Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] [/etc/config.d/clock]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
szybi
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Sun Mar 04, 2007 8:33 am    Post subject: [SOLVED] [/etc/config.d/clock] Reply with quote

Jakiś czas temu jakieś tam zmiany były po aktualizacji. No i wcielam je w życie. Miałem wybrać strefę czasową i tu dylemat moralny: w /usr/share/zoneinfo/ jest strefa Poland, a ponadto Europe/Warsaw. Czymś się one różnią?

I jeszcze; w komentarzu napisane jest: "Set CLOCK to "UTC" if your system clock is set to UTC". Czy przez system clock mam rozumieć zegar sprzętowy?

Pozdrawiam

Last edited by szybi on Mon Mar 05, 2007 8:46 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
arek.k
Guru
Guru

PostPosted: Sun Mar 04, 2007 10:44 am    Post subject: Reply with quote

Po części odpowiem (chociaż łatwo znaleźć informacje na temat UTC). Jest to tzw. czas uniwersalny. W komentarzu, o którym mówisz jest mowa o zegarze sprzętowym (czyli czas, który możesz odczytać w biosie). W sumie chyba nie ma większego znaczenia czy wybierzesz czas UTC, czy "lokalny". Dokładniej mówiąc, jeśli masz na swoim komputerze linux i windows to wybierz czas "lokalny" (nie UTC), bo windows chyba nie potrafi używać czasu UTC i będziesz miał zły czas systemowy albo w jednym albo w drugim systemie. Jeśli korzystasz tylko z Linuxa to możesz wybrać UTC.
Jeśli chodzi o strefę czasową, to nie wiem z bardzo czym różnią się te dwie strefy. W sumie powinno być (na logikę) to samo. Czasy powinny się zgadzeć (tzn. powinno być przesunięcie +1 godzina względem UTC). Jedyna różnica (której w sumie nie powino być) może być co najwyżej przy zmianach czasu (letni-zimowy itp.). Może obecność tych dwóch stref jest spowodowana jakiąś unifikacją (a twórcy gentoo chcieli jeszcze zachować starą nazwę). Może ktoś to omawiał już na forum, ale nie chce mi się szukać.
Ja mam ustawioną strefę Europe/Warsaw.
Back to top
szybi
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Sun Mar 04, 2007 1:51 pm    Post subject: Reply with quote

Z czasem UTC to rozumiem o co tam chodzi, tylko wyrażenie "system clock" nijak mi nie chce pasować do zegara sprzętowego, dlatego zwątpiłem. Mam ustawione UTC. Jak bym ustawił na lokalny, to pewnie by wyświetlał godzinę jaka jest na zegarze sprzętowym bez poprawki na lokalizację.

No to tyle. Dziękuję za pomoc.
Jeszcze trochę poczekam, może ktoś będzie wiedział dlaczego są dwie strefy dla Polski.

Pozdrawiam
Back to top
13Homer
Guru
Guru

PostPosted: Sun Mar 04, 2007 2:01 pm    Post subject: Reply with quote

szybi wrote:
Jeszcze trochę poczekam, może ktoś będzie wiedział dlaczego są dwie strefy dla Polski.

Jest jedna, tylko w dwóch miejscach. Te pliki są identyczne.
szybi
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Mon Mar 05, 2007 8:45 pm    Post subject: Reply with quote

No to dziękuję.
Back to top
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum