Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Gnome? Gnome!
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Belliash
Advocate
Advocate

PostPosted: Tue Nov 28, 2006 5:55 pm    Post subject: Gnome? Gnome! Reply with quote

Witam....

Jestem uzytkownikiem KDE i mam kilka pytan skierowanych do szczesliwych posiadaczy gnoma ;)

1) Mianowicie, Gnome kojarzy mi sie z dwoma paskami, jeden na gorze, 2 na dole, a chcialbym cos takiego jak w KDE, tzn 1 pasek na dole z zegarem, trayem, list uruchomionych aplikacji, quick launchem i przyciskiem menu. Jest takie cos mozliwe?

2) Czy zaznaczanie na pulpicie i w okach (np. nautilus) jest "rubberband"? Tzn chodzi o cos takiego jak w Viscie, czy XPku, ze nie jest to samo obramowanie, tylko taki wypelniony w srodku kolorem (semi-transparent)

3) Uzywalbym wtedy oczywiscie Kadu ;) Czy Kadu wygladaloby tak jak aplikacje GTK, oraz caly Gnome? Chodzi mi o style przyciskow, paskowp rzewijania, ... Chcialbym, aby to wszystko wygladalo tak samo ;)

4) Odnosnie pyt 3, jak w tym wszystkim odnalazlyby sie Acrobat Reader i Skype? Sa one rozpowszechniane w wersji binarnej, 32-bit... Ja uzywalbym systemu 64-bit... Jak by one wygladaly?
View user's profile Send private message
tomekb
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Tue Nov 28, 2006 6:19 pm    Post subject: Reply with quote

1. jasne, że się da, poprzenoś z góry na dól, albo od razy wywal górny i pododawaj co chcesz do dolnego. Ja bym CI jednak to odradził, 2 panele to o wiele wygodniejsze rozwiązania, a zmienić można każde przyzwyczajenie, to tylko kwestia czasu, ale jak tam wolisz
2. tak? :]
3. nie, tu jest problem, najlepiej pozostawić kdelibs, doinstalować jakiś w miarę integrujący się styl dla qt, albo jak nie potrzebujesz tych błyskotek z kadu, zmienić klienta na innego, aplikacje napisane pod qt w gnomie to ogromny minus niestety...
3. nie mam pojęcia :)

nowy użytkownik gnomika? :D
Back to top
Belliash
Advocate
Advocate

PostPosted: Tue Nov 28, 2006 6:23 pm    Post subject: Reply with quote

nie, poki co zastanawiam sie nad migracja ;)
tomekb
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Tue Nov 28, 2006 6:28 pm    Post subject: Reply with quote

uwierz mi, że Cie to będzie duuużo kosztować (ofkoz wysiłku), ja w 2 stronę na kde z 4 razy migrowałem i dałem sobie w końcu spokój, no ale popróbować można :wink:
Back to top
Belliash
Advocate
Advocate

PostPosted: Tue Nov 28, 2006 6:30 pm    Post subject: Reply with quote

jak tak wspominam czasy RedHata, to nawet fajnie mi sie na Gnome pracowalo, .. ale to byl Gnome 1 (pierwsza oficjalna wersja Gnome'a).. RedHat 5.0 Hedwig bodajże to byl, ...

..::Milu Edit: ort!
tomekb
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Tue Nov 28, 2006 6:36 pm    Post subject: Reply with quote

gnome 1? obawiam się, że istnieje jednak spora różnica, podkreślam, że mówie obawiam się, bo nigdy na 1 nie siedziałem, z gnome jestem od jakoś 2.4 wersji mniej lub bardziej związane

PS. Achhhh, muszę to napisać: dzięki wszystkim tym, którzy się przyczynili do polskiego otw, wreszcie można pisać głupoty bez konsekwencji ;)
Back to top
Belliash
Advocate
Advocate

PostPosted: Tue Nov 28, 2006 6:38 pm    Post subject: Reply with quote

a pozniej zebralo mi sie na KDE i tak juz zostalo jakos ;)
I jednego czego mi brakuje w KDE to stylu, ktory jest dla GTK :(
Insenic
Guru
Guru

PostPosted: Tue Nov 28, 2006 9:14 pm    Post subject: Reply with quote

Gnome jest bardzo proste i przejrzyste. Ze swoje strony polecam. Co do Twoich pytań to:

1. Tak, jest to możliwe, ale jak wcześniej było powiedziane, mniej wygodne.
2. Tak. Cienka nie przeźroczysta obwódka, a w środku niej wypełnienie z półprzeźroczystością ;)
3. Jest taka możliwość, jak dobierzesz styl QT bardzo podobny do stylu GTK2. Niestety wiele takich nie ma. Nie ma także czegoś w stylu gtk-engines-qt, dla styli QT (a szkoda).
4. Dla Skype niestety nie, ale dla Acrobat Readera jest zamiennik. Dość dobry Evince. Może nie jest tak bardzo rozwinięty, ale w zupełności wystarcza.

Jeszcze raz zachęcam do spróbowania Gnome ;)
wodzik
l33t
l33t

PostPosted: Wed Nov 29, 2006 8:13 am    Post subject: Reply with quote

w 4 chodzi chyba o to jak wyglądają/pasują. Ja powiem tylko, że Acrobat Reader wygląda jak gnomowa aplikacja (w końcu na gtk). Jednak jak przdmowca polecam evidence. jak dla mnie jest mniej ociężały i starcza w 100% pdfów z jakimi mam do czynienia. A z Skype to dokładnie to samo co z kadu, bo tez jest na qt. A w ogóle kadu ma jakiś tam zamiennik. wango czy jakos tak, ale nie mam pojecia czy da sie tym robić połączenia skype/wango.

-----------------EDIT---------------
w sumie to podczepie się do tematu. Bo chciał bym zrobić żeby paski gnoma bylu przezroczyste. ale okienka na dolnej belce są normalne, co jakoś brzydko wygląda. w kde już nie ma tego problemu.
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW All times are GMT
Page 1 of 1

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum