Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[OT/COMMUNITY] Polska strona gentoo
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Grosik
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Fri Jul 21, 2006 9:01 am    Post subject: [OT/COMMUNITY] Polska strona gentoo Reply with quote

Witam,

Chcialem zapytac, co dzieje sie z polska strona Gentoo (www.gentoo.pl)? Czy ktokolwiek jeszcze sie nia zajmuje, czy jest to juz martwy twor? Pytam, poniewaz od dluzszego czasu (data ostatniego news'a: sobota, 21 styczeń 2006; data ostatniego artykulu: środa, 18 sierpień 2004) nic sie na niej nie dzieje. Czy to oznacza, ze nie ma sie nia kto zajac, czy jej tworcy doszli do wniosku, ze nie ma sensu jej dalej prowadzic?
Najsmutniejsze jest to, ze cala strona jest zaspamowana, nie ma artykulu/news'a, w ktorym nie bylaby widoczna dzialalnosc spammerow.

Musze przyznac, ze to jest troche przykre. Kiedy ja zaczynalem przygode z Gentoo, to jednym z pierwszych (o ile nie pierwszym) zrodel informacji na jakie trafilem byla wlasnie ta strona. Artykuly jakie na niej znalazlem pomogly mi i ostatecznie przekonaly do wyboru tej dystrybucji. Niestety teraz wiekszosc z nich jest juz nieaktualnych. Przydaloby sie je uaktualnic, moze dodac troche nowych.

Moim zdaniem to jest troche wstydliwe, ze polska spolecznosc Gentoo nie ma porzadnej (w sensie dobrze prowadzonej) strony. Przydalyby sie przynajmniej jakies w miare aktualne news'y, niestety teraz zaprzestatno dodawania nawet GWN. Jezeli problemem jest to, ze brakuje rak do pracy, to mysle, ze na tym forum znajdzie sie przynajmniej kilka osob, ktore beda chcialy poswiecic swoj czas i umiejetnosci na pomoc w prowadzeniu strony.

Taka strona niestety niezbyt dobrze swiadczy o spolecznosci i moze spowodowac, ze potencjalny nowy uzytkownik bardzo sie zniecheci widzac to co jest teraz.

Mam nadzieje ze ten temat naswietli problem (moim zdaniem to jest duzy problem) i pomoze go rozwiazac.

Pozdrawiam,
Grosik
Linux registered user #363895
Sorry for my poor english. Feel free to correct it.
Back to top
View user's profile Send private message
arsen
Bodhisattva
Bodhisattva

PostPosted: Fri Jul 21, 2006 9:18 am    Post subject: Reply with quote

Problem już z miesiąc temu został naświetlony, pewne osoby piszą nowy layout, silnik będzie zmieniony, wszystko jest w trakcie pracy, trochę cierpliwości bo sporo będzie ów serwis oferował, sporo zmian na lepsze i będzie systematycznie prowadzony, kilku redaktorów już z góry zadeklarowało prace.
Back to top
Grosik
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Fri Jul 21, 2006 3:01 pm    Post subject: Reply with quote

arsen wrote:
Problem już z miesiąc temu został naświetlony, pewne osoby piszą nowy layout, silnik będzie zmieniony, wszystko jest w trakcie pracy, trochę cierpliwości bo sporo będzie ów serwis oferował, sporo zmian na lepsze i będzie systematycznie prowadzony, kilku redaktorów już z góry zadeklarowało prace.

Dobrze to slyszec/czytac. Pozostaje tylko czekac. Czy jest juz znana jakas wstepna data otwarcia nowego serwisu?
Linux registered user #363895
Sorry for my poor english. Feel free to correct it.
Back to top
arsen
Bodhisattva
Bodhisattva

PostPosted: Fri Jul 21, 2006 3:06 pm    Post subject: Reply with quote

Grosik wrote:
arsen wrote:

Dobrze to slyszec/czytac. Pozostaje tylko czekac. Czy jest juz znana jakas wstepna data otwarcia nowego serwisu?

długo to trwać raczej nie będzie, ale terminu nie mogę podać bo pewnie nikt go nie zna.
Back to top
sebad
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Sat Jul 22, 2006 9:56 am    Post subject: Reply with quote

Masz racje Grosik. To wstyd ,ze nie ma polskiej strony o Gentoo z prawdziwego zdarzenia. Moze to skutecznie zniechecic zainteresowanych ta dystrybucja. Tak jak w Twoim przypadku, ta strona byla moim pierwszym zrodlem informacji o gentoo. Boje sie pomyslec co by bylo ,gdybym w tej chwili chcial zaczac przygode z gentoo ,a zobaczylbym date ostatniego newsa na stronce :p Co do stronki: Odswieżac forum chyba nie ma sensu (z wiadomej przyczyny). Wystarczy odnosnik do tego. Wazne ,zeby stronka byla na bieżaca aktualizowana (system newsow i artykuly). Z reszta zobaczymy co nam zgotuja autorzy. Trzymam kciuki :)

Edit by Poe
Riklaunim
Apprentice
Apprentice

PostPosted: Sat Jul 22, 2006 5:04 pm    Post subject: Reply with quote

ja mógłbym conieco pomóc :) odnośnie "silnika" to np. django czy pylons byłyby fajnym rozwiązaniem i oferowałyby (python) znacznie więcej niż PHP.
arsen
Bodhisattva
Bodhisattva

PostPosted: Sat Jul 22, 2006 5:21 pm    Post subject: Reply with quote

silnik jakiś czas temu został już wybrany, całość na joomle oparta.
Back to top
gaberek
n00b
n00b

PostPosted: Sat Jul 22, 2006 10:47 pm    Post subject: Reply with quote

Czesc,

arsen wrote:
Grosik wrote:
arsen wrote:

długo to trwać raczej nie będzie, ale terminu nie mogę podać bo pewnie nikt go nie zna.

Streszcze sytuacje. Mambo ktore bylo dotychczas przestalo sie sprawdzac pod kazdym mozliwym wzgledem. Czy mowa o utrzymaniu czy tez uzywaniu. Zostala podieta decyzja o odswierzeniu i faceliftingu site'u. Poniewaz sytuacja sie dosc zmieniala, tj. mamy polskie formu, mamy mailisty i kilka innych podstawowych narzedzi, nalezalo przemyslec jakie cele stawia przed soba polski serwis gentoo. Na czym sie skupic. Na co zwrocic uwage. Ponad miesiac temu zainstalowalem i skonfigurowalem nowa platforme dla tej uslugi. W miedzy czasie mieliscmy problemy chwilowe z serwerem rsynca, co zjadlo nam troche czasu. Nastepnie zbieralem dane nt czego tak naprawde oczekujemy jako comminity. Dane zostaly zebrane. Przemielone. Sajt zaprojektowany (to jest kilka wieczorow) na papierze. Webmaster ktory sie zaoferowal i wstrzymywal nas zeby zaczekac, zrezygnowal w finale. Tzn generalnie dzwoniac do niego podal termin realizacji i klasycznie przepadl. Wiec sila rzeczy znalezenie rzetelnej osoby ktora za free to zrobi dobrze i z sensem tez nie proste. Znalazlem taka osobe. Przyczym jezeli nikt nie zauwazyl sa wakacje. Dana osoba nie wrocila jeszcze z wakacji. Ktore sie jej nieszczesliwie przedluzyly o tydzien. Wiec w tej chwili czekam na rzeczona osobe. Wiem ze nie da ciala i zrobi to dobrze.

Generalnie jest sporo pomyslow do realizacji. Przy czym wszyscy sa chetni pomagac do momentu kiedy trzeba sie wziasc za robote. :-)
Back to top
wolk
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Sat Jul 22, 2006 11:05 pm    Post subject: Reply with quote

Jak cos to ja z porgramowaniem moge co nieco pomoc.

od raku: mam nadzieję, że twoja znajomość języków programowania jest lepsza niż języka polskiego.
Back to top
Riklaunim
Apprentice
Apprentice

PostPosted: Sun Jul 23, 2006 9:09 am    Post subject: Reply with quote

jak dla mnie mambo czy joomla to niestrawialne skrypty, wszystko "uproszczone", "ułatwione" a w rzeczywistości wychodzi mało konfigurowalne i trudne w rozbudowie "coś". Moje 3 gr.
argasek
Bodhisattva
Bodhisattva

PostPosted: Mon Nov 13, 2006 11:17 pm    Post subject: Reply with quote

Moved from Polish to Polish OTW.
RLU #137109 | BYKOM STOP! | Chcesz do mnie napisać? | jog
"Mam plany gotowe i wszystko, no i wiesz, idę do tego, no, mebloroba..." (Raaf) :D
Back to top
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW All times are GMT
Page 1 of 1

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum