| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
Kabraxis Apprentice

|
Posted: Wed Sep 27, 2006 1:38 am Post subject: [tworzę] oskryptowanie do zarządzania serwerem hostingowym |
|
|
Witam, za miesiąc do trzech zamierzam zacząć pisać projekt, którym jest oskryptowanie do zarządzania swoim kontem przez usera na serwerach hostingowych (z dystrybucją gentoo jak i każdą inną po zmianie konfiguracji). Bardzo podobne opcje jak w cPanelu, dodawanie/usuwanie/edytowanie domen, maili itd. itp.
Mam tylko jeden duży dylemat... w jakim języku to napisać?
perl,python........?
Być może oprę się na jakiś fragmentach kodów z:
http://vhcs.net/ |
|
| Back to top |
|
 |
argasek Bodhisattva

Joined: 06 May 2004 Posts: 1120 Location: Sol [0,0], Poland, Kraków
|
Posted: Wed Sep 27, 2006 6:57 am Post subject: |
|
|
Jeśli wydajność nie jest kwestią krytyczną (a obstawiam, że nie jest), to bez znaczenia. _________________ RLU #137109 | BYKOM STOP! | Chcesz do mnie napisać? | jog
"Mam plany gotowe i wszystko, no i wiesz, idę do tego, no, mebloroba..." (Raaf)  |
|
| Back to top |
|
 |
Kabraxis Apprentice

|
Posted: Wed Sep 27, 2006 7:07 am Post subject: |
|
|
| Ale mimo wszystko jest bardzo ważna. A akurat na chwilę obecną mam słabe rozeznanie w tych językach szczególnie jeśli chodzi o wykorzystanie sprzętu i czas wykonywania. |
|
| Back to top |
|
 |
argasek Bodhisattva

Joined: 06 May 2004 Posts: 1120 Location: Sol [0,0], Poland, Kraków
|
Posted: Wed Sep 27, 2006 7:24 am Post subject: |
|
|
| Kabraxis wrote: | | Ale mimo wszystko jest bardzo ważna. A akurat na chwilę obecną mam słabe rozeznanie w tych językach szczególnie jeśli chodzi o wykorzystanie sprzętu i czas wykonywania. |
Nie wiem czy Perl ma taką możliwość, ale Python kompiluje się do bytecode'u, więc powinien być szybszy. Nasi forumowi guru - jak jest? _________________ RLU #137109 | BYKOM STOP! | Chcesz do mnie napisać? | jog
"Mam plany gotowe i wszystko, no i wiesz, idę do tego, no, mebloroba..." (Raaf)  |
|
| Back to top |
|
 |
remik n00b

|
Posted: Wed Sep 27, 2006 9:55 am Post subject: |
|
|
Ja bym pisał w pythonie, na pewno jest szybszy od perla.
To będzie jakiś otwarty projekt (chętny do testów) czy dla kogoś? _________________ Look it... |
|
| Back to top |
|
 |
piterB n00b

|
Posted: Wed Sep 27, 2006 12:42 pm Post subject: Re: [tworzę] oskryptowanie do zarządzania serwerem hosting |
|
|
| Kabraxis wrote: | Witam, za miesiąc do trzech zamierzam zacząć pisać projekt, którym jest oskryptowanie do zarządzania swoim kontem przez usera na serwerach hostingowych (z dystrybucją gentoo jak i każdą inną po zmianie konfiguracji). Bardzo podobne opcje jak w cPanelu, dodawanie/usuwanie/edytowanie domen, maili itd. itp.
Mam tylko jeden duży dylemat... w jakim języku to napisać?
perl,python........?
Być może oprę się na jakiś fragmentach kodów z:
http://vhcs.net/ |
python + django www.djangoproject.com |
|
| Back to top |
|
 |
Riklaunim Apprentice

|
|
| Back to top |
|
 |
Lukanus n00b

|
Posted: Wed Sep 27, 2006 2:14 pm Post subject: |
|
|
Python szybszy ?? od kiedy ? W pythonie napewno będzie łatwiej, tu moge się zgodzić, ale ja bym polecał perla _________________ Sometimes you must break the rule, and start to run after the crowds ... |
|
| Back to top |
|
 |
Kabraxis Apprentice

|
Posted: Wed Sep 27, 2006 2:39 pm Post subject: |
|
|
No właśnie jeśli chodzi o tą otwartość projektu to nie wiem jak to będzie niestety... bo prawdopodobnie to w ogóle nie będzie sprzedawane tylko trafi do jednej firmy hostingowej jako autorski panel. Bo cPanel ma za dużo bugów i jest wkurzający...
A jaka jest opinia doświadczonych developerów? Jaki język?
Według mnie język powinien być wybrany ze względu na: szybkość, obciążenie, łatwość i kompatybilność. |
|
| Back to top |
|
 |
Lukanus n00b

|
Posted: Wed Sep 27, 2006 2:47 pm Post subject: |
|
|
Ja może bardzo bardzo doświadczony nie jestem , ale pomijając łatwość to polecam perla. Chyba że zależy Ci na łatwości. A tak całkiem poza wszystkim to może, zobacz sobie na ruby'ego nie pisałem w tym ale ba fajną obsługe threadów, i jest wogóle taki klasowy bardzo ;] (a nawet najbardziej jak się da ;] ) _________________ Sometimes you must break the rule, and start to run after the crowds ... |
|
| Back to top |
|
 |
Kabraxis Apprentice

|
Posted: Wed Sep 27, 2006 3:04 pm Post subject: |
|
|
Nie wiem czy dobrze kojarzę ale ruby chyba służy do stron www? Czy do skryptów lokalnych także? Sądzę, że akurat ten język się nie nada ale jeśli się mylę proszę wyprowadzić mnie z błędu 
Last edited by Kabraxis on Wed Sep 27, 2006 3:27 pm; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
psycepa Veteran

|
Posted: Wed Sep 27, 2006 3:21 pm Post subject: |
|
|
a moze Ruby ?
-----
edit:
kurcze nie doczytalem dokladnie i nie zauwazylem [b]Lukanus[b] ze juz zaproponowales sorka _________________ RLUNo. 376073
bo czytac, to trzeba ze zrozumieniem (c) by psycepa
"nigdy nie kloc sie z glupcem, najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu a potem pokona doswiadczeniem"
"Life is complex. It has its real and imaginary part."
Last edited by psycepa on Wed Sep 27, 2006 7:13 pm; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
Lukanus n00b

|
Posted: Wed Sep 27, 2006 3:48 pm Post subject: |
|
|
ale do czego to . A co do użycia to jak mówiłem nie pisałem specjalnie jakoś w tym ale z tego co wiem, niejest tylko www.
edit: hehe .. niema sprawy  _________________ Sometimes you must break the rule, and start to run after the crowds ... |
|
| Back to top |
|
 |
|