Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
alsasound requires restart after boot
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Dominique_71
Veteran
Veteran


Joined: 17 Aug 2005
Posts: 1500
Location: Switzerland (Romandie)

PostPosted: Mon Sep 18, 2006 9:47 pm    Post subject: Reply with quote

gentoo use hotplug by default. At that time, hotplug have been integrated in coldplug. Hotplug need a kernel >=2.6.15 and if you read the gentoo handbook, it is a mention of it in the genkernel chapter:
Code:
rc-update add coldplug boot

I am not using genkernel, but have added coldplug in my root runlevel. It work like a cham and I have no need anymore to put the sdn-usb-audio module in the hotplug blacklist file.
_________________
[[[ To any NSA and FBI agents reading that text: please consider ]]]
[[[ whether defending the US Constitution against all enemies, ]]]
[[[ foreign or domestic, requires you to follow Snowden's example. ]]]
Back to top
View user's profile Send private message
kanttu
n00b
n00b


Joined: 31 Aug 2005
Posts: 58

PostPosted: Thu Sep 21, 2006 6:47 pm    Post subject: Reply with quote

This makes no sense, coldplug is blocked by udev
_________________
AMD Athlon64 3500+
ASUS A8N-SLI deluxe
PNY GeForce 6800GT
Back to top
View user's profile Send private message
johnny_martins00
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Jun 2006
Posts: 293

PostPosted: Thu Sep 21, 2006 7:41 pm    Post subject: Reply with quote

another thing, when i try to opem the volume control in kde mltimedia menu it says that
Code:

localhost johnny # esd
ALSA lib pcm_dmix.c:862:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave

any ideas
Thk
Back to top
View user's profile Send private message
Dominique_71
Veteran
Veteran


Joined: 17 Aug 2005
Posts: 1500
Location: Switzerland (Romandie)

PostPosted: Fri Sep 22, 2006 11:54 am    Post subject: Reply with quote

kanttu wrote:
This makes no sense, coldplug is blocked by udev

What do you mean? In Gentoo udev Guide, they tell in short to do the following:
Code:
# emerge udev
# emerge hotplug
# emerge coldplug
# rc-update add coldplug boot
So, it is no hotplug in any runlevel, only coldplug.
_________________
[[[ To any NSA and FBI agents reading that text: please consider ]]]
[[[ whether defending the US Constitution against all enemies, ]]]
[[[ foreign or domestic, requires you to follow Snowden's example. ]]]
Back to top
View user's profile Send private message
Dominique_71
Veteran
Veteran


Joined: 17 Aug 2005
Posts: 1500
Location: Switzerland (Romandie)

PostPosted: Fri Sep 22, 2006 11:58 am    Post subject: Reply with quote

johnny_martins00 wrote:
another thing, when i try to opem the volume control in kde mltimedia menu it says that
Code:

localhost johnny # esd
ALSA lib pcm_dmix.c:862:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave

any ideas
Thk

I am not sure what is your problem, but esd is the enlightment sound deamon. Choose another sond demon as arts alsa or auto in the kde control center and try again.
_________________
[[[ To any NSA and FBI agents reading that text: please consider ]]]
[[[ whether defending the US Constitution against all enemies, ]]]
[[[ foreign or domestic, requires you to follow Snowden's example. ]]]
Back to top
View user's profile Send private message
kanttu
n00b
n00b


Joined: 31 Aug 2005
Posts: 58

PostPosted: Fri Sep 22, 2006 1:52 pm    Post subject: Reply with quote

Dominique_71 wrote:
kanttu wrote:
This makes no sense, coldplug is blocked by udev

What do you mean? In Gentoo udev Guide, they tell in short to do the following:
Code:
# emerge udev
# emerge hotplug
# emerge coldplug
# rc-update add coldplug boot
So, it is no hotplug in any runlevel, only coldplug.


http://gentoo-portage.com/sys-apps/coldplug/Dep#ptabs

!>=sys-fs/udev-089

means no coldplug for udev-089 and over, since I accept keywords amd64 and ~amd64, I'm having udev-100-r2
_________________
AMD Athlon64 3500+
ASUS A8N-SLI deluxe
PNY GeForce 6800GT
Back to top
View user's profile Send private message
kanttu
n00b
n00b


Joined: 31 Aug 2005
Posts: 58

PostPosted: Sun Sep 24, 2006 6:18 pm    Post subject: Reply with quote

I think I fixed this problem by disabling hotplug and coldplug in /etc/conf.d/rc . I'm not sure if it's necessary to disable them both but atleast it works now.

Edit: it wasn't that good idea afterall, disabling RC_COLDPLUG seems to disable all services, cupsd, samba etc ... I have no idea. This issue is still unresolved :(
_________________
AMD Athlon64 3500+
ASUS A8N-SLI deluxe
PNY GeForce 6800GT
Back to top
View user's profile Send private message
kanttu
n00b
n00b


Joined: 31 Aug 2005
Posts: 58

PostPosted: Fri Dec 08, 2006 1:16 pm    Post subject: Reply with quote

Ok, I finally solved my case.

I previously had just
Quote:
options snd cards_limit=2
options snd-emu10k1 index=0


but what was needed is
Quote:
options snd cards_limit=2
options snd-emu10k1 index=0
options snd-intel8x0 index=1


Otherwise it just didn't work but alsasound didn't complain about anything either.
_________________
AMD Athlon64 3500+
ASUS A8N-SLI deluxe
PNY GeForce 6800GT
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Goto page Previous  1, 2
Page 2 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum