Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
no gl2 video output with mplayer, forget a flag? [SOLVED]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia
View previous topic :: View next topic  
Author Message
pep_gentoo
n00b
n00b


Joined: 18 Oct 2006
Posts: 32

PostPosted: Tue Oct 24, 2006 10:27 pm    Post subject: no gl2 video output with mplayer, forget a flag? [SOLVED] Reply with quote

Hi gentooists!

I'm on a nocona platform with ati xpress200 with ati-drivers 8.last :)
I've compiled mplayer with these flags:
USE="bash-completion dri lirc dvd a52 asf flac aac dvb dvdread musepack rtc speex theora v4l2 vorbis x264 xvid bzip2 acpi fr oss -gtk alsa nptl nptlonly -qt3 dts mmx mmxext sse sse2 libcaca opengl sdl"

doing emerge -pv mplayer gives me:
[ebuild R ] media-video/mplayer-1.0_pre8 USE="aac alsa dts dvb dvd dvdread ipv6 libcaca lirc musepack opengl oss rtc sdl speex theora unicode v4l2 vorbis x264 xvid (-3dfx) (-3dnow) (-3dnowext) -X -aalib (-altivec) -arts -bidi -bindist -bl -cdparanoia -cpudetection -custom-cflags -debug -dga -directfb -doc -dv -encode -esd -fbcon -ggi -gif -gtk -i8x0 -jack -joystick -jpeg -live -livecd -lzo -mad -matrox (-mmx) (-mmxext) -nas -nvidia -openal -png (-real) -samba (-sse) (-sse2) (-svga) -tga -truetype -v4l (-win32codecs) -xanim -xinerama (-xmms) -xv -xvmc" LINGUAS="fr -bg -cs -da -de -el -en -es -hu -ja -ko -mk -nl -no -pl -pt_BR -ro -ru -sk -tr -uk -zh_CN -zh_TW"

and mplayer -vo help gives:

MPlayer 1.0pre8-4.1.1 (C) 2000-2006 MPlayer Team
CPU: Intel(R) Celeron(R) CPU 2.53GHz (Family: 15, Model: 4, Stepping: 9)
CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNow2: 0 SSE: 1 SSE2: 1
Compilé pour CPU x86 avec les extensions: MMX MMX2 3DNow 3DNowEx SSE SSE2


Pilotes de sortie vidéo disponibles:
sdl SDL YUV/RGB/BGR renderer (SDL v1.1.7+ only!)
caca libcaca
cvidix console VIDIX
null Null video output
mpegpes Mpeg-PES to DVB card
yuv4mpeg yuv4mpeg output for mjpegtools
pnm PPM/PGM/PGMYUV file
md5sum md5sum of each frame

93 codecs audio & 211 codecs vidéo

gl2 video driver is not there... any idea?

By the way why (-mmx) (-mmxext) (-sse) (-sse2) are not set as +mmx +mmxext etc... ? does parenthesis says that these options are explicit by nocona platform as
MPlayer 1.0pre8-4.1.1 (C) 2000-2006 MPlayer Team
CPU: Intel(R) Celeron(R) CPU 2.53GHz (Family: 15, Model: 4, Stepping: 9)
CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNow2: 0 SSE: 1 SSE2: 1
Compilé pour CPU x86 avec les extensions: MMX MMX2 3DNow 3DNowEx SSE SSE2
seems to says that's all extensions are taken into account?

Last question, do you any magical/mystical commandline for mplayer to lower the effect of "horizontal/vertical travelling"?
because when horizontal/vertical travelling occurs image is somtimes splited awfuly on multiple portion of images (don't know if I'm clear).
Have got this problem on linux but never on windows. So i think It's a postprocessing problem no?

Thanks a lot for your help!


Last edited by pep_gentoo on Wed Oct 25, 2006 6:19 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
yngwin
Developer
Developer


Joined: 19 Dec 2002
Posts: 4394
Location: Suzhou, China

PostPosted: Wed Oct 25, 2006 12:57 pm    Post subject: Re: no gl2 video output with mplayer, forget a flag? Reply with quote

pep_gentoo wrote:
gl2 video driver is not there... any idea?

It should work with the opengl useflag. Does OpenGL work for you outside of Mplayer?

Quote:
By the way why (-mmx) (-mmxext) (-sse) (-sse2) are not set as +mmx +mmxext etc... ? does parenthesis says that these options are explicit by nocona platform

The parenthesis means they are not optional. I guess you're using an amd64 arch. The mplayer ebuild turns these flags on automatically and non-optionally on amd64 arch.

Quote:
Last question, do you any magical/mystical commandline for mplayer to lower the effect of "horizontal/vertical travelling"?
because when horizontal/vertical travelling occurs image is somtimes splited awfuly on multiple portion of images (don't know if I'm clear).

I'm not sure what you mean here. Maybe you are talking about interlacing artefacts? You can check the postprocessing options with mplayer -pphelp or read the manpage (it's huge, I know :wink: ). I would suggest using something like mplayer -vf pp=fa/fd which works well for me.
_________________
"Those who deny freedom to others deserve it not for themselves." - Abraham Lincoln
Free Culture | Defective by Design | EFF
Back to top
View user's profile Send private message
pep_gentoo
n00b
n00b


Joined: 18 Oct 2006
Posts: 32

PostPosted: Wed Oct 25, 2006 1:05 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks for your reply,
For (flags) and postprocessing, thanks a lot, I will try post processing tonight. It's effectively interlacing artefact :)
For the gl2 problem, it's very strange... my X system supports DRI (using glxinfo says Direct randering = YES).
It's like if mplayer was not compiled with opengl flag ?_?
Will retry tonight, must a be a compilation problem ... thanks again for your clarifications!
More news tomorrow...
Back to top
View user's profile Send private message
pep_gentoo
n00b
n00b


Joined: 18 Oct 2006
Posts: 32

PostPosted: Wed Oct 25, 2006 6:19 pm    Post subject: Reply with quote

Got it....
If xv flag is not activated, gl2 option do not appears...
activating xv flag + opengl flag make the gl,gl2 option appear...
Problem solved!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum