Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[HOWTO] Lepszy dźwięk na SB Live i Audigy - ld10k1
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Goto page 1, 2, 3  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
kneczaj
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 Oct 2006
Posts: 169
Location: Zamosc

PostPosted: Sat Feb 10, 2007 8:44 pm    Post subject: [HOWTO] Lepszy dźwięk na SB Live i Audigy - ld10k1 Reply with quote

Do czego służy ld10k1?
ld10k1 to program zmieniający sposób przetwarzania dźwięku przez ALSĘ, poprzez ładowanie tzw. patchy, których kilka jest dostępne po zainstalowaniu programu. Standardowe konfiguracje DSP zawarte w skryptach init_live i init_audigy nie dają dużych możliwości, ale wg mnie poprawiają jakość dźwięku w porównaniu do domyślnych ustawień alsy. Nieco więcej możliwości daje skrypt inicjujący init_audigy_eq10, który jak się domyślam dodaje transparentny korektor graficzny, niestety nie miałem okazji go przetestować ponieważ mam kartę SB Live.

Co opiszę w tym howto?
Przede wszystkim jak zainstalować ten program i jak wykonać podstawową konfigurację, pozwalającą na bezobsługowe korzystanie z programu. Niestety nie napiszę o tym, jak tworzyć konfiguracje DSP w qlo10k1 bo sam nie wiem, ale mam nadzieję, że wy coś wymyślicie, bo program praktycznie nie ma dokumentacji. Nie napiszę także jak tworzyć nowe patche, wiem tylko, że służy do tego program as10k1.


Instalacja
1. Edytujesz plik /etc/make.conf i definiujesz/modyfikujesz w nim zmienną ALSA_TOOLS
Code:
ALSA_TOOLS="as10k1 ld10k1 lo10k1 qlo10k1"

absolutne minimum to ld10k1 i lo10k1, lecz inne programy też mogą się przydać do późniejszej modyfikacji ustawień lo10k1
Jeżeli korzystałeś wcześniej z innych programów z pakietu alsa-tools dopisz je do tej zmiennej. qlo10k1 jest naprawdę opcjonalne i służy do modyfikacji domyślnych efektów na dsp

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
UWAGA!!! użytkownicy zauważyli, po tym jak napisałem to how-to, że zmienna ALSA_TOOLS jest twardo ustawiona w ebuildzie alsa-tools, więc trzeba ją tam zakomentować, a następnie wykonać
Code:
ebuild /ścieżka/do/ebuildu/nazwa_ebuildu digest

wygeneruje to sumę kontrolną ebuildu.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pełna lista programów wchodzących w skład alsa-tools: http://www.linuxfromscratch.org/blfs/view/stable/multimedia/alsa-tools.html

2. Jeżeli instalujesz qlo10k1 upewnij się, że masz zainstalowaną bibliotekę qt-3, bo niestety twórcy ebuildu nie pomyśleli o zrobieniu odpowiednich zależności.

3. Teraz możemy przystąpić do instalacji. Jeżeli instalujesz qlo10k1 (naprawdę opcjonalnie, większości użytkowników ten program nie jest wcale potrzebny) należy zdefiniować zmienne MOC i UIC, bo inaczej program się nie zkompiluje (domyślne wartości tych zmiennych są błędne). Najlepiej to zrobić, przy instalacji ponieważ trwała zmiana tej zmiennej może spowodować problemy przy instalacji innych programów bazujących na qt.

Code:
 MOC="/usr/qt/3/bin/moc" UIC="/usr/qt/3/bin/uic" emerge alsa-tools


Konfiguracja
1. Aby program uruchamiał się podczas startu systemu musisz go dodać do skryptu startowego alsy, edytujesz /etc/init.d/alsasound w funkcji restore() trzeba dopisać polecenia uruchamiające ld10k1.

U mnie po modyfikacji wygląda to tak:

Code:

restore() {
        ebegin "Restoring Mixer Levels"

        #Demon ld10k1 i skrypt init_live
        /usr/sbin/ld10k1 -d          # te dwie linijki
        /bin/sh /usr/bin/init_live   # trzeba dopisać

        local val=0

        if [[ ! -r ${asoundcfg} ]] ; then
                ewarn "No mixer config in ${asoundcfg}, you have to unmute your$
        elif [[ -x ${alsactl} ]] ; then
                local CARDS="$(cat /proc/asound/cards | awk '/: / { print $1 }'$
                local CARDNUM
                for CARDNUM in ${CARDS}
                do
                        [[ -e /dev/snd/controlC0 ]] || sleep 2
                        [[ -e /dev/snd/controlC0 ]] || sleep 2
                        [[ -e /dev/snd/controlC0 ]] || sleep 2
                        [[ -e /dev/snd/controlC0 ]] || sleep 2
                        ${alsactl} -f ${asoundcfg} restore ${CARDNUM} || ewarn $
                done


Jeśli masz kartę Audigy, a nie SB Live to zamiast
Code:
/bin/sh /usr/bin/init_live

wpisz
Code:
/bin/sh /usr/bin/init_audigy

lub
Code:
/bin/sh /usr/bin/init_audigy_eq10

aby włączyć equalizer

restartujesz alsasound
Code:
/etc/init.d/alsasound restart


Jeszcze trzeba tylko zmienić głośność w mikserze i powinno działać :D

Jeśli podczas kompilacji napotkasz jakieś błędy spróbuj wyrzucić ze zmiennej ALSA_TOOLS qlo10k1 i ponownie skompilować. Większości użytkowników program qlo10k1 nie jest wcale potrzebny

Po instalacji ld10k1 w alsamixerze pojawia się nowy suwak 'Master Digital' zmieniający głośność na wszystkich kanałach, można to wykorzystać w programie hotkeys i przypisać klawisze klawiatury multimedialnej do zmiany głośności za pomocą tego suwaka.

Możecie jeszcze pokombinować z qlo10k1, byłbym wdzięczny gdyby ktoś zrobił konfigurację na sb live, taką aby działał equalizer, bo mi niestety nie udało się tego zrobić. Wszystkie patche do lo10k1 (także equalizer) znajdują się w katalogu /usr/share/ld10k1/effects/

Jak włączycie qlo10k1 to w menu Card trzeba kliknąć Default Card, inaczej program będzie bezużyteczny :P


Last edited by kneczaj on Wed Oct 29, 2008 7:06 pm; edited 8 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
no4b
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 18 Jan 2004
Posts: 774
Location: Tarnów, Poland

PostPosted: Sat Feb 10, 2007 9:15 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
Jeżeli masz kernel 2.6.19 lub nowszą wersję to musisz zainstalować alsa-driver-9999 bo inaczej program nie będzie działał.


Ze sterownikami z kernela nie zadziała?

[EDIT]U mnie problem się wywala, *** glibc detected *** ld10k1: double free or corruption (out): 0x0000000000532840 ***, bład wskazuje raczej na bug w programie.[/EDIT]
_________________
GTK2/GNOME - The weakest link!
Back to top
View user's profile Send private message
kneczaj
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 Oct 2006
Posts: 169
Location: Zamosc

PostPosted: Sat Feb 10, 2007 11:10 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
[EDIT]U mnie problem siê wywala, *** glibc detected *** ld10k1: double free or corruption (out): 0x0000000000532840 ***, b³ad wskazuje raczej na bug w programie.[/EDIT]

właśnie taki błąd wywala, jak nie zainstalujesz alsa-driver-9999. Uwierz mi to wina alsy.
Jak ta wersja wejdzie w skład jajka (może w 2.6.21, albo 22) to pewnie będzie działał na tych modułach z kernela.
Back to top
View user's profile Send private message
v7n
Guru
Guru


Joined: 24 Jan 2006
Posts: 352

PostPosted: Sun Feb 11, 2007 7:43 am    Post subject: Reply with quote

możesz dać jakieś linki, gdzie możne poczytać więcej o tym całym projekcie? bo sam mam audigy ls i borykam się ze średnią jakością dzwięku ( przy zmianie suwaka analog front na więcej niż 50, 60% zaczynają się dziać dziwne rzeczy ) no i z niemożnością zastosowania właśnie programu hotkeys ( problem nawet opisywałem na forum, póki co, zadowalam się obsługą klawiszy wbudowaną ze fluxa i wtyczką do gkrellma, która pokazuje aktualny stan suwaka audio ).
_________________
/~x86 /*-sources /oss /zsh /urxvt /vim /openbox /rox /xmms /Opera
Back to top
View user's profile Send private message
Belliash
Advocate
Advocate


Joined: 24 Nov 2004
Posts: 2397
Location: Legnica, Poland

PostPosted: Sun Feb 11, 2007 9:24 am    Post subject: Reply with quote

Swietne howto!
Pozniej sprobuje powalczyc i dam znac co i jak :)
_________________
Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog
Back to top
View user's profile Send private message
IdefiX666
n00b
n00b


Joined: 13 Apr 2006
Posts: 60

PostPosted: Sun Feb 11, 2007 10:58 am    Post subject: Reply with quote

init_audigy_eq10? a skąd to się bierze?

Code:

localhost idefix # init_audigy_eq10
bash: init_audigy_eq10: command not found
Back to top
View user's profile Send private message
Belliash
Advocate
Advocate


Joined: 24 Nov 2004
Posts: 2397
Location: Legnica, Poland

PostPosted: Sun Feb 11, 2007 11:00 am    Post subject: Reply with quote

z alsa-tools...

ale wpierw musisz dodac do make.conf magiczna linijke ;)
_________________
Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog
Back to top
View user's profile Send private message
IdefiX666
n00b
n00b


Joined: 13 Apr 2006
Posts: 60

PostPosted: Sun Feb 11, 2007 11:24 am    Post subject: Reply with quote

dzięki :]
Back to top
View user's profile Send private message
cin0l
Apprentice
Apprentice


Joined: 29 Feb 2004
Posts: 182

PostPosted: Sun Feb 11, 2007 11:40 am    Post subject: Reply with quote

Code:
cinlokal cin0 # /etc/init.d/alsasound restart
 * Caching service dependencies ...                                                             [ ok ]
 * WARNING:  you are stopping a boot service.
 * Storing ALSA Mixer Levels ...                                                                [ ok ]
 * Unloading ALSA ...                                                                           [ ok ]
 * Unloading ALSA modules ...                                                                   [ ok ]
 * Loading ALSA modules ...
 * Could not detect custom ALSA settings.  Loading all detected alsa drivers.
 *   Loading: snd_emu10k1 ...                                                                   [ ok ]
 *   Loading: snd-seq-oss ...
FATAL: Error inserting snd_seq_oss (/lib/modules/2.6.17.6/alsa-driver/acore/seq/oss/snd-seq-oss.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)                                       [ !! ]
 *   Loading: snd-pcm-oss ...
WARNING: Error inserting snd_mixer_oss (/lib/modules/2.6.17.6/alsa-driver/acore/oss/snd-mixer-oss.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
FATAL: Error inserting snd_pcm_oss (/lib/modules/2.6.17.6/alsa-driver/acore/oss/snd-pcm-oss.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)                                           [ !! ]
 *   Loading: snd-mixer-oss ...
FATAL: Error inserting snd_mixer_oss (/lib/modules/2.6.17.6/alsa-driver/acore/oss/snd-mixer-oss.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)                                       [ !! ]
 *   Loading: snd-emu10k1-synth ...                                                             [ ok ]
 *   Loading: snd-seq-midi ...                                                                  [ ok ]
 * Restoring Mixer Levels ...
Error: unable to connect ld10k1
Failed /usr/bin/lo10k1 -s                                                                       [ ok ]

Code:
cinlokal cin0 # uname -a
Linux cinlokal 2.6.17.6 #1 PREEMPT Sun Aug 27 16:00:12 CEST 2006 i686 AMD Athlon(tm) XP 1700+ AuthenticAMD GNU/Linux

Code:
[ebuild   R   ] media-sound/alsa-driver-1.0.14_rc1 
[ebuild   R   ] media-sound/alsa-headers-1.0.14_rc1 
[ebuild   R   ] media-sound/alsa-tools-1.0.14_rc1 


mi coś nie chodzi, nie mam alsy-9999, bo jak pisałeś wyżej, jest wymagana do kerneli >=2.6.19, ja mam .17
jakiś pomysł?
Back to top
View user's profile Send private message
Piecia
Guru
Guru


Joined: 12 Nov 2004
Posts: 447
Location: znienacka

PostPosted: Sun Feb 11, 2007 11:52 am    Post subject: Reply with quote

Nie wiem dlaczego ciągle nie mogę odmaskować pakietu alsa-driver. Zamaskowany przez package.mask i missing keywords - dopisałem w package.unmask =alsa-driver-9999 i package.keywords =alsa-driver-9999 -* ale dalej dostaję, że
Code:
emerge =media-sound/alsa-driver-9999
Calculating dependencies -
!!! All ebuilds that could satisfy "=media-sound/alsa-driver-9999" have been masked.
!!! One of the following masked packages is required to complete your request:
- media-sound/alsa-driver-9999 (masked by: missing keyword)
# Diego Pettenò <flameeyes@gentoo.org> (25 Jan 2007)
# Live Mercurial versions of ALSA packages.
# These are needed for the people wanting to try newer kernel versions
# when the support is broken in-kernel.
# Please note that you need >=sys-apps/portage-2.1.2-r3 to be able to actually
# use these versions by adding "**" for them in package.keywords.

Czyżbym potrzebował innego portage? (poniekąd mam wersję 2.1.2-r9)
Zazwyczaj przy missing keywords wystarczało -*, aczkolwiek próbowałem też **.
Back to top
View user's profile Send private message
Belliash
Advocate
Advocate


Joined: 24 Nov 2004
Posts: 2397
Location: Legnica, Poland

PostPosted: Sun Feb 11, 2007 11:53 am    Post subject: Reply with quote

jesli alsa z kernela to powinna dzialac.
jesli z alsa-driver to musisz ja przekompilowac...

Mozliwe tez ze zmieniles konfig kernela...
Najbezpieczniej byloby przekompilowac kernela, zainstalowac, go, jego moduly i wtedy przekompilowac wszystkie moduly zewnetrzne...



do /etc/portage/package.keywords wpisz:

media-sound/alsa-headers **
media-sound/alsa-driver **


powinno pomoc ;)
_________________
Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog
Back to top
View user's profile Send private message
cin0l
Apprentice
Apprentice


Joined: 29 Feb 2004
Posts: 182

PostPosted: Sun Feb 11, 2007 12:03 pm    Post subject: Reply with quote

Piecia wrote:

Czyżbym potrzebował innego portage? (poniekąd mam wersję 2.1.2-r9)
Zazwyczaj przy missing keywords wystarczało -*, aczkolwiek próbowałem też **.


ja ręcznie do ebuildów dopisałem x86 i zrobiłem od nowa digesty i poszło
Back to top
View user's profile Send private message
Belliash
Advocate
Advocate


Joined: 24 Nov 2004
Posts: 2397
Location: Legnica, Poland

PostPosted: Sun Feb 11, 2007 12:09 pm    Post subject: Reply with quote

ja mam to odmaskowane tak:

package.unmask wrote:
media-sound/alsa-driver
media-sound/alsa-headers


package.keywords wrote:
media-sound/alsa-driver **
media-sound/alsa-headers **


i dziala bez zadnego edytowania ebuildow...
IMHO łaski nie robi :D
_________________
Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog
Back to top
View user's profile Send private message
Piecia
Guru
Guru


Joined: 12 Nov 2004
Posts: 447
Location: znienacka

PostPosted: Sun Feb 11, 2007 12:37 pm    Post subject: Reply with quote

Zapomniałem o alsa-headers. Dziwne że nic o tym pakiecie nie wspominało, bywa.
Back to top
View user's profile Send private message
no4b
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 18 Jan 2004
Posts: 774
Location: Tarnów, Poland

PostPosted: Sun Feb 11, 2007 1:51 pm    Post subject: Reply with quote

Posdziłem sobie 2.6.20-git6 żeby mieć nowsze drivery alsy i działa. Załdowałem init_audigy_eq10 (mam audigy2 zs) i w alsamikserze pojawił się equalizer, który działa. Jedynym mankamentem jest to, że podbicie treble powoduje, że pojawia się szum (im wyższe ustawienie treble, tym bardziej słyszalny szum). Bez ld10k1 karta nie wydaje praktycznie żadnych (słyszalnych) szumów. Mam nadzieję, że zostanie to dopracowane.
_________________
GTK2/GNOME - The weakest link!
Back to top
View user's profile Send private message
Belliash
Advocate
Advocate


Joined: 24 Nov 2004
Posts: 2397
Location: Legnica, Poland

PostPosted: Sun Feb 11, 2007 2:12 pm    Post subject: Reply with quote

Ja z kolei nie widze roznicy w jakosci dzwieku...

