| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
arek.k Guru

|
Posted: Fri Jul 06, 2007 5:51 pm Post subject: [SOLVED] Niekompletny update world |
|
|
Mam pytanie, jak aktualizować system?
Niby pytanie wydaje się głupie, ale mem nadzieję, że do końca takim nie jest.
Więc do rzeczy. Lista zainstalowanych pakietów, dla których jest nowsza wersja: | Code: | # eix -I | grep [\[U\]]
[U] app-editors/nano
[U] app-text/docbook-sgml-dtd
[U] dev-python/docutils
[U] sys-apps/ed
[U] virtual/perl-Scalar-List-Utils |
Więc próba 1: | Code: | # emerge -p world
[ebuild U ] app-editors/nano-2.0.6 [2.0.4] |
Trochę tego mało, ale może rozważam zbyt małe zagłębienie zleżności, więc próba 2 (zwykle tak się robi): | Code: | # emerge -Dp world
[ebuild U ] sys-apps/ed-0.5 [0.4]
Może ja już zapomniałem jak się uaktualnia system, dlatego pytam. Jak zaktualizowac cały system, bez śledzenia, co tak naprawdę wymaga aktualizacji?
Last edited by arek.k on Sat Jul 07, 2007 9:35 am; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
w.tabin Apprentice

Joined: 02 Feb 2005 Posts: 158 Location: Bełchatów/Polska 51°21'52.868"N, 19°22'43.439"E
|
Posted: Fri Jul 06, 2007 6:24 pm Post subject: Re: Niekompletny update world |
|
|
| arek.k wrote: | | Code: | # emerge -Dp world
| Nie prościej Pozdrawiam _________________ Gentoo 2008.0; kernel-2.6.26 + fbcondecor; xorg-x11-7.3 |
|
| Back to top |
|
 |
arek.k Guru

|
Posted: Fri Jul 06, 2007 6:39 pm Post subject: |
|
|
Wydawało mi się, że -D wymusza -u (--update) ale teraz nie mogę znaleźć opisu, który by to potwierdzał.
Opcja -N sprawdza tylko, czy zmieniły się flagi USE, dlatego nie podawałem tej opcji.
Włączenie opcji -u nie zmienia sytuacji: | Code: | # emerge -puD world
|
|
| Back to top |
|
 |
BeteNoire Veteran

|
Posted: Fri Jul 06, 2007 6:50 pm Post subject: |
|
|
Eix czasem coś źle podaje, ufaj temu co wyświetla emerge.
A jeśli to Cię nie przekonuje to spróbuj: | Code: |
emerge -auvD$1 --oneshot `qlist -IC | tr '\n' ' '` |
(wyszukane gdzieś na forum) _________________ powered by power plant |
|
| Back to top |
|
 |
w.tabin Apprentice

Joined: 02 Feb 2005 Posts: 158 Location: Bełchatów/Polska 51°21'52.868"N, 19°22'43.439"E
|
Posted: Fri Jul 06, 2007 7:24 pm Post subject: |
|
|
| arek.k wrote: | Wydawało mi się, że -D wymusza -u (--update) ale teraz nie mogę znaleźć opisu, który by to potwierdzał.
Opcja -N sprawdza tylko, czy zmieniły się flagi USE, dlatego nie podawałem tej opcji.
Włączenie opcji -u nie zmienia sytuacji: | Code: | # emerge -puD world
|
Wycinek z handbook
| Code: | Uaktualnianie systemu
Aby utrzymać swój system w dobrej kondycji (nie wspominając już o instalacji najnowszych poprawek związanych z bezpieczeństwem), należy dość często go uaktualniać. W związku z tym, że w tym procesie Portage porównuje zainstalowane oprogramowanie z ebuildami z drzewa Portage, należy najpierw pobrać jego aktualną wersję. Kiedy już je zaktualizujemy przychodzi czas na właściwe uaktualnienie systemu. Dokonujemy tego poleceniem emerge --update world. W poniższym przykładzie skorzystamy także z opcji --ask, która spowoduje wyświetlenie listy pakietów do aktualizacji, a następnie pytania czy na pewno chcemy je zaktualizować.
Listing 13: Uaktualnianie systemu
# emerge --update --ask world
Portage znajdzie wszystkie bezpośrednio zainstalowane przez użytkownika aplikacje (znajdują się ona na liście w pliku /var/lib/portage/world), ale pominie uaktualnienia ich zależności. Aby uaktualnić całe oprogramowanie wraz z zależnościami, należy dodać jeszcze argument --deep:
Listing 14: Uaktualnienie całego systemu
# emerge --update --deep world
W związku z tym, że poprawki związane z bezpieczeństwem zdarzają się nie tylko w programach zainstalowanych bezpośrednio, ale również w ich zależnościach zalecamy częste uruchamianie tego polecenia.
Jeżeli ostatnio zmieniane były flagi USE, polecamy również dodanie do całej tej linii poleceń argumentu --newuse. Portage sprawdzi wtedy czy zmiany we flagach USE niosą ze sobą potrzebę przekompilowania i przeinstalowania którychś z zainstalowanych programów:
Listing 15: Przeprowadzenie pełnego uaktualnienia
# emerge --update --deep --newuse world
|
Pozdrawiam _________________ Gentoo 2008.0; kernel-2.6.26 + fbcondecor; xorg-x11-7.3 |
|
| Back to top |
|
 |
arek.k Guru

