Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Portato - A Portage GUI
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page 1, 2, 3 ... 18, 19, 20  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Necoro
Veteran
Veteran


Joined: 18 Dec 2005
Posts: 1912
Location: Germany

PostPosted: Wed Sep 27, 2006 7:22 pm    Post subject: Portato - A Portage GUI Reply with quote

Looking for help

Hello folks,
I'm proud to announce you (yet another) GUI for our lovely portage-system: Portato.

The current version of this package is 0.14.1 - the package can be found here: http://necoro.eu/portato

But some more details about what it exactly is, what it is not and how it works:

Portato is planned to help the user in situations where the command line is insufficient: For example when looking for a package, or when you want to see what packages are lying around in a category ... or when you have to install a greater package with lots of dependencies and even more use-flags. In this case you normally have to call "emerge -pv <pkg>" several times and edit package.use/package.keywords at the same time and have to see, what you are gaining. This is easier to handle with a graphical ui, because we have an Emerge Queue which updates automatically and shows dependencies. And you even can update USE-Flags on a per-package-base and the queue shows the changes.

Portato is not planned to replace the command line tools. Perhaps it might add some more gentoolkit-functions (like 'equery f') in the future, but it will not have a clickable interface for make.conf. Or it will be necessairy to check the files in /etc/portage regularly, because the software can not emulate a human brain ;). And of course is the "emerge <small_package>" faster (if you have already a terminal opened) than opening Portato and do several clicks.

But what is so special about Portato? What is the difference to the other GUIs?
First a remark: To be honest, I have only tested kuroo so far - and this only for a short period of time. It may be, that some of the things I missed at that time, are fixed :)

Nevertheless, some points:

  • Portato is written in Python, which makes it more flexible than C. And it allows to directly use the Portage-API w/o having to parse output.
  • Portato does not need to have an extra database. It uses the db of portage.
  • It will not screw up you files in /etc/portage like removing you comments and structure (a point I hated about kuroo). If it has to remove a line in one of this files, it will simply comment it out, with the hint, that this line was removed by Portato. Same for adding.
  • Uses GTK as the frontend.
  • Some more things I forgot :P


At the moment (v.0.14.1) the following things do work:

  • Listing categories and the packages in them.
  • Searching for a package.
  • Listing details for packages.
  • Setting use-flags.
  • Emerge/Re-emerge/Un-emerge.
  • Emerge --oneshot
  • Interactive emerges (thus: emerges requiring user input)
  • Masking / Unmasking / Keywording package (even a whole queue)
  • Interactive searching
  • Dialog showing updatable packages
  • Do an emerge --sync
  • Do an update [--deep] [--newuse] --world
  • Ability to stop the emerge process
  • Showing the ebuild with syntax highlighting
  • Plugin system
  • Systray and Desktop Entries


And in the end:
I am happy, if some of you think, that this might be worth a try and send me some remarks, bugs or whatever :)

Thanks for reading :)
Necoro
_________________
Inter Deum Et Diabolum Semper Musica Est.


Last edited by Necoro on Tue Sep 07, 2010 2:42 pm; edited 35 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
baeksu
l33t
l33t


Joined: 26 Sep 2004
Posts: 609
Location: Seoul, Korea

PostPosted: Thu Sep 28, 2006 12:07 am    Post subject: Reply with quote

I'll certainly give it a try. Don't get discouraged by all the people who will comment on this thread saying there's no need for yet another portage gui. Choice is always good, and if doing this project gives you pleasure, go right ahead. :twisted:
_________________
Gnome:
1. A legendary being.
2. A never ending quest to make unix friendly to people who don't want unix and excruciating for those that do.
Back to top
View user's profile Send private message
Necoro
Veteran
Veteran


Joined: 18 Dec 2005
Posts: 1912
Location: Germany

PostPosted: Thu Sep 28, 2006 10:12 am    Post subject: Reply with quote

I got a bug report, that masked packages cannot be emerged (or better: Genetic/One prints an error to the console)...

