Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
automatyczna konfiguracja fstab
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Assemblex550AH
n00b
n00b

PostPosted: Mon Jun 11, 2007 10:03 pm    Post subject: automatyczna konfiguracja fstab Reply with quote

Gentoo Linux i686 on Flash CRUZER Micro 4.0 GB

Postanowilem miec Gentoo zawsze pod reka ;) takie Flash zabieram gdzie chce i podlaczam pod jaki chce komp* w mojej pracy to sie przydaje bo czesto zmieniam stanowiska pracy i nie mam ochoty ciagle ladowac systemu na nowo. I nastal zawod... podlaczylem nowiutki system Gentoo pod drugiego kompa i ciach prach koniec ladowania bo... plik fstab jest nie kompatybilny z danym ustawieniem dyskow w jednostce.

moj plik fstab z laptopa na ktorym stawialem Gentoo w Flashu wyglada tak:

/dev/sda3 / ext3 noatime 0 1
/dev/sda2 none swap sw 0 0

natomiast w flashu jest:
/dev/sdb1 / ext3 noatime 0 1
grub zainstalowany na MBR w SDA oraz SDB

ale to konfiguracja tylko dla mojego lapka...

gdy podlaczylem pod kompa to:
dysk mam ATA, wiec hda, flash przemianowal mi sie na sda i system sie nie zaladowal bo fstab zawiera sdb.

w jaki sposob ustawic, zmienic, dokompilowac itp. aby fstab sam ustawial sie podczas uruchamiania systemu?
Back to top
View user's profile Send private message
13Homer
Guru
Guru

PostPosted: Mon Jun 11, 2007 10:43 pm    Post subject: Reply with quote

Prawdę mówiąc nie do końca rozumiem, co napisałeś, ale przyszła mi do głowy jedna rzecz: grub.conf. Jakby tak spróbować wykorzystując to samo jądro podawać mu różne parametry (np. real_root) albo zrobić jakiś map (to jest często potrzebne Windowsom, nie wiem, czy Linuksa też można w ten sposób oszukać), to może by i coś z tego wyszło, chociaz nie sądzę. Późno jest i nie chce mi się sprawdzać, czy miałoby to jakikolwiek sens, ale jakby ktoś lepiej rozeznany w grubie zechciał to skomentować, sporo mogłoby się wyjaśnić.
Poza tym fstab i pochodne (mtab) to pliki tekstowe, jedyne wyjście programistyczne to wg mnie tylko modyfikacja initramfs - jakiś program musiałby sprawdzać obecną konfigurację sprzętową (np. numery seryjne dysków) i odpowiednio zmieniać fstab (np. kopiując odpowiednie pliki). Walczyłem kiedyś z initramfsem, ale bez powodzenia.
mirekm
Apprentice
Apprentice

PostPosted: Tue Jun 12, 2007 6:11 am    Post subject: Reply with quote

Rozwiązaniem problemu jest montowanie po id/uuid partycji.
zaglądnij sobie do /dev/disk/*
Back to top
Assemblex550AH
n00b
n00b

PostPosted: Tue Jun 12, 2007 9:52 am    Post subject: Reply with quote

dobre rozwiazanie :) , w takim razie moje fstab wyglada tak:

/dev/disk/by-id/usb-SanDisk_U3_Cruzer_Micro_0000187A3A6134C0-part1 / ext3 noatime 0 1

wskazuje na partycje aktualnie sdb1*

przenosze Flash'a na kompa uruchamiam i koniec dalej ten sam problemo.. troche mnie to zdziwilo, przelaczylem sie do shell'a (tylko do odczytu mam mozliwosc wtedy). ide do katalogu /dev/disk/by-id/ i lipa... nie ma katalogu "disk", wnioskuje ze na tym pozionie uruchamiania systemu katalog ten nie jest jeszcze utworzony.

dla dodatkowej informacji: używam GenKernel'a, moze gdybym recznie kompilowal jadro to nie bylo by problemu, ale dla mnie przy tylu stacjach roboczych dobrym rozwiazaniem jest uzywac genkernel'a
Back to top
13Homer
Guru
Guru

PostPosted: Tue Jun 12, 2007 10:37 am    Post subject: Reply with quote

Assemblex550AH wrote:
dobre rozwiazanie :) , w takim razie moje fstab wyglada tak:

/dev/disk/by-id/usb-SanDisk_U3_Cruzer_Micro_0000187A3A6134C0-part1 / ext3 noatime 0 1

wskazuje na partycje aktualnie sdb1*

przenosze Flash'a na kompa uruchamiam i koniec dalej ten sam problemo.. troche mnie to zdziwilo, przelaczylem sie do shell'a (tylko do odczytu mam mozliwosc wtedy). ide do katalogu /dev/disk/by-id/ i lipa... nie ma katalogu "disk", wnioskuje ze na tym pozionie uruchamiania systemu katalog ten nie jest jeszcze utworzony.

Być może wynika to z tego, że dyski usb "pokazują" się dopiero po jakimś czasie. To był właśnie ten problem, który próbowałem rozwiązać za pomocą zmian w initramfs (trzeba wstawić np. 10-sekundową przerwę, żeby jądro miało czas "zobaczyć" usb, wielokrotnie była o tym mowa na tym forum), ale poległem na tworzeniu samego pliku initramfs.
Quote:
dla dodatkowej informacji: używam GenKernel'a, moze gdybym recznie kompilowal jadro to nie bylo by problemu, ale dla mnie przy tylu stacjach roboczych dobrym rozwiazaniem jest uzywac genkernel'a

Zawsze można napisać skrypt, kompilacja ręczna jądra aż tak skomplikowana nie jest - genkernel to przecież też skrypt :)
mirekm
Apprentice
Apprentice

PostPosted: Tue Jun 12, 2007 11:18 am    Post subject: Reply with quote

Quote:
Być może wynika to z tego, że dyski usb "pokazują" się dopiero po jakimś czasie. To był właśnie ten problem, który próbowałem rozwiązać za pomocą zmian w initramfs (trzeba wstawić np. 10-sekundową przerwę, żeby jądro miało czas "zobaczyć" usb, wielokrotnie była o tym mowa na tym forum), ale poległem na tworzeniu samego pliku initramfs.

Po co tworzyć nowy, skoro ktoś już to stworzył. Wykorzystaj np. skrypt z install cd gentoo, możesz go wyciągnąć z pliku gentoo.igz, stowrzyć strukturę katalogów i plików, które będą ci potrzebne i już.
Back to top
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum