| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
BeteNoire Veteran

|
Posted: Sun Nov 26, 2006 6:56 pm Post subject: ssh@fish@mc wolny |
|
|
Tytuł mówi wszystko o moim kolejnym problemie ale dla formy napiszę: ssh po fishu w midnight commanderze jest tragicznie wolne. O ile małe pliczki przerzuca normalnie o tyle przy kilkumegowych zwalnia do takiego transferu, że chyba prędzej byłoby mi dane wypalić na cd i pójść do kompa docelowego.
Da się coś na to poradzić? Jest jakiś trick?
MC używam na codzień do wszystkiego, więc dlaczego nie do ssh?... _________________ powered by power plant |
|
| Back to top |
|
 |
milu Bodhisattva

Joined: 03 May 2004 Posts: 1122 Location: Poland, Konstancin-Jeziorna
|
Posted: Sun Nov 26, 2006 8:02 pm Post subject: |
|
|
Nie wiem z czego to dokładnie wynika ale możesz spróbować to porównać np. do sftpnięcia danego pliku. A jeśli zależy Ci bardziej na współużytkowaniu plików z innymi komputerami konkretnie via ssh to polecam spróbować sys-fs/sshfs-fuse. _________________ Pozdrawiam,
Milu
------------------------------------
Registered Linux User: #246079
Zanim zadasz pytanie przeczytaj to dokładnie!! |
|
| Back to top |
|
 |
BeteNoire Veteran

|
Posted: Mon Nov 27, 2006 10:59 am Post subject: |
|
|
Zraziłem się do sshfs-fuse kiedy musiałem twardo resetować komputer, bo zamontowany filesystem zablokował zamykanie systemu. Korzystam z NFS, ale czasem wygodniej zapodać w MC F9 -> o -> ssh_server, no i chciałbym wiedzieć dlaczego MC robi taki numer z prędkością. Wygląda to na problem MC-specific, bo już Krusader sobie ładnie radzi z transferem "po fishu". _________________ powered by power plant |
|
| Back to top |
|
 |
milu Bodhisattva

Joined: 03 May 2004 Posts: 1122 Location: Poland, Konstancin-Jeziorna
|
Posted: Mon Nov 27, 2006 11:54 am Post subject: |
|
|
Mnie się dotychczas nie zdarzyło nic takiego z fuse/sshfs ale owszem czas transferu przez mc w porównaniu np. do konquerora po fishu to tragedia. _________________ Pozdrawiam,
Milu
------------------------------------
Registered Linux User: #246079
Zanim zadasz pytanie przeczytaj to dokładnie!! |
|
| Back to top |
|
 |
Raku Bodhisattva

|
Posted: Mon Nov 27, 2006 2:54 pm Post subject: |
|
|
taki mały OT: nie używajcie w Konquerorze fisha, tylko sftp. (zamiast fish:// sftp://)
fish obsysa - naciąłem się na nim, gdy chciałem przerzucić 4GB obraz Windowsa zrobiony w Vmware. Okazuje się, że limit wielkości pliku dla fisha to 2GB. _________________ raku