| View previous topic :: View next topic |
| Poprawianie błędów ortograficznych przez moderatorów |
| jestem za poprawianiem ortografów |
|
81% |
[ 69 ] |
| jestem przeciwko poprawianiu ortografów |
|
7% |
[ 6 ] |
| jest mi to obojętne |
|
11% |
[ 10 ] |
|
| Total Votes : 85 |
|
| Author |
Message |
Raku Bodhisattva

|
Posted: Thu Aug 31, 2006 6:43 am Post subject: [OT] Ankieta - ortografy na forum |
|
|
Prowadzę na privie dyskusję z Ph0eniXem na temat naszej (moderatorów) ingerencji w posty. Dotyczy to przede wszystkim poprawiania przez nas błędów ortograficznych. Chciałbym poznać waszą opinię na ten temat. _________________ raku
Powered by Archlinux  |
|
| Back to top |
|
 |
Crasher n00b

|
Posted: Thu Aug 31, 2006 6:59 am Post subject: |
|
|
Ja jestem za. Kazdy moze popelnic blad, co nie znaczy, ze jest analfabeta, a duzo przyjemniej czyta sie posty pisane poprawna polszczyzna. Moze tylko tak tego nie wyrozniac na czerwono?
Powiem tak: nie przeszkadza mi to.
Pozdrawiam _________________ :: Toshiba Satellite L10-119 ::
:: Athlon XP 1700+@2300MHz :: Abit NF7-S v2.0 :: 1GB Hynix D43 :: GeForce Ti4200 :: Samsung 250GB + Seagate 80GB :: BenQ DW1640 :: |
|
| Back to top |
|
 |
v7n Guru

|
Posted: Thu Aug 31, 2006 7:01 am Post subject: |
|
|
true, true
powinniśmy jeszcze dziękować za kawał dobrej roboty i za to, że nie chcecie niczego w zamian  _________________ /~x86 /*-sources /oss /zsh /urxvt /vim /openbox /rox /xmms /Opera |
|
| Back to top |
|
 |
avel n00b

|
Posted: Thu Aug 31, 2006 7:01 am Post subject: |
|
|
Witam,
Ja jestem za, jeśli to jest polskie forum to należy piszać po polsku, a poza tym dzięki pracy moderatorów wszyscy wzrokowcy nie zapamiętują błędnej pisowni
Pozdrowienia
Marcin _________________ "Liczą się jedynie czyny, osiągane cele. Czas to tylko okres przygotowania, nic więcej." - S.Erikson |
|
| Back to top |
|
 |
tomekb Tux's lil' helper

|
Posted: Thu Aug 31, 2006 7:19 am Post subject: |
|
|
Ja jestem za, jeśli nie sprawia to dodatkowego kłopotu moderatorem. Na ich szczęście na horyzoncie już firefox 2.0, który będzie miał zintegrowane sprawdzanie pisowni, ciekawe tylko, czy się będzie chciało poprawiać błędy, nawet jeśli przeglądarka ich o tym poinformuje :/ Zdarzyć się może każdemu, ale recydywę należy zwalczać bez litości, bo to co się wyprawia z językiem polskim w internecie przeraża
..::Milu Edit: ort! no cóż, każdemu się może zdarzyć  |
|
| Back to top |
|
 |
n0rbi666 l33t

|
Posted: Thu Aug 31, 2006 7:42 am Post subject: |
|
|
Jestem jak najbardziej za. W końcu co to za problem, zainstalować odpowiednie rozszerzenie do FF, żeby sprawdzał za nas pisownię, i potem poprawić błędy ?
BTW. - ja już mam FF 2.0  _________________ Trying to forget (Wasting my time)
We're falling right through
Lying to forget (Telling more lies)
We're raising our truth |
|
| Back to top |
|
 |
Kurt Steiner Moderator

Joined: 01 Apr 2005 Posts: 1051 Location: Ostroleka, Polska
|
Posted: Thu Aug 31, 2006 7:52 am Post subject: |
|
|
Ja również zdecydowanie za. Jesteśmy Polakami i powinniśmy szanować swój język. A jak komuś się nie chce przeczytać drugi raz tego co napisał? Niech się wstydzi jak zobaczy gromadę czerwonych poprawek w poście.  |
|
| Back to top |
|
 |
psycepa Veteran

|
Posted: Thu Aug 31, 2006 7:59 am Post subject: |
|
|
powiem krotko: za
a teraz dluzej: wszystkich obowiazuja pewne zasady, zawsze w takich wypadkach podaje przyklad do czego moze prowadzic w ekstremalnym wydaniu lekcewazenie tych zasad: http://www.lady-jewel.mylog.pl/
a tlumaczenia ze dysleksja blablabla, nie chce nikogo urazic kto ma _prawdziwa_ dysleksje, ale jak ja chodzilem do szkoly to dyslektykow nie bylo, trzeba sie bylo nauczyc i sie ludzie nauczyli, teraz co drugi pisze 'bo to ta moja dysleksja'...
zasady sa, chcesz tu byc, podporzadkuj sie, nie chcesz sie podporzadkowac? albo zostaniesz do tego zmuszony albo sie pozegnamy, takie zycie, co zrobic...
tak samo jest z szukaniem na forum, nieodpwiadaniem sobie samemu itp, skoro tamtych zasad przestrzegamy, to nie widze powodu dla ktorego tej zasady przestrzegac bysmy nie mieli,
a bledy poprawiac nalezy jak najbardziej, i czerwony kolor jest jak najbardziej na miejscu, moze osoba popelniajaca nagminnie bledy zanim wrzuci kolejny post sprawdzi go dokladnie, a moze nawet sie czegos przy okazji nauczy...
miejmy szacunek dla siebie nawzajem a korzystanie z forum bedzie tak przyjemne jak to bylo do tej pory  _________________ RLUNo. 376073
bo czytac, to trzeba ze zrozumieniem (c) by psycepa
"nigdy nie kloc sie z glupcem, najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu a potem pokona doswiadczeniem"
"Life is complex. It has its real and imaginary part." |
|
| Back to top |
|
 |
mysz Tux's lil' helper

|
Posted: Thu Aug 31, 2006 8:23 am Post subject: |
|
|
psycepa: Mówisz że jakieś zasady są. To w takim razie dlaczego nie używasz kropek oraz wielkich liter w zdaniach, hę? Toż to błędy takiego samego kalibru jak ortografy. ;)
Jedno z niewielu for gdzie "góra" zwraca uwagę na pisownię. Aż chce się tutaj zaglądać.
Keep up teh good work. ;) |
|
| Back to top |
|
 |
n0rbi666 l33t

|
Posted: Thu Aug 31, 2006 8:25 am Post subject: |
|
|
psycepa - mam lepszy przykład tu, tu, i np tu
| Quote: | hejo pomoze miktoś takomzaruwe zrobić janie umiem  |
Dlatego uważam, iż powinno przestrzegać się pewnych podstawowych zasad przy pisaniu  _________________ Trying to forget (Wasting my time)
We're falling right through
Lying to forget (Telling more lies)
We're raising our truth |
|
| Back to top |
|
 |
psycepa Veteran

|
Posted: Thu Aug 31, 2006 8:45 am Post subject: |
|
|
| mysz wrote: | psycepa: Mówisz że jakieś zasady są. To w takim razie dlaczego nie używasz kropek oraz wielkich liter w zdaniach, hę? Toż to błędy takiego samego kalibru jak ortografy.
Jedno z niewielu for gdzie "góra" zwraca uwagę na pisownię. Aż chce się tutaj zaglądać.
Keep up teh good work.  |
wielkich liter nie uzywam bo
a) nie sa konieczne do tego by ze zrozumieniem i bez oczoplasu odcztac tekst
b) nie lubie krzyczec
a kropek... trzy kropki to tez kropki... albo : " " to tez kropka, tylko taka duza
a tak na serio, jesli ktorys z moderatorow uzna to za razacy blad ortograficzny (czytaj: 'takiego samego kalibru') to ja sie nie obraze jak mnie ktos poprawi
i taka tu jest roznica kropka. (specjalnie dla ciebie mysz ) _________________ RLUNo. 376073
bo czytac, to trzeba ze zrozumieniem (c) by psycepa
"nigdy nie kloc sie z glupcem, najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu a potem pokona doswiadczeniem"
"Life is complex. It has its real and imaginary part." |
|
| Back to top |
|
 |
Drwisz Apprentice

