| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
Karmazyn Tux's lil' helper

Joined: 30 Oct 2005 Posts: 133 Location: Dąbrowa Górnicza [pl_PL.UTF-8]
|
Posted: Sat Feb 10, 2007 11:44 am Post subject: Brak dźwięku w odtwarzaczach filmów... |
|
|
Skompilowałem niewadno na nowo Gentoo, po dodaniu paru odtwarzaczy filmów (realplayer, kaffeine) nie wydobywa sie z nich żaden dźwięk
Pracuje na KDE + aRTS + ALSA
Mój plik make.conf:
| Code: | CFLAGS="-march=athlon-xp -O2 -pipe -fomit-frame-pointer"
CHOST="i686-pc-linux-gnu"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"
USE="ntfs fat java 3dnow pdf hal dbus nptl qt3 qt4 xorg posix threads md5sum tk dvdread gstreamer slp win32codecs quicktime dvd real glut sndfile audiofile dvdr ffmpeg kde vcd css directfb xvid vidix ogg mmx sse aac mpeg X sdl truetype xprint arts jpg png gif tiff opengl openal samba xinerama alsa jpeg esd mp3 vorbis"
VIDEO_CARDS="nvidia"
ALSA_CARDS="via82xx"
LINGUAS="pl"
MAKEOPTS="-j2"
# ACCEPT_KEYWORDS="~x86"
FEATURES="ccache sandbox"
SYNC="rsync://rsync.europe.gentoo.org/gentoo-portage" |
Cały system kompiluje bez używania jakichkolwiek pakietów "meta". Jak zawsze... Kto mi poradzi?
To samo tyczy sie Konqueror'a i Flash'a, na stronie np. YouTUBE.com nie ma dźwięków w filmikach, za to dźwięki systemowe działają bez problemu jak i odtwarza mp3 z madplay'a.
Jedyny odtwarzacz działający poprawnie to KPlayer  |
|
| Back to top |
|
 |
Yatmai Veteran

|
Posted: Sat Feb 10, 2007 12:36 pm Post subject: |
|
|
Spróbuj wywalić aRts i puścić wszystko przez alsę
Poza tym, odpalenie playerka w konsoli powinno dać nieco info o problemach  _________________ Desktop: [Ath64 X2 2GB DDR2 GF76GT] [amd64] [2.6.29-gentoo] [nVidia] [KDE 3.5.10]
Lapek: [HP nc6000] [i686] [2.6.29-ARCH] [ati-open] [KDE 3.5.10] |
|
| Back to top |
|
 |
Karmazyn Tux's lil' helper

Joined: 30 Oct 2005 Posts: 133 Location: Dąbrowa Górnicza [pl_PL.UTF-8]
|
Posted: Sat Feb 10, 2007 12:41 pm Post subject: |
|
|
Pusciłem przez konsole: realplayer
| Code: | heavenwall chobits # realplay Chobits\ 01.rmvb
|
Zero jakichkolwiek problemów z dźwiękiem, a dodatkowo w odtwarzaczu nie ma zmiany wyjścia audio na ALSA
[2,5 miesiąca później....]
nowo postawione gentoo, wszędzie jest dźwięk prawidłowo... tylko Real Player dalej szwankuje brak dźwięku i żadnych widocznych problemów spod konsoli.. |
|
| Back to top |
|
 |
|