| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
koper n00b

|
Posted: Wed Jan 24, 2007 3:38 pm Post subject: Tabela zamiennikow programow z win -> linux |
|
|
Witam !
Kiedys powstała taka oto lista: http://www.rwo.pl/zamienniki.html#11
Ale ostatni update rok 2003, co myslicie panowie o stworzeniu takiej nowej listy ? Albo moze ja jestem w bledzie i taka lista istnieje ?
Jezeli natomiast nie to wspolnie napewno stworzylibysmy duzo zamiennikow i szybko, przyda sie nie jednemu poczatkujacemu linux fanowi, jaki ludziom dluzej siedzacym w tym systemie
Pozdrawiam
Koper |
|
| Back to top |
|
 |
cielak n00b

|
Posted: Wed Jan 24, 2007 4:24 pm Post subject: |
|
|
| niezły pomysł, jestem za... tylko niech dotrwam do końca sesji to pomogę |
|
| Back to top |
|
 |
Kurt Steiner Moderator

Joined: 01 Apr 2005 Posts: 1051 Location: Ostroleka, Polska
|
Posted: Wed Jan 24, 2007 5:04 pm Post subject: |
|
|
Tu jest stronka o podobnej tematyce - open-source'owe zamienniki programów komercyjnych (linux, windows, mac os x, etc). _________________ Proszę, pamiętaj o regulaminie, a jeśli zauważysz, że został on złamany, zgłoś to.
LRU:431698 |
|
| Back to top |
|
 |
Raku Bodhisattva

|
Posted: Wed Jan 24, 2007 6:09 pm Post subject: Re: Tabela zamiennikow programow z win -> linux |
|
|
| koper wrote: | przyda sie nie jednemu poczatkujacemu linux fanowi, jaki ludziom dluzej siedzacym w tym systemie  |
... raczej tylko początkującym. Bo osobom dłużej korzystającym z linuksa nazwy windowsowych programów dużo nie mówią... _________________ raku
Powered by Archlinux  |
|
| Back to top |
|
 |
Yatmai Veteran

|
Posted: Wed Jan 24, 2007 7:55 pm Post subject: Re: Tabela zamiennikow programow z win -> linux |
|
|
| Raku wrote: | | Bo osobom dłużej korzystającym z linuksa nazwy windowsowych programów dużo nie mówią... |
nie ma jak przejście z jednej skrajności w drugą niemniej nawet zaawansowanym się przyda... czemu ? bo przychodzą do takiego l33t'a n00b'y i pytają o odpowiednik X na lin, to ich sie odeśle, niech sobie przejrzą  _________________ Desktop: [Ath64 X2 2GB DDR2 GF76GT] [amd64] [2.6.29-gentoo] [nVidia] [KDE 3.5.10]
Lapek: [HP nc6000] [i686] [2.6.29-ARCH] [ati-open] [KDE 3.5.10] |
|
| Back to top |
|
 |
koper n00b

|
Posted: Wed Jan 24, 2007 8:15 pm Post subject: |
|
|
No dobrze, ale warto zajac sie taka lista ? Moim zdaniem tak.
Koper |
|
| Back to top |
|
 |
Raku Bodhisattva

|
Posted: Wed Jan 24, 2007 9:04 pm Post subject: Re: Tabela zamiennikow programow z win -> linux |
|
|
| Art.root wrote: | nie ma jak przejście z jednej skrajności w drugą  |
dlaczego od razu skrajność?
Naprawdę nie kojarzę programów pod windowsa i wolałbym listę odpowiedników, ale w drugą stronę (linux->windows). _________________ raku
Powered by Archlinux  |
|
| Back to top |
|
 |
koper n00b

|
Posted: Wed Jan 24, 2007 10:31 pm Post subject: Re: Tabela zamiennikow programow z win -> linux |
|
|
| Raku wrote: | | Art.root wrote: | nie ma jak przejście z jednej skrajności w drugą  |
Naprawdę nie kojarzę programów pod windowsa i wolałbym listę odpowiedników, ale w drugą stronę (linux->windows). |
Taka lista rowniez umozliwila by Ci zamiane w druga strone, przeciez to nieproblem
Pozdrawiam
Koper |
|
| Back to top |
|
 |
Yatmai Veteran

|
Posted: Wed Jan 24, 2007 10:41 pm Post subject: Re: Tabela zamiennikow programow z win -> linux |
|
|
| Raku wrote: | | Art.root wrote: | nie ma jak przejście z jednej skrajności w drugą  |
Naprawdę nie kojarzę programów pod windowsa i wolałbym listę odpowiedników, ale w drugą stronę (linux->windows). |
No może niekoniecznie skrajność, ot takie przejście na drugą stronę lustra względem chwil gdy zaczynało się z linuksem i praktycznie nie wiedziało się co od czego  _________________ Desktop: [Ath64 X2 2GB DDR2 GF76GT] [amd64] [2.6.29-gentoo] [nVidia] [KDE 3.5.10]
Lapek: [HP nc6000] [i686] [2.6.29-ARCH] [ati-open] [KDE 3.5.10] |
|
| Back to top |
|
 |
BeteNoire Veteran

|
Posted: Thu Jan 25, 2007 9:02 am Post subject: |
|
|
Jestem za updatem strony zamienników. Sam zaczynałem od takiej tabeli i była mi bardzo pomocna - wszystko przejrzyście w jednym miejscu. _________________ powered by power plant |
|
| Back to top |
|
 |
pancurski Guru

|
Posted: Thu Jan 25, 2007 9:15 am Post subject: |
|
|
| Też jestem ZA. Jak możemy to zrobić? Może ktoś z forum będzie koordynował, a po stworzeniu zrobimy update. |
|
| Back to top |
|
 |
Gabrys Veteran

|
Posted: Thu Jan 25, 2007 10:12 am Post subject: Re: Tabela zamiennikow programow z win -> linux |
|
|
To mógłbym jeszcze poprzeć. Jeszcze proponuję zrobienie bazy programów pod Windowsa, bo szukanie takich jest cholernie trudne. Na szczęście nie muszę zbyt często korzystać, więc mnie głowa nie boli . _________________ Sabayon Professional 1.1 (czyli zdradziłem oryginalne Gentoo)
@ Dell Inspiron 8600 (nVidia, Realtek, Pentium M) |
|
| Back to top |
|
 |
Belliash Advocate

|
|
| Back to top |
|
 |
Gabrys Veteran

|
Posted: Thu Jan 25, 2007 2:02 pm Post subject: |
|
|
Jak komuś chce się czymś takim zająć, to proponuję wybrać się na stronę wikidot.com, założyć tam serwis wiki (oczywiście za darmo). Dać wszystkim prawo edycji i zapodać linkiem na forum. Kto będzie chciał, to dopisze.
PS. Wikidota robi Torunianin i użytkownik Gentoo, dlatego go wspieram . A poza tym, to świetny serwis. _________________ Sabayon Professional 1.1 (czyli zdradziłem oryginalne Gentoo)
@ Dell Inspiron 8600 (nVidia, Realtek, Pentium M) |
|
| Back to top |
|
 |
koper n00b

|
Posted: Thu Jan 25, 2007 2:43 pm Post subject: |
|
|
Ja sie tym zajme, napisze jakis prosciutki skrypt PHP na pocztek w celu stworzenia danych i umieszcze na swoim serverze, jak juz stworzymy jakas baze programow, wtedy sie to jakos rozprowadzi.
Pozdrawiam
Koper |
|
| Back to top |
|
 |
Johnny_Bit Apprentice

|
Posted: Thu Jan 25, 2007 6:21 pm Post subject: |
|
|
| mogę pomóc. jak przejde przez sesje bez pościgów... |
|
| Back to top |
|
 |
pancurski Guru

|
Posted: Thu Jan 25, 2007 8:55 pm Post subject: |
|
|
| koper wrote: | Ja sie tym zajme, napisze jakis prosciutki skrypt PHP na pocztek w celu stworzenia danych i umieszcze na swoim serverze, jak juz stworzymy jakas baze programow, wtedy sie to jakos rozprowadzi.
|
to daj znać jak juz bedziesz gotowy, moze poprosimy wtedy moderatorów o przyklejenie topica i zaczniemy tworzyć baze. |
|
| Back to top |
|
 |
koper n00b

|
Posted: Thu Jan 25, 2007 9:36 pm Post subject: |
|
|
| frondziak wrote: | | koper wrote: | Ja sie tym zajme, napisze jakis prosciutki skrypt PHP na pocztek w celu stworzenia danych i umieszcze na swoim serverze, jak juz stworzymy jakas baze programow, wtedy sie to jakos rozprowadzi.
|
to daj znać jak juz bedziesz gotowy, moze poprosimy wtedy moderatorów o przyklejenie topica i zaczniemy tworzyć baze. |
Jak sie skonczy sesja, zabiore sie do pisania  |
|
| Back to top |
|
 |
rofro Apprentice

|
Posted: Thu Jan 25, 2007 9:36 pm Post subject: |
|
|
ostatnio gościu z suna na swoim blogu tworzy taką listę
http://blogs.sun.com/richb/resource/freeware-list.html _________________ Linux #358594
gentoo bug comment 175808#c26
You either must have patience or contribute to open source. There is only one guaranteed way to have open source do what you want it to do, and that's write it yourself. |
|
| Back to top |
|
 |
pawels Tux's lil' helper

Joined: 17 Feb 2006 Posts: 124 Location: Polska Kościerzyna
|
Posted: Thu Jan 25, 2007 9:55 pm Post subject: |
|
|
ha temat jak strzał w dziesiątke
Zaczynam pisać prace magisterską na temat zastosowań open source w biznesie, zaoszczędzi mi to czasu na przeszukiwanie sieci
A co do aktualizacji to jestem jak najbardziej ZA !!! (podejrzewam że nawet część z nich będę musiał obejrzeć, przyjrzeć sie no i protestować)
Pozdrawiam |
|
| Back to top |
|
 |
Palio n00b

|
Posted: Fri Jan 26, 2007 8:26 am Post subject: |
|
|
Uwazam, ze to dobry pomysl. Chetnie sie w to wlacze.
Tez kiedys stawialem pierwsze kroki na linuxie nie znajac jakiegokolwiek oprogramowania na ten system. Zapewne wielu poczatkujacym osoba taka lista ulatwi start na linuxie. |
|
| Back to top |
|
 |
wodzik l33t

|
Posted: Fri Jan 26, 2007 12:27 pm Post subject: |
|
|
mi to najbardziej by zadowalała lista zamienniki linuks -> linuks, bo często szukam jakiegoś programu który mi najbardziej odpowiada. zazwyczaj kończy się to tak, że mam x programów do oglądania tv, kilka przeglądarek obrazków itd. zanim znajdę to co mi najbardziej odpowiada. _________________ :() { :|: & };: <- nie próbuj wpisywać tego w konsoli |
|
| Back to top |
|
 |
pancurski Guru

|
Posted: Sat Jan 27, 2007 10:22 am Post subject: |
|
|
apropo zamienników, myśle ze dobrym pomysłem jeśli chodzi o polskiego użytkownika byłoby uwzględnienie też softu komercyjnego. Np.
1. varicad, bricscad --> autocad
2. janosik --> płatnik
3. lefthand --> pełna ksiegowość |
|
| Back to top |
|
 |
rofro Apprentice

|
|
| Back to top |
|
 |
BeteNoire Veteran

|
Posted: Wed Jan 31, 2007 11:33 am Post subject: Re: Tabela zamiennikow programow z win -> linux |
|
|
Zna ktoś może aktualny adres wersji włoskiej lub angielskiej tej starej tabeli? _________________ powered by power plant |
|
| Back to top |
|
 |
|