| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
sebas86 Guru

Joined: 01 May 2005 Posts: 502 Location: Szczecinek / Szczecin
|
Posted: Thu Nov 16, 2006 11:56 pm Post subject: [OT] LightScribe i nagrywarki DVD-RW |
|
|
Hej, z okazji, że stary napęd od roku nie nagrywa już płyt, a kilka dni temu przestał je już nawet czytać, postanowiłem zaopatrzyć się za niedługo w nowy napęd. Oczywiście w grę wchodzi nagrywarka DVD-RW, chciałbym także aby obsługiwała LightScriba gdyby kiedyś trzeba było zrobić jakąś "wizytówkę" na uczelnię albo prezent dla znajomych.
Co polecacie (z tańszych modeli) i czy używaliście tej opcji (LightScribe) pod Linuksem? Wiem, że istnieje kilka programów do obsługi tego pod pingwina ale nie wiem jak to się sprawuje w działaniu i czy wspiera wszystkie modele.  _________________ Nieważne jaka dystrybucja, ważne, że Linux! |
|
| Back to top |
|
 |
fstab n00b

|
Posted: Fri Nov 17, 2006 8:49 am Post subject: |
|
|
Obecnie z tego całego sprzedawanego u nas złomu, to tylko modele Benq się do czegoś nadają (ale nie wiem który obsługuje Lightscribe). Swojego czasu był też całkiem niezły NEC (modele 3550 i 4550; natomiast późniejsze 4571 to syf), ale już trudniej na porządny model trafić. Odradzam jakichkolwiek napedów LiteON, Toshiby (kiedyś to cud techniki), i całej reszty. Przez pewien krótki okres LG miał w miarę udane produkty, ale nie znam tych zupełnie najnowszych. _________________ AMD Sempron 3000+, Asus K8N (nFORCE3 250), 1024 MB RAM (DDR400) MicronTech, Radeon 9100 64 MB, Maxtor 6Y080P0 (80 GB ATA-133),
Gentoo 2006.0 x86_64 kernel 2.6.17, xorg 7.0-r1, WindowMaker 0.92 |
|
| Back to top |
|
 |
Raku Bodhisattva

|
Posted: Fri Nov 17, 2006 9:13 am Post subject: |
|
|
Moved from Instalacja i sprzęt to Polish OTW.
Troszkę kursował ten wątek po naszych subforach, ale myślę, że tu jest jego najlepsze miejsca  _________________ raku
Powered by Archlinux  |
|
| Back to top |
|
 |
sebas86 Guru

|
Posted: Fri Nov 17, 2006 11:49 am Post subject: |
|
|
| fstab wrote: | | Obecnie z tego całego sprzedawanego u nas złomu, to tylko modele Benq się do czegoś nadają [...] |
Tzn. chodzi o funkcjonalność, żywotność? Jak dla mnie ma się nadawać przede wszystkim do wypalania danych, bajerki przydatne na odtwarzacze DVD to opcja, no i oczywiście dobrze byłoby gdyby napęd działał dłużej niż okres gwarancji. Do tej pory miałem starą nagrywarkę LG i nie sprawiała mi problemów przez ładnych parę lat, kumple kupowali LiteOn'y i nie narzekają.
Wiem, że nie mam co się pytać w sklepie bo zazwyczaj personel pozostawia wiele do życzenia i czasami po prostu wciskają to co najsłabiej schodzi z magazynu.  _________________ Nieważne jaka dystrybucja, ważne, że Linux! |
|
| Back to top |
|
 |
ro-x Apprentice

|
Posted: Fri Nov 17, 2006 1:30 pm Post subject: |
|
|
| dwa miesiace temu kupilem samsunga z lightscribem i jak do tej pory bardzo ladnie dziala. jednak jesli mialbym cos polecac to nec'a. wujek ma firme komputerowa i mowi ze najmniej ich wraca do serwisu. |
|
| Back to top |
|
 |
fstab n00b

|
Posted: Fri Nov 17, 2006 2:38 pm Post subject: |
|
|
| Quote: | | Tzn. chodzi o funkcjonalność, żywotność? |
Dokaładnie o tym mówię. W przypadku Benq i podanych wyżej modelach Neca masz spore prawdopodobieństwo że taka nagrywarka będzie DZIAŁAĆ (i to nawet całkiem długo). W przypadku np. LiteONa już to nie jest takie pewne. Nie piszę tu o jakichś bajerach, tylko o zwykłym, codziennym nagrywaniu. Miałem już styczność z kilkudziesięcioma modelami, i z nowych nagrywarek to brałbym tylko to. Czasy znakomitych modeli, np. Teac (4/12) SCSI, Yamaha (4/4/16) to już niestety przeszłość.
BTW: Z Teaca korzystałem przez 6 lat. Nagrywa praktycznie na wszystkim (na 400 nagranych płyt zmaścił chyba 5). Musiałem z niego zrezygnować z dwóch powodów: Linuch się z nią coś nie lubi; nie obsługuje CDRW Ale ogólnie model zarąbisty.
@ro-x: z Samsungiem to jest ruletka: raz ci się trafi całkiem dobra sztuka, kiedy indziej będzie to zgaga, wywalająca co drugi krążek. Kupując taki napęd trzeba się liczyć z wtopą. Ale skoro Twoja działa, to powinna długo pochodzić  _________________ AMD Sempron 3000+, Asus K8N (nFORCE3 250), 1024 MB RAM (DDR400) MicronTech, Radeon 9100 64 MB, Maxtor 6Y080P0 (80 GB ATA-133),
|
| Back to top |
|
 |
kondzik n00b

|
Posted: Fri Nov 17, 2006 3:37 pm Post subject: |
|
|
| Od roku mam NEC DVD_RW ND-3550A i jest to naprawdę świetna nagrywareczka, polecam jeśli uda Ci się gdzieś ją dorwać. |
|
| Back to top |
|
 |
rasheed Guru

Joined: 15 Dec 2004 Posts: 466 Location: Ostrów Wielkopolski
|
Posted: Sat Nov 18, 2006 1:36 pm Post subject: |
|
|
Ja posiadam NECa ND-3540A. Nagrywa bardzo fajnie, ale - w moim przypadku przynajmniej - nie trawi płyt DVD od TDKa (błędy przy weryfikacji danych). Verbatimy nagrywa ekstra  _________________ rasheed - #gentoo.pl@IRCnet team | www.mklimek.org - BLOG - Linux, Opera, Open Source | JID / Mail: rasheed@gentoo.pl
APEL! |
|
| Back to top |
|
 |
tboloo Guru

|
Posted: Mon Nov 20, 2006 7:08 am Post subject: |
|
|
Ja mam LG HL-DT-STDVD-RAM GSA-H22L. Nagrywa fajnie, chociaż jest trochę hałaśliwa, i niestety LightScribe nie chce działać - jak odpalę Lacie LightScribe labeller to mam
| Quote: |
No drives have been detected |
 _________________ The clock is ticking, brothers and sisters, counting down to Armageddon. |
|
| Back to top |
|
 |
sebas86 Guru

|
Posted: Mon Nov 20, 2006 7:56 am Post subject: |
|
|
| tboloo wrote: | Ja mam LG HL-DT-STDVD-RAM GSA-H22L. Nagrywa fajnie, chociaż jest trochę hałaśliwa, i niestety LightScribe nie chce działać - jak odpalę Lacie LightScribe labeller to mam
| Quote: |
No drives have been detected |
 |
| Linux News - LightScribe nareszcie pod Linuksem wrote: | Aby sprawdzić, czy nagrywarka jest obsługiwana przez sterownik, należy wydać w terminalu następujące polecenie:
4L-cli enumerate | grep "Usable" |
Niestety tak to już jest, na stronie brak listy oficjalnie wspieranych produktów... Lekka parodia. Chyba sobie odpuszczę LightScribe na rzecz Label Flasha i lepszej (wg. was) nagrywarki NEC-a, skoro i tak nie będę mógł z tego prawdopodobnie skorzystać pod Linuksem.  _________________ Nieważne jaka dystrybucja, ważne, że Linux! |
|
| Back to top |
|
 |
tboloo Guru

|
Posted: Mon Nov 20, 2006 9:23 am Post subject: |
|
|
| sebas86 wrote: |
| Linux News - LightScribe nareszcie pod Linuksem wrote: | Aby sprawdzić, czy nagrywarka jest obsługiwana przez sterownik, należy wydać w terminalu następujące polecenie:
4L-cli enumerate | grep "Usable" |
|
Wiem, tylko niestety
| Code: |
abt bolek # /opt/4L/4L-cli enumerate
Using /etc/lightscribe.rc
Naruszenie ochrony pamięci
|
i nie wiem co dalej  _________________ The clock is ticking, brothers and sisters, counting down to Armageddon. |
|
| Back to top |
|
 |
fstab n00b

|
Posted: Mon Nov 20, 2006 9:47 am Post subject: |
|
|
| rasheed wrote: | Ja posiadam NECa ND-3540A. Nagrywa bardzo fajnie, ale - w moim przypadku przynajmniej - nie trawi płyt DVD od TDKa (błędy przy weryfikacji danych). Verbatimy nagrywa ekstra  |
Czyżby nie trawiła DVD-R?? To możliwe, plusowe TDK powinny lepiej współpracować. Pierwotnie NEC wspierał tylko format DVD+R, więc jakoś bardziej jest związany z tamtym standardem  _________________ AMD Sempron 3000+, Asus K8N (nFORCE3 250), 1024 MB RAM (DDR400) MicronTech, Radeon 9100 64 MB, Maxtor 6Y080P0 (80 GB ATA-133),
|
| Back to top |
|
 |
Belliash Advocate

|
Posted: Mon Nov 20, 2006 5:06 pm Post subject: |
|
|
Jedno trzeba przyznać, ... kiedyś robili lepszej jakości sprzęt.
A jeśli chodzi o LightScribe, to czy jest to potrzebne do szczescia?
Nie powiedziałbym. Według mnie to tylko zbędny bajer.
uwazam iz naped powinien przede wszystkim nagrywac na roznej jakosci krazakch tak, by inne napedy nie mialy problemu z ich pozniejszym odczytaniem. Mialem Yamahe CRW4416E, naped dziala do dzisiaj i byl rewelacyjny.
Dzis z czystym sumieniem moge kazdemu polecic Plextora (mimo iz model PX-708A 2 ray mi sie zepsul)!
Za 1 razem wymieniony na nowy, za 2 dostalem PX-755A.
Naped nigdy nie stwarzal zadnych problemow. Nagrywa na wszystkich plytach i bez nawet tych najmniejszych problemow.
Wszystkie krazki nagrane za pomoca tej nagrywarki moga byc odczytane na kazdym nawet najgorszej klasy napedzie!
Z doswiadczeni moge powiedziec iz naped ten albo dziala idealnie, albo nie dziala wcale. Co to oznacza? Spotkalem tylko 1 problem. Wrzucam plytke, czyta, czyta czyta, po czym dioda zaczyna migac na pomaranczowo. Jest to jakis niezidentyfikowany kod bledow Plextora.
Wtedy naped wynosi sie do serwisu i po 14 dniach odbiera nowy. Dlaczego? Bo Alstor (jedyny dystrybutor) nie naprawia Plextorow! Dlacego? Bo Plextor z siedziba w Belgii kazal uszkodzone napedy wymieniac na nowe. Z tego co wiem odznajomego ktory pracuje w sklepie gdzie nabylem ten naped, ... wszystkie stare modele sa wymieniane na PX-755A i w przyszlosci pewnie beda wymieniane na jeszcze nowsze...
Ale czego ocekiwac od napedu ktory dzis kosztuje 300-600zl?  _________________ Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog |
|
| Back to top |
|
 |
rasheed Guru

