| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
canni Tux's lil' helper

|
Posted: Wed Apr 04, 2007 1:37 pm Post subject: [solved][fsck] Corrupted superblock :/ |
|
|
przesunąlem partycje /boot troche dalej na dysku (Partition Magic'iem - uruchomionym z dyskietek startowych - wiec bedz dzialajacego systemu w tle) i wywalil jakis dziwny blad.
teraz grub pokazuje chyba error 17 a fsck sie pluje ze superblok jest zniszcony, jest jakaś szansa zeby naprawic superblok dysku?
Dzieki z gory za pomoc.
Edit by Poe
Last edited by canni on Thu Apr 05, 2007 12:37 am; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
andrzejk Tux's lil' helper

|
Posted: Wed Apr 04, 2007 2:06 pm Post subject: |
|
|
Nie jestem pewien czy w tym przypadku pomoże ale ja bym sprawdził co testdisk na to. Kiedyś mi odratował partycje po wywałce PM. Jest włączony np. do System Rescue CD. _________________ P4 3.2 HT 3GB RAM ASUS EN8800GTS SB Audigy 4Pro running Gentoo 2.6.32-gentoo GCC 4.4.1 X.org 7.4 + KDE 4.3.4 + Compiz Fusion
Asus M6N Pentium-M 1.6 1GB Ram Radeon 9600 running Gentoo 2.6.32-tuxonice GCC 4.4.1 X.org 7.4 + KDE 4.3.4 + Compiz Fusion |
|
| Back to top |
|
 |
BeteNoire Veteran

|
Posted: Wed Apr 04, 2007 3:07 pm Post subject: |
|
|
A może usunięcie i utworzenie partycji od nowa jakimś _normalnym_ programem, np Gparted?
W /boot masz kernele i gruba, to łatwo w chroocie z livecd przeinstalować. _________________ powered by power plant |
|
| Back to top |
|
 |
misiOr Tux's lil' helper

|
Posted: Wed Apr 04, 2007 9:16 pm Post subject: |
|
|
czesc
a grub.conf nie zmieniales?
| Quote: | 17 : Cannot mount selected partition
This error is returned if the partition requested exists, but the filesystem type cannot be recognized by GRUB.
|
zakladajac, ze na /boot masz ext2 - jakis livecd + chroot + (mount "co potrzebne") + grub_install hd0 ; zobacz co sie stanie
jesli jest inny system plikow (imho - "bo mozna" ) - trzeba bedzie przed powyzszymi czynnosciami updatowac jurnal
ps.
ja swojego czasu kozystalem z jakiegos systemrescuecd-x86-0.3.4-beta3.iso do zmiany rozmiaru/przemiszczania poczatku (i konca) partycji (z systemem plikow ext2/3 oraz raisefs) przez gpart - 0 (slownie - zero) problemow
ps2.
"szukaj"
http://www.gentoo.org/doc/pl/grub-error-guide.xml
http://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=122656 |
|
| Back to top |
|
 |
canni Tux's lil' helper

|
Posted: Thu Apr 05, 2007 12:36 am Post subject: |
|
|
| przebudowałem /boot od nowa, nadpisując stare dane, wszystko już działa SOLVED |
|
| Back to top |
|
 |
|