| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
kneczaj Apprentice

|
Posted: Tue May 01, 2007 4:39 pm Post subject: [SOLVED] Beryl jako WM, ale bez beryl-managera |
|
|
Mam KDE i korzystam z beryla, ale nie jest mi potrzebny beryl-manager, który na dodatek ładuje do pamięci gtk. Jak zrobić, aby mieć beryla jako menagera okien, dekoracje okien emeralda, ale bez programiku beryl-manager w tray'u?
Próbowałem już ustawić KDEWM="/usr/bin/beryl" i skutkuje to tym, że owszem beryl chodzi (można przekręcać kostkę), ale nie mam dekoracji okien.
Last edited by kneczaj on Wed May 02, 2007 5:04 am; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
Yaro Tux's lil' helper

|
Posted: Tue May 01, 2007 4:44 pm Post subject: |
|
|
Spróbuj wystartować beryla w ten sposób (plik wykonywalny dodany do ~/.kde/Autostart/):
| Code: | #!/bin/bash
beryl | emerald --replace |
|
|
| Back to top |
|
 |
Belliash Veteran

|
Posted: Wed May 02, 2007 1:48 am Post subject: Re: Beryl jako WM, ale bez beryl-managera |
|
|
| kneczaj wrote: | Mam KDE i korzystam z beryla, ale nie jest mi potrzebny beryl-manager, który na dodatek ładuje do pamięci gtk. Jak zrobić, aby mieć beryla jako menagera okien, dekoracje okien emeralda, ale bez programiku beryl-manager w tray'u?
Próbowałem już ustawić KDEWM="/usr/bin/beryl" i skutkuje to tym, że owszem beryl chodzi (można przekręcać kostkę), ale nie mam dekoracji okien. |
bo w ten sposob odpalasz tylko beryla, apowinienes uruchomic beryla i emeralda...
utworz skrypt np w /usr/local/bin
chmod +x
i ustaw KDEWM=/usr/local/bin/ten_skrypt
A sam skrypt wyglada roznie w zaleznosci od posiadanej karty graficznej i sposobu wyswietlania grafiki (nvidia, aiglx, xgl)
Po wiecej odsylan na gentoo-wiki.com _________________ [ #epheket@irc.freenode.net:6667 ] |
|
| Back to top |
|
 |
kneczaj Apprentice

|
Posted: Wed May 02, 2007 5:04 am Post subject: |
|
|
| Wszystko ładnie chodzi, dzięki. |
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|