| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
Marcin n00b

|
Posted: Thu Feb 01, 2007 8:22 pm Post subject: [SOLVED] Problem po emerge -uD world |
|
|
Po aktualizacji Gentoo:
system nie działa prawidłowo. Internet nie działa, podczas startu systemu występują błędy i nie można wyłączyć systemu (wyłączanie zatrzymuje się w pewnym momencie). Nie wiem co robić, proszę o pomoc.
Last edited by Marcin on Sat Feb 24, 2007 2:04 pm; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
dziadu Guru

Joined: 04 May 2006 Posts: 423 Location: Kraków/Darmstadt/Munich
|
Posted: Thu Feb 01, 2007 8:40 pm Post subject: |
|
|
Po pierwsze, wklej loga z /var/log/emerge.log z informacja, co ostatnio emergowałes (tylko przefiltruj to, bez zbędnych komentarzy i pakietów które na pewno nie maja nic wspólnego z netem albo innymi programami... chociaż jak nie wiesz co, to lepiej nie ruszać).
Podaj jakieś logi z uruchamiania z /var/log (dmesg, message), coś co może zawierać informację o błędach.
Cokolwiek, co może jakkolwiek naprowadzić na przyczynę.
I na przyszłość przeczytaj swoje pytanie przed kliknięciem w przycisk Wyślij i postaw się na miejscu osoby, która to czyta. Czy ty byś ze swojego pytania cokolwiek sensownego wywnioskował? Bo zdecydowana większość forumowiczów nic. A potem psioczą na autorów lub po prostu olewają te tematy. |
|
| Back to top |
|
 |
wodzik l33t

|
Posted: Thu Feb 01, 2007 8:42 pm Post subject: |
|
|
a etc-update zrobiles? _________________ :() { :|: & };: <- nie próbuj wpisywać tego w konsoli |
|
| Back to top |
|
 |
Marcin n00b

|
Posted: Thu Feb 01, 2007 9:38 pm Post subject: |
|
|
| Zaktualizowałem pliki etc-update i zmieniłem i podmieniłem starsze wersje. Po edycji kilku plików konfiguracyjnych system działa. Czy jest jakiś sposób aby system zapisał do pliku to co wyświetla przy włączniu i wyłączaniu? |
|
| Back to top |
|
 |
Crenshaw Guru

|
Posted: Fri Feb 02, 2007 12:46 am Post subject: |
|
|
| To moze jeszcze revdep-rebuild zapusc? |
|
| Back to top |
|
 |
argasek Bodhisattva

Joined: 06 May 2004 Posts: 1120 Location: Sol [0,0], Poland, Kraków
|
Posted: Wed Feb 07, 2007 3:05 pm Post subject: |
|
|
| Marcin wrote: | | Zaktualizowałem pliki etc-update i zmieniłem i podmieniłem starsze wersje. Po edycji kilku plików konfiguracyjnych system działa. Czy jest jakiś sposób aby system zapisał do pliku to co wyświetla przy włączniu i wyłączaniu? |
1. SOLVED? To dodaj [SOLVED].
2. Jeden wątek -- jedno pytanie. _________________ RLU #137109 | BYKOM STOP! | Chcesz do mnie napisać? | jog
"Mam plany gotowe i wszystko, no i wiesz, idę do tego, no, mebloroba..." (Raaf)  |
|
| Back to top |
|
 |
|