| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
szolek Guru

|
Posted: Sat Nov 18, 2006 4:34 pm Post subject: Walka ze SPAM'em w sieci. |
|
|
Pod adresem www.senderbase.org można zobaczyć jak bardzo zaszczytne miejsce zajmuje nasz narodowy dostawca internetu pod względem ilości wysyłanych listów elektronicznych. Idąc dalej chciałem zobaczyć jak duży udział ma w tym sieć, którą administruję. Nie jest wesoło. Zatem przydało by się ruszyć tą sprawę.
Zakładam że każdy porządny obywatel posiada 1-2 max 5 skrzynek pocztowych. Na tej podstawie zaczołem inwigilację ruchu po smtp od użytkowników. Czyli pakiet connlimit + limit 1/min oraz cel LOG.
Przychodzi więc pora na małe statystyki czyli ile wpisów i z jakim ip źródłowym. Napisałem skrypt, który robi to w prosty ale nie w najszybszy sposób:
| Code: | #!/bin/bash
DATE=`LC_ALL="en_US" date +"%b"`
#SPAM
cat /var/log/messages | grep "SPAM:" | cut -d " " -f 7 |cut -d "=" -f 2 > /dev/shm/spam
touch /dev/shm/spam.ip
while read;
do
cat /dev/shm/spam.ip | grep -q "$REPLY\b" || echo $REPLY >> /dev/shm/spam.ip
done < /dev/shm/spam
rm -rf /var/log/spam-$DATE
while read;
do
IP=$REPLY
RES=0
while read;
do
echo $REPLY | grep -q "$IP\b" && RES=$(( $RES +1 ))
done < /dev/shm/spam
echo $RES $IP >> /var/log/spam-$DATE
done < /dev/shm/spam.ip
rm -rf /dev/shm/spam* |
Może ktoś ma lepszą propozycję? _________________ Zanim spróbujesz warto wiedzieć: to
Zapamiętaj tą stronę.
Nie zapominaj o tych radach. |
|
| Back to top |
|
 |
Raku Bodhisattva

|
Posted: Sat Nov 18, 2006 6:15 pm Post subject: |
|
|
niedawno robiłem klientowi na zlecenie coś takiego: jeśli ktoś wysyła w ciągu X czasu Y maili (nawiązuje Y połaczeń smtp), dostaje bana na smtp na okres Z sekund. Opcjonalnie z przekierowaniem przez Z sekund ruchu WWW na komunikat w stylu: "bzydalu, wysyłasz za dużo maili. Jeśli robisz to celowo, to trochę zwolnij, jeśli robisz to nieświadomie, to masz wirusa", w którym to komunikacie może być dodatkowo przycisk do odblokowania WWW.
Używałem do tego modułu ipt_recent (dostępny już standardowo w kernelu i iptables). Po szczegóły odsyłam do googli, bo nie mam pojęcia gdzie zapisałem te skrypty. _________________ raku