Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Gentoo+Ultrasparc+software RAID - proceed or go to NetBSD?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on Sparc
View previous topic :: View next topic  
Author Message
smiffy
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Jun 2006
Posts: 259
Location: SA.AU.AP.EARTH

PostPosted: Sat Jul 29, 2006 3:47 am    Post subject: Gentoo+Ultrasparc+software RAID - proceed or go to NetBSD? Reply with quote

Despite my love of Portage, I am wondering whether I made a mistake wiping Solaris off my Ultrasparc box, although Solaris - for me - has more annoyances than I can count. (My hardware is too old to run Solaris 10.)

I may be complicating things by the fact that I am trying to use software RAID; due to certain disasters in the past, I will NOT have anything to do with machines that do not run RAID in anything but a test environment.

Having overcome my problems getting silo to run,
a) I am unable to boot at all, other than with the CD
b) despite having copied my mdadm.conf to another machine, then pulling it back into /etc in the livecd environment, doing mdadm -R /dev/md0 just gets me a 'no such device' (and the device nodes are there).

In another thread, a comment along the lines of "don't do software RAID on sparc" came up.

Am I trying to do something unachievable|too difficult to be worthwhile and, if so, should I be looking to NetBSD to run this box and revisit the Gentoo approach when it works as well as i386?
_________________
Matthew Smith
Back to top
View user's profile Send private message
sblaineyuk
n00b
n00b


Joined: 27 Oct 2005
Posts: 34

PostPosted: Mon Jul 31, 2006 8:59 am    Post subject: Reply with quote

have you tried

Code:

mdadm -A /dev/md0 /dev/sda1 /dev/sdb1 ...
Back to top
View user's profile Send private message
smiffy
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Jun 2006
Posts: 259
Location: SA.AU.AP.EARTH

PostPosted: Mon Jul 31, 2006 10:00 am    Post subject: Reply with quote

I hadn't wiped it and installed NetBSD - the boot disc doesn't recognise my PS/2 keyboard! Doh!

So, fired up the CD and tried to set up, but got:

Code:
mdadm: error opening /dev/md0: no such file or directory


BUT...

I realised that there were no devices nodes!

So:
Code:

mknod /dev/md0 b 9 1
mknod /dev/md1 b 9 2
mdadm -A /dev/md0 /dev/sda1 /dev/sdb1
mdadm -A /dev/md1 /dev/sda2 /dev/sdb2


...so I am able to mount my discs. Now I just have the problem of trying to get silo to work, but I guess that should be under another thread.

Thanks for the tip, sblaineyuk.
_________________
Matthew Smith
Back to top
View user's profile Send private message
Yarrick
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 05 Jun 2002
Posts: 304
Location: Malmö, Sweden

PostPosted: Sat Aug 19, 2006 7:15 am    Post subject: Reply with quote

I use md raid on linux 2.6 on ultrasparc without any problems.

This is how i got it to boot using silo:
http://kryo.se/e250/sparcraid.txt
Back to top
View user's profile Send private message
smiffy
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Jun 2006
Posts: 259
Location: SA.AU.AP.EARTH

PostPosted: Sat Aug 19, 2006 7:43 am    Post subject: Reply with quote

Thanks for telling us!

Having tried NetBSD and Solaris 10 (never even finished the install), I went back to Gentoo, but with only the one disc.

I have just won a Sun Blade 100 on eBay. When I receive it, I will be putting in a pair of 80Gb Deskstar discs and will give Gentoo/RAID1 another try.

Then I can have "fun" getting Solaris 10 on my old box ;-)
_________________
Matthew Smith
Back to top
View user's profile Send private message
smiffy
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Jun 2006
Posts: 259
Location: SA.AU.AP.EARTH

PostPosted: Thu Aug 24, 2006 2:34 am    Post subject: Reply with quote

Yarrick's brief HOWTO worked well for me. Thanks for that.

I had other issues, but am now just plagued with the baselayout bug (fs checks now disabled on boot). See also: http://forums.gentoo.org/viewtopic-p-3530541.html
_________________
Matthew Smith
Back to top
View user's profile Send private message
Toady
Apprentice
Apprentice


Joined: 21 Dec 2004
Posts: 161
Location: South Wales, UK

PostPosted: Tue Aug 29, 2006 7:31 am    Post subject: Reply with quote

I have had Software RAID 1 working fine on an Ultra 10 - I honestly cant remember how I did it so it cant have been that painfull.
It wasnt quick (using the SUN IDE controller - gawd thats slow) but it did work ok.
_________________
Toady

Gentoo Laptop
3.1.10-gentoo-r1, Intel Core 2 Duo (32bit)
Gnome on the desk, Intel in the box, on-board everything, but it all works!
Back to top
View user's profile Send private message
smiffy
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Jun 2006
Posts: 259
Location: SA.AU.AP.EARTH

PostPosted: Tue Aug 29, 2006 8:27 am    Post subject: Reply with quote

Should have posted before - emerge -uD world fixes baselayout issue with 2.6.x kernel.
_________________
Matthew Smith
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on Sparc All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum