernego kulawego binarnego archa i nie truc wiecej o nim na forum GENTOO.
Jezeli zle ustawiles flage, to bedziesz musial przekompilowac wszystkie paczki ktore z tej flagi korzystaja (o ile flaga jest ustawiona globalnie a nie per pakiet) |
|
| Back to top |
|
 |
MMW n00b

|
Posted: Wed Aug 29, 2007 12:26 pm Post subject: |
|
|
| ch4os wrote: | | Jezeli zle ustawiles flage, to bedziesz musial przekompilowac wszystkie paczki ktore z tej flagi korzystaja (o ile flaga jest ustawiona globalnie a nie per pakiet) |
Dziekuje, o to mi chodzilo, temat uwazam za zamkniety  _________________ MMW
|
| Back to top |
|
 |
bartmarian Guru

|
Posted: Wed Aug 29, 2007 12:38 pm Post subject: |
|
|
na dobra sprawe widze, ze najbardziej sie rozchodzi o flagi, co wiec Ci szkodzi
poswiecic godzinke na wybranie tych ktorych potrzebujesz ? |
|
| Back to top |
|
 |
MMW n00b

|
Posted: Wed Aug 29, 2007 12:50 pm Post subject: |
|
|
| bartmarian wrote: | na dobra sprawe widze, ze najbardziej sie rozchodzi o flagi, co wiec Ci szkodzi
poswiecic godzinke na wybranie tych ktorych potrzebujesz ? |
W sumie nic mi nie szkodzi chcialem sie tylko upewnic, czy to dziala tak, jak myslalem  _________________ MMW
|
| Back to top |
|
 |
mbar Veteran

|
Posted: Wed Aug 29, 2007 1:43 pm Post subject: Re: przekonajcie mnie do Gentoo..... ;-) |
|
|
| MMW wrote: | Przeciez nadanie innej flagi wymaga rekompilacji calego programu, do ktorego dana flaga sie odnosi - czyz nie?  |
Tak, ale tylko tam, gdzie jakaś flaga się zmieniła, a nie od razu całego systemu. |
|
| Back to top |
|
 |
MMW n00b

|
Posted: Wed Aug 29, 2007 2:46 pm Post subject: Re: przekonajcie mnie do Gentoo..... ;-) |
|
|
| mbar wrote: | | Tak, ale tylko tam, gdzie jakaś flaga się zmieniła, a nie od razu całego systemu. |
OK, nieprecyzyjnie sie wyraziłem, myślałem o całym KDE i skojarzyło mi się z całym systemem. _________________ MMW
|
| Back to top |
|
 |
Eeeyeore Apprentice

|
Posted: Wed Aug 29, 2007 7:00 pm Post subject: Re: przekonajcie mnie do Gentoo..... ;-) |
|
|
| MMW wrote: | | mbar wrote: | | Tak, ale tylko tam, gdzie jakaś flaga się zmieniła, a nie od razu całego systemu. |
OK, nieprecyzyjnie sie wyraziłem, myślałem o całym KDE i skojarzyło mi się z całym systemem. |
Wiesz cio przestań pieprzyć i filozofowac tylko zajmij się systemem raz postawisz i jest relaks.. _________________ Tutaj sie dopiero dzieje !!!
Nie wiedzialem ze na swiecie jest tylu idiotow - dopoki nie zajrzalem do internetu... |
|
| Back to top |
|
 |
magnum_pl Tux's lil' helper

|
|
| Back to top |
|
 |
MMW n00b

|
Posted: Wed Aug 29, 2007 8:44 pm Post subject: |
|
|
Witam
System postawiony, jutro urlop, po powrocie dopracowywanie szczegolow Pisze wlasnie z Gentoo
Edycja:
Na moje oko jest szybszy nawet od.... nie, nie wymienie nazwy, zeby nikogo nie wkurzac
Edycja2:
Za jakies 10 dni sie zjawie - mam nadzieje, ze pomozecie  _________________ MMW
|
| Back to top |
|
 |
wodzik l33t

|
Posted: Wed Aug 29, 2007 9:10 pm Post subject: |
|
|
jesli masz zadawac miliony bezsensownych pytan, miec pretensje ze gentoo jest do bani bo cos nie dziala i nie wiesz czemu, denerowac sie ze system z flaga o3 (o4/5/6/ czy o666) dziala wolniej niz ark itp/itd zostan przy arku, ale jesli chesz sie troche dowiedziec o linuksie, lubisz bawic sie systemem, nie boisz sie googli, dokumentacji i szukaczki na forum to zapraszamy z otwartymi rekoma, bo ten system jest dla ciebie. jesli spelniasz wiekszosc z tych warunkow mozesz sie spodziewac systemu dzialajacego dokladnie tak jak ty to chcesz (albo niedzialajacego z powodu twojeje niedostatecznej wiedzy :D ), i dopasowanego dokladnie do twoich potrzeb, a nie do potrzeb milionow innych uzywajacych tej samej dystrybucji. _________________ :() { :|: & };: <- nie próbuj wpisywać tego w konsoli |
|
| Back to top |
|
 |
psycepa Veteran

|
Posted: Wed Aug 29, 2007 10:45 pm Post subject: |
|
|
| ch4os wrote: | | cholernego kulawego binarnego archa |
[flame_mode]Po kruchym stąpasz lodzie[/flame_mode]
 _________________ RLUNo. 376073
bo czytac, to trzeba ze zrozumieniem (c) by psycepa
"nigdy nie kloc sie z glupcem, najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu a potem pokona doswiadczeniem"
"Life is complex. It has its real and imaginary part." |
|
| Back to top |
|
 |
MMW n00b

|
|
| Back to top |
|
 |
rzabcio Guru

|
Posted: Thu Aug 30, 2007 7:43 am Post subject: Re: przekonajcie mnie do Gentoo..... ;-) |
|
|
| mbar wrote: | | W ogóle to nara! Skoro piszesz takie rzeczy, to Gentoo w ogóle nie jest dla Ciebie. |
| ch4os wrote: | | mozesz przestac uzywac gentoo i isc na tego cholernego kulawego binarnego archa i nie truc wiecej o nim na forum GENTOO. |
| Eeeyeore wrote: | | Wiesz cio przestań pieprzyć i filozofowac tylko zajmij się systemem raz postawisz i jest relaks.. |
| wodzik wrote: | | jesli masz zadawac miliony bezsensownych pytan, miec pretensje ze gentoo jest do bani bo cos nie dziala i nie wiesz czemu [...] zostan przy arku | Wydrukuję sobie powyższe cyca... cytaty i będę codziennie poprawiał sobie nimi humor.  _________________ --------------------------------------
Jesus saves. Cthulhu eats. (:=
-------------------------------------- |
|
| Back to top |
|
 |
Poe Bodhisattva

Joined: 03 Apr 2004 Posts: 2158 Location: Mysłowice/Lublin, Poland
|
Posted: Thu Aug 30, 2007 7:57 pm Post subject: |
|
|
+
robisz pod swój sprzęt system
łatwosc zarządzania pakietami
skoro kompilacja ze źródeł = aktualne pakiety (bo nie trzeba czekac na paczki specjalne pod distro)
elastyczność
-
czas na instlacje/aktualizacje
przez to, ze niemal wszystko konfigurujesz sam, mozesz nakopac i nei bedzie wszytko tak ladnie od razu skonfigurowane jak w innych distro
rózne nieprzewidywalnosci po aktualizacjach. (ale to chyba w kazdym systemie)
uzywam od 2004.0 i jestem zadowlonym uzyszkodnikiem.
oceniac czy TOBIE będzie sie podobac czy nie, nie będe.
pozdrawiam _________________ Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
http://poe.art.pl/ - fotografia artystyczna
http://poe.art.pl/blog - III Rzeczywistość Polska
RLU#342333 |
|
| Back to top |
|
 |
Belliash Advocate

|
Posted: Fri Aug 31, 2007 8:01 am Post subject: |
|
|
| Poe wrote: | +
robisz pod swój sprzęt system
łatwosc zarządzania pakietami
skoro kompilacja ze źródeł = aktualne pakiety (bo nie trzeba czekac na paczki specjalne pod distro)
elastyczność
-
czas na instlacje/aktualizacje
przez to, ze niemal wszystko konfigurujesz sam, mozesz nakopac i nei bedzie wszytko tak ladnie od razu skonfigurowane jak w innych distro
rózne nieprzewidywalnosci po aktualizacjach. (ale to chyba w kazdym systemie)
uzywam od 2004.0 i jestem zadowlonym uzyszkodnikiem.
oceniac czy TOBIE będzie sie podobac czy nie, nie będe.
pozdrawiam |
Ja Gentoo uzywam od 2004.3.
Niestety wczesniej nie slyszalem o tej dystrybucji, bardzo nad tym ubolewam. Przed uzywalem SuSE - roznice widac od razu xD
W sumie SuSE mialem niespelna rok i powiem ze Yast po aktualizacji raz tez rozwalil mi system... z tym ze tam nie wiedzialem jak to naprawic i go szybko przeinstalowalem, do dzis zreszta nie wiem jak takie cos naprawic, a w Gentoo tak
Nie mowmy zatem ze Gentoo jest zle bo po aktualizacji do bleeding-edge cos sie moze skaszanic, bo tak jestw kazdym distro.
A jego najwiekszymi atutami sa chyba flagi USE oraz fakt iz jest to distro ciagle.
Poprostu aktualizuje... Aczkolwiek jak zmieniam toolchain to osobiscie wole od nowa postawic caly system.
Poki co dziala mi bezblednie na GCC 4.2.0 i Glibc 2.6.1-r0.
A aktualizowac bede dopiero jak GCC 4.3 bedzie dzialac jak nalezy A to tylko dlatego ze zmienie se od razu -march na core2
Przyznam natomiast ze sporym minusem jest zcas instalacji i aktualizacji i nie raz sie z tym borykalem. Aczkolwiek Linux jest systemem wielozadaniowym i mozna ten fakt wykorzystac. Mozna przeciez jednoczesni instalowac system czy aktualizowac go i np pisac prace magisterska w OpenOffice czy nawet MsOffice pod Winkiem Baaa.... jezeli komus chodzi komputer niemalze 24/7 bo np. pobiera z sieci jakies dane to mozna nawet pokusic sie o rekompilacje OpenOffice  _________________ Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog |
|
| Back to top |
|
 |
Yatmai Veteran

|
Posted: Fri Aug 31, 2007 10:16 am Post subject: |
|
|
Hehe, ja zawsze przy instalacji robie kernela, gruba, alsę, ekg, links'a, mp3blastera, mplayera oraz fbidę. W max 30 minut masz nowy system gotowy do działania. Wszystko co tylko chcę i z tego poziomu biorę się za kompilację X'ów oraz KDE bo to se może lecieć w tle, a ja już i tak mam wszystko czego trzeba  _________________ Desktop: [Ath64 X2 2GB DDR2 GF76GT] [amd64] [2.6.29-gentoo] [nVidia] [KDE 3.5.10]
Lapek: [HP nc6000] [i686] [2.6.29-ARCH] [ati-open] [KDE 3.5.10] |
|
| Back to top |
|
 |
manwe_ Guru

Joined: 01 Feb 2006 Posts: 548 Location: Kraków/Cracow, Poland
|
Posted: Fri Aug 31, 2007 12:07 pm Post subject: |
|
|
| Yatmai wrote: | | W max 30 minut masz nowy system gotowy do działania. |
Ale liczysz już po pierwszym emerge -e system, world?  |
|
| Back to top |
|
 |
Belliash Advocate

|
Posted: Fri Aug 31, 2007 12:13 pm Post subject: |
|
|
| manwe_ wrote: | | Yatmai wrote: | | W max 30 minut masz nowy system gotowy do działania. |
Ale liczysz już po pierwszym emerge -e system, world?  |
ja wolec stage1 ;P
jak sie bawic, to sie bawic  _________________ Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog |
|
| Back to top |
|
 |
rofro Apprentice

|
Posted: Fri Aug 31, 2007 12:56 pm Post subject: |
|
|
Kilka moich przemyslen na temat gentoo.
Spis
1. W gentoo uzytkownicy i deweloperzy...
2. Kolejna kwestia to zaleznosci...
3. Kolejna kwestia to ze aktualizacja...
4. Kolejna kwestia to inne podejscie do aktualizacji...
5. Odinstalowanie pakietow tez jest niedopracowane...
6. Stalym minusem jest oczywiscie czas kompilacji...
7. A plusow jest wiele...
1. w gentoo uzytkownicy i deweloperzy testuja wieksza liczbe kombinacji flag niz w dystrybucjach binarnych imho. Masz wiekszy wybor ale flagi ktore nie sa domyslnie wlaczone moga sprawiac problemy.
Kiedys wlaczylem flage doc dla calego systemu i emerge wpadlo w nieskonczona petle zaleznosci.
2. Kolejna kwestia to zaleznosci miedzy pakietami ktore sa ustalane wedlug schematu: pakiet1 wymaga pakietu2. Ale podczas emergowania kompilacja sie zatrzyma bo pakiet2 jest juz zemergowany ale nie ma wlaczonej pewnej flagi.
Np. Kompilacja gnome wymaga cairo z wlaczona flaga svg. O tym jednak przekonujesz sie rano, wlaczasz flage svg, robisz emerge --oneshot cairo && emerge gnome.
Dlatego tez tworzone sa prowizorki jak skrypt wspomniany w niedawnym gwn ktory kontynuuje kompilacje mimo ze jakis pakiet nie chcial sie zemergowac.
3. Kolejna kwestia to ze aktualizacja gentoo moze przyniesc ze soba nowy sposob dzialania systemu o czym nie ma oficjalnej informacji albo ja nie znalazlem (specyficzne dla metadystrybucji gdzie numery wersji sa symboliczne).
Np. Automatyczne ladowanie wszystkich modulow jadra (teraz chyba trzeba uzywac udev do wylaczania) albo ladowanie wszystkich interfejsow sieciowych.
4. Kolejna kwestia to inne podejscie do aktualizacji. W dystrybucjach binarnych poprawki sa backportowane do starszych wersji pakietow. W gentoo zalecanym podejsciem jest zemergowanie nowszej wersji pakietu jesli jest dostepna (Nie mowie o glsa bo tego nie uzywalem i jest w fazie rozwojowej). A nowe pakiety to nowe problemy i dodatkowy czas.
5. Odinstalowanie pakietow tez jest niedopracowane. Trzeba sie posilkowac eksperymentalnymi skryptami ktore skanuja system co mozna odinstalowac.
6. Stalym minusem jest oczywiscie czas kompilacji albo wolniejsze dzialanie duzych kobyl emergowanych ze zrodel jak firefox, openoffice niz wersji binarnych.
7. A plusow jest wiele jak np. poczucie ogromnych mozliwosci dostosowania, ogolna wieksza szybkosc systemu niz wiekszosci dystrybucji, duza ilosc aktualnych pakietow i w miare stabilnych, radosc ze stawiania systwu krok po kroku itp. _________________ Linux #358594
gentoo bug comment 175808#c26
You either must have patience or contribute to open source. There is only one guaranteed way to have open source do what you want it to do, and that's write it yourself. |
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|