|
Posted: Fri Jul 06, 2007 7:49 pm Post subject: |
|
|
| BeteNoire wrote: | Eix czasem coś źle podaje, ufaj temu co wyświetla emerge.
A jeśli to Cię nie przekonuje to spróbuj: | Code: |
emerge -auvD$1 --oneshot `qlist -IC | tr '\n' ' '` |
(wyszukane gdzieś na forum) |
Oczywiście to sprawdziłem. Dowód: | Code: | # emerge -p app-editors/nano app-text/docbook-sgml-dtd dev-python/docutils sys-apps/ed virtual/perl-Scalar-List-Utils
[ebuild N ] perl-core/Scalar-List-Utils-1.19
[ebuild U ] app-editors/nano-2.0.6 [2.0.4]
[ebuild NS ] app-text/docbook-sgml-dtd-4.4
[ebuild U ] dev-python/docutils-0.4-r2 [0.4-r1]
[ebuild U ] virtual/perl-Scalar-List-Utils-1.19 [1.18] |
@w.tabin
No właśnie o tym mówię: | Code: | Portage znajdzie wszystkie bezpośrednio zainstalowane przez użytkownika aplikacje (znajdują się ona na liście w pliku /var/lib/portage/world), ale pominie uaktualnienia ich zależności. Aby uaktualnić całe oprogramowanie wraz z zależnościami, należy dodać jeszcze argument --deep:
Listing 14: Uaktualnienie całego systemu
# emerge --update --deep world
W związku z tym, że poprawki związane z bezpieczeństwem zdarzają się nie tylko w programach zainstalowanych bezpośrednio, ale również w ich zależnościach zalecamy częste uruchamianie tego polecenia. |
W związku z tym, jak wyjaśnić brak próby aktualizacji wymienionych w poprzednich wątkach pakietów?
Nie ma ich w /var/lib/portage/world, więc skoro są zainstalowane, powinny być zależnościami innych pakietów.
Niezależnie jednak czy są zainstalowane bezpośrednio, czy jako zależności, powinny byc uaktualniane przy wykonaniu emerge -uD world, a nie są Stąd właśnie moje pytanie - próbuje ustalić, czy to ja jestem głupi, czy portage pomija zależności (przy update). |
|
| Back to top |
|
 |
sebas86 Guru

Joined: 01 May 2005 Posts: 499 Location: Szczecinek / Szczecin
|
Posted: Fri Jul 06, 2007 8:29 pm Post subject: |
|
|
| arek.k wrote: | | Niezależnie jednak czy są zainstalowane bezpośrednio, czy jako zależności, powinny byc uaktualniane przy wykonaniu emerge -uD world, a nie są Stąd właśnie moje pytanie - próbuje ustalić, czy to ja jestem głupi, czy portage pomija zależności (przy update). |
Hmm, deep raczej nie wymusza update. Co do zależności, może instalowałeś kiedyś te pakiety z opcją oneshot. _________________ Nieważne jaka dystrybucja, ważne, że Linux! |
|
| Back to top |
|
 |
arek.k Guru

|
Posted: Fri Jul 06, 2007 9:09 pm Post subject: |
|
|
| sebas86 wrote: | | Co do zależności, może instalowałeś kiedyś te pakiety z opcją oneshot. |
100% pewności jeszcze nie mam, ale chyba (po części) masz rację. Raczej nie podejrzewam, żebym "ręcznie" instalował np. docbook-sgml-dtd. Wygląda jednak na to, że pakiety sprawiające problemy nie są zależnościami pakietów z world (ani zależnościami zależności). Pewnie nie zrobiłem należytego porządku przy deinstalacji jakichś pakietów.
Jedyny problem to virtual/perl-Scalar-List-Utils. Jest zależnością np. app-office/openoffice.
Co jeszcze dziwniejsze perl-core/Scalar-List-Utils nie jest zainstalowany (bardzo ciekawe, być może to jakieś uszkodzenie, które popełniłem).
Usuń poniższy, to nikt się nie dowie 
Last edited by arek.k on Fri Jul 06, 2007 9:36 pm; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
sebas86 Guru

Joined: 01 May 2005 Posts: 499 Location: Szczecinek / Szczecin
|
Posted: Fri Jul 06, 2007 9:31 pm Post subject: |
|
|
Już wiem, przepraszam, przeoczyłem przy pierwszym czytaniu. A już myślałem, że udało mi się wywalić post zanim ktokolwiek zauważy.  _________________ Nieważne jaka dystrybucja, ważne, że Linux! |
|
| Back to top |
|
 |
dziadu Guru

Joined: 04 May 2006 Posts: 423 Location: Kraków/Darmstadt/Munich
|
Posted: Fri Jul 06, 2007 11:42 pm Post subject: |
|
|
A tak z czystej ciekawości: wykonałeś oczywiście
prawda? |
|
| Back to top |
|
 |
arek.k Guru

|
Posted: Fri Jul 06, 2007 11:54 pm Post subject: |
|
|
| dziadu wrote: | A tak z czystej ciekawości: wykonałeś oczywiście
prawda? |
Tak. Zresztą (jak widać powyżej) nie marudzę, że coś mi nie działa tylko na podstawie wyniku eix-a. Mówię cały czas o wynikach działania emerge (a eix-em podpieram się tylko, bo bawiąc się nim zauważyłem tą nieścisłość).
Sprawa prawie się wyjaśniła - @sebas86 naprowadził mnie na rozwiązanie. Jedyny problem stanowi virtual/perl-Scalar-List-Utils.
Trochę nie rozumiem jeszcze dlaczego emerge nie chce go upgrade-ować przy emerge -uD world (ten pakiet jest potrzebny - jest zależnością kilku pakietów). |
|
| Back to top |
|
 |
Arfrever Bodhisattva

|
Posted: Sat Jul 07, 2007 12:23 am Post subject: |
|
|
| arek.k wrote: | Jedyny problem stanowi virtual/perl-Scalar-List-Utils.
Trochę nie rozumiem jeszcze dlaczego emerge nie chce go upgrade-ować przy emerge -uD world (ten pakiet jest potrzebny - jest zależnością kilku pakietów). |
Spróbuj dodać opcję "--with-bdeps=y".
Perduodu linkėjimus
Arfrever |
|
| Back to top |
|
 |
arek.k Guru

|
Posted: Sat Jul 07, 2007 9:34 am Post subject: |
|
|
No rzeczywiście ta opcja "pomaga". | Code: | $ man emerge
--with-bdeps < y | n >
Podczas obliczeń zależności wciągnij zależności czasu budowania, które nie są ściśle wymagane. Domyślnie jest
to ’n’ dla czynności instalacyjnych i ’y’ dla akcji --depclean. To ustawienie może być dodane do
EMERGE_DEFAULT_OPTS (patrz make.conf(5)) i później nadpisane w linii poleceń. |
Nie do końca jest jeszcze dla mnie jasne pojęcie "nie są ściśle wymagane" - co ono ma oznaczać w praktyce.
Oczywiście problem rozwiązany (tzn. wyjaśniła sie sprawa wszystkich pakietów, których brakuje na liście emerge -Dup world). |
|
| Back to top |
|
 |
Arfrever Bodhisattva

|
Posted: Sat Jul 07, 2007 5:42 pm Post subject: |
|
|
| arek.k wrote: | | Code: | $ man emerge
--with-bdeps < y | n >
Podczas obliczeń zależności wciągnij zależności czasu budowania, które nie są ściśle wymagane. Domyślnie jest
to ’n’ dla czynności instalacyjnych i ’y’ dla akcji --depclean. To ustawienie może być dodane do
EMERGE_DEFAULT_OPTS (patrz make.conf(5)) i później nadpisane w linii poleceń. |
Nie do końca jest jeszcze dla mnie jasne pojęcie "nie są ściśle wymagane" - co ono ma oznaczać w praktyce. |
Ważniejszy jest fragment "zależności czasu budowania". Oznacza on zależności, które są potrzebne do zainstalowania danego pakietu, ale niekoniecznie są później potrzebne do działania tego pakietu.
Perduodu linkėjimus
Arfrever |
|
| Back to top |
|
 |
arek.k Guru

|
Posted: Sat Jul 07, 2007 5:50 pm Post subject: |
|
|
| Teraz wszystko jasne. Dzięki za odpowiedź. |