Chyba ze cos jeszcze powinienem zrobic ?
_________________
Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog
Back to top
View user's profile Send private message
no4b
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 18 Jan 2004
Posts: 774
Location: Tarnów, Poland

PostPosted: Sun Feb 11, 2007 2:29 pm    Post subject: Reply with quote

Ja bym radził posłuchać, a nie patrzeć ;)
_________________
GTK2/GNOME - The weakest link!
Back to top
View user's profile Send private message
Belliash
Advocate
Advocate


Joined: 24 Nov 2004
Posts: 2397
Location: Legnica, Poland

PostPosted: Sun Feb 11, 2007 2:37 pm    Post subject: Reply with quote

Noo sluchalem i nie slysze roznicy...
_________________
Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog
Back to top
View user's profile Send private message
cin0l
Apprentice
Apprentice


Joined: 29 Feb 2004
Posts: 182

PostPosted: Sun Feb 11, 2007 2:56 pm    Post subject: Reply with quote

a tak spytam.. czy w ogóle warto jest to instalować jeśli mam sblive podłączoną pod amplituner spdifem i dopiero do amplitunera podłączone 5 głośników?
Back to top
View user's profile Send private message
Belliash
Advocate
Advocate


Joined: 24 Nov 2004
Posts: 2397
Location: Legnica, Poland

PostPosted: Sun Feb 11, 2007 3:10 pm    Post subject: Reply with quote

Noo dobra, slychac roznice :d
_________________
Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog
Back to top
View user's profile Send private message
kneczaj
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 Oct 2006
Posts: 169
Location: Zamosc

PostPosted: Sun Feb 11, 2007 7:39 pm    Post subject: Reply with quote

@v7n pogoogluj trochę, może coś znajdziesz, chciałbym powiedzieć, że projekt jest prawie na wymarciu, autor nie rozwija programu tylko przystosowuje do kolejnych wersji alsy.

@cin0l wiesz testowałem na kernelu 2.6.16 i 2.6.18, tam chodzi bez alsa-driver - na modułach z kernela, a ty korzystasz z alsa-driver tylko starszej wersji, spróbuj z zainstalować wersję 9999 na pewno pójdzie.

Ja uważam, że dźwięk jest lepszy, ale każdy ma swoje zdanie.

@no4b mam sblive więc niestety nie mogę wypowiedziedzieć się na temat tych szumów
Back to top
View user's profile Send private message
Piecia
Guru
Guru


Joined: 12 Nov 2004
Posts: 447
Location: znienacka

PostPosted: Sun Feb 11, 2007 9:23 pm    Post subject: Reply with quote

Pozostaje jeszcze kwestia głośników. Ja u siebie mam plastikowy zestaw komputerowy, eh. Raz jak poszedłem do sklepu ze sprzętem muzycznym i posłuchałem muzyki z porządnego zestawu nagłaśniającego to dosłownie łezka mi poleciała.
A swoją drogą komppilacja wywala się po "spaczowaniu":
Code:
copying file alsa-kernel/usb/usx2y/usx2yhwdeppcm.c
patching file usx2yhwdeppcm.c

  WARNING: Symbol version dump /usr/src/linux-2.6.12-morph3/Module.symvers
           is missing; modules will have no dependencies and modversions.

/var/tmp/portage/media-sound/alsa-driver-9999/work/alsa-driver/acore/sound.c: In function 'snd_open':
/var/tmp/portage/media-sound/alsa-driver-9999/work/alsa-driver/acore/sound.c:171: warning: assignment discards qualifiers from pointer target type
/var/tmp/portage/media-sound/alsa-driver-9999/work/alsa-driver/acore/sound.c:176: warning: assignment discards qualifiers from pointer target type
In file included from /var/tmp/portage/media-sound/alsa-driver-9999/work/alsa-driver/acore/sound_oss.c:7:
/var/tmp/portage/media-sound/alsa-driver-9999/work/alsa-driver/acore/../alsa-kernel/core/sound_oss.c: In function 'snd_register_oss_device':
/var/tmp/portage/media-sound/alsa-driver-9999/work/alsa-driver/acore/../alsa-kernel/core/sound_oss.c:137: warning: passing argument 1 of 'register_sound_special' discards qualifiers from pointer target type
/var/tmp/portage/media-sound/alsa-driver-9999/work/alsa-driver/acore/../alsa-kernel/core/sound_oss.c:141: warning: passing argument 1 of 'register_sound_special' discards qualifiers from pointer target type
/var/tmp/portage/media-sound/alsa-driver-9999/work/alsa-driver/acore/../alsa-kernel/core/sound_oss.c:109: warning: unused variable 'carddev'
/var/tmp/portage/media-sound/alsa-driver-9999/work/alsa-driver/acore/misc_driver.c:674:33: error: macro "create_workqueue" passed 2 arguments, but takes just 1
/var/tmp/portage/media-sound/alsa-driver-9999/work/alsa-driver/acore/misc_driver.c: In function 'snd_compat_create_workqueue2':
/var/tmp/portage/media-sound/alsa-driver-9999/work/alsa-driver/acore/misc_driver.c:674: error: 'create_workqueue' undeclared (first use in this function)
/var/tmp/portage/media-sound/alsa-driver-9999/work/alsa-driver/acore/misc_driver.c:674: error: (Each undeclared identifier is reported only once
/var/tmp/portage/media-sound/alsa-driver-9999/work/alsa-driver/acore/misc_driver.c:674: error: for each function it appears in.)
/var/tmp/portage/media-sound/alsa-driver-9999/work/alsa-driver/acore/misc_driver.c:675: warning: control reaches end of non-void function
/var/tmp/portage/media-sound/alsa-driver-9999/work/alsa-driver/acore/misc_driver.c: In function 'register_pnp_pm_callback':
/var/tmp/portage/media-sound/alsa-driver-9999/work/alsa-driver/acore/misc_driver.c:712: warning: 'pm_register' is deprecated (declared at include/linux/pm.h:106)
/var/tmp/portage/media-sound/alsa-driver-9999/work/alsa-driver/acore/misc_driver.c: In function 'unregister_pnp_pm_callback':
/var/tmp/portage/media-sound/alsa-driver-9999/work/alsa-driver/acore/misc_driver.c:731: warning: 'pm_unregister' is deprecated (declared at include/linux/pm.h:111)
make[4]: *** [/var/tmp/portage/media-sound/alsa-driver-9999/work/alsa-driver/acore/misc_driver.o] Error 1
make[3]: *** [/var/tmp/portage/media-sound/alsa-driver-9999/work/alsa-driver/acore] Error 2
make[2]: *** [_module_/var/tmp/portage/media-sound/alsa-driver-9999/work/alsa-driver] Error 2
make[1]: *** [modules] Error 2
make: *** [compile] Error 2

!!! ERROR: media-sound/alsa-driver-9999 failed.
Call stack:
  ebuild.sh, line 1614:   Called dyn_compile
  ebuild.sh, line 971:   Called qa_call 'src_compile'
  environment, line 4756:   Called src_compile
  alsa-driver-9999.ebuild, line 130:   Called die

!!! Make Failed
!!! If you need support, post the topmost build error, and the call stack if relevant.
!!! A complete build log is located at '/var/log/emerge_log/media-sound:alsa-driver-9999:20070211-212316.log'.
Back to top
View user's profile Send private message
Lord_Raven
Apprentice
Apprentice


Joined: 24 Apr 2005
Posts: 224
Location: Sosnowiec

PostPosted: Mon Feb 12, 2007 12:29 pm    Post subject: Reply with quote

Walcze z tym cudem od rana i nic :|

Wymienilem kernelowska alse na 9999, emergeuje alsa-tools i niby wszystko ok, tyle ze ten ostatni jakby nie zwracal uwagi na zmienna ALSA_TOOLS ustawiona w make.conf i instaluje sobie co chce. Myslalem ze to wina portage, ale jego downgrade nie pomogł. Czy ma ktos podobne problemy?

make.conf:
Code:
# These settings were set by the catalyst build script that automatically built this stage
# Please consult /etc/make.conf.example for a more detailed example
PORTDIR_OVERLAY="/usr/local/portage /usr/local/portage-catmur"
# /usr/local/xgl-coffee /usr/local/overlays/ebuildexchange"
DISTDIR="/mnt/data/distfiles"
CFLAGS="-march=athlon-tbird -Os -pipe -fomit-frame-pointer"
CHOST="i686-pc-linux-gnu"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"
#LDFLAGS="-Wl,-O1 -Wl,--as-needed -Wl,--enable-new-dtags -Wl,--sort-common -s"
MAKEOPTS="-j2"
ACCEPT_KEYWORDS="~x86"
USE="3dnow X apache2 alsa cairo cdr dbus dvd dvdr ftp gtk2 -gpm hal -ipv6 mmx mplayer nvidia opengl qt4 usb utf8 x86 xml"
#SYNC="rsync://rsync.europe.gentoo.org/gentoo-portage"
LINGUAS="pl"
PKGDIR="/usr/portage/packages"
FEATURES="ccache parallel-fetch"
CCACHE_SIZE="4G"
CCACHE_DIR="/var/tmp/ccache"

ALSA_CARDS="emu10k1"
ALSA_TOOLS="as10k1 ld10k1 lo10k1 qlo10k1"

PORTAGE_RSYNC_EXTRA_OPTS="--exclude-from=/etc/portage/banned_branches"
PORT_ENOTICE_DIR=/var/log/enotice/

INPUT_DEVICES="keyboard mouse"
VIDEO_CARDS="nvidia nv"

SYNC="rsync://gentoo.prz.edu.pl/gentoo-portage"
GENTOO_MIRRORS="http://gentoo.prz.edu.pl"


koncówka z emerge alsa-tools:
Code:

ecompressdir: bzip2 -9 /usr/share/man/man1
strip: i686-pc-linux-gnu-strip --strip-unneeded
   usr/bin/as10k1
   usr/bin/extract_ac3
   usr/bin/sscape_ctl
   usr/bin/usx2yloader
   usr/bin/us428control
   usr/bin/ac3dec
   usr/bin/mixartloader
   usr/bin/sbiload
   usr/bin/hdsploader
   usr/bin/vxloader
   usr/bin/cspctl
>>> Merging media-sound/alsa-tools-1.0.14_rc1 to /
--- /usr/
--- /usr/bin/
>>> /usr/bin/as10k1
>>> /usr/bin/extract_ac3
>>> /usr/bin/sscape_ctl
>>> /usr/bin/usx2yloader
>>> /usr/bin/us428control
>>> /usr/bin/ac3dec
>>> /usr/bin/mixartloader
>>> /usr/bin/sbiload
>>> /usr/bin/hdsploader
>>> /usr/bin/vxloader
>>> /usr/bin/cspctl
--- /usr/share/
--- /usr/share/man/
--- /usr/share/man/man1/
>>> /usr/share/man/man1/cspctl.1.bz2
--- /usr/share/doc/
--- /usr/share/doc/alsa-tools-1.0.14_rc1/
>>> /usr/share/doc/alsa-tools-1.0.14_rc1/README.hdsploader.bz2
>>> /usr/share/doc/alsa-tools-1.0.14_rc1/README.vxloader.bz2
>>> /usr/share/doc/alsa-tools-1.0.14_rc1/TODO.ac3dec.bz2
>>> /usr/share/doc/alsa-tools-1.0.14_rc1/README.as10k1.bz2
>>> /usr/share/doc/alsa-tools-1.0.14_rc1/README.sb16_csp.bz2
>>> /usr/share/doc/alsa-tools-1.0.14_rc1/AUTHORS.hdsploader.bz2
>>> /usr/share/doc/alsa-tools-1.0.14_rc1/README.sbiload.bz2
>>> /usr/share/doc/alsa-tools-1.0.14_rc1/README.ac3dec.bz2
>>> /usr/share/doc/alsa-tools-1.0.14_rc1/README.usx2yloader.bz2
>>> /usr/share/doc/alsa-tools-1.0.14_rc1/README.mixartloader.bz2
--- /usr/share/sounds/
--- /usr/share/sounds/opl3/
>>> /usr/share/sounds/opl3/std.sb
>>> /usr/share/sounds/opl3/drums.o3
>>> /usr/share/sounds/opl3/drums.sb
>>> /usr/share/sounds/opl3/std.o3
Back to top
View user's profile Send private message
v7n
Guru
Guru


Joined: 24 Jan 2006
Posts: 352

PostPosted: Mon Feb 12, 2007 1:43 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
 # lspci | grep Crea
00:0c.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB Audigy LS

moja karta nie jest wspierana?
Code:
# ld10k1
Error: not a EMU10K1/EMU10K2 based card

)-;
_________________
/~x86 /*-sources /oss /zsh /urxvt /vim /openbox /rox /xmms /Opera
Back to top
View user's profile Send private message
no4b
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 18 Jan 2004
Posts: 774
Location: Tarnów, Poland

PostPosted: Mon Feb 12, 2007 2:36 pm    Post subject: Reply with quote

LS to mocno okrojone Audigy, więc może nie mieć potrzebnych ficzerów.
_________________
GTK2/GNOME - The weakest link!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Goto page 1, 2, 3  Next
Page 1 of 3

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum