Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
booting hangs on a SunBlade2500
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on Sparc
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Tzuriel
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 01 Jun 2004
Posts: 140

PostPosted: Tue Mar 14, 2006 8:53 pm    Post subject: booting hangs on a SunBlade2500 Reply with quote

Hey all,

I've got a SunBlade 2500 that that I booted with the install-sparc64-minimal-2006.0.iso. From the boot: prompt I gave it gentoo, and it's hung at ...

Code:

Loading initial ramdisk....

bootmem_init: Scan sp_banks, init_bootmem(min[100000], bootmap[100314], max[99ff4f])
//lots of free_bootmem( ... lines here

Remapping the kernel... done.


My machine ... http://www.sun.com/desktop/workstation/sunblade2500/
Back to top
View user's profile Send private message
nl0pvm
n00b
n00b


Joined: 08 Nov 2004
Posts: 46
Location: Netherlands

PostPosted: Thu Mar 23, 2006 6:08 pm    Post subject: Reply with quote

Another option is tftpbooting it?

Have you tried older and other version install disks?
_________________
SUN E250 2 x UltrasparcII@400Mhz 512MB RAM 6 x 9GB Kernel 2.6.8 (SMP)
SUN E250 UltrasparcII@400Mhz 512MB RAM 2 x 9GB Kernel 2.6.11
SUN E250 UltrasparcII@400Mhz 1024MB RAM 2 x 9GB
SPARCstation 10 MP 2 x 390Z55@40Mhz 512MB RAM Kernel 2.4.30 4GB & 9GB
Back to top
View user's profile Send private message
Tzuriel
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 01 Jun 2004
Posts: 140

PostPosted: Fri Apr 07, 2006 4:44 pm    Post subject: Reply with quote

Does anyone know what other image or any flags I might add to the 'boot:' prompt I should try that might fix this, or anyone have gentoo on a SunBlade 2500? Currently, I just type 'gentoo' at the boot: prompt.

Any suggestions/advice much appreciated.
Back to top
View user's profile Send private message
tiketti
n00b
n00b


Joined: 29 Apr 2003
Posts: 32
Location: Finland

PostPosted: Fri Apr 07, 2006 5:13 pm    Post subject: Reply with quote

How much RAM you have installed in your SB2500? If you have over 4G RAM, it might be issue. If that is your case, try decrease amount of RAM to 4G or under and try to boot your macine again.

Another issue might be order or placement of PCI cards. I had troubles booting my SB1000 with Gentoo installation CD's when PCI framebuffer was installed on PCI slot 4 (the lowest slot) and when I moved it up to PCI slot 1, my machine booted up just fine.
_________________
Gentoo on x86, sparc, alpha, amd64, embedded
Back to top
View user's profile Send private message
gust4voz
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 09 Sep 2003
Posts: 373
Location: Buenos Aires, Argentina

PostPosted: Fri Apr 07, 2006 5:47 pm    Post subject: Reply with quote

Please try the latest experimental livecd @ http://dev.gentoo.org/~gustavoz/sparc/experimental/
Feedback is welcome (which kernel worked, none, both, whatever).
_________________
Gustavo Zacarias
Gentoo/SPARC monkey
Back to top
View user's profile Send private message
Tzuriel
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 01 Jun 2004
Posts: 140

PostPosted: Fri Apr 07, 2006 6:24 pm    Post subject: Reply with quote

I tried to boot the "2615" label and got ...

Code:

Allocated 8 megs of memory at 0x40000000 for kernel
Loaded kernel version 2.6.15
Loading initial ramdisk (840404 bytes at 0x133F802000 phys, 0x40C00000 virt) ...
    ERROR: Last Trap: Illegal Instruction

Error -256


So then I tried the 2616 label and got ...

Code:

Allocated 8 megs of memory at 0x40000000 for kernel
Loaded kernel version 2.6.16
Loading initial ramdisk (841045 bytes at 0x133F802000 phys, 0x40C00000 virt) ...
    ERROR: Last Trap: Illegal Instruction

Error -256


So ... neither. :(
Back to top
View user's profile Send private message
Tzuriel
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 01 Jun 2004
Posts: 140

PostPosted: Fri Apr 07, 2006 6:59 pm    Post subject: Reply with quote

nl0pvm wrote:
Another option is tftpbooting it?


If I understand correctly, I'll place an image on the machine where I'm running the ftp daemon and if I can't get any image to boot w/ this machine, just placing it else where won't help.
Back to top
View user's profile Send private message
Tzuriel
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 01 Jun 2004
Posts: 140

PostPosted: Fri Apr 07, 2006 7:00 pm    Post subject: Reply with quote

tiketti wrote:
How much RAM you have installed in your SB2500? If you have over 4G RAM, it might be issue. If that is your case, try decrease amount of RAM to 4G or under and try to boot your macine again.


I've got exactly 4Gb.
Back to top
View user's profile Send private message
gust4voz
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 09 Sep 2003
Posts: 373
Location: Buenos Aires, Argentina

PostPosted: Fri Apr 07, 2006 7:33 pm    Post subject: Reply with quote

The RAM limit shouldn't affect the experimental livecd.
Also, are you using the latest OBP version?
_________________
Gustavo Zacarias
Gentoo/SPARC monkey
Back to top
View user's profile Send private message
Tzuriel
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 01 Jun 2004
Posts: 140

PostPosted: Fri Apr 07, 2006 7:47 pm    Post subject: Reply with quote

gust4voz wrote:
Also, are you using the latest OBP version?


I'm using OpenBoot 4.16.4 w/ 4096Mb memory & SILO 1.4.11.
Back to top
View user's profile Send private message
gust4voz
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 09 Sep 2003
Posts: 373
Location: Buenos Aires, Argentina

PostPosted: Fri Apr 07, 2006 8:04 pm    Post subject: Reply with quote

There's a newer rev (4.17.1), you can try upgrading (be very careful with silver versus non-silver firmware), but i don't think it'll really help.
SILO 1.4.x for CDs has been pretty spotty so release media is built with 1.2.x which has the 4GB RAM issue.
The latest experimental livecd uses 1.4.11 to see if it helps, but then testing on a 2500 isn't quite the test.
You can try using asr-disable to "remove" ram on your blade 2500 and try to boot 2006.0, later you can surely re-enable the ram and use silo 1.4.11 probably without issues since they mostly/usually affect the ISO (CD) code only.
_________________
Gustavo Zacarias
Gentoo/SPARC monkey
Back to top
View user's profile Send private message
NetGeek0101
n00b
n00b


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 3

PostPosted: Tue Sep 05, 2006 3:28 pm    Post subject: Sparc Blade 1000 with same issue Reply with quote

Hello!
I have Blade 1000 and I am trying to install 2006.1. I have a bootable CD and I have same error as the first poster. I have tried both images on the latest Universal CD. I have also tried the experamental images that Gustavo asked to try. I have 1 GB of memory and 1 CPU. Any thoughts on how to get past this point?

Thanks!
Dave
Back to top
View user's profile Send private message
gust4voz
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 09 Sep 2003
Posts: 373
Location: Buenos Aires, Argentina

PostPosted: Tue Sep 05, 2006 5:49 pm    Post subject: Reply with quote

Error as in mapping kernel... OK and nothing else afterwards?
That may be because of an unsupported framebuffer...
_________________
Gustavo Zacarias
Gentoo/SPARC monkey
Back to top
View user's profile Send private message
NetGeek0101
n00b
n00b


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 3

PostPosted: Tue Sep 05, 2006 7:11 pm    Post subject: Reply with quote

Hello!
Nope, boot comes to a complete halt. I have PCI Video card with DB 15 connnectors that is my primary display (It has "Wildcat" on the top of the card). I also have a SBUS video card in the box that I am not using as a display. Is there any cmds that I can run to help?

Thanks!
Dave
Back to top
View user's profile Send private message
gust4voz
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 09 Sep 2003
Posts: 373
Location: Buenos Aires, Argentina

PostPosted: Tue Sep 05, 2006 7:59 pm    Post subject: Reply with quote

Wildcat? That's pretty much unsupported, that's 3DLabs IIRC.
SBUS? Blade 1000/1500/2500 machines don't have SBUS slots. The 1000 has UPA slots though, that probably means you have a Creator or Elite card in there, which is very likely the one the livecd is picking up. You must either use that or serial console.
_________________
Gustavo Zacarias
Gentoo/SPARC monkey
Back to top
View user's profile Send private message
NetGeek0101
n00b
n00b


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 3

PostPosted: Fri Sep 08, 2006 2:55 pm    Post subject: Reply with quote

gust4voz wrote:
Wildcat? That's pretty much unsupported, that's 3DLabs IIRC.
SBUS? Blade 1000/1500/2500 machines don't have SBUS slots. The 1000 has UPA slots though, that probably means you have a Creator or Elite card in there, which is very likely the one the livecd is picking up. You must either use that or serial console.


Right sorry got my Bus names wrong! Thanks for getting back to me quickly! Bad news is that the power supply just went on my Blade. So once it is replaced I will try to identify my video cards and find one that will work.

Thanks!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on Sparc All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum