| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
13Homer Guru

|
Posted: Thu Aug 24, 2006 3:21 pm Post subject: [OT] Grub i system na dysku USB |
|
|
Pytanie na razie czysto teoretyczne: zamierzam kupic sobie dysk do laptopa i bedę podłączał go przez USB. Chciałbym testować na nim jakieś dziwne systemy operacyjne i zastanawiam się, czy w ogóle ten dysk będzie widoczny w momencie startu laptopa. Nie wiem czy np. BIOS komputera nie musi być przystosowany do startu z USB (są dystrybucje Linuksa dedykowane instalowaniu na odtwarzaczach MP3). Macie może jakieś doświadczenia w tej materii? _________________ Lenovo ThinkPad R61 / C2D@2.6.24 / nVidia Quatro NVS 140M / 2 GB RAM |
|
| Back to top |
|
 |
qermit Veteran

|
Posted: Thu Aug 24, 2006 7:22 pm Post subject: |
|
|
to już zależy tylko od płyty głównej. u mojego kumpla np nie startuje z USB-STORAGE. zrobiłem mu poprostu partycję boot na dysku laptopowym, po zminiejszeniu partycji winzgrozy _________________ "A co ty masz w swoim LinuXie?" - Dr Qermit |
|
| Back to top |
|
 |
13Homer Guru

|
Posted: Thu Aug 24, 2006 9:33 pm Post subject: |
|
|
Rewelacja. Takie rozwiązanie jest dla mnie w zupełności akceptowalne. Dzięki za informacje. _________________ Lenovo ThinkPad R61 / C2D@2.6.24 / nVidia Quatro NVS 140M / 2 GB RAM |
|
| Back to top |
|
 |
qermit Veteran

|
Posted: Fri Aug 25, 2006 9:17 am Post subject: |
|
|
aa i jeszcze jedno, czasem jądro strasznie długo wykrywa nowe urządzenia USB (nie wiem dlaczego), więc pewnie będziesz musiał zainwestować w jakieś wmiare inteligentne initrd _________________ "A co ty masz w swoim LinuXie?" - Dr Qermit |
|
| Back to top |
|
 |
13Homer Guru

|
Posted: Fri Aug 25, 2006 10:27 am Post subject: |
|
|
initrd? To dla mnie wyższa szkoła jazdy (może zbyt wysoka). Na razie planuję postawić na jednej z partycji inny system (zupełnie nowy, żeby się z nim zapoznać), na Linuksy przyjdzie czas później (mam chyba ze 4), bo to nie jest dla mnie aż taka nowość ;) _________________ Lenovo ThinkPad R61 / C2D@2.6.24 / nVidia Quatro NVS 140M / 2 GB RAM |
|
| Back to top |
|
 |
13Homer Guru

|
Posted: Sat Sep 02, 2006 12:25 pm Post subject: |
|
|
Niestety nie bootuje mi się z dysku USB, próbowałem zainstalować tam Gentoo AMD64.
Jak próbuję uruchomić z USB (w BIOSie jest ten dyski widoczny jako Floppy Disks, czy jakoś podobnie, w każdym razie go wykrywa), to nic się nie dzieje, przechodzi do bootowania z dysku wewnętrznego (żadnego komunikatu błędu, nawet dioda nie mrugnie, jest cały czas zielona); jak skopiowałem jądro i initram na dysk wewnętrzny ustawiając opcję real_root=/dev/sda2, to "oczywiście" nie widzi tej partycji (w ogóle grub nie widzi drugiego dysku).
Przewertowałem forum wzdłuż i wszerz, większość kłopotów ludzie rozwiązywali przez opcję jądra "rootdelay=xx", u mnie niestety nie działa (nie widzę żadnego opóźnienia w wykrywaniu dysków czy czegokolwiek). Co ciekawe podczas bootowania z dysku wewnętrznego dioda pali się na czerwono (to jest chyba tryb zapisu, w kazdym razie zajętości), a jądro mówi, że nie może znaleźć partycji root i prosi o wprowadzenie poprawnego wpisu (jest prompt, wpisywanie /dev/sda2 nic nie daje). Wszedłem do shella (zamiast podawać ścieżkę do partycji można wpisać "shell", co daje dostęp do wybitnie prymitywnej powłoki) i po pewnym czasie w /dev pojawił się sda (dioda zaświeciła się na zielono; skończył instalowanie sterowników czy co?), ale nie sda1, sda2 itp. Próba podania tego /dev/sda jak roota oczywiście nic nie daje (dioda się pali cały czas na czerwono i brak jakiejkowiek wizualnej aktywności jądra).
qermit: o co chodziło z initrd? Podobny kłopot miał facet w tym wątku, ale nie ma rozwiązania.
Znalazłem ten wątek, wygląda obiecująco, muszę przebootować system, żeby to sprawdzić, jakby ktoś miał jakieś uwagi to zachęcam do podzielenia się, jeszcze nieraz tu wrócę ;)
:: EDIT
Znaczący postęp, udało mi się uruchomić system na AMD64 dwa razy, trzeba było troche poczekać (za drugim razem kilka sekund) na pojawienie się sda. W zasadzie nie wiem dlaczego. Wychodzi na to, że małe opóźnienie powinno pomóc. Dziwne, że nie działa opcja rootdelay. Spróbuję zmajstrować jakiś initrd. _________________ Lenovo ThinkPad R61 / C2D@2.6.24 / nVidia Quatro NVS 140M / 2 GB RAM |
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|