Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] Crippled Resolution (xorg-server & gnome)
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
kurtg
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 13 Sep 2005
Posts: 103
Location: Florida USA

PostPosted: Tue Mar 13, 2007 1:58 pm    Post subject: [SOLVED] Crippled Resolution (xorg-server & gnome) Reply with quote

My latest update world crippled my resolution to 1600x1200 again. There was a new xorg-server and gnome. I didn't update my kernel, so it shouldn't be a driver issue. It must be a config.

Quote:
[ebuild R ] x11-base/xorg-server-1.2.0-r1
[ebuild R ] gnome-base/gnome-2.16.2


I checked all the major culprits of /etc/conf.d/915resolution
Quote:

replace=( "5c 1920 1200 24" )


And /etc/X11/xorg.conf

Quote:
Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Card0"
Monitor "Monitor0"
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
Modes "1920x1200"
EndSubSection
EndSection


But, everything looks okay. But, I'm still in 1600x1200.

The obvious is that 915resolution didn't work right, but I can see my modes:

Quote:

seeker ~ # 915resolution -l
Intel 800/900 Series VBIOS Hack : version 0.5.2
Chipset: 945GM
BIOS: TYPE 1
Mode Table Offset: $C0000 + $269
Mode Table Entries: 36

Mode 30 : 640x480, 8 bits/pixel
Mode 32 : 800x600, 8 bits/pixel
Mode 34 : 1024x768, 8 bits/pixel
Mode 38 : 1280x1024, 8 bits/pixel
Mode 3a : 1600x1200, 8 bits/pixel
Mode 3c : 1920x1200, 8 bits/pixel
Mode 41 : 640x480, 16 bits/pixel
Mode 43 : 800x600, 16 bits/pixel
Mode 45 : 1024x768, 16 bits/pixel
Mode 49 : 1280x1024, 16 bits/pixel
Mode 4b : 1600x1200, 16 bits/pixel
Mode 4d : 1920x1200, 16 bits/pixel
Mode 50 : 640x480, 32 bits/pixel
Mode 52 : 800x600, 32 bits/pixel
Mode 54 : 1024x768, 32 bits/pixel
Mode 58 : 1280x1024, 32 bits/pixel
Mode 5a : 1600x1200, 32 bits/pixel
Mode 5c : 1920x1200, 24 bits/pixel


Last edited by kurtg on Tue Mar 13, 2007 4:23 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
kurtg
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 13 Sep 2005
Posts: 103
Location: Florida USA

PostPosted: Tue Mar 13, 2007 4:13 pm    Post subject: Reply with quote

I'm looking through my logs and I'll track backwards:

Quote:
(II) I810(0): Not using mode "1920x1200" (no mode of this name)
(--) I810(0): Virtual size is 1600x1200 (pitch 2048)
(**) I810(0): Built-in mode "1600x1200"


So, I must be missing a 1920x1200 mode.

Quote:

Mode: 5c (0x0)
ModeAttributes: 0x0
WinAAttributes: 0x0
WinBAttributes: 0x0
WinGranularity: 0
WinSize: 0
WinASegment: 0x0
WinBSegment: 0x0
WinFuncPtr: 0x0
BytesPerScanline: 0
XResolution: 0
YResolution: 0


That should have been set, but it's not.

Quote:
(WW) I810(0): Bad V_BIOS checksum


Could the 915resolution change be messing up my bios?
Back to top
View user's profile Send private message
kurtg
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 13 Sep 2005
Posts: 103
Location: Florida USA

PostPosted: Tue Mar 13, 2007 4:26 pm    Post subject: Reply with quote

Solved! I moved from 24 to 32 bits per pixel and all is well again. I noticed that there are no native 24 depth resolutions in the 915 resolution.

Quote:

Mode 50 : 640x480, 32 bits/pixel
Mode 52 : 800x600, 32 bits/pixel
Mode 54 : 1024x768, 32 bits/pixel
Mode 58 : 1280x1024, 32 bits/pixel
Mode 5a : 1600x1200, 32 bits/pixel


Probably an artifact from copying my xorg.conf from a previous laptop. It worked before, but not now.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum