| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
qubaaa Tux's lil' helper

|
Posted: Wed Jan 17, 2007 1:07 pm Post subject: [SOLVED]intel HD audio controler i głośniki 5.1 |
|
|
Mam kartę intel high definition audio controller i do tego głośniki 5.1 W używam kernelowskiego sterownika intel HD audio. Efekt? Grają 2 frontowe głośniki i subwoofer. Jakość dźwięku jest dobra, ale brakuje im kopa. Chciałbym uruchomić środkowy głośnik i 2 głośniki surround, które milczą. Zmiana ustawien w alsamixer nie pomaga. Jeśli chodzi o prawidłowe podłączenie, to tutaj raczej wszystko jest ok, gdyz na windowsie grają tak jak powinny.
Last edited by qubaaa on Fri Jan 19, 2007 3:44 pm; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
timor Guru

|
Posted: Thu Jan 18, 2007 5:41 pm Post subject: Re: intel HD audio controler i głośniki 5.1 |
|
|
| qubaaa wrote: | | ... W używam kernelowskiego sterownika intel HD audio... | Wydaje mi się, że powienieneś zacząć od zemergowania alsy z portów. A potem poszukać w alsa wiki. |
|
| Back to top |
|
 |
rapidus n00b

|
Posted: Fri Jan 19, 2007 11:38 am Post subject: |
|
|
Witam!
Proponuje ściągnąć graficzną nakładke na alse i odblokowac pozostale głośniki (odhaczyć ptaszki przy mute np alsa gnome - wzaleznosci jakiego srodowiska uzywasz) . Ja sobie tak poradzilem (miałem taki sam problem czyli dzialaly 2glosniki z 5 +sub)pewnie mozna inaczej - bardziej po gentoowosku , ale tak u mnie zadzialolo, poza tym trzeba zmienic liczbe kanałów na 6.
Pozdro |
|
| Back to top |
|
 |
qubaaa Tux's lil' helper

|
Posted: Fri Jan 19, 2007 3:31 pm Post subject: |
|
|
| tyle, że nie ma chyba czeghos takiego jak kde-mixer. Chyba ze znajde to pod inna nazwa? Zobacze jeszcze sam ;-] |
|
| Back to top |
|
 |
timor Guru

|
Posted: Fri Jan 19, 2007 3:33 pm Post subject: |
|
|
| qubaaa wrote: | | tyle, że nie ma chyba czeghos takiego jak kde-mixer. Chyba ze znajde to pod inna nazwa? Zobacze jeszcze sam ;-] | Rzeczywiście nie ma. Ale jest KMix  _________________ Nie lubię chomików.... budzą we mnie agresję... |
|
| Back to top |
|
 |
milu Bodhisattva

Joined: 03 May 2004 Posts: 1122 Location: Poland, Konstancin-Jeziorna
|
Posted: Fri Jan 19, 2007 3:36 pm Post subject: |
|
|
| qubaaa wrote: | | tyle, że nie ma chyba czeghos takiego jak kde-mixer. Chyba ze znajde to pod inna nazwa? Zobacze jeszcze sam ;-] |
bo jest kde-base/kmix _________________ Pozdrawiam,
Milu
------------------------------------
Registered Linux User: #246079
Zanim zadasz pytanie przeczytaj to dokładnie!! |
|
| Back to top |
|
 |
qubaaa Tux's lil' helper

|
Posted: Fri Jan 19, 2007 3:44 pm Post subject: |
|
|
| no dzieki, nawet jeszcze na 6 kanałow nie zmieniłem, a juz dziala w pełni. ;-] |
|
| Back to top |
|
 |
|