| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
Lukasek n00b

|
Posted: Sat Jun 16, 2007 5:17 am Post subject: [SOLVED] SSH z utf-8 na iso-8859-2 |
|
|
Cześć .
Piszę, bo nie znalazłem takiego problemu na forum, a i sam jakoś na razie nie mogę go rozwiązać. Może ktoś już to wie i pomoże .
Otóż z sukcesem przestawiłem całe swoje Gentoo z iso-8859-2 na utf-8. Problem pojawia się jednak przy łączeniu przez SSH z innymi komputerami działającymi na iso-8859-2. Otóż konsola nie działa tak jak powinna - zamiast polskich znaków na docelowym systemie (np. w menu 'mcedit') mam krzaki, a jak już wpiszę w wierszu poleceń swoje (które akurat wyglądają jak należy), to znowuż konsola chyba jakoś wpada w dezorientację, bo mogę klawiszem Backspace cofnąć więcej znaków, niż potrzeba (i tak np. jeśli wpiszę 10 polskich znaczków, to potem mogę to cofnąć, ale na tym możliwości się nie kończą, bo mogę zjeść jeszcze 10 znaków systemowego prompt'u).
Czyli to czego szukam w ssh mógłbym określić jako jakiś rodzaj translacji kodowań. Tylko gdzie (czy w ogóle) to jest?
Pzdr
Last edited by Lukasek on Sat Jun 16, 2007 5:27 am; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
v7n Guru

|
|
| Back to top |
|
 |
Lukasek n00b

|
Posted: Sat Jun 16, 2007 5:26 am Post subject: |
|
|
<LOL>
Jak ja mogłem to przegapić .
Dzienx . |
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|