Joined: 15 Dec 2004 Posts: 466 Location: Ostrów Wielkopolski
|
Posted: Mon Nov 20, 2006 5:27 pm Post subject: |
|
|
| fstab wrote: | Czyżby nie trawiła DVD-R?? To możliwe, plusowe TDK powinny lepiej współpracować. Pierwotnie NEC wspierał tylko format DVD+R, więc jakoś bardziej jest związany z tamtym standardem  |
Paliłem tylko plusy. _________________ rasheed - #gentoo.pl@IRCnet team | www.mklimek.org - BLOG - Linux, Opera, Open Source | JID / Mail: rasheed@gentoo.pl
APEL! |
|
| Back to top |
|
 |
fstab n00b

|
Posted: Tue Nov 21, 2006 2:19 pm Post subject: |
|
|
| rasheed wrote: | | Paliłem tylko plusy. |
Hmm... to już jest dziwne, przez jakiś czas używałem Neca 3550 i właśnie plusy palił bez problemu, minusy mu chyba niezbyt smakowały.
Inna sprawa, że niektóre partie TDKów były po prostu syfiate. A już szczególnie wrażliwy był na to LiteON-nagrał takiego TDKa, ale żąden napęd już tych tego nie przeczytał
| Morpheouss wrote: | | Mialem Yamahe CRW4416E, naped dziala do dzisiaj i byl rewelacyjny. |
Hehe... Ten napęd to był miód-malinka, produkt praktycznie doskonały, w zasadzie najbardziej udana nagrywarka jaką dotąd wyprodukowano. Obok niej plasuje się też ta seria Teaców na SCSI (4/12, 6/12 itd.), któryś tam Plextor oraz LG (4/4/32), który okazał się chyba jedynym udanym napędem tejże firmy. _________________ AMD Sempron 3000+, Asus K8N (nFORCE3 250), 1024 MB RAM (DDR400) MicronTech, Radeon 9100 64 MB, Maxtor 6Y080P0 (80 GB ATA-133),
|
| Back to top |
|
 |
Belliash Advocate

|
Posted: Tue Nov 21, 2006 5:29 pm Post subject: |
|
|
Plextorow bylo kilka fajnych...
Dzis tez Plextor Premium jest calkiem OK...
Umozliwia nagranie na plyte 700MB do 1.2GB danych Szkoda ze Nero tego nie obsluguje i trzeb korzystac z syfiastego PlexTools
Mysle ze dzis wszystko sie psuje ale sam producent dba moim zdaniem o klientow, skoro wymienia napedy zmiast ich naprawiac i to w dodatku na nowszy model... Zwrocmy uwage na to, iz gdy reklamowalem PX-708A w spredarzy byl jeszcze PX-716 badz moze nawet PX-712...
Watpie wiec zatem, by dystrybutor nie mial takich napedow... Czemu wymienili od razu na PX-755A, gdzie jest tylko 1 model nowszy od niego (PX-760A)? A rozni sie od mojego min tym ze DVD+R pali 18x... widzial ktos gdzies w sprzedaży pyte DVD+R 18x?
..::Milu Edit: ort! _________________ Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog |
|
| Back to top |
|
 |
fstab n00b

|
Posted: Wed Nov 22, 2006 12:25 pm Post subject: |
|
|
Było kilka wartościowych modeli Plextora (nawet genialne), ale było też parę lat temu sporo gangren, które nagle się pojawiły i doprowadzały użytkowników do szewskiej pasji. Przez pewien czas Plextor nie mógł się podnieśc z dołka; teraz już wyszedł na prostą. _________________ AMD Sempron 3000+, Asus K8N (nFORCE3 250), 1024 MB RAM (DDR400) MicronTech, Radeon 9100 64 MB, Maxtor 6Y080P0 (80 GB ATA-133),
|
| Back to top |
|
 |
Belliash Advocate

|
Posted: Wed Nov 22, 2006 12:38 pm Post subject: |
|
|
Tak czy inaczej wiadome jest ze Plextor i Yamaha to byli 2 czolowi producenci wypalarek...
Yamaha oczywiscie zawsze byla o krok do przodu, ... szkoda ze zrezygnowala z produkcji napedow, .. ze nie wyprodukowali nigdy zadnej wypalarki DVD... _________________ Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog |
|
| Back to top |
|
 |
sebas86 Guru

|
Posted: Wed Nov 22, 2006 11:47 pm Post subject: |
|
|
| fstab wrote: | | ... któryś tam Plextor oraz LG (4/4/32), który okazał się chyba jedynym udanym napędem tejże firmy ... |
Trochę nowszy model (8/4/32) służył mi do tej pory (około sześciu lat). _________________ Nieważne jaka dystrybucja, ważne, że Linux! |
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|