I just want to emphasize: Handling masking (either by package.mask or by keyword) DOES NOT work at the moment ... but I'll open an error popup instead just ignoring it
_________________
Inter Deum Et Diabolum Semper Musica Est.
Back to top
View user's profile Send private message
Necoro
Veteran
Veteran


Joined: 18 Dec 2005
Posts: 1912
Location: Germany

PostPosted: Sat Sep 30, 2006 9:43 am    Post subject: Reply with quote

New release: 0.3.2

Changelog:

  • restructured program files
  • changed font in terminal (due to a strange behavior of 'm' in the current font)
  • added new dialog warning when we cannot emerge a masked program
  • using debug() instead of print
  • fixing small bugs

_________________
Inter Deum Et Diabolum Semper Musica Est.
Back to top
View user's profile Send private message
Necoro
Veteran
Veteran


Joined: 18 Dec 2005
Posts: 1912
Location: Germany

PostPosted: Sat Sep 30, 2006 11:34 am    Post subject: Reply with quote

To make it easier to get the ebuilds and emerge Genetic/One, i have built an overlay

It can be found under: https://svn.sf.net/svnroot/geneticone/overlay

Additionally I made it accessible by layman:

Code:
layman -o http://geneticone.sf.net/layman.xml -S && layman -o http://geneticone.sf.net/layman.xml -a geneticone


and it is done ;)

If you add "http://geneticone.sf.net/layman.xml" to the "overlays" in /etc/layman/layman.cfg you can omit the "-o ..." part above

(/edit: corrected version now 8) )
_________________
Inter Deum Et Diabolum Semper Musica Est.


Last edited by Necoro on Sat Sep 30, 2006 2:52 pm; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
masterdriverz
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 28 Mar 2006
Posts: 391
Location: Far out in the uncharted backwaters of the unfashionable end of the Western Spiral arm of the galaxy

PostPosted: Sat Sep 30, 2006 2:15 pm    Post subject: Reply with quote

Necoro_dM wrote:
Additionally I made it accessible by layman:

# layman -o http://geneticone.sf.net/layman.xml -a geneticone

and it is done ;)


Code:
chaza@Mars ~/localdesc $ sudo layman -o http://genetic.sf.net/layman.xml -a geneticone
Password:
* Overlay "hanno-xgl" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "initng" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "vmware" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "fluidportage" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "kde-stable" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "kde-experimental" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "xwing" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "ebuild-exchange" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "erazor" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "fantoo" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "portage-xgl" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "kpex-media" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "initng" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "nxsty" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "pro-audio" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "liferea_overlay" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "repodoc-overlay" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "gentoo-taiwan" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "gentoojp" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "geneticone" does not exist!
:?
Back to top
View user's profile Send private message
Necoro
Veteran
Veteran


Joined: 18 Dec 2005
Posts: 1912
Location: Germany

PostPosted: Sat Sep 30, 2006 2:28 pm    Post subject: Reply with quote

masterdriverz wrote:
chaza@Mars ~/localdesc $ sudo layman -o http://genetic.sf.net/layman.xml -a geneticone

Necoro wrote:
# layman -o http://geneticone.sf.net/layman.xml -a geneticone


it is geneticone ^^
_________________
Inter Deum Et Diabolum Semper Musica Est.
Back to top
View user's profile Send private message
masterdriverz
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 28 Mar 2006
Posts: 391
Location: Far out in the uncharted backwaters of the unfashionable end of the Western Spiral arm of the galaxy

PostPosted: Sat Sep 30, 2006 2:31 pm    Post subject: Reply with quote

Necoro_dM wrote:
masterdriverz wrote:
chaza@Mars ~/localdesc $ sudo layman -o http://genetic.sf.net/layman.xml -a geneticone


it is geneticone.sf.net/layman.xml :) ...


http://sourceforge.net/forum/forum.php?forum_id=617888 wrote:
e.g. with layman -o http://genetic.sf.net/layman.xml -a geneticone
:roll:

Code:
chaza@Mars ~ $ sudo layman -o http://geneticone.sf.net/layman.xml -a geneticone
* Overlay "hanno-xgl" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "initng" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "vmware" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "fluidportage" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "kde-stable" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "kde-experimental" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "xwing" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "ebuild-exchange" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "erazor" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "fantoo" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "portage-xgl" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "kpex-media" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "initng" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "nxsty" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "pro-audio" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "liferea_overlay" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "repodoc-overlay" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "gentoo-taiwan" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "gentoojp" is missing a "contact" attribute!
* Overlay "geneticone" does not exist!
:cry:
Back to top
View user's profile Send private message
Necoro
Veteran
Veteran


Joined: 18 Dec 2005
Posts: 1912
Location: Germany

PostPosted: Sat Sep 30, 2006 2:43 pm    Post subject: Reply with quote

Ooops ... sorry ...

For your problem: try
Code:
layman -o http://geneticone.sf.net/layman.xml -S && layman -o http://geneticone.sf.net/layman.xml -a geneticone

layman seems to need a sync before it can install -.-
Alternatively you might add "http://geneticone.sf.net/layman.xml" to /etc/layman/layman.cfg to the point "overlays" ... than you can omit the "-o ..." above and a
Code:
layman -S && layman -a geneticone
is enough
_________________
Inter Deum Et Diabolum Semper Musica Est.


Last edited by Necoro on Sat Sep 30, 2006 2:51 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
masterdriverz
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 28 Mar 2006
Posts: 391
Location: Far out in the uncharted backwaters of the unfashionable end of the Western Spiral arm of the galaxy

PostPosted: Sat Sep 30, 2006 2:50 pm    Post subject: Reply with quote

Ah, that fixed it. Thanks.
Back to top
View user's profile Send private message
Necoro
Veteran
Veteran


Joined: 18 Dec 2005
Posts: 1912
Location: Germany

PostPosted: Sun Oct 01, 2006 10:49 am    Post subject: Reply with quote

Hmmm ... why didnt anyone say anything: the unmerge did not work ... that's why i had to make a new revision:

0.3.3
- Unmerge does work now
- Lots faster, due to better portage-calls (thx @porthole for the inspiration ;) )
_________________
Inter Deum Et Diabolum Semper Musica Est.
Back to top
View user's profile Send private message
Necoro
Veteran
Veteran


Joined: 18 Dec 2005
Posts: 1912
Location: Germany

PostPosted: Mon Oct 09, 2006 9:01 pm    Post subject: Reply with quote

Ok ... after working a lil' bit on it, I can finally announce version 0.4.0

Features:
- unmasking/masking/keywording
- unmasking/keywording a queue: i.e. unmasking/keywording a package and all its dependencies (if needed)
- preference window:
* allowing to set the name to choose for package.*-files if they are dirs (incl placeholders for category and package name)
* allowing to set, wheter packages are added by version ("=cat/pkg-ver") or by package ("cat/pkg")
* switch debug messages on/off
- if the keyword is set for a testing package, the label changes from "Testing" to "(Testing)" allowing a better differentiation between testing but keyworded packages and stable packages

Hints:
- the preference window is pretty ugly atm - will change it in the future :)
- there are (of course) bugs left :) - I've seen some of them but was not able to reproduce them - please file them if you see one (either here - or better: in the bugtracking system of the sf.net-project-page: http://www.sf.net/projects/geneticone )

So far,
Necoro
_________________
Inter Deum Et Diabolum Semper Musica Est.
Back to top
View user's profile Send private message
Dun
Apprentice
Apprentice


Joined: 17 Apr 2004
Posts: 172
Location: Amsterdam (NL) / Venice (IT)

PostPosted: Tue Oct 10, 2006 12:21 am    Post subject: Reply with quote

If I could make a suggestion, I will ask to try to optimize the size of the application for resolution like 1280x800 or anything with height ~800 :) I cant resize it due to higher app's width :)
Back to top
View user's profile Send private message
masterdriverz
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 28 Mar 2006
Posts: 391
Location: Far out in the uncharted backwaters of the unfashionable end of the Western Spiral arm of the galaxy

PostPosted: Sat Oct 14, 2006 2:54 pm    Post subject: Reply with quote

Is there a reason why you keep revbumping the SVN ebuild? The whole point of it being there is so that you don't revbump it, you use snapshots for that instead.
_________________
Solutions to misc kde problems
Back to top
View user's profile Send private message
Necoro
Veteran
Veteran


Joined: 18 Dec 2005
Posts: 1912
Location: Germany

PostPosted: Sat Oct 14, 2006 3:33 pm    Post subject: Reply with quote

I revdump the ebuild if I change anything in it. Like the USE-Flag I added... And I cannot see a reason why not to do so :) - if there is a downside of this method, tell me :) - so that I might change it.
_________________
Inter Deum Et Diabolum Semper Musica Est.
Back to top
View user's profile Send private message
Necoro
Veteran
Veteran


Joined: 18 Dec 2005
Posts: 1912
Location: Germany

PostPosted: Sat Oct 14, 2006 9:43 pm    Post subject: Reply with quote

ouh ... I completely missed Dun's post ...

So here is the solution: I fixed this problem in the SVN-version :) ... the min height for all people taking <=800 is set to 600 :) (and in the current svn the app is much smaller due to a redesign ;))
_________________
Inter Deum Et Diabolum Semper Musica Est.
Back to top
View user's profile Send private message
masterdriverz
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 28 Mar 2006
Posts: 391
Location: Far out in the uncharted backwaters of the unfashionable end of the Western Spiral arm of the galaxy

PostPosted: Sun Oct 15, 2006 11:09 am    Post subject: Reply with quote

Necoro_dM wrote:
And I cannot see a reason why not to do so


It forces users to rebuild when they might not want to. Revbumping a normal ebuild is fine, as is adding a new snapshot, but live SVN ebuilds are supposed to be just that - live. If you change the ebuild, --newuse will notice. But live ebuilds should just be changed at will, they do not require bumping, ever.
_________________
Solutions to misc kde problems
Back to top
View user's profile Send private message
Necoro
Veteran
Veteran


Joined: 18 Dec 2005
Posts: 1912
Location: Germany

PostPosted: Sun Oct 15, 2006 11:23 am    Post subject: Reply with quote

OK ... *lesson learned* ... I'll fix it the next time I have to update the svn-ebuild ;)
_________________
Inter Deum Et Diabolum Semper Musica Est.
Back to top
View user's profile Send private message
masterdriverz
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 28 Mar 2006
Posts: 391
Location: Far out in the uncharted backwaters of the unfashionable end of the Western Spiral arm of the galaxy

PostPosted: Sun Oct 15, 2006 11:26 am    Post subject: Reply with quote

Necoro_dM wrote:
OK ... *lesson learned* ... I'll fix it the next time I have to update the svn-ebuild ;)


Thanks. Sorry to be anal about it, but it can be rather annoying.
_________________
Solutions to misc kde problems
Back to top
View user's profile Send private message
Necoro
Veteran
Veteran


Joined: 18 Dec 2005
Posts: 1912
Location: Germany

PostPosted: Sun Oct 15, 2006 5:39 pm    Post subject: Reply with quote

So ... short remark:

I built in "emerge --sync" and a first basic version of "emerge --update world". This basic version is not able to handle "--deep" and "--newuse" (these might follow in the next days).
Hint:
"Update world" will only display the packages to update - you have to do an extra "emerge" to get the update done.

(This feature is only available in svn, at the momen)
_________________
Inter Deum Et Diabolum Semper Musica Est.
Back to top
View user's profile Send private message
Necoro
Veteran
Veteran


Joined: 18 Dec 2005
Posts: 1912
Location: Germany

PostPosted: Sun Oct 15, 2006 10:56 pm    Post subject: Reply with quote

Me again:

I made "--deep" working, too (though it is slower than emerge). You can enable it under "Preferences" ...

And because I was not able to test it thoroughly (there aren't so many updates =P), I ask you for helping me and testing whether the update in the GUI (with and without "--deep") is bringing the same results as a "emerge --update (--deep) --pretend world" in the console :) Thank You ;)
_________________
Inter Deum Et Diabolum Semper Musica Est.
Back to top
View user's profile Send private message
Necoro
Veteran
Veteran


Joined: 18 Dec 2005
Posts: 1912
Location: Germany

PostPosted: Sat Oct 21, 2006 3:26 pm    Post subject: Reply with quote

New release: 0.4.5

New Features:
- update world and update --deep world
- emerge --sync
- allowing marking a package as "oneshot"


Additionally I'm currently looking for someone who wants to build a Qt-Frontend :) and someone with design (and gtk) abilities to redesign the current GUI in a more pleasent way, as my own design abilities are below 0 :P

So far,
Necoro
_________________
Inter Deum Et Diabolum Semper Musica Est.
Back to top
View user's profile Send private message
Necoro
Veteran
Veteran


Joined: 18 Dec 2005
Posts: 1912
Location: Germany

PostPosted: Tue Nov 07, 2006 3:02 pm    Post subject: Reply with quote

New release: 0.5.0

Features:
- rewrite of the GUI: now using Glade and being nicier ^^
- allowing "--newuse" with "update world"

And a Qt-GUI is coming perhaps, as Klaus Meier said he his willing to try writing one :)
_________________
Inter Deum Et Diabolum Semper Musica Est.
Back to top
View user's profile Send private message
drizzt
Guru
Guru


Joined: 21 Jul 2002
Posts: 428

PostPosted: Fri Nov 24, 2006 2:44 pm    Post subject: Reply with quote

Is Geneticone broken by portage ?
I used geneticone ebuild 9999 for the last couple of days, but it suddenly stopped working. I can't emerge anything. It complains about something in python/portage about missing symbols. Rebuild didn't work either this complains about:
Code:
>>> Install geneticone-9999 into /var/tmp/portage/app-portage/geneticone-9999/image/ category app-portage
/usr/portage/local/layman/geneticone/app-portage/geneticone/geneticone-9999.ebuild: line 31: cd: /var/tmp/portage/app-portage/geneticone-9999/work/geneticone-9999/geneticone: Datei oder Verzeichnis nicht gefunden
sed: kann constants.py nicht lesen: Datei oder Verzeichnis nicht gefunden

!!! ERROR: app-portage/geneticone-9999 failed.
Call stack:
  ebuild.sh, line 1568:   Called dyn_install
  ebuild.sh, line 1022:   Called src_install
  geneticone-9999.ebuild, line 50:   Called die

!!! Applying sed-commands failed.
!!! If you need support, post the topmost build error, and the call stack if relevant.

!!! This ebuild is from an overlay: '/usr/portage/local/layman/geneticone'

The errormessage "Datei oder Verzeichnis nicht gefunden" means "file or directory not found..."

I tried the 0.5.0 ebuild, but htis one also fails with complains about missing symbols....
_________________
People don't have to earn my respect. I offer my respect to them, but be careful to lose my respect...
Back to top
View user's profile Send private message
Necoro
Veteran
Veteran


Joined: 18 Dec 2005
Posts: 1912
Location: Germany

PostPosted: Fri Nov 24, 2006 3:39 pm    Post subject: Reply with quote

My fault ... (in two manners)

First I forgot to announce here, that Genetic/One is renamed to Portato. (so: please uninstall geneticone and take portato instead). Atm I am waiting for sf.net to rename the project...

Second: I changed everything in the sourcecode - and forgot to update the ebuilds -.-
_________________
Inter Deum Et Diabolum Semper Musica Est.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software All times are GMT
Goto page 1, 2, 3 ... 18, 19, 20  Next
Page 1 of 20

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum