Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Problem z dzwiekiem, co moze byc nie tak ??
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
thelema
n00b
n00b

PostPosted: Thu Feb 22, 2007 6:19 am    Post subject: Problem z dzwiekiem, co moze byc nie tak ?? Reply with quote

http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-541795.html
Próbowałem już że sterownikami z kernela oraz z alsa-driver ale nonstop cisza. Ma ktos jakas porade ??
Back to top
View user's profile Send private message
arek.k
Guru
Guru

PostPosted: Thu Feb 22, 2007 8:55 pm    Post subject: Reply with quote

Trochę informacji by nam się przydało, aby jak zwykle wyeliminować proste błędy.
1. Czy dźwięk nie działa tylko w KDE, czy wogóle? Czyli jak np. odpalisz coś spod konsoli to czy słyszysz dźwięk? Może jest lepszy sposób na to, ale np. możesz odpalić jakąś ścieżkę dźwiękową (nie video) mplayerem w konsoli, choćby:
Code:
$ mplayer mms://eurozet.streemo.pl/radiozet

2. Sprawdź, czy masz włączone odpowiednie wyjścia, oraz czy nie są wyciszone, np. używając alsamixer.

3. Jeśli problem dotyczy tylko KDE sprawdź, czy w "Centrum Srerowania KDE -> Dźwięk i multimedia -> System dźwiękowy" masz włączony system dźwięku (w zakładce ogólne), a w zakładce sprzęt masz odpowiednie ustawienia.

4. Jeśli problem dotyczy KDE, a masz prawidłowe powyższe ustawienia i korzystasz z arts, odpal jakiś odtwarzacz (pod KDE),coś co generuje dźwięk i sprawdź, czy demon arts jest uruchamiany (chyba nazywa się artsd):
Code:
$ ps ux |  grep arts

Na razie tyle, a jeśli to poważniejszy problem, to może ktoś bardziej kompetentny się tym zainteresuje po wykluczeniu tych błędów.
Back to top
knoot
n00b
n00b

PostPosted: Sat Feb 24, 2007 6:20 pm    Post subject: Reply with quote

Mam podobny problem.
Próbowałem już kilku rzeczy, ale chyba moje pomysły się wyczerpały.
Obecnie mam ALSĘ wkompilowaną w jądro jako moduł, mam też jako moduł OSS wkompilowany.
Alsasound się ładuje poprawnie

Loading ALSA modules... [ok]
Loading: snd-card-0... [ok]
Loading: snd-seq-oss... [ok]
Loading: snd-pcm-oss... [ok]

Pod madplay'em (konsolowym) dźwięk działa.
W centrum sterowania KDE zarówno przy autodetect, alsie, jak i oss dźwięk pod konsolą działa.
Za to w żadnym wypadku działać nie chce w Amaroku i Audacious.
Demon arts chodzi.

Pomocy :)

"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one" Einstein
Back to top
arek.k
Guru
Guru

PostPosted: Sat Feb 24, 2007 8:33 pm    Post subject: Reply with quote

@knoot, moim zdaniem jest to już problem konfiguracji Amaroka i Audaciousa (czy jak to się tam odmienia). Jeśli test dźwięku w KDE działa to raczej nie jest to wina KDE (czyli np. artsa). Nie jestem jednak przekonany co do tego, czy możliwe jest korzystanie jednocześnie z ALSA i OSS (mogę się mylić). Nie używam żadnego z wymienonych przez ciebie programów, ale może jest to problem flag use. Może kompilujesz programy z jakąś flagą, która zmusza aplikację do korzystania z modułu obsługi dżwięku nie zainstalowanego w twoim systemie, ale to tylko przypuszczenia.

Czy dźwięk działa ci w innych aplikcjach X, np. Kafeine, mplayer, XMMS lub inne tego typu?
Back to top
knoot
n00b
n00b

PostPosted: Sat Feb 24, 2007 10:15 pm    Post subject: Reply with quote

arek.k wrote:
@knoot, moim zdaniem jest to już problem konfiguracji Amaroka i Audaciousa (czy jak to się tam odmienia). Jeśli test dźwięku w KDE działa to raczej nie jest to wina KDE (czyli np. artsa). Nie jestem jednak przekonany co do tego, czy możliwe jest korzystanie jednocześnie z ALSA i OSS (mogę się mylić). Nie używam żadnego z wymienonych przez ciebie programów, ale może jest to problem flag use. Może kompilujesz programy z jakąś flagą, która zmusza aplikację do korzystania z modułu obsługi dżwięku nie zainstalowanego w twoim systemie, ale to tylko przypuszczenia.

Z tego co pamiętam dźwięk testowy nie działał, ale jeśli mnie pamięć nie myli dlatego, że go nie bylo (brak pliku z tym dźwiękiem, instalowałem kdebase).
Próbowałem z kompilacją z różnymi flagami, ale nie pomagało. Audacious na przykład w pluginach do wyboru dźwięku ma tylko OSS.

arek.k wrote:

Czy dźwięk działa ci w innych aplikcjach X, np. Kafeine, mplayer, XMMS lub inne tego typu?

Mplayer'a jeszcze nie instalowałem, z kaffeine nie korzystam/korzystałem. Xmms'a z kolei usunięto z portage więc nie chciało mi się męczyć :). Jednak chyba będę zmuszony ;).
Za to zainstalowałem Gaim'a i jego dźwięki działały co mnie zdziwiło.

Wkrótce poeksperymentuję z xmms'em i innymi odtwarzaczami x'owymi. Może też popróbuję z rekompilacją wspomnianych programów z użyciem różnych flag...

Back to top
knoot
n00b
n00b

PostPosted: Sun Feb 25, 2007 2:43 pm    Post subject: Reply with quote

W moim przypadku problem rozwiązany :).
Trzeba było przekompilować pluginy do audacious'a z flagami "alsa i mp3". Głównie mp3 było sprawcą, bo - co ciekawe - jest opcjonalne ;).

Back to top
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum