| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
Gregorentoo n00b

Joined: 02 Oct 2006 Posts: 11 Location: Czestochowa, Poland
|
Posted: Wed Feb 07, 2007 6:44 am Post subject: [SOLVED] Emerge, Gnome - blokujące się dwa pakiety dbus |
|
|
Witam!
Jestem nowym użytkownikiem Gentoo i w ogóle Linuksa, więc proszę o wybaczenie, jeżeli pytanie jest nie na miejscu. Szukałem rozwiązania mojego problemu, ale nie znalazłem. Nie wiem, czy nie powinienem wrzucić go na Bugzille?
Otóż próbuję przejść z Gnome 2.14 na 2.16 i przy komendzie:
cały czas wyskakuje mi na samym początku listy pakietów następujący komunikat:
| Code: | Calculating dependencies... done!
[blocks B ] <sys-apps/dbus-0.91 (is blocking sys-apps/dbus-1.0.2)
|
Problem w tym, że nie mam u siebie dbus-0.91 tylko dbus-0.60-r4! W dodatku w ebuildzie też nie ma czegoś takiego!
Pytanie jest prostackie: o co chodzi i co z tym zrobić? _________________ No Windows, no cry (at least sometimes...)
LRU #441130
2.6.19-gentoo-r5, X 7.2, Gnome 2.16.2
AMD Athlon XP 1GHz, 256 MB RAM, nVidia nForce2, ATI Radeon 9550
Last edited by Gregorentoo on Wed Feb 07, 2007 11:00 am; edited 3 times in total |
|
| Back to top |
|
 |
pawels Tux's lil' helper

Joined: 17 Feb 2006 Posts: 124 Location: Poland Kościerzyna
|
Posted: Wed Feb 07, 2007 7:04 am Post subject: |
|
|
Witam nowego użytkownika
następnie
Pozdrawiam |
|
| Back to top |
|
 |
przemos Guru

|
|
| Back to top |
|
 |
pawels Tux's lil' helper

Joined: 17 Feb 2006 Posts: 124 Location: Poland Kościerzyna
|
Posted: Wed Feb 07, 2007 7:11 am Post subject: |
|
|
| przemos wrote: | | pawels wrote: | Witam nowego użytkownika
następnie
Pozdrawiam |
I oczywiscie - bez tego ani rusz. |
Rzeczywiście zapomniałem o tym. Zresztą bodajże stosowne zalecenie wyświetla na końcu emerge. |
|
| Back to top |
|
 |
Gregorentoo n00b

|
Posted: Wed Feb 07, 2007 7:12 am Post subject: |
|
|
O, mamusiu! Błyskawiczna odpowiedź! Dzięki!
Oczywiście próbowałem wywalić dbus-a , ale wtedy chce mi wyrzucić dbus-0.60, a nie dbus-0.90:
| Code: | >>> These are the packages that would be unmerged:
sys-apps/dbus
selected: 0.60-r4
protected: none
omitted: none
|
A blokuje (podobno ) dbus-0.90
Przyznaję jednak, że nie zrobiłem tego, więc spróbuję i zapodam efekt. A na razie jeszcze raz dzięki za pomoc!  _________________ No Windows, no cry (at least sometimes...)
LRU #441130
AMD Athlon XP 1GHz, 256 MB RAM, nVidia nForce2, ATI Radeon 9550 |
|
| Back to top |
|
 |
szolek Guru

|
Posted: Wed Feb 07, 2007 7:20 am Post subject: |
|
|
| Gregorentoo wrote: | A blokuje (podobno ) dbus-0.90 |
<dbus-0.90
Matematyka się kłania.  _________________ Zanim spróbujesz warto wiedzieć: to
Zapamiętaj tą stronę.
Nie zapominaj o tych radach. |
|
| Back to top |
|
 |
dziadu Apprentice

Joined: 04 May 2006 Posts: 215 Location: Bochnia/Kraków/Darmstadt
|
Posted: Wed Feb 07, 2007 7:24 am Post subject: Re: [EMERGE][GNOME] Blokujące się dwa pakiety dbus |
|
|
| Code: | Calculating dependencies... done!
[blocks B ] <sys-apps/dbus-0.91 (is blocking sys-apps/dbus-1.0.2)
|
| Gregorentoo wrote: | | Oczywiście próbowałem wywalić dbus-a , ale wtedy chce mi wyrzucić dbus-0.60, a nie dbus-0.90 |
Ważny jest ten znaczek '<' przed nazwą pakietu - oznacza on ni mniej ni więcej, że pakiety w wersji mniejszej niż (w tym przypadku) dbus-0.91, czyli twój dbus-0.60 blokują nowsze wersje tego samego pakietu lub też np innego (wtedy info o tym masz tak jak powyżej w nawiasie). Czasem może też by znaczek '<=' co każdy po kursie matematyki w szkole podstawowej powinien już zrozumieć .
..:: edit
ups.. Szolek mnie uprzedził  |
|
| Back to top |
|
 |
Gregorentoo n00b

|
Posted: Wed Feb 07, 2007 7:48 am Post subject: Re: [EMERGE][GNOME] Blokujące się dwa pakiety dbus |
|
|
| dziadu wrote: | Ważny jest ten znaczek '<' przed nazwą pakietu - oznacza on ni mniej ni więcej, że pakiety w wersji mniejszej niż (w tym przypadku) dbus-0.91, czyli twój dbus-0.60 blokują nowsze wersje tego samego pakietu lub też np innego (wtedy info o tym masz tak jak powyżej w nawiasie). Czasem może też by znaczek '<=' co każdy po kursie matematyki w szkole podstawowej powinien już zrozumieć . |
Tego nie wiedziałem, a mam juz za sobą dość dużo lektury... No, ale widać że teoria nie => od praktyki
Gdybym to wiedział, nie zastanawiałbym się tyle nad wywaleniem starej wersji. Dzięki!
BTW pawels : Witóm swoijńca z Koscerzne! Kaszebi są wszadze...
SKLEJONE:
Zrobiłem tak, jak poradzono powyżej i faktycznie, bez problemów wyemergowałem dbus-0.60 i zainstalowałem dbus-0.90. Dziękuję!
od raku: aby dodać coś do ostatniej wypowiedzi, używaj przycisku ZMIEŃ _________________ No Windows, no cry (at least sometimes...)
LRU #441130
AMD Athlon XP 1GHz, 256 MB RAM, nVidia nForce2, ATI Radeon 9550 |
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|