| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
Insenic Guru

|
Posted: Sun Nov 12, 2006 10:45 pm Post subject: [SOLVED][NET] Automatyczne startowanie sieci... |
|
|
Na wstępie zaznaczam, że przeszukiwałem forum, ale nic konkretnego nie znalazłem. Byś może złych fraz używałem.
Chciałbym zrobić coś takiego by po włożeniu kabla sieciowego w gniazdo sieciówki, automatycznie podnosił się interfejs sieciowy. Przy starcie systemu tak samo, jak jest połączenie z internetem, to chciałbym by było one inicjowane, a jak nie ma to nie (bez oczekiwania na przypisanie adresu przez dhcpcd).
Czy ktoś wie jak to zrobić by po włożeniu kabla w eht0 startował dhcpcd dla tej karty i konfigurowało się połączenie z internetem? _________________ Notebook: Asus A6TC-AP015 - AMD Turion X2 | 1024 DDR | nVidia GeForce Go 7300 | 80 GB HDD
Last edited by Insenic on Mon Nov 13, 2006 12:37 am; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
Raku Bodhisattva

|
Posted: Sun Nov 12, 2006 11:05 pm Post subject: Re: [NET] Automatyczne startowanie sieci, gdy podłączymy k |
|
|
| Insenic wrote: | | Czy ktoś wie jak to zrobić by po włożeniu kabla w eht0 startował dhcpcd dla tej karty i konfigurowało się połączenie z internetem? |
poczytaj o programie ifplugd (było niedawno na forum, bo mam świadomość tego, że się powtarzam) _________________ raku
Powered by Archlinux  |
|
| Back to top |
|
 |
msch Guru

|
Posted: Sun Nov 12, 2006 11:21 pm Post subject: |
|
|
jest tez netplugd, ale czym sie rozni od ifplugd - nie wiem  |
|
| Back to top |
|
 |
Insenic Guru

|
Posted: Mon Nov 13, 2006 12:38 am Post subject: |
|
|
A pomyśleć, że pół dnia szukałem. Dzięki za naprowadzenie mnie na właściwy kierunek szukania. Użyłem ifplugd (gwoli ścisłości).
PS. Da się tak samo zrobić z interfejsem wifi? _________________ Notebook: Asus A6TC-AP015 - AMD Turion X2 | 1024 DDR | nVidia GeForce Go 7300 | 80 GB HDD |
|
| Back to top |
|
 |
Raku Bodhisattva

|
Posted: Mon Nov 13, 2006 5:29 am Post subject: |
|
|
| Insenic wrote: | | PS. Da się tak samo zrobić z interfejsem wifi? |
jak używałem gentoo na laptopie, miałem zarówno zwykłą kartę, jak i tą WiFi, skonfigurowane pod ifplugd. Do karty WiFi mam taki przełącznik ON/OFF i nawet to działało (nie zawsze prawidłowo, ale zwykle było OK) _________________ raku