|
Posted: Thu Aug 31, 2006 9:01 am Post subject: |
|
|
Jestem za poprawianiem i kropka.  _________________ Czytam "Homo Bimbrownikus" A. Pilipiuka
http://drwisz.blogspot.com/
Last edited by Drwisz on Thu Aug 31, 2006 10:49 am; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
argasek Bodhisattva

Joined: 06 May 2004 Posts: 1120 Location: Sol [0,0], Poland, Kraków
|
Posted: Thu Aug 31, 2006 9:04 am Post subject: |
|
|
Za, precz z lenistwem i nieuctwem. Jak komuś język polski i obowiązujące w nim zasady się nie podoba, niech spada do Korei.
Edit: Aha, 'h' i 'ch' wymawia się inaczej, więc próba manifestowania swojego niezadowolenia z powodu niejednolitej pisowni tych dźwięków jest przejawem głębokiego kiepostwa.  _________________ RLU #137109 | BYKOM STOP! | Chcesz do mnie napisać? | jog
"Mam plany gotowe i wszystko, no i wiesz, idę do tego, no, mebloroba..." (Raaf) 
Last edited by argasek on Thu Aug 31, 2006 9:08 am; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
vutives Guru

|
Posted: Thu Aug 31, 2006 9:05 am Post subject: |
|
|
Oczywiście, że jestem za. Przynajmniej nie jest tak łatwo oszaleć patrząc na te wszystkie byki. A te wszystkie dysleksje to po prostu z lenistwa. Ktoś ma w rubryce "D" i zadowolony, że główki nie musi wysilać. Jeszcze paredziesiąt lat temu taka choroba nie była znana. Ciekawe dlaczego...  _________________ Learn to skateboard.
Zapraszam do mnie - blog o finansach.
Może ktoś chce zamontować u siebie zestawy solarne? |
|
| Back to top |
|
 |
binas77 Tux's lil' helper

|
Posted: Thu Aug 31, 2006 9:07 am Post subject: |
|
|
Użytkownicy Gentoo znani są w środowisku jako ludzie wykształceni, a od takich wymaga się poprawnej pisowni. To że Raku i inni Moderatorzy sprawdzają i poprawiają pisownię udowadnia, że rozumieją to. Rozumiem też, że są ludzie cierpiący na dyslekcję (to nie ich wina), ale jeżeli w poście przeproszą za ewentualne błędy, to wiemy, że są ich świadomi. Co innego jak ktoś strzela byki i nic sobie z tego nie robi - to już jest chyba łamanie regulaminu forum...
Jest jeszcze jedna sprawa: jeżeli w postach są błędy, a Modo poprawiają je, to znaczy, że muszą czytać każdy wątek ze zrozumieniem, a to dobrze świadczy o ich pracy i o ich wiedzy (bo dużo czytają), czyli nowy user wchodząc na forum wie, że może w ostateczności liczyć na ich pomoc.
PS.: Interpunkcja też jest ważna - o wiele łatwiej czyta się temat z kropkami, przecinkami i innymi znakami postawionymi w odpowiednim miejscu.
PS.: Żeby nie było: nikomu się nie podlizuję
POZDRAWIAM _________________ __ROZBARAT__
LRU #424198
[img]http://baner.e-palarnia.pl/baner.78.3.gif[/img] |
|
| Back to top |
|
 |
Gabrys Veteran

|
Posted: Thu Aug 31, 2006 9:50 am Post subject: Re: [OT] Ankieta - ortografy na forum |
|
|
| Raku wrote: | | Prowadzę na privie dyskusję z Ph0eniXem na temat naszej (moderatorów) ingerencji w posty. |
Jak lubią niech poprawiają. Nie będę im zabierał przyjemności poprawiania błędów na czerwono i dodawania na dole:
Od Raku: ort
Co się zje-psuło z emotkami? Jakieś dziwne są  _________________ Sabayon Professional 1.1 (czyli zdradziłem oryginalne Gentoo)
@ Dell Inspiron 8600 (nVidia, Realtek, Pentium M) |
|
| Back to top |
|
 |
c2p Apprentice

|
Posted: Thu Aug 31, 2006 9:53 am Post subject: |
|
|
| psycepa wrote: | | a teraz dluzej: wszystkich obowiazuja pewne zasady, zawsze w takich wypadkach podaje przyklad do czego moze prowadzic w ekstremalnym wydaniu lekcewazenie tych zasad: http://www.lady-jewel.mylog.pl/ |
Omfg.
A co do poprawiania błędów to jestem "bardzo" za. Porzadek musi być . _________________ LRU #389150, Kontakt |
|
| Back to top |
|
 |
tboloo Guru

|
Posted: Thu Aug 31, 2006 10:27 am Post subject: |
|
|
Tak trochę OT - jak na razie w temacie jest 16 postów (nie liczę pierwszego), a w siedmiu (!) z nich są błędy (za błędy uważam też nie używanie pliterek - w końcu dyskusja jest o poprawnej polszczyźnie w postach).
Moim zdaniem poprawianiu błędów - tak! - poprawna polszczyzna świadczy również o użytkowniku. Miło że moderatorom chce się jeszcze na to zwracać uwagę. _________________ The clock is ticking, brothers and sisters, counting down to Armageddon. |
|
| Back to top |
|
 |
lazy_bum l33t

|
Posted: Thu Aug 31, 2006 11:00 am Post subject: |
|
|
Jak najbardziej za.
| psycepa wrote: | | a tlumaczenia ze dysleksja blablabla, nie chce nikogo urazic kto ma _prawdziwa_ dysleksje, ale jak ja chodzilem do szkoly to dyslektykow nie bylo, trzeba sie bylo nauczyc i sie ludzie nauczyli, teraz co drugi pisze 'bo to ta moja dysleksja'... |
Znam takiego nauczyciela, który nawet w czasach "dysklektyków" stwierdził, że ma głęboko w d... wszystkie zaświadczenia. Za jego czasów nie było o tym mowy, trzeba było kuć na pamięć i on nie będzie uznawał, że nagle ktoś to uznał za "chorobę". (-; _________________ roslin uberlay | grubelek |
|
| Back to top |
|
 |
Raku Bodhisattva

|
Posted: Thu Aug 31, 2006 11:05 am Post subject: |
|
|
| tboloo wrote: | | Tak trochę OT - jak na razie w temacie jest 16 postów (nie liczę pierwszego), a w siedmiu (!) z nich są błędy (za błędy uważam też nie używanie pliterek - w końcu dyskusja jest o poprawnej polszczyźnie w postach). |
Brak pl literek to IMO ciężko zaliczyć jako błąd ortograficzny. Niektórzy mogą pisać z komputera bez poprawnej strony kodowej (nie mogą / nie potrafią ustawić) i lepiej, żeby nie sadzili krzaków, bo wtedy tekst byłby kompletnie nieczytelny. Niektórzy po prostu mają stare usenetowe naleciałości, kiedy to większość pisała bez pl literek.
Co do zdań z małej litery: IMO, jeśli zachowane są zasady interpunkcji (kropki i przecinki tam gdzie trzeba), to taki tekst pozostaje czytelny - mi przynajmniej nie przeszkadza. Gorzej z takimi kfiatkami z linków powyżej. Czytanie tego jest koszmarem. _________________ raku